Connemara SM

2014-07-31 @ 18:00:11 /

Tre snuttar från de olika banorna. På gräs va han hopplös, i ridhuset la han tungan över bettet och på sand gick han som en dröm! Allt under en och samma dag haha.


Sergeant Pepper Gene

2014-07-31 @ 10:38:00 / Bildinlägg
Nu kommer resten av bilderna ifrån igår. Kommer sakna den här fina killen♥
 
 

Fullt upp idag!

2014-07-31 @ 07:08:07 / Vardag
7.00 Fodra och ta ut hästarna
8.00 Jogga Peppe
9.00 Hålla lektion för Josefine
9.45 Fixa stallet
10.00 Ta in Rb och Winnie
11.30 Går bussen till Nyhammar
rida unghästarna där
16.15 Går bussen hem
17.00 Hemma
18.00 Dressyr på Rb
Nångång framåt kvällen kommer Emmy och hämtar hem sina hästar igen.
 
 

Dagens Peppe

2014-07-30 @ 21:25:18 /

Skulle gärna behållt den här ponnyn ett tag till alltså!


Sneakpeak

2014-07-30 @ 18:00:06 / Vardag
Här kommer en liten förhandsvisning på bilderna som togs under ridpasset med Peppe, han är en dröm! Vi filmade en snutt också som jag tänkt lägga upp lite senare men först ska jag dra och bada, under tiden får ni berätta för mig om ni vill se fler bilder!
 
 

En morgon i stallet

2014-07-30 @ 09:47:27 / Vardag
Godmorgon! Har precis kommit in ifrån stallet, som vanligt började jag min dag där och det tycker jag personligen är det bästa sättet att komma igång! 


Hästarna är utsläppta, boxarna mockade och allt fixat till kvällen! Imorgon åker de två hem igen, så tråkigt hade gärna behållt båda två hehe ;) 

Jag har ridit Zanton på morgonen fick ett om möjligt ännu bättre pass än första gången och han va sååå fin! Om jag nångång ska köpa storhäst så vill jag ha en som Zanton, han har alla förutsättningar för att kunna gå hur långt som helst! Nu ska jag snart åka till stall nummer två och rida alla unghästar där sen när jag kommer hem igen ska RB och Peppe tränas. Tänkte ha en fotografering idag med Peppe! 


Fyra till

2014-07-29 @ 20:09:04 / Tävling
Fina bilder jag fick skickade från daniella på chipshop.se TACK! 

Såhär kul ska det va att rida!

Nöjda kunder

2014-07-29 @ 15:59:00 / Vardag
"Här har vi Evelinn Åkerman, hon tävlar LA  med vinst, kör ett dressyrpass på min häst Pelle. Han jobbar på bra men den fantastiska ryttarinnan får vilken häst som helst att dansa under henne, är så glad att ha min häst inhyrd i Stall Marieborg då hon både ger lektioner och rider gärna ett pass och tränar andras hästar."
 
Det är så kul med nöjda kunder och elever! Bara den senaste månaden har jag skaffat mig tre nya elever som vill testa på mig och komma åter. Känns som en himla bra start, förra sommaren hade jag bara 2 elever nu har jag verkligen utvecklat det och vi har även mycket spekulanter på stallet sen har jag hästar utanför det i träning, känns jätte bra just nu! Drömmen vore ju att få ett kanonerbjudande och få gå upp på storhäst vid sidan av ponny, en riktigt läromästare som man kan ta några fina meriter med. Men vem vet, det kanske kommer en vacker dag?
 

Profilryttare

2014-07-29 @ 12:58:00 / Vardag
 
Gilla min sponsor Hästsmycken på facebook!

Det gäller att vara effektiv

2014-07-29 @ 09:54:37 / Vardag
Många frågar mig hur jag hinner med allt, som nu, två hästar i träning, fokusera på min egna, utbilda unghästarna på jobbet och hålla lektioner. Allt handlar om planering och effektivitet! Idag var jag uppe innan sju och fodrade Peppe och Zanton, under tiden de stod inne och åt sitt hö så red jag Rb på banan. Nästan precis när jag kom tillbaka så tuggade de på sina sista tuggor och jag kunde tajma och få ut dom när de va klara! 

Med Rb idag fick jag gå tillbaka ett snäpp och rida mycket grundövningar, idag gjorde jag faktiskt inte en enda rörelse utan idag låg allt fokus på att lugna ner honom. Vet inte vad det va han va så taggad och en sån simpel sak som att skritta på tygeln kunde han inte ens, eller att fatta galopp utan att bralla iväg. Så jag fick ta det lite lugnare och bara rida hundra övergångar tills han hittade lugnet och gick att rida på. Men jag är glad att han är så full av energi! Till slut blev han fin som tur va.
 
Så efter ridpasset till nu i princip så har jag mockat, fixat och gjort iordning för kvällen i stallet. Rb står inne och jag ska snart ta in Winnie också där efter ska jag ta in Peppe och göra iordning honom för en uteritt ihop med Stina och hennes vän!
 
Zanton ska joggas ikväll också och jag ska hinna umgås med min pojkvän, som sagt planering ;)
 
 

Dagens två pass

2014-07-28 @ 17:32:47 / Träning
Idag red jag både nya hästarna på banan, två lätta joggingpass stod på schemat med både Peppe och Zanton som alltså är här för träning när ägarna är på semester. Är jätte glad och tacksam för möjligheten och för förtroendet, känns jätte kul att ha dom här! Emmy som är ägaren och jag har varit vänner länge och jag har alltid dreglat över Peppe, han är verkligen något speciellt och det har jag sett från allra första början. Min högsta dröm har alltid varit att få rida honom och nu står han här hemma i mitt stall, helt galet! Så glad! Emmy har utbildat honom själv och efter att jag ridit honom idag så måste jag säga att hon gjort ett sjukt bra jobb, han är otroligt välriden och fin. 

Mamma filmade oss lite under den korta stunden som jag tog upp honom och ställde lite krav vilket han tog väldigt bra, red lite ökningar, skolor, förvänd galopp och enkla byten och allt sitter verkligen som ett smäck, så kul att vara uppe på en sån välutbildad ponny när man ridit unghästar så länge. Jag tar såklart tillfället i akt och memorerar in hur det ska kännas sen när jag rider Rb. Peppe är verkligen en dröm!
 
 
Sergeant Pepper Gene som han heter är en 10 årig valack, en Svensk ridponmy e. Veronas Gerswin han har tävlat upp till och med FEI inledande som ponny och tävlas nu bland storhästar upp till och med MSV B:4
 
Ta hänsyn till att det är första gången jag rider honom, första gången han är hos oss. Vi känner inte varandra alls men jag är ändå väldigt nöjd när jag kollar på filmen! Vad tycker ni?
 
 
 
 
Därefter var det dags för Zanton. Han är bara 5 år men jag tycker han också är väldigt välriden, det ska Emmy ha all cred för. De båda kändes rätt lika, mycket motor, bra sug i bettet, mjuka och fina. Med honom jobbade jag bara 30 minuter mycket basic som det är med unghästar, lite gas och broms, övergångar i massor och sen tog vi lite galopp som förövirgt är helt underbar! En riktig gunghäst.
 
Zanton är född 2009 e. Blue Hors Zack ue. Amiral.
 
 
Även här får ni ta hänsyn till att det är första gången jag rider honom, han är på en helt ny plats som han tog väldigt bra.Fler bilder

2014-07-28 @ 14:20:00 / Tävling
På tävlingen i Norrköping träffade jag en hel del bloggläsare vilket såklart är jätte kul, söta tjejer som är så modiga och bara kommer fram och prata. Jag själv skulle aldrig våga göra något sånt men när någon kommer fram är jag jätte öppen och pratglad. Jätte kul verkligen att få träffa några ifrån Norrköping så glad att ni kom!
 
Amanda var en av tjejerna som tog lite bilder som hon sedan skickade vidare till mig. Jätte fina bilder verkligen tack så mycket! Kolla gärna in på Amandas blogg.
 
 

Veckan

2014-07-28 @ 10:28:00 / Vardag
Måndag: Uteritt Rb, jogga Peppe, jogga Zanton, lektion för Moa på kvällen
Tisdag: Jogga Rb, uteritt Peppe, jogga Zanton, 
Onsdag: Kondition Rb, dressyr Peppe, jogga Zanton, rida unghästarna på Nyhammar
Torsdag: Kondition Rb, jogga Peppe, lektion för Josefine, rida unghästarna på Nyhammar, Zanton och Peppe åker hem igen
Fredag: Vila
Lördag: Jogga, vara hus och hästvakt
Söndag: Dressyr
 

Morgonutsläpp

2014-07-28 @ 07:24:20 /

Alltså Peppe är ju verkligen något utöver det vanliga, han är verkligen så jävla snygg! Ska bli så kul att få rida honom idag. Gör er redo för film!


Morgon på Stall Marieborg

2014-07-28 @ 07:23:17 / Stall Marieborg
Imorse va jag ute kl 6.30 och myste lite med rb som låg så fint och sov, tog av han täcket och låter han gå naken tills jag ska ta in dom för dagen. Just nu är det sådär skönt ute helt lagom. 

Nu ska jag ta tag i mockningen och iordningställa allt för kvällen, sen har jag tre hästar på schemat att rida. 


Två nya

2014-07-27 @ 20:17:35 / Stall Marieborg
Klockan 15 kom två nya hästar till stallet idag! Peppe och Zanton ska vara här till torsdag nästa vecka under tiden ägaren är på semester. Vi ska passa dom och jag ska även träna båda. Peppe eller Sergeant Pepper Gene som han egentligen heter har tävlat upp till och med FEI dressyr men tävlas nu bland storhästar med framgång! Han är sååå fin. Zanton är storhäst och 5 år som också startat några klasser med bra resultat han är verkligen lovande för framtiden.
Imorgon ska båda joggas, ska bli spännande att se hur det går. 


Utvärdering

2014-07-27 @ 17:53:00 / Tävling
Jag skriver inte det här för att skapa mig några ovänner utan jag vill bara berätta min sida och bild av min upplevelse i Norrköping. Det var ju som sagt första gången vi var där och första gången vi åkte så långt till tävling nån gång. Klockan 7 rullade vi iväg och var framme staxt efter 9. Första intrycket var inte så bra, inte en enda funktionär som visade vart man skulle parkera eller ens ta vägen med transporten? Jag vet inte hur de är där omkring men här hemma finns det alltid nån som möter en och önskar en välkommen och visar vart man ska stå, sånt tycker vi är trevligt och viktigt när man kommer till en ny plats! Men det var en stor och fin parkering, synd att ingen skugga fanns då det hade varit välbehövligt en sån varm dag. Hela stället såg typ sunkigt och nergånget ut, skulle defenitivt behöva ett ansiktslyft. Jag vet inte om vi är bortskämda med alla fina anläggningar här hemma är Örebro.

Framridningen var under all kritik måste jag tyvärr säga, vi dressyrryttare kan ju vara rätt kinkiga och jag gillade inte att rida fram på gräs. Rb blir liksom lite för taggad och låg på väldigt mycket, det fanns även hinder som gjorde han om möjligt ännu mer stissig. Underlaget var ojämt och stumt, snubblade och halkade flera gånger och jag våga inte riktigt sätta honom ordentligt ifall han skulle göra sig illa. Så vi kunde bara jogga lite lätt där och kände oss inte alls klara för att starta när det väl var min tur. Det positiva var att den var stor så man behövde inte trängas. Det jag inte gilla var att funktionärerna började hålla på och bygga hoppbana när vi red fram till LA:n (!!!) Flera personer konkandes på bommar och stöd och man fick anpassa sig efter dom, inte okej när man ska in och rida SM.
 
Så väl inne i ridhuset som var svaaalt (skönt) men också under kritik, 17x47m alltså inte ens 20 meter brett som programmen är gjorda för?! Jag som tycker det är för litet tänk 3 meter mindre, det gör skillnad, 15- meters volter blir inte 15 meter och bokstäverna är inte på sin korrekta plats ne det kändes inte så genomtänkt.. Här fick jag inte fram honom till bettet han tog inget ärligt stöd utan knäppte av och fibblade med munnen vilket resulterade sig att han råka lägga tungan över bettet, trots det gick det rätt bra att ratta runt men det var ingen bra ritt, så det var bara att få bort det ut huvudet och fokusera om totalt, inte låta det dra ner mig. 

Framridningen till LA:n mot slutet fick jag äntligen ett stöd, nånting att hålla i och då kunde jag börja rida, galoppen kändes jätte fin. 
Det bästa på tävlingen var helt klart utebanan, sjukt bra underlag som verkligen sviktade under hovarna. Där gillade vi och vi hade bättre förutsättningar. LA:n är jag sjukt nöjd med faktiskt om man jämför med klassen innan. Han hade en tendens till att knäppa av men jag drev fram han och fick upp han till stöd i handen, jag red med ett leende på läpparna genom hela. Vi har nog aldrig gjort så fina ökningar på tävling som igår! Vi missade tyvärr i ryggningen rb ville inte bakåt han ville bara framåt ;) Galoppen var nog bäst och vi fick en 8 på förvända galoppen! Härligt! Vi låg på placering tills de sista ryttarna kom och peta ner oss men det är inte så mycket att göra åt saken, vi var helt enkelt inte bäst igår men det kanske vi är nästa år, då tar vi vår revanch!

Det är jag är jätte nöjd över är att han behöll energin och den blev nästan bättre till andra klassen!! Trots 30 grader värme, duktiga häst! Jag däremot blev sjuk, blev sängliggande hela kvällen med illamående, feber, huvudvärk och yrsel. Antagligen värmeslag eller kanske solsting? Konstigt då jag drack flera liter vatten!!
 
Jag vill iallafall säga stort tack till min underbara mamma och hästskötare felicia, utan er hade det här aldrig gått. Stort tack för all hjälp! 
 
Världens finaste häst i mina ögon som kämpade på jätte bra!
 
Jag träffade jätte många bloggläsare och det va såååå kul!! Alla jätte söta och trevliga som berömde oss och fick hälsa på Rb, ni är för goa! Hade en hel armé som tog bilder på oss som jag kommer lägga ut under nästa vecka.

Failbilder

2014-07-27 @ 15:17:00 / Vardag
Det kan vara svårt att få både häst och ryttare att se bra ut på samma bild det är jag och Rb ett kvitto på iallafall!
 
 
Känner ni igen er? ;) 

Måste ju vara världens sötaste

2014-07-27 @ 12:23:21 /

Rb brukar egentligen aldrig få stå med luckan öppen såhär och ni ser ju varför.. Han är en täckesbitare men jag tycker han är så himla söt så han fick hållas idag.


Söndag

2014-07-27 @ 10:06:00 / Vardag
Godmorgon på er! Idag var det verkligen skönt med en sovmorgon. Det har varit tidiga mornar i flera veckor, mycket planering och träning så att snubbla på mållinjen som jag gjorde igår gjorde mig verkligen besviken och jag kände att jag ville lägga bloggen på is ett tag, det blev lite för mycket. Men ni tog det himla bra och var så snälla och goa mot mig att jag verkligen inte kan va ifrån den, fick massvis med positiv feedback både här, på instagram och facebook. Det gör mig jätte glad stort TACK! Jag är nog allt lite för hård mot mig själv.
 
Men det är inget att hänga läpp över nu, finns inget mer jag kan göra än att ta lärdom och träna ännu hårdare! Jag tänkte ge er en lite mer utförligare redovisning om resultatet sen lite vad jag tyckte om anläggningen om det skulle vara av intresse? Det dyker upp ikväll blandat med lite mer bilder från starterna!
 
Hur som helst, ny dag nya tag, snart ny vecka och ny månad. Idag är det lite saker på gång! På eftermiddagen kommer två nya hästar hit som ska bo här i några dagar när ägarna är på semester, var av båda ska jag träna, den ena han är en jätte fin FEI-ponny och den andra en femårig storhäst också dressyr, är så glad och tacksam för förtroendet!
 
Ikväll kommer även min elev Josefin så ska jag hålla lektion för henne. Nu ska jag ut och mocka och göra iordning i stallet. Vi hörs lite senare!
 
 

5a i SM

2014-07-26 @ 17:14:00 / Tävling
Antar att en del av er sett resultatet på Equipe och jag har väl inget precis att säga till vårat försvar. Det var helt enkelt inte våran dag idag. LB:n vill jag bara radera ur minnet, har nog aldrig gått så dåligt. För det första KASS framridning på en stor gräsbana med massa hinder och dåligt underlag gav inte de bästa förutsättningarna till att starta, fick "rida fram" inne på tävlingsbanan och jag hitta aldrig något flyt och jag vet inte vad Rb höll på med, han knäppte av i nacken fick tungan över bettet, något aldrig hänt tidigare.. Men den klassen känns helt oviktigt.

Till LA:n lyckades jag få bättre kontakt med honom och vågade satsa mer. Är jätte nöjd med den ritten verkligen! Vi fick 64% och kom 5a i Connemara SM. Så jag är lite besviken såklart, det var helt enkelt inte våran dag och faktiskt så är det här vårat första lite sämre resultat under året men det va tråkigt att det kom precis på SM. 
 
Har ni elaka kommentarer så håll dom för er själva för jag är tillräckligt besviken på mig själv.
 
 

Nu eller aldrig

2014-07-26 @ 08:02:00 / Tävling
Dagen med stora D är äntligen kommen. Idag är det tävling och fullt fokus som gäller. Mycket träning har lett till den här dagen och idag är det upp till bevis, det känns som att det är mycket som står på spel. Många där hemma som räknar och tror på mig, som hejar och stöttar mig, som glädjs med mina framgångar och som har lagt ner tid, energi och pengar för att jag ska kunna delta idag. Det känns som jag har flera ögon hökande på mig, som väntar på att se mig misslyckas men ännu fler som väntar och räknar med att jag ska lyckas. 

En dag som denna skulle mina nerver kunna svika mig, att pressen blir för hög. Det är viktigt att allt går efter planeringen och att inget lämnas åt slumpen. Jag vill bara säga tack till alla ni som tror på mig, hoppas jag inte gör er besvikna, alla er som kommer till Norrköping bara för att kolla på mig, hoppas jag kan visa trevliga ritter, till mina sponsorer - TACK för allt ert stöd och bidrag till blandannat tävlingskassan, i utrustnings väg och fina accessoarer jag kommer stolt visa upp er. Tack till mamma för att du alltid ställer upp i vått och torrt med pengar, med skjuts och med din närvaro du är guld värd hade aldrig klarat det här utan dig.
 
Idag ska jag rida och följa mitt egna upplägg som jag vet fungerar super, jag rider i min egna bubbla som ingen kan spricka. Jag ska gå in med ett jäkla annamma och rida fullt ut, det är nu det gäller!
 
Och oavsätt hur det går idag så hoppas jag att ni finns kvar här på bloggen
Vi hörs efter dagens tävling. Lova att hålla en tumme för oss! Kram♥
 
Kom ihåg Evelinn: Ha kul!

Fredag

2014-07-25 @ 07:37:00 / Planering
Härliga fredag och godmorgon på er! Uppe med tuppen som vanligt, älskar att va igång på morgonen och känna att man har hela långa dagen framför sig och idag är det mycket som ska fixas eftersom att det är tävling imorgon! Tänk att jag varit utan att tävla i 2 hela månader, det ska bli riktigt skönt att komma ut på tävlingsbanan igen. Men det bästa är ju nästen idag, alla förbererdelser, fixet och planeringen innan tävling är minst lika roligt som själva tävlingen tycker jag.
 
Rb stod ju inne inatt, allt för att samla energi till morgondagen. Men han är redan ute och betar innan alla flugor och broms är tillbaka. Så vid 10 går han in igen för att då ska jag jogga honom bara lite lätt lösgöra och känna så allt är bra med han, behöver inte nöta in något dagen innan utan allt sitter i ryggmärgen redan! Där efter står han inne igen till runt 16 då han får gå ut i hagen till kl 20 för då ska han badas och göras fin till morgondagen sen får han stå inne för natten igen. Mycket stå inne i boxen nu men jag vill såklart ha han inne till tävling och han väljer själv att va inne under dagen när bromsen är som värst, som tur är har vi stora hagar han rör sig på när han är där och sen ska han ju faktiskt motioneras så det går ingen nöd på honom.
 
 
Jag däremot har lite mer att stå i, all utrustning ska smörjas efter ridningen och göras fint därefter packas ner i påsar som åker in i sadelkammaren på transporten. Transporten är redan rengjord så det känns skönt att det är klart iallafall. Här kommer min packlista eftersom många har bett om det:
 
 • Sadel       
 • Träns
 • Kedjegrimskaft
 • Schabrak + nummerlapp (56)
 • Luva
 • Vita benlindor
 • Vita boots
 • Hjälm
 • Stövlar
 • Spö
 • Sporrar
 • Framridningshandskar
 • Vita handskar
 • Kavaj + plastrong
 • Pass och vaccinationsintyg

  En väska med "bra att ha saker" som:
 • extra snoddar
 • extra nummerlapp
 • lädervård
 • sårvård
 • kam
 • borste
Utöver det är det ju väldigt viktigt att man fodrar (och i det här vädret) vattnar hästen. Har erfarenhet av att Rb har svårt att dricka på tävling så därför har jag laddat upp. Så det här packas med också:
 
 • Havre
 • Extra blött betfor
 • 2 liter äpplejuice
 • En dunk med vatten
 • Morötter och äpplen
 • Salt
 • Energipulvret
 • 1 vatten hink
 • 1 matskål
 • Blöta handdukar att kyla hästen med
 • Svamp + skrapa

  RB åker i:
 • Transportskydd + boots
 • Back on track
 • Röd rosett i svansen
Till sist har jag även med mig lite grejer till mig själv:
 • Håruppsättning
 • Vatten + matsäck
 • Hygienartiklar
 • Shorts + linne att byta om till vid hemfärd
 • Kamera såklart

Jag tror det ska vara allt! Planering är väldigt viktigt för mig och det gäller att alltid ligga steget före, jag har massvis med listor på allt jag gör på så sätt missar jag ingenting och jag känner mig mycket mer säker i mitt upplägg!
 
Felicia ska med som hästskötare!
 
Annars så ska vi åka förbi hallsberg idag och hämta upp min bror som ska med till Norrköping, kul! vi svänger även förbi en affär när vi är i hallsberg och köper nytt flugmedel och schampo till RB!
 
Hoppas ni tycker det är kul att följa med i uppladdningen, har ni något önskemål på inlägg eller vill ni att jag visar i bild/film så skicka iväg en kommentar så ordar jag det!

Skillnad

2014-07-24 @ 19:50:00 / Vardag
Nu är transporten ren och fin, tänk att en liten tvätt kan göra så mycket! 
 
32 grader

2014-07-24 @ 16:50:00 / Vardag
Idag har jag varit nere och ridit hästarna på Nyhammar, 2 svettiga timmar i sadeln under stekhet sol och 32 grader ingen höjdare med andra ord. Men jag red en 4 åring, Robban och sen en av mina favoriter som jag inte vet vad hon heter, men vi kallar henne skimmeln, hon va hur fin som helst idag, kul! Jag märker redan skillnad från första passet.

 

Hästsmycken

2014-07-24 @ 13:53:00 / Utrustning
Är så himla nöjd med mina fina grejer som jag fått från Eva på Hästsmycken, mitt armband klär min arm varje dag jag tar aldrig av mig det! har fått en jätte fin solbränna efter den haha men det gör absolut ingenting och mitt pannband tycker jag fortfarande är to-die-for, Rb bär upp det väldigt bra!

Vill varmt rekomendera er att beställa personliga accesseoarer till dig eller till din häst, unna er det! Ni hittar Hästsmycken på facebook. (länk)
 
 

Prestationen ska inte påverkas

2014-07-24 @ 11:02:00 / Svar på tal
Är det inte jobbigt att rida mitt på dagen med tanke på alla flygfän, broms osv? Det kanske varierar med antalet från plats till plats, men skulle vara intressant och veta hur du hade tänkt kring de under tävlingarna :)

Svar: Jo visst är det jobbigt men det är ju oftast det man kan se ekipage förlorar lite på, att hästarna är matta vid värme eller tappar fokus när det är mycket flugor ute. Så därför försöker jag träna i det så att prestationen inte påverkas av sånt, Rb pallar det rätt bra, han blir såklart irriterad när nånting sätter sig på honom och det kan man tydligt se hur han viftar mycket med svansen eller skakar på huvudet när jag rider. Det är väl helt förståeligt kan jag känna. Jag försöker ju underlätta det med hjälp av olika bromsmedel när jag rider de funkar väl sisådär men det känns som det är bättre än inget! Det finns inte så mycket att göra med andra ord utan vi som ska starta måste rida med dom och det är lika för alla mer eller mindre.

 

Godmorgon

2014-07-24 @ 08:21:00 / Vardag
Åh jag vet inte jag bara älskar dessa inlägg på morgonen där man skriver ner sin dag och alla planer. Jag älskar även att läsa på andra bloggar vad folk ska göra under dagen. Tycker det är så kul med dagar där det händer mycket och nånting hela tiden. Mina senaste veckor har varit så och jag har känt mig så effektiv, mitt liv är faktiskt ganska intressant just nu!
 
9.00 ta in Rb och Winnie 
9.30 rida Rb
11.00 kommer kunder (mamma tar hand om dom)
11.30 går bussen till Nyhammar
Rida 2-3 unghästar
16.15 går bussen hem 
(släppa ut Rb)
17.00 mocka och fixa inför kvällen
17.30 tvätta transporten
19.00 kommer kunder
23.00 Ta in Rb för kvällen
 
 

Modell-RB

2014-07-23 @ 20:33:00 / Bildinlägg
Jag tycker inte Rb är någon jätte bra modellhäst, han står gärna med huvudet rakt ner i backen och öronen på sniskan så det är svårt att få bra kort på honom. Men idag lyckades vi faktiskt, jag laddade ner en app som gör hästljud som gjorde att han spetsade öronen och såg faktiskt riktigt trevlig ut. Kul!
 
 
Jag tycker iallafall han är skitsnygg, helt opartisk ;), och nästan ännu finare nu när han är klippt. Vad tycker ni, syns det att jag rakat honom?

Programträning hemma

2014-07-23 @ 18:46:23 /

Film från när jag rider igenom LB:1, nöjd med travdelen men det är långt ifrån perfekt och det är därför vi tränar!


Sista träningen

2014-07-23 @ 16:47:00 / Träning
Idag red jag sista ordentliga ridpasset innan SM och det var under den varmaste timmen så det var svettiga 45 minuter. Men bra och nyttiga! Idag tog vi tid på hur länge jag egentligen behöver innan han är som allra bäst, till skillnad mot på vintern när vi gjorde samma sak så tog det nästan 35 minuter idag tog det bara 17(framskrittning är inte inräknat), beror det på värmen eller på att han helt enkelt blivit duktigare? Så 20 minuter kan vi rida fram och så är han i toppform, det känns ändå ganska lite man vill ju inte att han är trött på banan men heller inte tillräckligt framriden, det kanske är en annan sak ute på ett nytt ställe med massa hästar. 
 
Jag är lite kluven efter dagens ridpass, att rida två klasser i den här värmen tar något enormt mycket på krafterna från båda sidor. När jag red LB:n efter ungefär 20 minuter så var han verkligen kanon bra, till LA:n sen lite tröttare och då kom även missarna i övergångar, ökningar och formen. Det är synd alltså för det är ju till LA:n han behöver det där lilla extra men åka ända till norrköping för att rida en klass känns inte sådär jätte bra. Samtidigt som det känns bra att ha LB:n som framridningsklass då jag kan ha den som uppvärmning också och jag tror faktiskt det kan gå riktigt bra där.

Får se till att ge han mycket vatten, havre och lite betfor så han blir piggare till andra klassen, tyvärr är det ju mindre än en timme mellan klasserna så det blir inte så mycket vila. hade gärna stallt in han i transporten så han hade kunnat vila upp sig. Men det är så ibland och det är samma för alla! Det är ju inte bara för min häst det är varmt utan jag tror många andra blir påverkade av värmen också. Jag har ändå tränat rätt mycket när det varit som varmast så jag känner mig förberdd ändå.
Vi tar det som det kommer!
 
Hur som helst idag gick det iallafall jätte bra, han var med från första början och som jag skrev så var verkligen LB:n kanon idag! Väldigt nöjd med travarbetet då jag fick en fin mjuk kontakt och han var väldigt ihop med motor, precis som jag vill ha han! Är rätt nöjd med travarbetet i LA:n också, skänkelvikningarna kunde haft mer energi men vi gjorde några precis innan som var toppen så det gjorde inte så mycket. Sen galoppen rent allmänt idag var sådär, jag fick ingen riktig kontakt med munnen utan han va lite av och på, galoppen har annars varit kanon senaste månaden så det var nog bara något tillfälligt. Sen var det väldigt mycket broms ute som gjorde att han va ostadig med huvudet genom båda programmen men det är ju inget man kan kontrollera. I det stora hela så är jag nöjd! har filmer som jag överväger att visa er, det är ju långt ifrån perfekt och vi tränade ju bara idag alltså ingen uppvisningsridning. Men ibland måste man våga visa sånt också. Ja vi får se hur som helst..

Nu ska jag få i mig lite mat och sen ska jag släppa ut hästarna, mocka, städa hela stallet innan kunder kommer, kanske tvättar transporten och till sist måste jag städa mitt rum och juste! lägga ut bilderna. Vi hörs!
 
Bilder från film
Härlig uppförsbacke va?
 

Sponsorschabraket

2014-07-23 @ 14:43:00 / Utrustning
Såhär ser alltså mitt nya tävlingschabrak ut sponsrat av Support företaget. Det ska användas i helgen och på kommande tävlingar. Är väldigt nöjd med det, super bra kvalité och utséende. Tack till Amanda som lyckades lösa allt åt mig då jag fick krångel med tidigare leverantör så jag kunde köpa ett schabrak från henne och med hjälp av Fronta Örebro brodera schabraket under semester på två veckor. VÄLDIGT bra service! 
 
Tack också till Support företaget för erat bidrag i tävlingskassan samt till detta fina schabrak, tack för förtoendet jag ska bära detta med stolthet!
 
 
Visst är det snyggt?

Smakprov

2014-07-23 @ 11:21:00 / Vardag
Här får ni ett litet smakprov på dagens fotografering!
 
 
 Vill ni se fler?

Kvällsjoggen

2014-07-22 @ 23:19:25 / Vardag
Var inte ute i stallet förrän 9 ikväll, men det var rätt skönt då värmen hade lagt sig och det är så mysigt att gå ut till hagarna för så fort Rb får syn på mig så kommer han galopperandes och vill in. Idag var inget undantag. 
Idag stod en vanlig jogg på schemat, han kändes helt okej men hade tendenser till seghet, men vad jag har förstått så har termometern hemma visat 30 grader så att hästarna är lite trötta är förståeligt.
 
Så idag fick jag tänka mycket framåt och att få snabba reaktioner från mina hjälper, red lite lösgörande övningar och lite i galopp han kändes ändå rätt bra där så det fanns inte så mycket att ta igenom. När jag joggar så rider jag bara lite lätt i alla gångarter, checkar av att allt funkar och rider mest basicövningar. När jag känner mig klar så slutar jag där även om det bara består av 10 minuters jobb. Idag blev det runt 20 och de sista 5 minutrerna satt jag ner och tog upp han i tävlingsform, gjorde några skänkelvikningar och nån travökning som också satt som ett smäck! Avslutade med lite galopp på travbanan bara full fart framåt och sen trava jag av och till sist skritta av. 
 
Imorgon ska jag ta igenom ett snäpp till samt rida igenom programmen och räkna på hur lång framridning vi behöver innan vi är på topp så jag kommer behöva mammas hjälp och då kan jag kanske även passa på att få lite bilder/filmer.
 
 

Pausar vardagen

2014-07-22 @ 15:28:59 / Vardag
Inne i Örebro city och kommer ifrån vardagen lite. För snart är det fullt fokus som gäller.

Micke och jag tog en lunch inne på jensens, det är mitt absoluta favoritställe att äta på! Nu ska vi hem och vila upp oss innan det blir födelsedagskalas och ännu mer godsaker! Sen är det hem och trimma rb. 

Hämtade ut sponsorschabraket idag och det är så läckert! Imorgon ska vi ha en ordentlig fotografering med rb tänkte jag, knoppa han, linda benen och göra han extra fin! 


Underbar dag

2014-07-21 @ 19:24:00 / Vardag
Hela dagen har spenderats här med massa sol och bad! Inför SM

2014-07-21 @ 14:39:00 / Vardag
Angående att framridningen på Sm går på gräs: Du kan väl skruva på broddar så får ni bra fäste? :)

Svar: Ja jo det är ju en lösning, det är ju det att jag inte känner för att skruva på broddar eftersom programmen går på sand och gå in där utan skydd med en ponny som har tendenser till att studsa, sparka och bocka och en fenomenal talang till att skada sig själv känns inte så bra. Man kan ju inte heller ställa sig och skruva av allting och sen tillbaka på innan start och innan framridning. Så vi kör på det osäkra, aldrig ridit på gräs förut men hoppas väderprognosen håller i sig och det blir sol och bra väder i värsta fall får vi ta en lätt jogg på gräs och ta igenom det lilla vi hinner inne på collectingring alternativt på banan innan start. 

Det som känns väldigt konstigt är att i proppen står det att tävlingen går i ridhus (pararellt med utebana) med mått 17x47 (???) alltså inte ens 20 meter på kortsidan?! då kan man ju inte göra allt på metern precis, skulle LA:n gå där så blir det jätte små galoppvolter och travvolter eftersom de redan är på 10m och det känns ju inte helt rätt? asså nääe.. Det känns inte helt seriöst eller genomtänkt..
 
 

Nedräkning

2014-07-21 @ 11:22:00 / Vardag
Veckan är här!
 
Måndag: Vila, hänga vid sannabadet hela dagen
Tisdag: Hämta ut sponsorschabraket, in till Örebro och göra ärenden, luncha på jensens, kalas på kvällen, lätt jogg sent på kvällen
Onsdag: Dressyr (programträning), fotografering, rida unghästarna på Nyhammar
Torsdag: Barbackaskrittur, rida unghästarna på Nyhammar, tvätta transporten
Fredag: Lösgörande jogg, putsa, packa, bada Rb
Lördag: CONNEMARA SM! LB:1 LA:1
Söndag: Vila, två nya hästar kommer 
 
NU kör vi!
 

Kvalitetstid

2014-07-20 @ 20:53:05 / Vardag
Idag har jag och min Micke haft en jätte mysig kväll i askersunds hamn. Det är så himla fint här på sommaren och under solnedgången, helt underbart. Behövde verkligen en sån här kväll!

Först gick vi längst strandpromenaden för att sen stanna vid en liten båt precis vid hamnen där vi åt kinesiskt. Det va inte så fancy utan vi fick maten på plasttallrikar, med plastbestick och på en gungande, knarrande gammal båt, men det är väl halva charmen? Jätte mysigt var det iaf! 


Sen gick vi vidare till borgmästarholmen och satte oss vid vattnet. 
Nu är vi hemma igen och ska slå på en film för att sen sova, imorgon ska vi iväg hela dan till sannabadet! Älskar sommaren! 
Ny grimma

2014-07-20 @ 19:58:00 / Utrustning
Fick en lädergrimma att ha i transporten och till finare tillfällen. Såklart iklädd med ludd! 
 
 
Använder ni också ludd på era lädergrimmor? Personligen tycker jag det ser mycket mysigare ut!

För hans eget bästa

2014-07-20 @ 14:17:00 / Vardag
Varför klippte du din häst mitt i sommaren? är en fråga som jag fått och det kan verka främmande för många men helt självklart för andra.
 
Svaret är så simpelt att det var för hans eget bästa då han är svart och har en kraftig tjock päls som gör han svettig bara av att stå inne i boxen. Då kan ni tänka er hur han ser ut efter ett ridpass? Det kändes helt enkelt inte schysst att låta han gå så hårda pass med så mycket päls. Jag ville ha honom piggare och det fick jag honom faktiskt! Sen har vi några viktiga tävlingar på planeringen så en viktig sak som energi får inte förstöra för oss.
 
Jag förstår att skyddet försämras och att man förstör pälsen. Jag klipper han annars under hela hösten-våren- vintern och låter han gå med täcke, samma nu, han har flugtäcke vid sol och regntäcke vid regn så det går ingen som helst nöd på honom!

Hoppas ni förstår och jag kommer inte besvara några liknande frågor eller "påhopp". 
 
Här kan man tydligt se hur svettig han är efter tävling.

En rekommendation

2014-07-20 @ 10:52:00 / Vardag
Idag ska jag göra något som inte händer allt för ofta, får väldigt ofta förfrågningar om olika länkbyten och att jag ska tipsa hit och dit om bloggar men jag känner att man måste "förtjäna" det om ni förstår. Typ om någon fotar mig på en tävling så ger jag självklart ut länkar och om det finns någon jag verkligen vill uppmärksamma. Det är ju faktiskt så att det här är min blogg och det handlar om många unika besökare varje dag så jag ger inte ut länkar hejvilt men i detta fall så är det faktiskt en tjej jag vill uppmärksamma och hon var den enda som kommenterade när jag frågade om det fanns någon som hängt med bloggen sen tidernas begynnelse alltså sen starten i november 2009 och det är något jag verkligen vill tacka henne för och det passar väl bra med en länk till hennes fina blogg, eller hur?
 
Så jag vill varmt tipsa er om att kolla in Ronjas blogg där hon skriver om livet med sina tre urgulliga och busiga ponnysar blandat med mysiga bilder och intressant text. 

Så tack Ronja till dig som hängt med mig från början, jag skulle gärna vilja ge dig något i gengäld om det fanns något jag kan göra för dig? Låt mig veta!
och till alla er andra, ibland lönar det sig att bara skicka iväg en liten kommentar ;)

 
 

Dagen

2014-07-20 @ 08:03:00 / Vardag
Godmorgon på er! Nu har jag precis vaknat och är redo för att kicka igång dagen, jag har lite planer och enklast för mig att komma ihåg dom är att såklart se över och göra en liten tidsplan. Så såhär ser min dag ut:
 
8.30 ta in Rb och Winnie (går ut runt 5 igen)
9.00 hålla lektion för Josefin
ca 10.00 rida Rb
11.30 ska jag på kalas
därefter hem till Micke för att spendera resten av dagen där.
 
Jag, Rb, en saknad Tobb och min fina vän Felicia som jag hoppas får med mig till SM!

Kvällsdopp

2014-07-19 @ 19:36:28 /

Winnie och jag tog oss ett snabbt kvällsdopp, Micke var lite seg med att få upp kameran men ni ser ju hur hon gillar att bada hon bara simmar runt mig och man märker hur hon njuter!


Grymt pass!

2014-07-19 @ 17:25:00 / Vardag
Idag tog vi en ordentlig genomkörare som planerat och passet blev faktiskt väldigt väldigt lyckat. Jag red linjer och tränade rörelser ut LA P:1 för att få ett ungefär humm om vart vi ligger och om vi är redo att debutera om 1 månad. Både jag och mamma tror faktiskt det! Både öppnorna och slutorna var jätte bra idag, galoppen sitter som ett smäck även inridningarna och enkla bytena. Travökningarna vad super bra idag och allt kändes bara allmänt bra. Lyckades få upp han i en höga formen och då kom även de höga knänen, det kändes som att sitta på en storhäst i ponnyformat idag faktiskt så det var jätte kul.
 
Så efter SM ska jag bestämma om det är dags att lämna LB och om vi ska debutera den 17 augusti i Mariestad, det återstår att se. 
 
 

En vecka kvar

2014-07-19 @ 14:25:00 / Vardag
Herregud vad tiden går fort, minns det som igår när det var "sista" tävlingen på vårkanten och vi hade tävlingsuppehåll i 2 månader. Kändes ju som det skulle ta en evighet dit men nu är jag här med bara en vecka kvar till ett av årets stora mål - Connemara SM! tiden bara susar iväg och jag börjar få ångest att sommarlovet snart är slut och min vardag bestående av sol, ridning, chill, kompisar, pojkvännen, snart kommer ersättas av skola, plugg, stress, blä, blä, blä..

Nu ska jag berätta en dålig sak och en bra sak.
 
Den dåliga är att jag har visst ljugit för er. Minns ni mitt inlägg där jag skrev att jag rider i allt, citerar mig själv: "jag rider i allt. alla väder, allt underlag, under alla förutsättningar" det stämmer inte! för jag kollade över proppen till Sm och såg att framridningen är på GRÄS! det har jag aldrig nånsin ridit på, skulle aldrig vilja göra det heller trodde jag. Tänk om det regnar? vad gör man då? Alltså finns det nån som har koll på Norrköpings fältrittklubb och kan bekräfta det här för mig? Vad är det för skillnad mellan gräs/grus/sand?
 
Den bra saken är att mitt sponsor schabrak är klart på måndag!! wie lagom till helgen när det ska användas. Är så spänd på hur det kommer se ut, hoppas det är snyggt och ligger fint under sadeln men det tror jag!
 
 
Man blir så "bortskämd" när man har egen ridbana hemma på gården att man inte tänker på att det faktiskt finns dom som inte har det och måste träna/utbilda sina hästar på gärden, skulle jag aldrig kunna göra, jag vill ha hästen innanför fyra väggar alternativt staket med underlag som jag är säker på inte ett ojämt gärde fullt med gräs och hål nej tack!

Gårdagens sysselsättning

2014-07-19 @ 10:06:00 / Vardag
Min fredagskväll spenderades i stallet igår mellan 9-11, inte som många andra i min ålder med andra ord haha min mamma kan vara glad ;) men det var hon inte! Då hon inte ville att jag skulle raka Rb under sommaren men det gjorde jag iallafall. Har ju velat fram och tillbaka länge nu säkert frågat er tre gånger eller nåt men igår fattade jag beslutet själv och det blev jätte bra.


Har nog aldrig varit med om Rb varit så lugn under en klippning, han har ju alltid varit snäll och orädd men han har haft problem att stå still och blivit rastlös men idag stod han bara och njöt verkade som, han hängde läpp och hade svårt att hålla ögonen öppna. Jag kunde tillochmed ta bakbenen utan problem! Förra gången hade jag hjälm, väst och ett hingstgrimskaft som jag höll i och han ville sparka mig flera gånger men det gick verkligen hur bra som helst igår. Och snyggt blev det! jag trodde han skulle få den här tråkiga gråaktiga färgen me han blev riktigt blank och snygg, utom på rumpan för där va han redan skitig så han ska få sig en dusch imorgon.
 
Jag ändrade lite i planeringen och bytte plats så efter klippningen tog vi ett kondispass och idag tar vi dressyren istället! Så då får jag se om han känns piggare. Kondisträningen gick bra han rulla på fint, lite segstarad bara men det är han ju alltid men sen när han fått upp andan då går det inte att få stopp istället haha. Svettig blev han också men det syndes inte utan det kunde man bara känna, toppen!
 
Såhär ser han ut i nya frillan. Ingen större skillnad - bara lite mörkare. 
 

Något jag vill utveckla

2014-07-18 @ 18:44:00 / Vardag
Jag är mycket medveten om att jag inte är utbildad dressyrinstruktör och det är egentligen fel att kalla mig själv tränare eller att ens hålla lektioner enligt vissa. Många är såhär väldigt emot att rida för tränare utan utbildning och det kan jag förstå. Skulle inte heller gjort det. Men det är för att jag kommit en bit, jag tränar mot den yttersta toppen och då behöver man ju ha hjälp av någon som är riktigt riktigt duktig. Men om man är barn, oerfaren och kanske vill lära sig med i dressyr eller rent utav en nybörjare då ser jag ingen mening med att kasta ut 400 spänn för att rida 45 minuter för en B-tränare när det kanske inte ens ger en något. Som förälder skulle det kännas bättre att låta mitt barn rida för en billigare tränare tills man lärt sig grunderna eller tills man kommit upp till en viss nivå där man har tävlingsambition och vill satsa då kan man ta hjälp av proffsen.
 
 
Jag håller lektioner för jag tycker det är skit kul, jag tror jag har öga för sånt där, mina elever har alla varit riktigt nöjda varje gång. Jag har själv erfarenhet från utbildning av mina egna ponnyer, beridar och unghästutbildar yrket. Alla hästar och ekipage som varit här på utbildning och alla gånger jag tränat för tränare så har jag från alla snappat upp bra ideer som funkat för mig som jag för vidare till andra. 
 
En dag vill jag väl kanske göra en utbildning och kalla mig dressyrtränare på riktigt men det är svårt att utbilda sig till två saker samtidigt med tanke på att jag fortfarande går i skolan..
 
Här kommer lite kommentarer som trillat in under de senaste dagarna:
 
Var håller du till och vad kostar en träning?
Svar: Jag finns 4 mil utanför Örebro och vill nån träna för mig så är det hem till mig ni ska då jag inte har körkort eller möjlighet till skjuts! Tar bara 100kr så får du rida tills du är nöjd (det är viktigt tycker jag!) 
 
Jag håller verkligen med om allt du skriver i det här inlägget! =) Det låter som att du är en väldigt bra tränare! Hade jag inte bott så långt ifrån hade jag kanske provat! =)
Svar: vad kul att vi delar åsikter! Tack så mycket, ja va synd :) 

Synd att du bor lite långt bort, annars hade jag kommit direkt! Behöver nämligen utbilda mig och min ponny mer i dressyren :)) 
Du är så duktig och skulle verkligen kunna tänka mig att ha dig som ridlärare! Kram
Svar: Åh okej, ja vad tråkigt! Men stort lycka till med ponnyn det kommer nog gå riktigt bra utan min hjälp. Tack snälla du! Kram 

Vi är supernöjda och gud vad roligt att du tror på oss! ♥
Svar: vad kul Julia! ni två var jätte fina ihop det kan bli hur bra som helst med lite träning. Kram 

Driv din favoritblogg

2014-07-18 @ 18:05:00 / Vardag
Om du fick chansen att få blogga på horsespot, skulle du ta den då? Tack för en bra blogg!
 
Svar: Tack så mycket, kul att du uppskattar den och tack för din fråga! Mitt svar är Nej, jag skulle inte gå över till horsespot även om jag fick chansen. Konstigt va? för många är det en dröm och de strävar efter att komma upp i horsespot-eliten. Men inte jag.
 
Varför? För att jag tycker att alla horsepot och horseworld bloggarna ser exakt likadana ut! eller hur? alla har samma layout allt är likadant. På blogg.se har man väääldigt stor egen valmöjlighet hur man vill att bloggen ska se ut, man kan i princip ändra allt och det tycker jag är väldigt bra.

Sen är jag toknöjd med blogg.se, det är så lätt att förstå och jobba med. Man kan tjäna pengar på annonser och tjäna "bloggpoäng" som det heter. Deras mobilapp är också verkligen huuur bra som helst och det är lätt att göra uppdateringar var man än är, super hiss!
 
Sist men inte minst som jag nämnde för några dagar sen, jag har haft den där bloggen sen november 2009 och jag har verkligen fått kämpa mig uppåt. Jag trivs väldigt bra med den och skulle aldrig villja byta ut den, hihi gulligt va?
Jag brukar säga - driv den bloggen du själv skulle älskat att läsa!
 
hur är det med er, skulle ni gå över till horsespot-teamet om ni fick chansen? :D
 
Några av mina första headers på bloggen
 
 
 
 
Jag måste fråga! finns det någon kvar som varit med sen tidernas begynnelse? alltså sen starten av denna blogg?
 

Fredag

2014-07-18 @ 16:25:06 / Vardag
Påväg hem från första stallet - nyhammar, idag red jag bara två unghästar var av en jag aldrig ridit förut en rodeo 4åring men med mig på var han faktiskt helt lugn! Red också en av tävlingshästarna hon va jätte fin idag.


Nu ska jag skynda mig hem och trycka i mig en taco sen ut och rida min favorit rb! Vet ni vad jag märkte? Att jag räknat fel och när jag gjorde planeringen inför SM räknade jag en extra vecka, aaah shit! Måste lägga om planeringen helt nu tävlingen är ju redan nästa lördag!! 


Inget alternativ för oss

2014-07-18 @ 10:45:00 / Vardag
Du har inte funderat på att ha honom kvar och låta någon annan duktig träna och tävla honom? Jag skulle aldrig klara att sälja Juppi hellre någon annan tävlar honom.. Fast nu e jag ju lyckligt lottad och får ett sista år så det ska bli skoj sen får han ev tävla med nån annan.. Tänkte bara hur du ställer dig till det om du tänkt på o göra så och varför inte i så fall? :)

Svar: Bra fråga, det har jag såklart också övervägt men det är inget jag vill. Ska jag gå upp på storhäst kan pengarna från Rb behövas för att hitta någon någelunda. Dessutom har jag väldigt svårt att få förtroende för någon och låta dom tävla min häst, få ta cred för det jag gjort. Näe asså det skulle inte kännas bra, dessutom känner jag ingen som är yngre än mig och "duktig nog", man vill ju inte ta vem som helst utan meriter ska ju finnas, Rb är ju inte den lättaste heller så nej det är inget alternativ. 
 
Vi får se lite hur vi gör med försäljning, vill ju sälja honom när jag känner att vi är klara med varandra. Om det bara tar två år så slutar vi där, men det är toppen för oss med 3 extra år då jag känner att jag inte behöver stressa med att gå upp i klasserna längre. Men jag vill nog ändå debutera LA P:1 iår, det tror jag vi klarar!
 
 

Nikon D3000 med tillbehör

2014-07-18 @ 10:24:17 / Vardag
 
Jag säljer just nu min kamera, här hittar ni annonsen: http://www.blocket.se/vi/55002810.htm


Svar på jobb

2014-07-17 @ 20:00:00 / Svar på tal
Jag är själv intresserad av att utbilda mig till unghästutbildare och beridare. 
Känner du att ridningen fortfarande är en hobby eller ser du det mest som ett jobb nu? 
Svar: Vad kul! Först och främst ska jag säga att jag jobbar när jag vill och det behöver inte vara 7 dagar i veckan utan jag har varit där två gånger i veckan och ridit. Det är en hobby och jag gör det för att det är kul! och jag är själv inte "utbildad" utan jag har fått chansen för att jag är duktig, om man får säga så.

Har du egna hästar utan att se dem som arbete? 
Svar: Självklart och min egna häst går före arbetet.

Är lönen okej att leva på eller behöver man ett annat jobb för att klara sig? (Behöver inte veta vad du tjänar) 
Svar: Såhär är det. Jag pluggar fortfarande (börjar andra året på gymnasiet) och det här jobbet är bara något jag har vid sidan av just nu. Som sagt kan jag komma och gå lite som jag vill vilket är väldigt fritt och som gör det möjligt för mig att rida mina egna och sen att fortsätta gå i skolan. Själv skulle jag ha ett annat jobb för löner inom hästsammanhang rent allmänt är inget man direkt tjänar på mot det arbete man gör.

Om du gjorde ett ridprov, vad ville de se av en?
Svar: Nej, jag var där och provred några hästar så höll han som en lektion för mig så fick jag lära mig deras syn på utbildning som passade mig väldigt bra så det var inte mycket som behövdes ändras från min del.
 
Först vill jag bara säga Grattis, vad kul! :D 
Om du vill och känner att det är något du kan dela med dig av får du gärna berätta om hur det gick till när du fick jobbet. Kontaktade de dig eller tvärtom? Ridprov? Isf vad ville de se av dig som ryttare?
Svar: Tack! :D Det gick till såhär att jag läste en "annons" på facebook och svarade på den, jag hade egentligen inte de dom sökte utan jag sökte typ som till en annan tjänst. De sökte stallpersonal och sa att utbildning av hästar ingick och att man fick möjlighet att bo där i en lägenhet i laxå. jag berättade att jag bodde nära och kunde komma ut nån gång i bland och hjälpa till med utbildningen. Så fick jag komma och provrida som jag skrev här åvan. Jag tror det är väldigt bra som hoppryttare att ha hjälp av en dressyrryttare i utbildingen då dessyren är grunden till allt, eller hur?
De söker förresten stallpersonal nu som kan ta den tjänsten jag inte tog ifall någon är intresserad!
 
 
Hejsan! 
Jag undrar vad du har för utbildning för att kunna kalla dig beridare och unghästutbildare? Eftersom när jag läser om det krävs det rätt mycket utbildning för att kunna kalla sig det
Svar: Jag kallar mig det för att det är det jag jobbar som? vad ska jag kalla det? Hästridare? jag är beridare åt en hoppryttare och jag utbildar hans unghästar. Har ingen "utbildning" men jag har erfarenhet då jag utbildat flera hästar tidigare och jobbat åt andra ryttare som beridare.

Tdb

2014-07-17 @ 16:05:00 / Vardag
Läste ett inlägg på Dressyrmupparna angående profilbilder på tdb och tänkte spinna vidare lite och komma med mina egna tankar.
 
Jag tycker också det är "viktigt" att man har en profilbild på tävlingsdatabasen. Jag tycker själv att det är väldigt kul att kolla hur konkurrenterna ser ut, ser jag nån som sticker ut väldigt mycket i färgen så känner jag också igen den på tävling och det är kul. Själv har jag en profilbild på Rb med vinnarrosett, för att skrämma bort mina motståndare ;) haha skämt åsido, men det visar väl att man är bra? eller hur? ;)
 
 
Något jag också gör varje gång jag kollar hästarna är att kolla deras resultat. Ta inte det här fel nu men jag kollar alltid igenom alla och ser om de är "bättre" eller "sämre" än mig, resultatmässigt vilken nivå och vilken procent de ligger på och där efter chansar jag på vilken plats jag själv kommer på och det brukar faktiskt stämma oftast. Låter väl lite dumt men jag tycker det är jätte kul att se över mina motståndare.
 
Våra resultat de senaste året har varit väldigt bra! bara ett resultat som varit lite sämre.
 

Ridlärarrollen

2014-07-17 @ 14:52:00 / Åsikter
Har ställt mig frågan. Vad är jag för en slags tränare? och kommit fram till att jag är en reflekterare. En som som reflekterar av t.ex. efter en hjälp eller en tygelhjälp och jag vill att eleverna förstår vad som händer när man gör en viss sak och hur hästen förändras av en annan. En fråga jag ofta ställer är "kände du vad som hände där" och oftast är svaret Ja. 

Jag har själv varit med om tränare som bara gör si gör så och man aldrig riktigt förstå vad man gör, de säger att de är bra men det känns inte bra, man har fått en övning men aldrig fått det förklarat vad den är bra för. Det är viktigt med tydlighet och beröm. En tränare var så hård mot mig en gång så jag börja gråta och det är inte heller kul såklart och en annan skrek braa braa braa fast det inte ens såg bra ut. En tränare ska inte heller få en att känna sig bäst, man ska visa sina svagheter och den ska hjälpa en på vägen att förbättra dom. Jag är själv en sån som "finrider" på borta träning och när folk ser på vill jag gärna visa upp det bästa, FEL FEL FEL, man tränar ju för att bli bättre eller hur. 
 
Något jag alltid gör när jag tränar ett nytt ekipage eller bara vill stämma av det är att i lugn och ro, i tysthet, granska ekipaget under framjoggingen. Där ser man och man hittar vad som behövs ändras eller justeras. Sen kollar jag alltid av vad är det du vill jobba med, vad behöver ni träna på. Det är väldigt olika från ekipage till ekipage och man kan inte göra samma visa med alla utan det måste bli väldigt individuellt. Jag försöker alltid ha en kommunikation med ryttaren och se så den förstår vad jag menar, kolla så den själv tycker det känns bra och så att den känner sig nöjd. För jag vet själv hur det är att sitta där och inte riktigt våga säga till eller fråga.
 
Får frågan, är det inte svårt att instruera någon vars häst du aldrig ridit? Jo det kan va knepigt, jag vet många tränare som alltid rider hästen innan träning för att få en bild av vad som behöver hjälpas men det känns fel på något sätt. Ett tränat öga borde se detaljerna ändå. Jag vet själv folk som låter sina tränare rida hästarna och "lossa" dom och det tycker jag bara är idiotiskt, visst bra för hästen, men vad tusan lär sig ryttaren av det? Ska den alltid vara i behov av tränaren? Nej det är bara stört löjligt bättre att ha tränaren på marken som kan instruera dig hur du ska lösgöra din häst. Sen att man låter en duktig ryttare rida igenom och känna på ens häst är en annan sak, ibland kan det vara väldigt givande att se sin egna från marken!
 
Det här med att vara dressyrtränare är något jag verkligen vill utveckla för det är så himla kul!
 

Träningen idag

2014-07-17 @ 12:32:00 / Vardag
Idag från början kände jag mig seg, seg i kroppen, seg med skänklarna och det kändes verkligen att idag kan jag inte prestera på topp. Måste helt enkelt ut och träna tidigt oftare! Men i takt med att Rb kom igång så kom även jag igång men vi lyckades aldrig komma liksom till toppen utan det kändes mer som att vi skulle kunna rida LB/LA idag, försökte flera gånger få han mer uppåt och framåt vi kom dit men utan det lilla extra som ni vet att man söker efter. Så istället för att tjaffsa så tog jag dagsformen och gjorde nåt vettigt av det, något som jag vet fler behöver träna på - basic grejer. Sånt som man gärna glömmer bort men som man kan hämta mycket poäng på.
 
Det finlir som jag fokuserade på idag var: 
 • Inridningar. Väldigt viktigt att få dom raka och jag tror faktiskt inte att man kan träna inridningar för mycket. 
 • Hörnpasseringar. Något som väldigt många slarvar med, men att få till en perfekt hörnpassering innan en travökning är väldigt viktigt då man kan samla upp och trycka till där ifrån och även använda nästa hörnpassering för att samla upp igen. Mycket nyttigt!
 • Halter. Åh va ofta man ser dåliga halter, antingen där hästarna går iväg inna ryttaren, backar, eller går ur form. Tror inte många tränar på att i halten hålla tygeln med en hand och hälsa och även då ha kvar hästen på tygeln - men det tränar jag!
Red även skänkelvikningar, ökningar, samlingar, på volt, galopp och förvändgalopp.
 
Det bästa idag var galoppen han är så mjuk och rund och fin så det är helt galet. Det är verkligen där vi kan plocka poäng tror jag. Nu gör han galopp-halt väldigt bra också, glädjer mig att träningen har gett färdighet.
Så igår red vi mitt på dagen, idag red vi på morgonen och imorgon tänkte jag rida på kvällen bara för variationens skull. Då trappar jag upp ännu ett steg så ska vi ta igenom den höga formen och lite mer skolor.
 
 
Träningen med Josefin gick också bra idag och hon va så nöjd att hon kommer tillbaka på söndag, kul!
Nu är det förresten sista chansen att ställa frågor angående jobbet, svaren kommer upp ikväll.

Nu tar jag kväll

2014-07-16 @ 21:42:00 / Vardag
Hej på er, nu rundar jag av och ska bara hoppa in i duschen innan jag tar kväll.

Dagen har gått i ett och den har verkligen varit bra! Vaknade upp hos pojkvännen och satte mig i solstolen med frukost. Sen fick jag skjuts hem till mig för att sitta upp och jogga Rb, har ju redan berättat om passet och ni fick se film. Är väldigt nöjd. Därefter en kort lunch och lite blogga sen kom Julia och det var dags för lektion, dom var så duktiga och hennes ponny är verkligen jätte lovande och jag hoppas jag får henne att träna och tävla lite mer dressyr ;) Jag är iallafall mycket nöjd med dom och hoppas de är nöjda med mig! Sen tog vi en fika ihop. Jag avslutade med att rida Pelle i paddocken, en häst som står i stallet, blev ett kortare dressyrpass och han kändes fin. Har fått erbjudandet att träna och utbilda honom lite mot ersättning och det tacka jag ja till såklart, som jag har sagt förut - rid på allt ni kommer åt, det är så man utvecklas som ryttare!

Happ imorgon blir det upp med tuppen och träna Rb på morgonen, klockan 9 kommer min elev så ska jag hålla en lektion sen snabbt svida om och åka och jobba, då står unghästarna på schemat, kul! Sen hem och så är jag häst och husvakt hemma hos mig, hoppas få lite sällskap på kvällen då jag inte gillar att vara själv. Men såna här dagar gillar jag med nånting som händer hela tiden!
 
 

Förstår ni min glädje?

2014-07-16 @ 17:25:00 / Vardag
Nu har jag äntligen landat på jorden efter denna fantastiska nya regel om att få tävla ponny upp till 20 år! det är många som inte förstår min glädje i det hela. För att ge er en inblick måste ni se det frånmitt perspektiv och då behövs en förklaring från början.
 
Jag köpte en C-ponny för några år sen när han var 4år och jag utbildade honom själv, i två år höll vi på med hoppning och sen gick vi över till dressyr. De sista två åren omskolade jag om honom till dressyrhäst och vi gick från LC till FEI utbildningsmässigt. När vi var på toppen av vår karriär så växte jag ur honom och fick sälja han, det var fruktansvärt ledsamt och tråkigt men han kunde inte stå hemma och skrota och jag var för lång för att det skulle se proportionellt ut. Så han fick gå vidare till en ny liten ryttare.
 
 
Så jag fick köpa mig en ny ponny och det fick bli en ungponny det med då alla inte har möjlighet att köpa en färdigutbildad SM ponny även om det var det jag viljat. Så jag köpte mig min Rb som då var 4 år och jag började utbildningen på honom. Idag är vi på LA nivå, tränar mot LA P:1 och jag har känt en stress att gå vidare och komma uppåt i klasserna på grund av min ålder. Mitt mål var iår att starta LA P:1 och få till två kval så vi kan tävla nationellt nästa år som skulle varit mitt sista år på ponny. Men det tar några år att etablera sig på en sån hög nivå som nationella klasser och det hade inte vi tid med så hela tiden har jag tränat med en stress i bakhuvudet.
 

Nu när åldern har höjts känns det som en lättnad, jag kan pusta ut, jag har hela tre år kvar, tre år till med min allra bästa vän! förstår ni min glädje?
 
innan ni kommer med kommentarer så 1. nej det finns ingen tanke att tävla honom som storhäst då jag inte tror han platsar där. 2. jag vill inte behålla honom och hålla han från tävlingar för det är där han hör hemma!
 
Tänk vad mycket man kan göra på dessa tre år? 
här har ni källan till regeländringen: http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2014/07/Forandringariponnyryttaraldern/
 
Vad tycker du om regeländringen? påverkar den dig något?

Dagens genomkörare

2014-07-16 @ 14:01:00 / Träning

En film från dagens ridpass!

Idag gick det verkligen kanon bra att rida, var tvungen att påminna mig att enligt planeringen skulle det bara vara en jogg och jag måste hålla mig till det. Helst ville jag bara sätta mig och ta igenom allt i tävlingsform men det gör jag inte mer än 5 minuter när jag joggar, bara kollar av så allt fungera och det gjorde det verkligen idag!
Tyvärr var vi båda lite besvärade av bromsen under passet och man kan se hur han är lite ostadig med huvudet och han skakar sig och håller på men jag tror alla förstår att det inte är lätt när bromsarna är på en. Plus idag för galoppen och avbrotten från galopp till halt som varit lite svåra, nu har jag hittat tricket hur jag ska göra med sätet för att få en perfekt halt. Så nöjd! Tyvärr lyckades vi inte fånga det på film utan det ni får se är snuttar från trav, galopp, förvänd galopp och nån skänkelvikning på slutet.  Blev ett kort men bra pass idag, slutar alltid när det går som bäst och det gjorde det dom sista minutrarna när jag la ifrån spöt och "tävlingred" gjorde några skänkelvikningar och två travökningar som var helt perfekta. Så glad att det bara går bättre och bättre, imorgon kör vi ett hårdare pass med mer intensitet.

 

Undra om det var armbandet som gav oss tur till ridpasset ;)

 

OMG LÄSTE PRECIS ATT PONNYÅLDERN SKA HÖJAS TILL 20 ÅR!! DET INNEBÄR ATT JAG KOMMER FÅ HA KVAR RB riktiga glädjetårar!


Godmorgon

2014-07-16 @ 09:09:00 / Vardag
Hej på er! Kul med alla frågor jag får in varje dag, som ni ser så gör jag mitt bästa med att svara på dom och det är kul med frågor som man kan göra inlägg av så fortsätt gärna med det.
 
Idag då? Onsdag, jag ska hem snart efter att ha varit med min pojkvän några dagar. Då ska jag direkt upp på Rb och jogga honom efter att han stått i 3 dagar. Hoppas på en pigg och glad ponny som vill arbeta, sen kl 17 kommer Julia och Entry så ska jag trimma dom lite i dressyren.Julia flyttar även sin ponny hem till oss om 3 veckor så ska vi bli stallkompisar och kommer träna mycket mer ihop, så det ska bli jätte kul!
 
Det är min dag det, ganska skön bara med saker jag gillar att göra.
Imorgon blir liknande, först dressyr på rb sen åka och rida unghästarna på jobbet, hem och hålla lektion för Josefine som vill bli duktigare i dressyren. 
 
Ni anar inte hur kul det är att folk är intresserade av min hjälp!
 Rida lektion?

2014-07-15 @ 19:52:00 / Vardag
Ser att du har lite lektioner i veckan! Kan man träna för dig? Berätta gärna lite kring det :)

Svar: Hej! Ja det stämmer, denna veckan har jag två tjejer som ska rida för mig. Ingen av dom har gjort det innan så det känns spännande och kul att de vill testa på mig med. Ja man får gärna rida för mig, jag är ju inte utbildad men har en hel del erfarenhet från mina 11 år som ryttare, utbildning av många olika hästar, allt jobbande i stallar och beridaryrket. Så jag är en mycket billigare variant till andra tränare och kan hjälpa yngre eller mindre erfarna inom dressyren. Jag håller lektioner för jag tycker det är kul, något jag skulle kunna tänka mig att utveckla och göra vid sidan av som äldre. 
 
Vill man träna för mig kan man skicka iväg ett mejl eller ett pm på facebook men då får ni komma hem till mig då jag inte har körkort eller möjlighet att åka runt. Välkomna att höra av er!
 
 

Det finaste man kan få!

2014-07-15 @ 17:56:00 / Vardag
Igår damp ett paket ner i brevlådan hemma hos mig, det var min överraskning från Eva på Hästsmycken som sponsrat med det absolut finaste man kan få. Ett armband gjort av min ponnys tagel och hans initialer. Jag är så sjukt glad för detta och jag kommer hädan efter alltid bära det med mig och det kommer föralltid påminna mig om den bästa hästen i mitt liv. Tack så himla mycket Eva! ♥


 

Lösgjordheten är A-O

2014-07-15 @ 14:50:07 / Träning

Hej! Har en fråga till dig. Kan du redovisa ett bra lösgöringspass som du ofta gillar att göra dagarna innan tävling? Gärna publicera det på bloggen för jag tror fler skulle tycka att det är intressant. Grattis till jobbet föresten!


Svar: Hej, tack så mycket och vilken bra fråga! Absolut kan jag berätta lite men jag kan bara utgå från min egna träning så detta är anpassat efter min ponny. Innan vi börjar måste vi förstå att Rb är sån som testar en varje ridpass och jag måste sätta gränserna de första jag gör när jag hoppa upp eftersom han helst bestämmer själv och gör som han vill, han är också ganska "lat" eller segstartad är ett bättre ord för honom så jag måste hela tiden tänka framåt.

Jag börjar såklart med 15minuter framskrittning på lång tygel och sen kommer det som skiljer sig åt mot många andra ryttare - jag kortar upp tyglarna och börjar trava nästen direkt, här är inte formen prio ett utan här vill jag att han ska tänka framåt. Jag lägger in några skrittövergångar och rider vägar som på serpentin och voltet, ställer ut och inåt. Inte länge travar jag utan går direkt över i galopp här har vi den största lösgjordhetsfaktorn, när hästen galopperar genom hela kroppen (helst lite framåt) så släpper en hel del spänningar och stelheter då galopp är den mest lösgörande gångarten. Jag rider i båda varv och varvar mellan volt och rakt spår hela tiden i ett friskt tempo. Sen kan jag gå ner i skitt och börja med skrittjobbet. NU är min häst vaken och framme för skänkeln, han är också mjuk i munnen och medgörlig DÅ kan man börja jobba dom.

 

I skritten när jag har ett lösgörande pass brukar jag jobba dom lite överböjda både utåt och inåt för att riktigt lossa i halsen. Sen kan man göra korta skänkelvikningar eller skolor så de får sträcka ut bakbenen och "lära sig" korsa. Sen går jag över i trav och börjar jobba med rörelser och precis som i skritten så är skänkelvikningar, öppnor och slutor jätte bra i lösgörande syfte så de jobbar jag med och gärna i ett högre tempo än på tävling. När jag känner mig nöjd kan jag ge en skrittpaus men jag brukar inte ge helt långa tyglar utan istället tränar jag ökad skritt som det ligger i programmen dvs med en låg form och ett bra tramp bakifrån. Nu är min häst nog så lösgjord han kan bli och då kan jag börja jobba galoppen ordentligt. Här har jag inte bra övningar för lösgjordhet, har inte riktigt avancerat till galoppslutor utan här rider jag olika tempon och på lite volter i olika storlekar. Några övergångar till halt/skritt och kvicka fattningar igen och sen travar jag av under lättridning och hittar en lång och låg form där jag överböjer han lite i sidorna igen.

 

Dagen innan tävling rider jag inte hårt och inte länge, jag tränar inte för att tävla utan den träningen måste ha gjorts tidigare samma sak som på framridning man kan inte gå in där och träna i sista sekund utan då måste allt sitta. Många väljer att vila och spara på energin innan tävling men det fungerar inte för oss. Det gäller att hitta det som passar en bäst. 

Hoppas du blev lite klokare iallafall och att det inte var för förvirrande!

 

Har ni några egna tips för lösgjordhet? 


Långsiktig plan

2014-07-15 @ 12:10:23 / Vardag
När det kommer till träning och träning inför tävling så gäller det att ha en långsiktig plan också. Jag har skrivit ner en egen trots att det är två veckor kvar till Sm men det är skönt att ha en liten översikt över det hela. Jag försöker följa min plan till punkt och pricka men man får räkna med att det kan bli någon liten ändring.
 
 Idag: uteritt
Onsdag: jogga
Torsdag: dressyr
Fredag: dressyr
Lördag: kondition 
Söndag: uteritt 
 
Måndag: dressyr 
Tisdag: vila 
Onsdag: jogga över bommar 
Torsdag: kondition 
Fredag: kondtion 
Lördag: dressyr 
Söndag: dressyr 
 
Måndag: vila
Tisdag: uteritt 
Onsdag: jogga
Torsdag: vila 
Fredag: lösgörande jogg 
Lördag: Connemara SM!!! 
Söndag: lugn uteritt
 
Tränar mot medajl!!

Numera beridare

2014-07-14 @ 20:43:00 / Vardag
Jag tänkte jag skulle berätta lite om mitt jobb nu när allt är 100% bestämt.
Jag jobbar alltså några dagar i veckan i ett försäljningstall utanför Laxå hos Pär Ola Nyström som beridare och unghästutbildare - något som passar mig jätte bra verkligen. Jag åker dit, rider max 6-7 unghästar på löpande band. Jag som förut varit den som gjort iordning alla hästar till ryttare är nu själva ryttaren, det gäller att jobba sig uppåt och nu har jag lyckats tagit mig dit jag vill som är att få betalt för något jag verkligen gillar, att rida och utbilda.
 
Tänkte om ni har några fler frågor ang. jobbet så ställ dom här nedan så samlar jag ihop dom och svarar i ett inlägg!
 
 

Samarbete?

2014-07-14 @ 17:44:03 / Vardag
Får många såna här frågor därför tänkte jag ta och svara på den en gång för alla!
 
Hej Evelinn! Jag har länge letat efter någon som jag kan starta en blogg tillsammans med då jag tycker det är roligare och lättare att hålla igång en blogg tillsammans med någon. Jag själv äger ett halvblodssto som är mycket vackert. Skulle du vara intresserad utav ett samarbete? Vi skulle ju kunna testa iallafall om du känner dig lockad men osäker. 
 
Svar: Hej Michelle och tack för din fråga och visat intresse, tyvärr är jag inte intresserad av att driva en till blogg ihop med någon då jag haft den här bloggen i snart 5 år och verkligen verkligen fått jobba mig uppåt med den och jag har kommit en bra bit och det finns inte på kartan att ha tid att driva två bloggar inte heller att lägga ner min egna blogg och satsa på en anna blogg där jag inte ens känner personen? Så nej tack.
 
Däremot kan jag vara intresserad av olika samarbeten med företag/bloggar som vill synas lite extra då får ni gärna skicka iväg ett mejl!
 
 

Sponsorschabraket

2014-07-14 @ 13:54:00 / Vardag
NU händer det grejer! Så glad att jag fick kontakt med ett privat broderingsföretag som snabbt och smidigt kunde göra min order. Sjöhagen gav ju ingen service alls som jag berättat.. 
Så nu har jag fått bilder på hur det kommer se ut när det är klart och det kommer bli skitsnyggt känner jag.
 
hemsideadressen kommer inte vara med på schabraket.
 
 

Säkerheten först

2014-07-14 @ 10:11:00 / Vardag

Jag lyckades höja statistiken med yttligare 6000 unika besökare igår! Alltså hela 8000 pers kollade bloggen igår, sick. Den här sytrådsgrejen gick verkligen hela vägen hem ;)

Tyvärr måste jag berätta att ni är väldigt lättlurade då jag fixade ihop den där bilden på 2 minuter i photoshop.
 
Förlåt om ni blev besvikna.

Nästa veckas planering

2014-07-13 @ 17:01:00 / Planering
Måndag: vila, vara hundvakt
Tisdag: mamma rider rb uteritt
Onsdag: jogga, hålla lektion för Julia 
Torsdag: dressyr, rida unghästarna på nyhammar, hålla lektion för Josefine
Fredag: dressyr, rida unghästarna på nyhammar
Lördag: kondition 
Söndag: uteritt 
 
Inte långt kvar till SM längre! 

Pynta sadeln

2014-07-13 @ 15:33:00 / Utrustning
Skulle vilja gravera in E. Åkerman på en bricka och ha på min sadel. Som den här bilden
Någon som vet vart man kan få tag i nån som kan göra det?
 
På min sadel har det suttit en sån bricka med sadelns märke på som tyvärr har ramlat bort så det är rätt fult där, skulle vara perfekt att sätta dit en ny bricka!
 
 
 

Paddar

2014-07-13 @ 11:33:00 / Vardag
Har du paddar under lindorna? Själv tycker jag att det ser ut som korvar när jag lindar med paddar haha så har skydd isället.
 
Svar: Jag lindar med paddar till vissa lindor som jag har, alla fungerar inte ihop med padd för då blir det som du säger korvigt eller så ser benen ut att vara jätte feta. Har klippt några av mina lindor som jag använder mest, dom använder jag paddar till och sen kan det ju bero på vilka paddar du använder. Jag rekomenderar Mias paddar, de är lätta och tunna med mjukt teddyfoder som gör att det blir skönt mot hästen. Har testat paddar från hööks de var typ jätte feta och fick benen att likna en hockeyspelares ben så dom använder jag bara till natten om jag måste ha stallbandage då kan det vara bättre med lite tjockare längre paddar. Du får helt enkelt testa dig fram! Alla lindor behöver ju inte paddar t.ex. fleecelindor men har man elastik måste man ha paddar annars blir det som brännmärken och det är inte trevligt för hästen.  
 

Utan tyglar

2014-07-12 @ 10:29:51 / Vardag
Har glömt visa er en sak! Men under veckan när jag joggade rb så testade jag en helt ny grej.
 
Under falsterbo veckan har det blivit ett jädra stohej angående en del bilder som tagits och hela den här bettkarusellen är igång igen. Jag som tyckte vi strykit ett sträck över det dramat? Men nu är allt igång igen och jag tänker faktiskt inte utlåta mig kring ämnet igen för ni vet redan vad jag tycker om bett och nosgrimmehysterin om inte annat kan ni se vad jag själv rider med.
 
Jag läste på en blogg en NH blogg faktiskt att personen tyckte att folk red för mycket med händerna och hon uttryckte sig som så att "formen inte ligger i handen" och det är ju faktiskt sant, formen ska komma bakifrån och handen ska fungera som ett stöd. Jag tog iallafall det här väldigt seriöst och tänkte ta det till en helt ny nivå. Så jag testade om hennes teori stämde och red ett pass utan tyglar och med sytråd.
Jag vet att egentligen borde jag väl skippa allt som har med träns och utrustning att göra för att få det på "nh"-vis men jag tycker det här va ganska nära och det kändes iallafall som en liten säkerhet att ha nånting litet i handen, ja sitter ju ändå på en ponny som ni vet kan vara rätt bångstyrig men trots det gick det faktiskt bra!
 
Jag ser rätt nöjd ut va? haha ;)
 
Jag som annars rider väldigt mycket med kroppen tyckte det var lätt att styra runt honom och jag red mesta dels med glappande trådar men han som är så stadig och bärig i sig själv klarade att gå i form galant helt utan stöd från handen! Det som förvånade mig var att tråden inte gick av, ännu ett bevis på mina lätta och mjuka händer!
 
Jag har några fler bilder ifall ni vill se? 

Mini-semester

2014-07-11 @ 17:05:00 / Vardag
En liten ändring i schemat och lägger in en tre-dagars vila åt Rb, han har gått så himla bra så en liten vila förtjänar han innan träningen inför Sm drar igång på riktigt! Jag ska imorgon åka med min pojkvän och hans vänner till en camping vid hjälmaren där vi ska sova i stugor och ha det lite mys med grill och bad. Ska bli jätte kul och jag ser det som en liten mini semester då jag inte ofta kommer hemifrån.
Jag har förberett lite inlägg till er så ni har lite läsning när jag göttar mig på stranden!
 
Jag har föresten tagit jobbet som beridare! :D tjoho! ska berätta mer om det en annan gång.
 

Jag rider i allt

2014-07-11 @ 14:09:16 / Vardag
Läste på facebook i någon grupp där en person fråga "Vad gör ni med era hästar och ridningen nu när det är så varmt?
 
Som svar på den fråga, jag rider i allt. alla väder, allt underlag, under alla förutsättningar. Folk kan tycka jag är gaaalen som går ut och rider när det är 25 grader värme eller när det ösregnar ute. Då får dom gärna tycka det, men har man en tävlingshäst då måste den kunna prestera på topp jämt och en liten grej som väder ska inte kunna påverka oss eller resultatet. Det tycker jag är mycket viktigt. 
 
Sen kan jag förstå att folk inte har samma ambitioner och mål som mig och därför kanske inte behöver träna lika hårt eller målmedvetet, att de kan hoppa över ridning för det är lite regn eller bara rida sent på kvällen för det är svalt då.
 
Värsta jag vet är att höra eller läsa folk som hoppar över ridning för att det är lite pölar på banan, ja inte konstigt att det går dåligt när du kommer ut på tävling och det finns pölar på banan? eller ännu värre när de har tävlat och skyller på att hästen inte ville gå i vattenpölarna - ja men då kanske du borde tränat på det innan. Man kan ju inte styra över väder och tro mig bromsarna tar inte hänsyn till att du tävlar och låter bli att sätta sig på din häst under tävling så du kan inte undvika dom föralltid.
 
Rb under två olika förutsättningar - går lika bra på båda!
 
 
 

På väg hem från stall nr 2

2014-07-10 @ 16:22:18 / Vardag


Idag har jag ridit 4 hästar, först min rb som fick lulla lite skönt i skogen. Sen var det snabbt iväg till Laxå och där red jag 3 till. 

Först ut var en här jag aldrig ridit förut, en av tävlingshästarna som var lite högre utbildad och det märktes då jag kunde ställa mer krav och det tog inte så lång tid innan hon blev riktigt fin. 

Där efter en femårig fux som jag red första dagen, han va lite speciell med mycket nerv men rolig att rida när man hitta knapparna, väldigt fin galopp.

Bild från första gången 

Sist ut var lite oplanerat skimmeln som jag ridit varje gång, skulle egentligen bara ridit dessa två men jag hade lite dötid så då blev även hon trimmad. Väldigt speciell tjej spm man inte kan göra hur som helst med utan hon vill ha allt på sina villkor, också rolig och fin när man ridit ett tag och det blev hon idag med. Men innan bjöd hon på några luftsprång, tur att jag inte är rädd av mig! 

Under dessa varma och intensiva dagar är det viktigt med vatten och få i sig nåt att äta, just därför har jag med mig en liten matsäck som jag ska få i mig nu, hann inte tidigare. Sen dricker jag även mycket vatten, vet inte hur många flaskor jag fått i mig idag. 

Jaha då var min provvecka över och jag har fortfarande inte bestämt mig, allt känns väldigt bra såklart och det är kul att rida så många olika. Trivs verkligen som beridare!! Kruxet är som ni vet har jag väldiga problem med ryggen och jag känner nu att det värker. För att ta mig till stallet måste jag först gå 3 km till bussen, åka buss (gör väldigt ont att sitta ner), gå 3-4 km till stallet sen rida olika hästar som studsar och har sig mycket stötar och smällar som min rygg får ta, sen gå 3-4 km tillbaka till bussen, åka buss, gå 3 km hem. Så jag måste fundera lite till och se om min rygg pallar det. Varför lindat

2014-07-10 @ 13:39:00 / Vardag
Hej, skirv gärna ett inlägg om varför du rider lindat när du trimmar och rider hemma och på träningar men inte på tävling, blir det inte skillnad på RB på tävlingen då? :) Bara nyfiken.
 
Svar: Hej! Tack för en jätte bra fråga, en sak jag faktiskt tänkt en hel del på själv och funderat på att skriva om. 
Vi tävlingsryttare är ju väldigt noga med att få det "så likt tävling som möjligt" har ni tänkt på det? Vi tränar för att tävla och vi tränar för att bli bättre, vi rider program, vi åker ut till nya platser och tränar. Det här med skydd och lindor då? Nästan alla jag vet rider med lindor, kolla på dressyreliten, inte många som tränar utan höga paddar med lindor, vissa använder tillochmed skydd på lindorna! Sen när vi kommer in på banan, då finns det inga skydd, inga lindor alls. Hästarna som blivit vana med att gå med det ? Man kan ju tycka att det borde bli som Ronja beskriver det, en skillnad på dom.
 
På RB blir det ingen skillnad iallafall, jag trimmar hemma oftast med skydd och tränar borta med lindor. På framridning använder jag inget av det. På grund utav att det helt enkelt tar tid från min framridning och det tar mitt fokus att jag måste tänka på att dom måste av, jag rider också helst fram med kavajen annars kan det bli ett störningsmoment om jag måste krångla med det. Det händer att jag joggar utan skydd bara för att han måste kunna gå utan skydd på tävling, hur många tror ni gör det? inte många.
 
 

Bogskav

2014-07-10 @ 10:08:00 / Vardag
åååh jag blir galen! Hade på Rb sitt flugtäcke i två dygn och så när jag tar in han så är jätte mycket hår bortskavt från bogen.. stackars Rb, jag tycker det täcket suttit jätte bra på honom men han kan ju inte få skav av det.. Så nu bort med täcket och så får han komma in på dagarna istället när flugorna är som värst.
 
 
Nu funderar jag ännu mer på att raka honom för såhär kan han ju inte se ut! Har någon av er rakade hästar under sommaren? berätta gärna för och nackdelar...
 

Godmorgon

2014-07-10 @ 08:46:00 / Vardag
Hej bloggen! Är ni uppe och redo för att kicka igång dagen som jag är? Älskar att gå upp i tid och ha hela dagen planerad framför sig och idag är inget undantag. Idag står följande på schemat
 
09 - Rida RB, väljer att inte rida dressyr idag eftersom han gick så bra igår, istället tar vi oss en skön uteritt förbi sjön! Sen får han stå inne under dagen för att slippa all broms.
11.30 - Går bussen till nästa stall, dags att rida alla unghästar på Nyhammar.
Vet inte när jag slutar men hem och duscha göra mig iordning för en riktig myskväll med Micke och mamma, tacos blir det! 
 
 
Vad ska ni göra idag? Berätta gärna!

Dagens träning

2014-07-09 @ 19:29:00 / Träning
Idag var vi alltså iväg hos min dressyrtränare Erika och trimmade lite på egen hand på hennes ridbana dels för att det är bra att komma ut lite och sen för att vi måste börja träna inför LA:4 och eftersom vi inte har långbana hemma så får vi åka runt lite. Men det är jätte bra träning!
 
Det gick iallafall huur bra som helst idag. Han tog nya platsen med ro och kämpade på bra, fullt fokus på mig. Jag red även igenom programmet och jag är så nöjd att jag inte red fel, allt satt bra men inte perfekt ännu men det är ju förståeligt. Känns väldigt bra att jag var ute och tränade i god tid, för det är 1 månad kvar till Dm och nu vet jag precis vad som behövs tränas vidare på och det kan jag göra här hemma och sen får vi åka ut till långbana igen och checka av några gånger till. Det känns ändå bra att jag har god tid på mig och att vi är på god väg!

Nu kommer fina bilder från passet.
 
 
Bilderna är tagna med min systemkamera som är tillsalu ifall någon är intresserad.

Perfekt kombination

2014-07-09 @ 11:01:56 / Vardag
Ligger i solen och steker samtidigt som jag pluggar program, det kan inte bli bättre! Laddar upp inför kvällens träning. 

Vår fina gård från min synvinkel just nu 
Kommande tävlingar

2014-07-09 @ 09:42:00 / Vardag
 
Här kan ni se mina kommande tävlingar, först Connemara SM i Norrköping LB:1 LA:1, därefter DM i Kumla LA:1 LA:4 sen en tävling i Mariestad helgen efter LB:1 och LA:1 där funderar jag dock på att byta till LA:1 och LA P:1 bara för att det gått så bra med träningen och jag är riktigt trött på LB:1, ser ingen vits med att ligga kvar och skava på den nivån är inte intresserad av att plocka placeringar i LB utan jag vill uppåt! Vi får se efter SM hur han känns så kanske jag byter och debuterar P:1.
 
Ska ni på någon av tävlingarna?

Fynda pannband

2014-07-08 @ 21:12:00 / Vardag
Min sponsor Hästsmycken har just nu ett gäng pannband nere i Falsterbo som ni kan köpa, det finns även tagelarmband och nyckelringar att klämma och känna på ifall man vill beställa ett eget. Så för alla är där, kolla in monter nr 25!
 
 

Avrundar

2014-07-08 @ 18:06:00 / Vardag
Nu är det dags att avrunda dagen och tagga ner lite, går på högvarv när jag har schemat fullspäckat och jag tycker det är kul när det händer saker hela tiden, som idag! Men man måste komma ihåg att koppla av.
 
Ja dagen då? var ju som sagt i Nyhammar och red två fina ston, båda är 5 år och under utbildning. Idag var jag (nästan) själv i stallet, bara hon som jobbar där var där men själva hästägaren var inte där så jag fick rida och träna själv, känns skönt och kul att få det förtroendet av någon annan, jag har själv väldigt svårt att ge förtroende till andra så jag rider helst min häst själv. Men jag är jätte tacksam för möjligheten och jag tror detta gör mig till en bättre ryttare.
 
Först ut var "Elin" som kändes lite annorlunda mot förra gången, hon låg på väldigt mycket och ville bara springa iväg och hängde lite i bettet. I såna tillfällen så gäller det att bara nöta övergångar och det var precis vad jag gjorde och tillslut lyssnade hon jätte bra på mig. Det visade sig sen att det varit någon och provridit henne som travat i 190 så det förklarar ju varför hon gjorde som hon gjorde. Fina Elin.
 
 
Där efter hoppa jag upp på "skimmeln" ingen verkar veta vad hon heter så vi kallar henne skimmeln och där blev jag verkligen positivt överraskad då mitt första intryck av henne var en riktigt surtant, man kunde inte hålla för mycket, inte driva på ett visst sätt och allt skulle vara på hennes villkor men idag - wow! hon släppte verkligen till och dansade under mig, jätte rolig häst som man måste rida med teknik. Hon har en tendens till att glida utåt och såna hästar tränar jag alltid innanför spåret så hon inte har något att stödja sig mot, på såsätt har jag bättre koll på yttersidan och måste passa den hela tiden så hon inte far iväg. Jätte nöjd med henne.
 
Dessa två hästar är tillsalu ifall någon letar efter toppstammade hoppunghästar med framtiden framför sig!
 
RB då? Jo vi tog ett pass på banan under stekande sol - ja man måste kunna rida i det också och det gick faktiskt bra. Jag fick tänka mycket framåt men så är det nästan alltid, rida med kvicka hjälper och lyssnar han inte ja då måste man säga till på skarpen, jag fick vara rätt hård idag då rb var lite trött och seg men efter 20 minuter är han igågn och lyssnar jätte bra. Jag travade faktiskt inte så mycket utan fokuserade på galopp, jag tog nåra varv och la in skänkelvikningar i trav och det var faktiskt det enda. I galopp börjar jag alltid med att galoppera låg och framåt, på så sätt kommer han bra igång och blir jätte fräsch,  måste alltid göra det annars har han ingen bjudning i den samlade. Så därefter samlade jag upp honom och red lite förvänd samt gjorde några enkla byten och från galopp till halt, det kändes bra även fast de är långt ifrån perfekta så är vi på rätt väg! Var tvungen att påminna mig att det bara skulle vara en jogg idag, jag som ville hålla på längre haha att man aldrig får nog! ;)
 
 
Just nu sitter jag och funderar på om jag ska åka och träna på morgonen eller kvällen imorgon?


Benskydd i hagen

2014-07-08 @ 12:46:00 / Svar på tal
Många skriver nu om att deras hästar har benskydd osv i hagen. Vad anser du om det? Tycker du att det är överbeskyddande eller helt naturligt för en häst? Skriv vad du tycker!:)
 
Svar: Hej! bra fråga har också sett att det varit på tapeten så visst kan jag säga min åsikt kring det hela. Jag kan väl inte påstå att det är "naturligt" för en häst, för vad är egentligen naturligt för dom? Inte att stå i stall, ridas, tränas eller i huvudtaget ha någon inblandning ihop med den mänskliga rasen, men nu är det ju så och att skydda dom från att skada sig är ju ganska naturligt för oss ryttare i många fall, det handlar om dyra hästar och att vara rädd om sin häst ser jag inge fel i? Tycker det är väldigt upp till var och en hur långt man vill dra det där men jag ser absolut inge fel i att ha skydd i hagen på sin häst om man anser att den behöver det.
 
Jag kan själv ha det i periodvis, kanske på vintern under broddsäsongen eller under ihopsläpp eller vid sommarbetesläpp. 
Visst hästar är ändå hästar och de måste ju få vara just det därför tycker jag det är bättre att låta bli ta ifrån dom den här friheten med att gå på stora fina hagar och istället sätta på skydd om man är orolig. Jag skulle aldrig stänga in min häst i en liiten sandhage där han inte kan få röra sig fritt i alla gångarter och busa och ha kul.
 
 
Vad tycker ni om att ha hästarna skyddade även i hagen?
 

Träna program

2014-07-08 @ 10:56:58 / Vardag
Just nu pluggar jag in LA:4, tycker det är rätt svårt att lära sig på långbana så det gäller att lära sig i god tid! Imorgon ska jag rida det på så sätt blir det lite enklare när man ser vägarna och rider dom så lär man sig lättare. 
Dagen

2014-07-08 @ 09:31:58 / Vardag
Godmorgon på er! usch jag lyckades bränna mig regält när jag var på stranden igår, jag som annars inte brukar bli bränd utan bara brun men nu är jag verkligen knallröd och det gör ont. Hoppas det går att rida för snart ska jag åka till Nyhammar och rida unghästarna där, ja ni vet stället där jag ska bli beridare på? Har inte lämnat ett direkt Ja utan jag vill testa några gånger innan så man ser att allt känns bra och att det fungerar med buss dit och hem och att jag hinner med RB.
 
 
Idag ska bara två av unghästarna ridas (den på bilden och en mörkbrun) så det är ju lugnt, ska lära mig lite mer vilken utrustning de ska ha så man kan göra allt själv nästa gång. När jag kommer hem så ska Rb joggas lite lätt på kvällen bara kolla av så allt funkar och så imorgon åker vi iväg och hårdtränar.
 
 

Uppdatering från stranden

2014-07-07 @ 14:00:12 / Vardag
Har spenderat dagen på stranden vid sjön unden sen klockan 11 och ska nog sitta här några timmar till, det är verkligen huuuur skönt som helst och jag lider med alla er som inte är ute och upplever det! Det är så fint här, jätte lång strand och 500 meter grunt vatten perfekt ställe att sola och bada på, nästan lite utomlandskänsla - här i Laxå! 

Så härligt! 

En fräsch sallad är perfekta strandlunchen, Ne nu ska jag njuta lite till. Hoppas ni har det lika gött som mig! 

Andra veckan i Juli

2014-07-06 @ 18:28:00 / Vardag
 
Måndag: Vila, Micke och jag ska spendera hela dagen på stranden♥
Tisdag: Jogga, Rida unghästarna på jobbet
Onsdag: Dressyr hos Erika
Torsdag: Dressyr, Rida unghästarna på jobbet
Fredag: Galoppträning
Lördag: Vila, åka och campa med vänner
Söndag: Uteritt
 
Inte långt kvar till tävling!

Söndag

2014-07-06 @ 13:54:59 / Vardag
Hej! det har varit lite dålig uppdatering nu de senaste dagarna men jag har helt enkelt inte haft tid, finns ingen bättre förklaring tyvärr. Tar nya tag till nästa vecka, har ganska fullt på schemat då med men lite tid till bloggen får jag försöka trycka in. Under tiden får ni jätte gärna komma med förslag eller frågor som jag kan besvara så blir det enklare att ha något att uppdatera om.
 
Igår red jag iallafall ett sånt här kanon pass! Det gick verkligen så himla bra, vet inte sist det gick så bra? allt bara stämde och allt som känts svårt kändes helt plötsligt plätt lätt. Vi red lite hårdare än passet innan och gjorde linjer ur LA:4an som helt plötsligt inte känns så långt borta längre, nu ska jag lära mig programmet utan och innan och sen nästa vecka ska vi åka till min tränare Erika och få låna hennes ridbana och då ska jag träna programmet så det sitter.
 
 
Igårkväll var jag på lite festligheter med mina fina vänner, vi hade grillkväll med olika aktiviteter och det var verkligen jätte lyckat, alla hade skit kul och det va så kul att träffa sina gamla vänner från högstadiet. 
 
Nu ska jag skicka iväg ett mejl angående beridarjobbet!

Dagens pass

2014-07-04 @ 22:12:00 / Träning
Hej! som enligt schemat så blev det ett dressyrpass på ridbanan idag, med bara 3 veckor kvar till SM är det dags att börja fila på tävlingsformen, Rb var väldigt segt idag och det är välförståeligt efter gårdagens 2 timmars tur  och dagen innan det galoppträna vi, men som sagt så ska ribban sättas högre nu så jag kör även ett dressyrpass imorgon. Har bestämt mig för att vara lite mer bestämd då, idag lät jag honom gå i ett LB-tempo och vi tränade programdelar från LB:1 och LA:1 men jag tänkte imorgon ligga på hårdare och träna för LA :4/P:1. 
 
Förövrigt så var han mycket fin idag, väldigt stadig i formen och mjuk, alla rörelser satt bra och vi tränade några uppridningar som var klockrena. Galoppen var dagens stora plus, den var stor, rund och lättkontrollerad både fram och bak, det gillas! Imorgon blir det lite hårdare och lite mer krav. Inatt står han inne för att vara pigg när jag rider, tänkte ut och rida på morgonen runt kl 8 eftersom jag har resten av dagen planerad åt annat.

I det stora hela är jag jätte nöjd och det bästa var att han hade inga som helst tendenser till att tjura ihop, ifrågasätta eller dumma sig som han gjort ett tag nu utan han gjorde precis som jag sa från början, jätte skönt! Tänk om vi redan nu är påväg ur svackan!
 
 
 Nu har jag anmält till DM iallafall! aaah :D

Att jobba i stall

2014-07-03 @ 18:00:00 / Vardag
Hej Evelinn! Vad jag förstått så har du trots din låga ålder jobbat på många olika ställen, kan du inte berätta kort om varje?
 
Hej! Jo det stämmer, jag är alltså 17 år och har hunnit averka några stallar fått sett lite "bakom kulisserna" en hel del bra saker men också mindre bra saker. Jag vet inte vilken ordning jag jobbat på de olika ställena så jag drar igenom alla.
 
Jag har genom skolans praodagar jobbat på ett stuteri och seminstation, till skillnad från många andra stall så var nog det här det lugnaste jobbet, jag behövde inte mocka (tack gode gud för det fanns 60 halmboxar att mocka varje dag) det enda jag och min kompis gjorde i princip var att gå och hämta hästar ut och in från olika hagar, ge dom till veterinären och kolla samtidigt som hon ultraljuda dom om det fanns något föl eller inte och sen nästa häst och sen nästa häst, så höll vi bara på, sen fick vi åka med dom och äta gratis restaurang = helt okej! Vi fick även borsta och pyssla lite med olika hästar, sen fick vi även se när de tappade en hingst, haha det var en upplevelse det med. Vi gosade med föl och flyttade stora flockar mellan olika hagar, jätte mysigt jobb verkligen!
 
Bilderna är nog ifrån 2010
 
Jag har även varit i ett hoppstall och hjälp till med de dagliga sysslorna, där fick jag även rida och jag blev helt förälskad i en ponny som stod där ville köpa honom på direkten. Jag fick skissa upp en bana som hon faktiskt använde till en tävling! minns inte mycket mer från det stället.
 
Sen har jag praoat på en ridskola, en av dom "lyxigare" varianterna eller hur man ska förklara det, typ där alla kan rida bra och alla bär kingsland, förstår ni? Jätte duktiga och välskolade hästar också. Jag fick faktiskt vara med på en lektion en gång för att en person inte dök upp, kul! men jag minns att de hade regel på väst där och alla utom jag red med väst men ridläraren sa att det gjorde inget, jag var för duktig för väst haha!
Ett helt okej ställe men vanlig stall skötsel, hästskötsel och så fick man hjälpa några barn.
 
Sen har jag varit på ett annat ställe lite mer "privat" hos en tjej som bedriver liten verksamhet, jag gjorde inget speciellt där utom att rida, mocka lite, borstade hästar och allt sånt där vanligt. Minns inte mer iallafall.
 
Det ni nog mest känner till är att jag jobbat på Brolötens Dressyrcentrum några gånger och fortsätter åka dit med jämna mellanrum. Är varje gång jätte nöjd med min vistelse där (och helt slut!) hehe. Brukar ha med mig Rb och få bra träningshjälp och tips med mig hem, man är hela tiden omringad av proffs. 
Jobbet består av vanliga stallsysslor som fodring, utsläpp, mockning, insläpp, täckesbytning, göra iordning hästar på löpande band, sätta hästar i skrittmaskinen och sen har jag även fått rida några ponnyer samt min egen för duktiga tränare! 
 

Att jobba inom stall är slitigt, det måste man räkna med, alla pallar inte med det. Som det sistnämnda stallet där man jobbar 14 timmar om dagen 7 dagar i veckan, det är inget jobb där man kan chilla och njuta av livet precis utan man måste gilla fart och fläkt att ständigt ha något att göra, det jag gillar med att jobba hos tävlingsryttare är att ingen dag är den andra lik, det är alltid något nytt som händer och det är kul att vakna och inte veta vad som kommer hända under dagen.
 
Det nya erbjudandet jag fått är det som passar mig bäst hittills, bara som beridare, jag behöver inte beblanda mig med det vardagliga som mockning, höpackning, in/utsläpp och sånt där som sliter på en utan jag får ägna mig åt det jag tycker är roligt, ridning, träning och utbildning av unghästar. Jag behöver inte heller vara där varje dag vilket passar jätte bra för mig då jag har mycket på mitt schema.
 
Alla startar någonstans men det gäller att arbeta sig uppåt!

Anmälda!

2014-07-03 @ 10:28:00 / Vardag
Då var vi anmälda till Mariestads ridklubb 17/8, tredje gången vi åker dit och vi har varje gång varit lika nöjda med arrangemanget och med våra resultat på 4 starter har vi fått 4 blåa rosetter på 66, 67, 67, 67% så den här gången hoppas vi på bättre procent och blå-gul!
LB:1 och LA:1 kommer vi starta.
 
 

3 Juli

2014-07-03 @ 08:12:00 / Vardag
Godmorgon på er, är ni lika morgonpigga som mig? Är uppe och ute i stallet för att göra iordning Rb för lite träning. Idag ska han gå 1,5 mil för att hålla igång träningen utanför paddocken, eftersom vi tränar mot bättre kondition än i våras för att orka längre dagar, högre klasser och framförallt orka gå på långbana.
 
Såhär ser förmiddagens plan ut
 9.00 - Möta Stina och rida ut
ca 10.30 - Hemma, göra iordning allt, duscha och byta om
 13.00 - Åka till Micke
 14.00 - Hovis kommer (mamma är med)
 
Vad ska ni göra idag?
 
 

Dagen

2014-07-02 @ 17:48:30 / Vardag
Hej på er! 
 
Jag har hållt igång fullt ös sen kl 8 på morgonen, tog bussen hem till Vretstorp för att på ca 30 minuter göra mig iordning för att åka vidare till Laxå med min mamma där jag som ni vet provred lite hästar för att ev. börja jobba som beridare. Direkt när jag kom dit vare bara att hoppa upp i sadeln, sånt gillar jag! och så satt man på en vinglig 5-åring, väldigt trevlig och lättriden, häst nummer två var lite svårare däremot, en riktig tjurig en också 5 år och man var tvungen att visa vem som bestämde. Sista hästen var en vilding, en skit fin fux på 5 eller 6 år som varit skadad som bara skulle skritta och travas lite lätt, till slut hitta jag knapparna på honom också. 
 
 
Allt gick bra med andra ord och det verkade som de var nöjda med mig, så jag ska fundera lite se så allt kommer fungera med buss dit/hem och att RB hinns med och allt annat runt omkring, det gäller att prioritera rätt och vad jag lärt mig under mina år som ryttare är att man måste ut och rida, rida många hästar och olika hästar. kolla bara på elitryttarna, de e inte många som bara har en i träning utan i vissa fall ett helt dussin hästar, hur många timmar spenderar inte dom i sadeln? Det är det som skiljer mig från dom, jag rider kanske bara en timme per dag och det räcker inte. Som Jens Fredriksson en gång sa på en föreläsning: Rid på allt du kommer åt!  
 
När jag kom hem igen så var det bara upp på nästa häst, skönt att sitta på min lugna och stabila ponny Rb, vi tog oss en galoppträning på gärdet, lite trött var han av värmen och all broms som var oxtokiga! Antar att de legat nånstans och tryckt nu när det varit dåligt väder och när solen för en gångs skull kom fram så var de super hungriga. Rb skötte sig iallafall bra!
 
 
Nu har jag precis pratat i telefonen med Ale ridsport och ska snart ringa ett till viktigt samtal och svara på några viktiga mejl innan jag kan koppla av, har hållt igång hela dagen och känner mig fortfarande på högvarv, ska hoppa in i duschen och sen bara slappa framför TV:n. Blir en tidig kväll ikväll och en tidig morgon imorgon, ska upp och rida innan tuppen för sen kommer hovslagaren och sen ska jag på 20års kalas! ja min kille blir så gammal han och jag lyckades hitta en present till honom nu återstår det att se om han gillar den.
 
Vi hörs imorgon!

Två unghästar

2014-07-02 @ 15:16:00 / Film

2 av dom tre unghästar jag fick rida idag, fem år båda två och inrikting hopp. När man utbildar unga hästar så är inte formen viktig, här fokuserar vi på lydnad, gas och broms, väldigt mycket övergångar och att lossa dom i sidorna.


Hovfett

2014-07-02 @ 11:53:00 / Utrustning
När jag ändå är igång och tipsar så ska jag också tipsa om ett bra hovfett som vi använder här hemma, bra under torra varma sommardagar.
 
 
Ekol Hovfett
 
+Lätt att applicera med en svamp
+Torkar in snabbt
+Get bra glans och återfuktning
 

Provridning

2014-07-02 @ 09:15:58 / Vardag
Godmorgon på er! Jag är nu påväg hem för att snabbt svida om till ridkläder och åka vidare till ett stall för att provrida lite hästar och få provjobba lite, ja jag har alltså fått ett kanonerbjudande att få jobba lite vid sidan av som beridare i ett stall här i närheten. Jätte kul att få den frågan och det förtroendet! Jag berättar mer om allt går bra och om vi bestämmer något. 

Jag och Josefins fina häst! Ny månad nya tag

2014-07-01 @ 10:50:00 / Vardag
Ja nu går vi in i Juli månad känns bra och jag är redo att ta nya tag. Målen för denna månad ser lite annorlunda ut mot tidigare.
 
 • Komma ur svackan och komma tillbaka upp på fötter igen, ännu starkare och bättre. Måste vara mer tydlig med vem som bestämmer eftersom rb sätter mig på prov varenda pass och jag får inte lämna något åt slumpen.
 • Befästa LA:4 
 • Ha KUL på connemara Sm och göra vårat bästa!
 
Just nu vill jag bara komma förbi denna testperiod och det kan vi inte göra utan att traggla vidare, vid sidan av det måste vi börja befästa LA:4 som känns rätt långt borta nu när jag knappt kan få honom att ens gå framåt utan att sparka bakut..
 
En tävling den här månaden och det kan vara årets viktigaste, årets höjdpunkt som jag sett fram emot i flera år men inte kunna åkt på då vi inte varit redo för den nivån. Nu är vi redo och jag måste släppa all press och komma ihåg att ha kul! Ett mål där vore att få ta medaljplats.