Skillnad på traven?

2013-07-23 @ 09:35:00 /

Alla har väll någon gång undrat vad den verkliga skillnaden är på arbetstrav och mellantrav.Är det någon skillnad och vad är det då som kännetecknar det ena eller det andra?

Såhär förklaras travens skillnader i TR:Arbetstrav skall kännetecknas av att hästen rör sig lösgjord och i jämvikt på tygeln med lika steglängd i ett väl avvägt och ganska friskt tempo. Hästens form anpassas efter dess utbildningsståndpunkt.


Denna form av trav ligger mellan samlad- och mellantrav i vilken en häst som ännu ej utbildats i samling skall visa en väl balanserad och aktiv trav med framåtbjudning och engagerat bakbensarbete.
Samlad trav skall skiljas från arbetstrav genom en ökning avframdelens lätthet till följd av mer undersatta och böjda bakben samt ett något långsammare tempo.Hästens steglängd förkortas i förhållande till arbetstrav. Hästen skall med lätt framdel och bibehållen rytm röra sig med ökad schwung. Hästens vilande i steget med svävning som följd är felaktig.

 

Vad kan vi då fastställa genom detta?Jo mellantraven ligger mellan arbetstraven och den ökade traven.Arbetstraven är "rundare" än den ökade traven.Hästen ska då röra sig med ökat påskjut bakifrån och även något livligare tempo samt ökning av steglängden. Ryttaren i fråga ska låta hästen ha nosen längre framför lodplanet än i till exempel samlad trav.

Ökad trav kännetecknas av att hästen med liksidig steglängd, ökar sin steglängd så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertrampvinner mer mark.Detta görs genom kraftigt påskjut från bakbenen, hästen ska förbli på tygeln men samtidigt visa en friare oc något längre form. Ökad trav ska vara balanserad, rytmisk och fri från spänning.

Förlängd steglängd ligger mellan arbetstraven och mellantraven.Denna formen av trav visas då hästens utbildningspunkt inte uppgår till att kunna visa en korekt mellantrav. Förlängd steglängd skall utföras enligt beskrivningen för mellantrav, men med en mindre längning av steget.

fina ponnyer från falsterbo får demonstrera travökningar

 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: