Läderbalsam

2014-06-30 @ 11:39:00 / Utrustning
Ska tipsa om det bästa läderbalsamet jag nånsin haft!
Det ser ut såhär:
 
 
Ett medel som är lätt att applicera och sjunker bra in i lädret, ger en fin lyster och återfuktar väldigt bra! Jag använder detta dagligen på sadel, träns och stövlar efter ridning och det har hållt sig ett helt år och jag har ändå halva flaskan kvar! Vet inte riktigt vart jag köpte det men finns nog på de flesta hästbutiker, super hiss!
 

Nästa vecka

2014-06-30 @ 09:27:00 / Vardag
Måndag: Dressyr. Åka till hallsberg
Tisdag: Vila. In till Örebro för att springa lite ärenden
Onsdag: Galoppträna. Provrida hästar, provjobba
Torsdag: Distansträna med Stina. Rb skos. Fira min pojkväns födelsedag
Fredag: Dressyr. Kanske åker till Harge camping med vänner
Lördag: Dressyr/vila
Söndag: Kommer hem från harge. Uteritt
 
Som ni ser finns inget "jogg" inlagt på schemat för den här veckan eftersom nu är det dags att höja intensiteten av ridpassen och få ut mer utav dom. Jag väljer att rida dressyr idag också även fast jag tränade igår bara för att han måste klara av att gå två dagars och prestera på topp. 
 
 

Dressyrträning

2014-06-29 @ 21:13:22 / Film


Blandade resultat

2014-06-29 @ 18:55:21 / Vardag
Hej! Nu har vi kommit hem och har hunnit duscha häst, transport och bil samt städat stallet och haft visning för ev. hyresgäster, just nu lagar jag mat och tänkte få i mig något eftersom jag inte ätit sen frukost, dagen har gått i ett och tiden har bara runnit iväg, nu är det ju redan kväll?! Ska iallafall berätta några ord om träningen idag.
 
När jag joggade fram så kände jag Wow, han kändes lätt, mjuk, villig och framåt inte alls som de senaste dagarna och jag blev jätte glad att han lyssnade så pass bra sa det till Erika att han kändes som om han var på bra humör, men jag hade ju inte börjat ställa några riktiga krav än så jag fick äta upp det där med bra humör för sen kom han igång och blev sådär jobbig, han bara stänger av och lyssnar inte på skänkel. hand, röst eller något riktigt riktigt tråkigt när man vet hur fin han kan vara. Trots det så blev det inte jätte mycket bråk idag och han bockade kanske bara 3 gånger vilket är en stor framgång! Men vi kom över det och jag vann striden och tillslut lyssnade han faktiskt på mig så jag tror vi behövde ett sånt här pass, men visst är det tråkigt när man hellre vill att han lyssnar hela tiden.

Vi jobbade mycket med att sätta han i galopp - sätta tillbaka och bryta av till halt/skritt, han tycker det är lite jobbigt samma gäller att fatta från skritt då han lägger sig i försvarposition och går inte att påverka, red mycket förvänd på serpentinbågar och på volt, det gick bra men han blir lätt vinglig och då tappar jag ridningen när jag egentligen ska vara mer tydlig då.
I trav jobbade vi också med att sätta honom på rumpan mycket halvhalter mycket tänka framåt, vi red även några skänkelvikningar och slutor.
 
Trött häst och om ännu tröttare ryttare, nu har jag ont i hela kroppen men det får man ta.
Film kommer senare om ni vill se!
 
 

Innan avfärd

2014-06-29 @ 15:04:32 / Film


Träning

2014-06-29 @ 14:33:23 / Träning
Nu ska vi snart lasta och åka mot Östansjö för lite träning, äntligen! 

Vi kör på helrött idag för jag tycker rb är så läcker i det. Jag har även lärt mamma hur man filmar med iPhone så ikväll kommer även en film dyka upp, om han sköter sig vill säga, hoppas kunna få bra hjälp med det som varit svårt nu ett tag.

Min sadelkammare

2014-06-29 @ 11:57:00 / Stall Marieborg
Kan du visa bilder från eran sadelkammare?

Javisst! Nu tog jag dessa bilder när det var ostädat och ganska rörigt, men det är väl det som är charmen med stall? det behöver inte vara tipptopp
 
 
Tre hyllor med bara mina grejer hehe..  däremot ligger det ett 20 tal schabrak ute i gamla stallet som inte får plats, här inne ligger bara dom nödvändigaste ;)
 
Jag förvarar fintäcken och tävlingssaker i påsar från Agria, på så sätt ser det inte lika rörigt ut!

Träningstips

2014-06-28 @ 13:54:00 / Träning
Hur gör du när du börjar träna galoppinridningar?
 
En ganska passande fråga eftersom vi precis börjat träna in dom nu. Galoppinridningar tycker jag kan vara svåra, svårt att vända upp så man kommer rakt mot C, svårt att hålla hästen rak och ovinglig men faktiskt så har Rb tagit det rätt bra. Jag börjar som jag gör alltid när jag tränar inridningar vare sig det är i trav eller galopp så ligger jag bara och rullar, inga halter, ingenting utan jag försöker hitta linjen bara innan man tränar in resten, tillslut så hittar hästen linjen själv och är mer stabil kan jag tycka iallafall. Ibland byter jag varv och rider förvänd galopp och in på medellinjen annars håller jag på och ligger och rullar i båda varven - båda galopperna, så hittar man också sitt "bästa" varv att vända in ifrån, Rb's är höger varv.
 
Sen när linjen sitter i ryggmärgen då börjar jag lägga in halterna och jag gör dom inte alltid nödvändigt vis vid X utan ibland innan ibland efter, rider jag på långbana så kan jag göra flera halter under samma linje, det är jätte bra!
 

Magic Brush

2014-06-28 @ 11:15:08 / Utrustning
Jag ska tipsa om det jag inte skulle klara mig utan i stallet till vardags och det är helt klart Magic brush, små lätta borstar med "mjuka" piggar som kanske inte utför magi men de tar bort smuts, lera, fläckar allt riktigt bra! De är även bra för att borsta igång blodcirkulationen och även om hästen inte är smutstig så brukar jag använda dessa i cirkelrörelser för att mjuka upp musklerna innan ridning.
 
 
Finns att köpa här i 3 pack för 149:- men om ni uppger enewe i kassan så får ni 10% rabatt!

Oseriösa i branchen

2014-06-28 @ 11:11:17 / Stall Marieborg
Har fått lite frågor om den där fyraåringen som skulle komma hem till oss. Ja allt var bestämt klappat och klart datumen den skulle komma så dök ägaren inte upp och det har varit omöjligt att få tag i henne, tillslut fick vi reda på att hästen skadat sig och lite senare att den var såld. hm?? Ja oseriösa människor finns det mycket av här i hästbranchen, något jag verkligen inte tål är när man bestämmer något alltså verkligen bestämmer, då drar man sig inte ur det gör mig väldigt irriterad för nu hade jag tackat nej till ett jobb i skåne för att denna hästen skulle komma till oss och så blir det inte så, mycket besviken, menmen vad ska man göra? Det var väl inte meningen att jag skulle utbilda den hästen, det gör inte så mycket då kan jag lägga mer tid på RB men det vore kul att ha som ett sommarjobb att syssla med nu som ett projekt därför letar vi nu efter ett samarbete med ett stuteri eller stort stall som behöver ridhjälp i form av in/tillridning, utbildning, träning eller tävling. Drömmen vore ju att få äran att tävla en läromästare vid sidan av ponny.
 
Så härdan efter kommer jag inte hoppas på något förrän hästen står på stallplan!! annars blir man bara besviken.
 
 

Kvalitetstid

2014-06-27 @ 16:52:00 / Vardag
 
En av dom finare ställena att rida på tycker jag - älskar att trava längst allén med min bästa vän!

Helg!

2014-06-27 @ 13:28:00 / Vardag
Att det är helg innebär ingen förändring nu när det är sommarlov, men hjärnan är ändå inställd på avkoppling när helgen kommer så är det alltid för mig iallafall. Som ni såg så var vi iväg på lite äventyr idag, fick inviga min nya telefon och ladda upp på videofyme åt er, ja jag köpte en iphone 5s igår eftersom min lagt av helt nu. Är verkligen jätte nöjd med min nya telefon den är såå bra så nu ska det bli kul att komma igång och göra lite filmer åt er, tyvärr så går innehållet på min förra telefon inte att rädda så bilder, filmer, kontakter - allt sånt är borta. Jag som skulle visa filmer från tävlingar :(
 
Vi var även inne till hööks en sväng och köpte lite nödvändigheter igår. Sen har jag roliga nyheter! Jag har fått ett kanonerbjudande om att börja jobba lite vid sidan av som beridare hos en duktig ryttare, känns verkligen skit kul och spännande. Stallet ligger här i närheten och då skulle jag få jobba lite ibland för att utbilda och rida till unghästar, vilket passar mig perfekt! cirka 5-6 hästar om dagen tror jag kan förbättra min egen ridning något enormt, kul att få möjligheten och det förtroendet! Vi ska dit någongång nästa vecka och prata lite mer samt så ska jag få provrida lite. 
 
Rb och jag ska snart ut och trimma, vi tänkte ta oss bort till gärdet igen och rulla på i galopp. Komma på andra tankar än dressyr då de senaste gångerna inte har gått så bra så vi tar med oss det till Erika på söndag när det är dags för träning!
 
 

Winnie gör succé hos de äldre

2014-06-27 @ 11:03:32 / Film

Idag har våran shettis winnie varit på äldreboende och spridit glädje, hon gjorde stor succé och väckte fina minnen hos dom äldre, alla var glada och nöjda och winnie njöt utav uppmärksamheten!


Säsong resumé

2014-06-26 @ 19:19:00 / Bildinlägg
Hittade den här listan från förra året och tänkte göra en likadan översikt från årets tävlingar som gått (hittills) alltså en lite resumé av vårsäsongen 2014. Vill ni använda listan får ni gärna göra det men då vill jag att ni länkar till min blogg!
 
 
Första tävlingen 2014?
Mariestad 23 Mars, 2a i LC på 67% och 2a i LB på 66%
 
Bästa tävlingen 2014?
Laxå 5/3, vår första vinst i LA dessutom!
 
 
Vilka hästar/ponnys tävlade du?
Bara Rhett Butler (RB) 
 
Vad för klasser tävlade du? 
LB:1 o LA:1
 
 
Hur många placeringar? 
7

Vad hade du för mål 2014? 
Starta LA 
 
Nådde du dem?
Ja! :D
 
Vad är målen för nästa säsong?
Delta i connemara SM, DM och debutera LA P:1
 
 
Bästa tävlings arrangören 2014?
Ryttarkamraterna Kumla arrangerar alltid de bästa tävlingarna! Iår visade dom stort intiativ till en cup som blev väldigt lyckad.
 
 
Min tävlingsutrustning? 
Hjälm: John Whitaker
Håruppsättning: en vanlig donut med ett hårnär över, hårsmycken från glitter
Skjorta: jacson 
Kavaj: minns inte märket
Ridvantar: Roeckl
Ridbyxor: damino
Ridstrumpor: alltid kingsland
Ridstövlar: Cavallo grand prix plus
 
 
 
 
Hästen/ponnyns tävlingsutrustning? 
Träns: lackat från hööks
Huva: Agria eller inget
Pannband: ett vitt pärlpannband / vit-blå-röd från hästsmycken
Schabrak: agria eller hansbo
Sadel: kieffer champion
Sadelgjord: formiga
 
 
 
Vilken klubb tävlade du för 2014?
Örebro ryttarteam!
 
 

Vilken klubb kommer du tävla för 2015? 
Örebro Ryttarteam
 
 
Har du ridit i något lag 2014? 
Nej tyvärr, jag var "överkvalificerad" :(
 
 
Ska du rida i något lag till nästa säsong?
Ja jätte gärna!
 
 
Vilken/vilka tränade du för 2014? 
Erika Krönerth, Charles Jonsson, Emelie och Chris Brolin
 
 
 
Har du tävlat i någon ny gren 2014? 
Nej
 

Vad har du för förväntningar på resten av året?
Nå mina mål och kunna etablera oss på en högre nivå!

 
 
Hur gick de på senaste tävlingen?
Riktigt riktigt bra! 68% och vinst!
 

Mera bilder

2014-06-26 @ 15:28:00 / Träning
 Ett skitpass kändes gårdagen som och det kanske det var, utav bilderna att döma ser det helt okej ut, men ibland behöver man ha ett skitpass och ett slag i ansiktet för att vakna till och för att väcka glöden att träna ännu mer och hårdare, vet att hans fasoner han hade igår bara är något som övergår och just nu testar han gränserna för att se om jag blivit snällare eller om jag fortfarande är lika bestämd. Det han gjorde som ni fick se på bilderna i just vänster skänkelvikningar var något han aldrig gjort förut, men han la sig i någon försvars-sluta och gick emot min ytterskänkel och försökte komma loss jaa ni, alla sätt är bra utom dom dåliga
 
Här kan man se i följd hur han smyger in bakdelen och sen tjoff iväg haha ser rätt kul ut..

 
Hur som helst. Passet fick mig att öppna ögonen och inse hur långt borta vi är från LA:4, inte för att gårdagen var hans bästa dag och det kanske inte är rättvist att avgöra utifrån det men jag red lite olika vägar och vi känns inte så sammasvetsande som tidigare, det kanske kommer vi har ju trots allt inte tränat på 1 månad.. Måste verkligen ligga i och träna ihop oss om vi ska kunna starta DM som jag verkligen vill, Juli får bli en riktig träningsmånad hoppas kunna åka iväg till olika ställen och rida på 60 bana och få till iallafall två träningar innan tävling.
 
Idag var iallafall traven bra och efter att vi löst detta missförstånd i skänkelvikningarna så flöt dom på bra också! Tränade några galopp-halt avbrott som inte alls är bra, blir för mycket hand och för lite sits, måste tänka på det. Där emot så var skolorna konstigt nog bra idag till och med slutorna satte vi, så det är jag glad för.
 
På söndag kl 16 är det dags för träning för Erika, då vill vi ha hjälp med just LA:4an!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tidningskändisen

2014-06-26 @ 10:01:00 / Vardag
Som jag skrev i början av veckan så ska min lille häst Winnie vara med i tidningen imorgon, i nerkies allehanda kommer hon synas för hon (och vi) ska åka in till Hallsberg och hälsa på hos ett äldreboende, för att skapa glädje och väcka minnen hos dom äldre och då kommer tidningen dit och dokumenterar allt det ska bli skoj och det är inte första gången Winnie är med i tidningen heller, senaste gången var faktiskt i vintras, hon börjar bli kändis nu ;)
 
 
 

Sämre uppdatering

2014-06-26 @ 08:47:00 / Vardag
Godmorgon på er! Har tråkiga nyheter då jag måste meddela att min mobil tappades i stallgolvet igår och numera fungerar inte skärmen längre.. Blir gaaalen! 3e gången jag bytt skärm under 6 månader. Ny telefon? Ja tack. Så nu kan jag inte mobilblogga eller lägga upp filmer på videofyme, ååh jag som var igång så bra och hoppades kunna visa er film från träningen..  Vi får väl se om/när vi åker in och lagar den eller hur det blir. Så nu vet ni varför jag inte svarar på sms/snapchat/twitter/instagram.
 
 
Förresten så fyller min pojkvän 20 om precis 1 vecka och jag har inte en aning vad jag ska köpa till honom.. Hjääälp!
 
 
Nu: Ridning

Humörhästen

2014-06-25 @ 19:37:34 / Träning
Jag tyckte Rb hade varit liite för snäll nu i början av igångsättningen, han har iprincip bara rullat på - gjort som jag bett utan att ifrågasätta nånting, kändes väldigt konstigt och ovant men det gjorde mig glad och jag hoppades att denna vilan fått han att "mogna" 
 
Men icke.. Idag visa han sitt sanna jag. Han var väldigt upprörd idag av någon anledning och ville inte ens göra skänkelvikningar som han har gjort så bra den senaste tiden. Bara att bita i det sura äpplet imorgon är en bättre dag!
 
Det ser värre ut än var det är, faktiskt är jag aldrig ens nära på att ramla av, har vant mig nu hehe!
Jag hoppas ni ignorerar mina ansiktsuttryck, men det går verkligen inte att vara snygg vid såna här tillfällen..
 
 
Bara en månad kvar til Sm... wei
 
Men han kunde faktiskt vara fin idag också! stundals
 
 
1300 bilder togs idag
 Vill ni se fler?

TÄVLING!

2014-06-25 @ 17:26:02 / Utrustning
Vinn ett egendesignat pannband eller ett personligt tagelarmband från din favorithäst! allt ni behöver göra är att gilla Hästsmyckens facebooksida och dela tävlingsbilden så är ni med. Rekomenderar varmt då jag både har armband och pannband av väldigt god kvalité.
 
Länk till tävlingen:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1499119436968237&set=a.1424015811145267.1073741830.1421004228113092&type=1&theater
 
Rb i hans sponsrade pannband!
 
 

bara ett år kvar

2014-06-25 @ 15:30:00 / Vardag
Målet för iår är ju att starta LA P:1 och samtidigt kunna kvala in till Nationellt så vi kan debutera nationella klasser nästa år. Tänk då har vi gått från LC till nationellt kval under samma år! det är min dröm, en dröm som känns låångt borta. För det tar tid att etablera sig på en nivå och kunna prestera bra resultat, tid vi inte har.
 
Om ett år är jag 18 och just nu i skrivande stund om ett år är det dags att börja titta på ett nytt hem åt RB, ett hem som kommer ta tid att hitta och jag kommer välja mycket omsorgsfullt. Vi har redan spekulanter som säger att de är intresserade av att köpa honom om ett år men jag vill hitta det allra bästa för min prins och vad jag har erfarat så är det svårt att sälja hästar i högre prisklasser.
 
Känns hemskt att sitta här och skriva att jag kommer sälja honom, men det är ju sanningen, jag vet det och jag har vetat det sen dag ett att jag nångång måste göra det. Han är en tävlingshäst som verkligen TRIVS på banan och att visa up sig så det är klart han ska få det, jag tänker inte hindra honom utan inom en snar framtid är det dags att hitta ett nytt hem till min stjärna. 
 
Den som får honom kan verkligen skratta sig lycklig livet ut, jag är glad för dessa år vi fått tillsammans♥
 
 
 
 
 

Dagen

2014-06-25 @ 10:25:04 / Vardag
Idag är det onsdag, tror jag, dagarna bara flyger iväg och nu när det är sommalov har man verkligen ingen koll! Men det är skönt på något vis. Jag har spenderat 3 dagar hos min pojkvän men idag är det dags att åka hem och jag ska direkt ta tag i träningen med Rb, har insett att om vi ska kunna rida LA:4 om lite mer än en månad måste vi börja träna NU och träna hårt. Börja träna regelbundet för tränare igen och finslipa på detaljerna.
 
Det jag känner att vi måste jobba mest på just nu är avbrotten från galopp till skritt/halt Rb är så sneaky och lyckas alltid få in några travsteg sen har han något ful ovana att ta tag i bettet och bli jätte hård/stark just i avbrytningen.
Samt bakdelsvändningarna som blir för små och han bara ramlar runt istället för att trampa runt. 
Det är bra att ha koll på sina svagheter, hur ska man annars kunna arbeta upp dom? Men man måste komma ihåg att belöna sig för det man gör bra, som skänkelvikningarna, dom flyter på riktigt bra nu. Även den fina höga formen blir bara bättre och bättre, kul!
 
Så nu blir det att lägga in mer dressyr i schemat för jag har ett mål som jag vill nå!
Hoppas kanske kunna få några bilder/film idag.
 

Bloggtips

2014-06-25 @ 10:02:52 /
Tänkte tipsa om en av mina favoritbloggar! juliastegfeldt.blogg.se
 
Den handlar om 14åriga Julia som har en Connemara som heter Ragnarps Royce Rapid och de tävlar dressyr upp till och med LA. Hennes blogg har allt man behöver ifrån vardag, träning och tävling blandat med mycket bilder, tips och utrustning precis som det ska vara tycker jag!
 
Julia och jag kommer träffas om en månad på connemara sm och göra upp om titeln! ;)
 

Plan och förhoppningar

2014-06-24 @ 19:46:00 / Vardag
Snart är det bara en månad tills tävling, det betyder att en månad har gått sen förra tävlingen. Veckorna går fort vill jag lova! Vi är igång och tränar för fullt, rörelser är inget som behöver traggla utan nu jobbar vi på konditionen så att vi orkar mer på tävlingsbanan och sen är det bara findetaljer som ska slipas på så vi kan plocka extra poäng där.
 
Ja Connemara SM är tävlingen som närmar sig och det är ett av årets mål att bara få komma dit och starta, ska bli sååå kul och jag har väldigt många bloggläsare som jag har sett ska dit och starta ska bli kul att få träffa dom med. Sen har jag ju förhoppningar om att kunna göra två riktigt bra starter, men hoppas speciellt på LA:n som är sjävla mästerskapsklassen, väldigt tufft motstånd dock men jag ska kämpa för att kunna ta medaljplats iallafall det vore så häftigt!
 
 

Fynda!

2014-06-24 @ 17:17:21 / Utrustning


Passa på och fynda hos hastia.se nu när de har rabatt på alla artiklar hela veckan! 

Om ni uppger enewe i kassan får ni yttligare 10% rabatt! 

Ärevarv i Mariestad

2014-06-24 @ 12:08:00 / Film

Ett lugnare ärevarv från årets första tävling med två placeringar med hem! Tog inte med själva utdelningen för den va så långrandig men njut av den fina galoppen under ärevarvet, bästa häst!


Mycket besviken kund

2014-06-23 @ 21:47:00 / Utrustning
Minns ni att jag har beställt ett schabrak som Support företaget sponsrat mig med, med deras logga som jag ska bära ute på tävlingar. Valde omsorgsfullt ett företag som jag tycker alltid har gett bra service och bra produkter, har jätte fina sponsorschabrak från agria där ifrån och en bloggtröja som vi gjorde i falsterbo och de va jätte snälla och trevliga mot oss där. Så den 8 maj kontaktade jag Sjöhagen Wear och fick bra hjälp med hur jag skulle gå tillväga för att beställa från dom, vi fixade allting och den 15 maj bekräftade jag ordererkännandet. nu har det gått mer än en månad sen och jag har fortfarande inte fått det, förstår att det tar tid att brodera upp och vi låg säkert i kö men vi beställde i god tid så schabraket skulle hinna komma innan den 26 juli då SM är ifall ev. problem skulle uppstå.

Vi ringde till sjöhagen förra veckan och möttes av en väldigt arrogant och otrevlig typ som inte var ett dugg hjälpsam mot oss som kunder. Han sa först att det vita tyget var slut, sen att de inte fått in någon order och sen att han inte kunde lämna ut några uppgifter.  
Alltså va?  Så himla tråkigt och dålig stil, jag är mycket besviken och känner att jag aldrig med kommer beställa från Sjöhagen igen.
Och schabraket då? Ja Sjöhagen svarar inte på mina mejl och jag får ingen kontakt med dom längre, vem ska vi nu kontakta med väldigt kort varsel om att brodera upp ett schabrak? måste vara klart till den 26 Juli..
 
 
Vet ni något ställe som broderar och kan göra det snabbt? allt utom sjöhagen...

Ärevarv i Kumla

2014-06-23 @ 15:47:00 / Tävling

Ett av dom roligare ärevarven efter en ganska otippad vinst i Kumla. Rb var jätte pigg och spänd men vi lyckades ändå få ihop 68% som ledde oss till vinst över 19 startande. Rb va jätte pigg och glad på ärevarvet och det kan man nog se!


Ändring i planen

2014-06-23 @ 15:18:00 / Planering
Hade ju förhoppningar om att kunna åka och rida LA:4 innan DM är så det inte blir debut när det väl gäller, men som det ser ut nu ser det ut som det får bli så. 
Hade hoppats på att Gyttorp RK hade en LA:4 öppen för dom som inte rider Tre små gummors cup men så blev det tyvärr inte, endast öppen för stora hästar och om jag vill rida LA:4 måste jag delta i cupen och gå till final så det får vi skippa.
 
Såhär såg planen ut:

Norrköping Fk LB:1 LA:1 Connemara SM
1-3/8 (någon av dagarna) - Gyttorp debutera LA:4?
10/8 - Rk Kumla LA:1 LA:4 Distriktsmästerskap
Så då får det bli en debut på självaste DM men jag vet att vi ändå inte har chans på medaljerna det här året för det finns så många bra D ponny ryttare i länet men vi är glada att kunna va med och ska göra vårat bästa och sen får vi satsa på nästa år istället!
 
 

Hett tips!

2014-06-23 @ 12:35:49 / Utrustning
Något jag alltid glömmer är att ta med mig pall när jag är ute på träningar och tävlingar och det är faktiskt inte alla ställen som har en pall till ryttarna så numera har jag alltid en ihopfällbar liten pall som alltid står i transportens sadelkammare, skit smidigt!!
 
Min ser ut såhär och jag minns faktiskt inte vart vi köpte den men Hästia har en precis likadan och precis lika ba pall just nu i sortiment för bara 159 kr och ni kommer väl ihåg ifall ni uppger enewe i kassan så får ni dessutom 10% rabatt!
 
 
+ liten 
+ smidig
+ finns i flera olika färger
+ ger en ändå tillräckligt bra höjd att hoppa upp
+ ihopfällbar så tar ingen plats i packningen
+ skonsamt mot hästens rygg att man hoppar upp från pall
 
- gjord av plast så man kan inte väga allt för mycket då kan den gå sönder
 
ni hittar pallen HÄR!

8 år!

2014-06-23 @ 10:07:00 / Vardag
Idag är det ingen vanlig dag för idag är det Rhett Butlers åttonde födelsedag!
 
Kan inte förstå att min häst blivit så gammal, ÅTTA ÅR?! det låter skitgammalt i mina öron haha, nu går det bara utför ;) kan inte kalla han "min unghäst" längre utan nu är han faktiskt en vuxen häst. Men i mina ögon är han fortfarande en liten bebis.
 
Tänk om RB visste att han ändå är så pass "känd" att han faktiskt är en offentlig häst, tänk om han visste att jag har en hel blogg som fokuserar runt honom, att en gullig läsare har skapat en fanclub åt honom på instagram? att flera tusen männsikor läser om hans och min vardag, träning och tävlingar och vill ständigt läsa mer. Att så många hejjar på oss, stöttar oss och tycker vi är duktiga. Tänk om han fick läsa alla kommentarer jag får dagligen om hur fin han är, attans va stöddig han skulle va då! ;)

 
Önska RB grattis på födelsedagen nu!

Godnattspuss

2014-06-22 @ 20:06:35 / Film

Älskar min häst <3


Ett lyckat pass

2014-06-22 @ 19:22:14 / Träning
Idag genomförde vi nog ett av dom bättre lösgörande passen. Inte för att det gick resultatmässigt bra utan att jag kände utveckligen genom passet tack vare det lösgörande jobbet. Till en början var han jätte hård i munnen och bara låg på men med hjälp av ett pass som innehöll allt från övergångar, skolor, skänkelvikningar, ökningar, volter (massor), skrittpiruetter, halter, ryggningar, samlingar och markbommar så fick jag tillslut en lätt och medgörlig häst. Framme för handen, explosiv men samtidigt stabil precis som jag gillar han.
 
Hade som sagt med lite travbommar i träningen idag, de låg som på en volt med mindre avstånd mot mitten och längre avstånd utåt på så sätt kan vi rida i alla tempon och jag tycker det är ett jätte bra komplement att överraska hästen lite med, han vet heller aldrig vilket tempo han ska ha utan måste lyssna på mig.
 
Är jätte nöjd med passet i det stora hela, har hittat saker vi måste jobba vidare på nu när vi vill avancera uppåt!
 
 

Nästa vecka

2014-06-22 @ 13:00:00 / Planering
Måndag: Vila / RBs födelsedag 
Tisdag: Longering
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Cantra på gärdet
Fredag: Jogg / Winnie ska hälsa på hos äldreboende
Lördag: Uteritt
Söndag: Dressyr
 
Snart är vi tillbaka i den här formen igen!
 

Galopp

2014-06-22 @ 09:56:00 / Vardag


Jag antar att ni förstår vad jag tänkte när jag fick se det här gärdet!

Gårdagen bjöd på en uteritt som slutade med att galoppträna på ett fantastiskt bra gärde. Perfekt underlag och vi kunde cantra på bra, 5 varv i galopp i olika tempon och olika galopp, hög puls och bra flås därefter travade vi av och skrittade hem så nöjda!
Nu vet jag vart vi ska galoppträna i fortsättningen.
 
På kvällen åkte jag och Micke till några vänner och spendera kvällen där med lite spel och film, jätte mysigt så det var därför jag inte kunde uppdatera er.
 
Nu ska jag ut och jogga RB på banan och därefter ska jag och micke in till Örebro för att gå på bio, 22 jump street blir det, ska bli kul att se den!
Hoppas ni får en fin dag.
 
 
Alltid när vi galopptränar och det blir hög puls så tar jag av snokremmen och har nosgrimman på det lösta bara för att inte hindra andningen utan han måste kunna flåsa på bra!

Efter galoppträning

2014-06-21 @ 16:17:56 / Film

Det glädjer mig att se rb så glad när han får komma ut till kompisar i hagen, först en skööön rullning sen full galopp ner till dom andra!


Efter ridpass

2014-06-20 @ 16:13:00 / Vardag
Alltid efter ridpass är jag noga med att följa mina rutiner.
 
All utrustning tas av och hängs tillbaka, schabrak och sadelgjord tas loss från sadel och bettet rengörs noga. Dessutom smörjer jag alltid sadel, träns och stövlar efter varje användning. Rb borstas alternativ spolas vid riktigt svettiga pass. Stretchar alltid bakben samt rygg, ibland frambenen. Vid varje dressyrpass så har jag arnika på ryggen och masserar den därefter står han med back on track. Vid hårda pass eller som igår - första dressyrpasset på länge så använder jag kyllera på benen rekomenderar varmt då den håller hästarnas ben jätte fina och jämna! sen brukar han få stå inne en stund, äta havre och vila upp sig efter ridpasset.
 
 Gårdagens pass

2014-06-20 @ 11:24:00 / Träning
Ja tänkte jag skulle skriva lite om gårdagens pass, ni har ju redan sett filmen men ni kanske vill höra några kommentarer från mig? Jag blev positivt överraskad av RB igår faktiskt. Hade väl räknat med en halvtaskig känsla från början och det hade jag de två första minuterna och så släppte det direkt - vilan har nog gjort sitt! Fick påminna honom och det gjorde jag, satte ner foten från början och han var helt okej med det, så skönt!
 
Så i början låg fokuset på att få fram honom, snabba reaktioner. Många övergångar i det och sen la jag in lite lösgörande jobb som volter, skänkelvikningar och öppnor, allt fungerade bra förvånadsvärt nog. galoppen va fin och fräsch och där låg jag bara och rullade på och sökte stora luftiga språng.
 
De sista 5 minuterna tog jag upp han i tävlingsform och samlade ihop honomm, satte mig ner och red ihop och allt funkade precis som på tävlingen för 4 veckor sen, så himla härligt att han inte tappat något utan det har nästan bara blivit bättre. Rundade av med lite jogg igen och sen skrittade vi av i skogen nöjda och glada!
 
Min fina kille! nu är vi snart tillbaka igen.
 
 

Startat dagen på bästa sätt

2014-06-20 @ 08:27:04 / Vardag

Har precis ridit ut ett galopp-pass på rb, skönt att ha de gjort på morgonen så man kan ägna resten av dagen åt annat för idag är det en sån dag. Midsommar och jag ska hoppa in i duschen sen åka vidare med min familj + pojkvän till mina mormor och morfar och fira midsommar där med hela släkten, blir traditionell dans runt stång, god mat och lite festligheter på kvällen sen. Hoppas ni får en bra midsommar!


Första passet

2014-06-19 @ 19:15:00 / Film

Film från dagens lätta och lösgörande pass. Tänk på att han inte har gått dressyr på nästan 4 veckor!


Vardags outfit

2014-06-19 @ 17:16:41 / Utrustning
Tänkte visa hur vi ser ut hemma till vardags eftersom det varit efterfrågat. 

Paddar - Mias rs
Benlindor - jacson 
Boots - bt jump Ofta byts lindorna ut med helomslutande damasker men idag körde vi lindat! 

Sadel - kieffer
Schabrak - sponsrat av agria 


Träns - hööks
Pannband - Hästsmycken 


Ändrar schemat

2014-06-19 @ 15:29:00 / Träning
Vet att jag hade en kondisvecka och på dagens plan stod det Cantra på gärdet, det känns inte som att det kommer gå att genomföra då regnet har öst ner hela dagen och att galoppera på ett blött gärde känns bara riskabelt. Så istället lägger jag in ett joggingpass på banan, vår ridbana är alltid bäst efter regn så jag ska passa på och jag måste ha i baktanke att Rb inte gått dressyr på 3½ vecka så han kommer nog vara jobbig i hand och för skänkeln. Han brukar vara rätt segstartad så det gäller att rida på fram och väcka honom innan man kan börja ställa krav. 
 
Känner ganska stor press nu att komma igång med träningen och vi måste börja finslipa detaljerna samt träna hårdare och för högre klasser som jag faktiskt siktar mot nu. LA:4 ska börjas tränas in och i måste söka oss till en 60-bana för att börja träna in vägar samt bokstävernas placering för mig som är lite osäker. 
Det är fullt fokus som gäller nu och en helhjärtad satsning.
 
 
Funderar på en sak, kan man klippa hästen på sommaren? vet att man förstörs dens skydd för vatten och så men om han ändå går med täcke vid regn så bör det väl inte vara nån fara?
Jag tycker Rb blir så himla svettig av våra pass i solen och det känns inte snällt att låta han gå så hårt med sån lång päls. 
 

Fynda pannband

2014-06-19 @ 14:12:00 / Utrustning
Behöver du ett nytt pannband? Eva på hästsmycken säljer ut några demopannband för bara 250kr! handgjorda snygga pannband av bra kvalité med fina glänsande pärlor!
Kontakta hästsmycken.
 
vet inte varför bilderna blev så grymt stora, det går inte att ändra storlek på dom heller...
 
Annars kan du ju komponera ett helt eget pannband från ditt eget smak och tycke med färger och stil. Snart får hon även in svängda läderpannband, hur läckert är inte det?
 

Rb under igångsättning

2014-06-19 @ 11:11:00 / Film

Testar videofyme så jag kan uppdatera er med filmer lite oftare, här är e snutt ifrån igångsättningen och Rb är minst sagt glad...

Har filmer ifrån tävlingar om ni vill se?


Recension

2014-06-18 @ 15:19:00 / Utrustning
Tänkte tipsa om en "bra att ha sak" som jag alltid numera har med  mig ut på tävlingar i framridningsväskan. Det är läder våtservetter från Riders Care som fungerar bra och är smidiga att använda, lätt att dra ut med samma princip som vanliga våtservetter och bara att  torka av. Det gör vi precis innan start efter framridning så stövlarna, tränset och sadeln glänser fint när man går in på banan något som för mig är viktigt att hela ekipaget ser vårdat och snyggt ut, höjer  hela helhetsintrycket för domaren. hett tips!  
 
 Finns blandannat här för bara 50kr!
 
 

För den heta hästen

2014-06-18 @ 10:34:11 / Träning
Fråga: Hej!  Min häst är väldigt energisk och het i dressyren. Nu har jag efter flera månaders träning äntligen fått igång bakbenen, men hon är otroligt stel i munnen. (Jag försöker ta vara på det energiska) Alltså hon tuffar på och blir stark och stum. Jag tränar väldigt mycket övergångar och tempoväxligar, men har du något tips som gör att det blir bättre? Kul att veta från andra ryttare :) 

Gillar din blogg skarpt!
 
Hej! Tack ska du ha va kul att höra och kul att du vänder dig till mig för att höra mina råd, det är nyttigt att få lite andra perspektiv på saken. Kul att du har en pigg och energisk häst, en häst som vill vinner ma väldigt mycket på! Dessvärre kan ju baksidan vara det du beskriver nu att hon bara ligger på. På din beskrivning låter det som Rb när jag rider på Baucher bett, vet inte vilket bett du rider på men han blir rätt stum på ett baucher bett jag brukar byta runt lite och lägga olika saker i munnen så han aldrig riktigt vet vad som kommer, de du kan göra är att testa dig fram just med bett jag varvar mellan vanliga två och tredelade, eggbett, baucherbett och även bettlöst för då känns han mest stimulerad sen på köpet kanske du hittar något som passa er kanonbra!
 
Annars om bettjungeln inte hjälper så är det bara att traggla vidare med mycket övergångar och tempoväxlingar precis som du gör. Rid mycket med säter och lite med handen brukar jag tänka, har du en het häst så är hon säkert också känslig och ibland räcker det bara med att sitta till lite extra.
Jag skulle med en het häst rida mycket samling bara för att det är det den inte vill, samma sak med en seg häst rider jag mycket framåt, lite omvänd psykologi fungerar även bra på hästar!

Lycka till och hoppas mina tips var till någon hjälp.

Bra dag

2014-06-17 @ 19:32:53 / Vardag
Hej på er! Haft fullt upp idag från morgon tills nu, red ut ett pass på rb som kändes lite trött men det är förståeligt efter all intensiv träning. Passar bra med en vilodag imorgon för att ladda upp inför mer träning! Direkt efter åkte jag mamma och min bror till Marieberg galleria och gick i affärer samt lunchade, fick med mig lite grejer hem, alltid kul att unna sig själv något! Därefter åkte vi vidare till Evelyn vår gamla hyresgäst och fikade lite. Nu är jag hemma hos Micke och ska spendera kvällen och morgondagen här.

Jag försöker få videofyme att funka har haft appen hur länge som helst men aldrig använt den för att lägga ut filmer men tänkte att jag kanske kunde börja så får ni lite uppdatering i film också det kan ju vara kul? 

Bild från ridturen Hitta motivationen?

2014-06-16 @ 15:41:00 / Personlig träning
Happ då var man påväg ner i träningssvackan känner jag. Jag tycker det är så himla svårt att hålla igång träningen utanför gymmet, även fast jag har redskap, jag har bra vägar att springa på, elljusspår, en sjö där man kan träna simmning samt hantlar och vikter, Micke har även en hel bänkpress som man kan använda sig utav men ändå har jag svårt att komma till skott och att liksom börja träna, mycket enklare när man är i skolan och har två timmars hål att bara smita in och fördröja tiden och att vara inom fyra väggar med alla möjliga maskiner att använda sig av. 
 
Ännu svårare är det att äta bra och nyttigt, speciellt när man bor hemma och inte kan köpa vad som helst precis som man vill ha utan man äter ju vad som finns och vad som lagas även om jag hellre - kock som jag snart är - hade lagat min mat och gjort nyttiga rätter
 
 
Måste få tummen ur helt enkelt och sätta igång, hitta inspriration och börja märka de små små förbättringarna som sker för att kunna fortsätta pusha mig att träna mer. Det är svårt men jag ska komma igång! Kanske borde göra ett träningsschema för mig också som jag gör med RB? hmm värt att fundera på

Tema: Kondis

2014-06-16 @ 13:27:00 / Planering
Måndag: Galoppträning på sandslingan
Tisdag: Intervallträning i skogen
Onsdag: Vila
Torsdag: Cantra på gärdet
Fredag: Cantra på gärdet
Lördag:  Uteritt + Sandbacken x 5
Söndag: Lätt jogg över bommar
 
Vi har en rolig vecka framför oss och det innebär en glad, positiv och framåt häst.

Sommarlov innebär nya tag

2014-06-16 @ 10:00:00 / Vardag
Hej på er! har tagit en liten ofrivillig bloggledighet nu över helgen, behöver verkligen det och koppla av från alla måsten. Eller ja i lördags var det ingen avkoppling utan då jobbade jag 14-23 så just den dagen hade jag inget att uppdatera er om för den delen men igår tog jag en riktigt slappardag, låg i sängen i princip hela dagen och bara njöööööt av att äntligen fått sommarlov och har det 10 veckor framåt. Så jag tog en segis dag och kände mig välförtjänt av det, red inte rb förrän på kvällen när det svalnat lite ute.
Nu ska jag se till att vardagen flyter på bra och att man kommer in i rutinerna och inte vaknar vid 5.30 som man är van vid, det kan vara rätt irriterande!
 
Idag står ridning först uppe på schemat, tänkte rida ut och försöka få ut all överskottsenergi som Rb har samlat på sig de här tre veckorna samt börja arbeta bort gräsmagen. Ett schema för veckan dyker upp under dagen och det har tema: kondition är tanken. Jag vill som jag åvan skrivit få bort magen samt förbättra konditionen och styrkan långsiktigt så han lättare klarar av två klasser på en dag samt på långbana. 
 
 
Hur jobbar ni när ni vill förbätta eran hästs kondition och uthållighet? Kom gärna med tips!

Tävlingar

2014-06-13 @ 17:20:00 / Planering
Något jag älskar att göra är att se över tävlingarna inför kommande säsong, jag gör det varje gång och brukar uppdatera er med vilka tävlingar jag tänkt åka på och även vilka klasser. Denna säsong är inte ett undantag utan jag har suttit och spånat över lite tävlingar som jag tycker känns intressanta, detta är bara en plan, mycket kan hända däremellan men dessa tävlingar känns intressanta:

Anmäld 26/7 - Norrköping Fk LB:1 LA:1 Connemara SM
1-3/8 (någon av dagarna) - Gyttorp debutera LA:4?
10/8 - Rk Kumla LA:1 LA:4 Distriktsmästerskap
17/8 - Mariestad Rk LB:1 LA:1
24/8 - Glanshammar LB:1 LA:1(om det finns)
7/9 - Örebro Rt LB:1 LA:1 
12/10 - Nyckelryttarna debut LA:3?
26/10 - Katrineholm RF LA:1
 
Långsiktigt mål:
2/11 - Karlskoga Rk debut LA P:1 kvala till nationellt
23/11 - Gyttorp LA P:1 kvala till nationellt
 
Målet för iår var ju ändå att rida LA P:1 och just nu känns det faktiskt inte så långt borta, det vi måste jobba på är skolorna, resten sitter men kan förbättras såklart, framför allt att hitta den höga formen och de samlade gångarterna. 
 
Det känns ändå som vi är klara på LB nivå, vill inte ligga där och skava och plocka placeringar men det är ju nästan bara dom klasserna som finns på tävlingarna tyvärr. Så om jag hittar andra klasser så kommer jag gå ifrån LB och uppåt, det är ju ändå inte på den nivån vi vill ligga!
 
 
 

Nyhet på hästia

2014-06-13 @ 09:59:00 / Utrustning
Snygga ridbyxor med fräcka detaljer för ryttare som gillar att klä sig snyggt i stallet finns att handla på Hastia.se  jag skulle själv vilja klicka hem ett par då jag är i stort behov av nya ridbyxor. 
Alla mina bloggläsare har 10% rabatt när ni handlar hos hastia.se om ni uppger "enewe" i kassan!''
 
länk
 
 

 
 
 

Hästmänniskor - ett släkte för sig?

2014-06-12 @ 16:11:00 / Åsikter
Man brukar ju höra att vi hästmänniskor är speciella på ett eller annat sätt och jag ska ju inte ljuga och säga att jag inte stött på en och annan rolig människa, många på ett positivt sätt och många på ett negativt sätt. Det är mycket snack om att ponnymammor är värst, stämmer det? Har träffat väldigt många bra ponnymammor men en del sämre.

Kan dra ett exempel som jag nu i efterhand skrattar lite åt men då stod jag mest som ett frågetecken, detta var när jag jobbade i ett stall som personal och det kommer en elev som kom seent på kvällen när vi egentligen hade slutat men som skulle övernatta för att få träna, så vi hoppar upp och ut i stallet för att välkomna dom och hjälpa dom komma till sin rätta. Ur bilen kliver en jätte snäll tjej som har med sig en super fin häst som vi visar till sin box, hon har med sig sin mamma och pappa som verkade trevliga när de hälsar på oss men det visade sig det motsatta, mamman börjar köra med både sin man och dotter och skälla på dom, det verkade som vad dom än gjorde så var det fel och i det läget så vet man inte riktigt vad man ska göra man försöker bara hålla sig på sin kant. Hon tyckte att sin man var dum i huvudet som hade backat transporten helt fel (såg inte fel ut?) och att hennes dotter inte fatta nånting eller kunde göra nånting själv och va hela tiden på med negativa kommentarer. Sen började hon köra med oss och vi som hade städat hela stallet och två av personalen hade mockat deras box (missförstånd mellan oss haha) och så säger mamman till min stallkompis "hämta kärra och grep, det ligger bajs i boxen" vi ba "vi har mockat idag, det ska inte finnas något" "nä men jag såg bajs, spring iväg nu och hämta grejer flicka lilla" asså vi höll på att garva ihjäl oss, men kunden har alltid rätt som man säger så vi gick och hämta grejer och så mockade vi boxen för en trejde gång, hittade bara 3 bajskluttar, då var mamman nöjd.
 
Jag har även mött en hel del intressanta personer på tävlingar, folk som kommit fram från ingenstans och bara Den där ponnyn kommer inte komma någonstans, andra har sagt att dom skulle vilja köpa hästen rakt av, andra som har snackat skit och när man har konfronterat dom så har inget sagts. Ja vi håller sannerligen på med en spridd sport och det finns många olika slags människor där ute med olika åsikter, det viktigaste är väl att vi accepterar alla och låter alla få va med, det värsta jag vet är oärlighet och skitsnack, vi alla brinner för samma sak så visst borde vi kunna hålla oss till raka puckar.
 
I min nuvarande klubb tycker jag det är bra sammanhållning (iaf på dressyrsidan) och även fast alla ligger på olika nivåer så kan man vara vänner, har inte upplevt någon skitsnack utan alla glädjer sig med varandra och är stöttande. Har tyvärr fått erfara värre klubbar där den samhörigheten inte finns..

Har du fått erfara något exempel på att vi hästmänniskor kan vara minst sagt speciella?

Alltid planera!

2014-06-12 @ 10:00:00 / Vardag
Som ni säkert vet vid de här laget så är jag en planerare, jag planerar allt i mitt liv in minsta detalj, blandannat hästarna som ni får ta del av. Jag skriver månad för månad, vecka för vecka och dag för dag brukar jag dela med mig om jag har något speciellt inplanerat, annars så håller jag det i huvuet. Jag gillar att ha planer och jag gillar att ha tighta scheman så det alltid händer något nytt hela tiden. 
 
Trots det så älskar jag spontanitet jag jag uppskattar att få meddelanden från kompisar som vill ses eller hitta på något utan någon som helst planering, samma sak gäller erbjudanden i hästlivet som förra sommaren kom mamma ut till mig i stallet och sa "Du, det flyttar in en häst ikväll, som du ska hjälpa till att utbilda" ett samtal och allt va bestämt. Eller som för några veckor sen fick vi ett samtal om några som ville kolla på stallplats (en bloggläsare faktiskt ;) ) och dom tänkte komma direkt.  Så kul! gillar verkligen sånt.

Något jag inte gillar är när man planerat något och så blir det inte av, eller ni vet om man pratar om något och det känns så himla roligt och spännande och man går och hoppas på att det ska bli av men så blir det inte det, man bygger förhoppningar och förväntningar och så blir man besviken. Känns verkligen trist.
 
 
Hur är ni när det gäller planering?

Ridläger

2014-06-11 @ 18:50:00 / Stall Marieborg
Jag och mamma satt och prata lite, älskar att sitta och ha nån att ha samtal med och spåna lite, bolla ideer och ta en titt på framtiden. Vi satt och prata om det här med Ridläger på vår gård, vi gjorde ju en intressekoll och intresset fanns men planerna las på is ett tag och nu är det bestämt att det inte blir något ridläger iår. Tyvärr då förra gången blev väldigt uppskattad.
 
 
Vi pratade lite om att nångång kanske jag kunde vara ridlärare på läger, för det kostar väldigt mycket att hyra in en instruktör som ska hålla lektioner och då blir det även dyrare att anmäla sig, jag har ju ingen utbildning men har ridit i 10 år och utbildat flera ponnyer och längst vägen haft några elever som det faktiskt gått riktigt bra för. Just nu har jag även några elever i en liten skala, jag gör det inte för att tjäna pengar utan jag gör det för att det är kul och det vore kul att ha ett läger hemma med mig som instruktör för lite yngre ryttare från kanske 9-14 som jag kan lära något. Det skulle också vara ett betydligt billigare alternativ. Lite dressyrträning blandat med uteritter, bad, skoj och bus. Vem vet nån gång i framtiden kanske det går att genomföra, det vore skit kul iallafall tycker jag!
 
Min duktiga elev Rebecca och jag!

Planen

2014-06-11 @ 17:17:40 / Planering
Om allt går som det ska så kommer om några dagar unghästen flytta hit samt en 1åring som ska bo här, ni kommer väl ihåg welshcob stoet som skulle komma på utbildning? Ja på söndag är det dags! och planen ser väl ut som så att hon först ska få bekanta sig med miljön och nya stället innan det är dags att sätta igång med ridning lite försiktigt. Vad jag har förstått så måste ponnyn hitta framåtbjudningen då hon är seg, är van vid såna ungponnyer och det brukar faktiskt vara där vid 4års åldern de är så vad jag har fått erfara. Att hitta framåtbjudningen gör man bäst i skogen eller på fält, det gäller att vara tydlig med hjälperna och om dom inte lyssnar måste man förstärka hjälpen. Så det ska nog inte bli några som helst problem.
 
RB som fyraåring, ganska stor skillnad nu?
 

Bad med häst

2014-06-10 @ 18:29:00 / Stall Marieborg
Idag var vi och badade jag och mamma med våra hästar i en liten sjö som vi har här i skogen, tar cirka 15 minuter att skritta dit och det är helt perfekt, fint vatten en liten liten strand där man kan gå ner med hästen. Nu såhär års så älskar hästarna att få svalka sig, de kan stå hur länge som helst och skvätta med frambenen och tycker det är jätte kul.

Att ha någonstans att bada med hästarna är jätte uppskattat och många tar sig faktiskt hit för att rida och bada där så det känns lyxigt att bo så pass bra som vi gör!
I sommar tänkte jag ta nya bilder vid sjön då det kan va kul och ha och blir oftast jätte fint, ska även få med mig min vän Malin och hennes ponny så vi kan bada tillsammans. 
 
Men så länge får jag bjuda på lite gamla bilder från sjön med mina ponnyer.
 
 
 
Visst ser det härligt ut? Har ni någonstans att bada med era hästar?

Hästsmycken

2014-06-10 @ 14:35:43 / Vardag
Åh jag som älskar överraskningar! 

Kom ihåg att ni också kan vinna ett personligt tagelarmband eller ett egendesignat pannband från Hästsmycken! gilla sidan på Facebook så hittar ni till tävlingen 

NH?

2014-06-10 @ 13:13:14 / Åsikter
Kommer ni ihåg det här NH dramat som pågick för ett tag sen, det var krig mellan bloggar och åsikter delades från alla synvinkar. Självklart drog jag mitt strå i stacken och sa mitt tycke kring ämnet, rakt och ärligt precis som jag är. Skapade en hel del reaktioner både positiva men också negativa. Det många missuppfattade mig var att jag var emot all typ av NH, varför skulle jag vara det? Jag tycker bara det är löjligt med dom som leker runt utan utrustning bara med rep och ska hålla på och göra massa trick. Det är inte NH.
 
Ärligt talat så har jag själv hållt på mycket med NH med Rb, eftersom han är en ledarhäst och gärna bestämmer över hästar men även människor. Han har alltid viljat hävda sig mot mig och ni vet ju sen tidigare att han knappt varit hanterbar. Så jag har fått jobba han mycket från marken med hjälp av NH eller som jag hellre kallar det - ledarskapsträning, för att visa vem som bestämmer men på hästens språk inte genom våld. Det tycker jag är riktigt natural horsemanship inget annat!
 
 
Nu är Rb en ängel i all slags hantering och det är jätte skönt att ha och göra med, otroligt vilken skillnad det är på honom, han är en helt annan individ och det är tack vare all ledarskapsträning som han äntligen accepterar mig som ledare.  Han kommer till mig när han ser mig i hagen, han följer med mig överallt i alla lägen, han står still och verkligen njuter av att bli borstad och pysslad med och han är verkligen tillfreds med livet, gör mig så glad att se han glad♥
 
 
 

Kondisträning

2014-06-09 @ 19:51:00 / Vardag
Två veckors sommarbete har verkligen gjort Rb gott i ridningen men såklart har han lagt på sig lite grann.. Eller regält! Så nästa veckas projekt blir att träna bort gräsmagen. Blir kondispass på sandslingan och galoppsträckor på gärdet så är vi snart i form igen, kan va bra att ha lite att ta av om han ska bygga mer muskler.

bilder från ett annat tillfälle under kondisträning.
 
Visst ser det härligt ut?
 

Inspirerad

2014-06-09 @ 18:42:16 / Vardag
Jag har haft lite bloggtorka som ni säkert märkt, när man inte rider och tränar så intensivt som jag brukar så blir det svårare att komma på något att uppdatera er med. Men idag räckte det bara med att gå ut i stallet, pyssla och rida lite så kom flera bra ideér upp. Gäller bara att man inte glömmer bort dom ;)
 
Som sagt första ridturen idag på 2 veckor och det var minst sagt härligt! Rb kändes så himla glad och framåt, det glädjer mig. Efter en liten vila såhär så kommer all glädje tillbaka både för häst och ryttare och man märkte att han stått ett tag för nästan allt var läskigt spännande idag.
 
Man kan ju inte låta bli att bli glad av dessa glada ponnyöron.
 
Efter ridturen så longerade jag min lilla köttbulle till shettis, hon är så himla fräsch trots sin ålder på 22 bast och en lång hoppkarriär på nacken så pinnar hon på med sina små symaskinsteg. Därefter passade jag på att mocka ur hela Rbs box, in med ny fräsch halm, tvätta ur krubba och hinkar samt göra rent väggarna så det är fräscht för installning till hösten.
 
Just nu sitter jag i trädgården under vårat päronträd med laptopen i knät, vi grillar så snart ska vi äta och allt är bara så skönt nu. Livet leker.
 

Anmälda till SM

2014-06-09 @ 13:04:13 / Vardag
Hej på er!

Sitter i skolan och väntar på bussen, har en väldigt skön vecka men den känns lite ovärd då vi bara har en lektion per dag i princip, vore bättre om de la alla lektioner under en och samma dag så man kunde få sluta nån gång.. Ska bli sååå skönt att få sommarlov. 

Sen ska jag hem och ut och rida min ponny, ska bara njuta av en tur i skogen tillsammans och släppa allt som har med stress att göra då jag känner mig i väldigt stort behov av det. På ryggen av en häst kan man verkligen slappna av från allt annat, har haft så mycket att tänka på och känt mig så tankspridd den senaste tiden så att få skolan ur världen för ett tag känns välbehövligt!
 
Påtal om tankspriddhet. TACK till Sofia som kommenterade igår natt och påminde mig om att anmäla till connemara SM, herregud, jag hade ju skrivit på bloggen att jag skulle skynda mig in att anmäla innan platserna tog slut, såklart glömde jag bort det igår och vaknade imorse av en kommentar på bloggen så jag skynda mig upp och in på TDB för att anmäla, 50/60 platser var fyllda så jag fick precis in en fot. Klockan 04.48 anmälde jag mig haha! Så nu är vi med iallafall och jag är taggad till tusen!
 
 
 
Kommer nån av er vara där?

Nästa vecka

2014-06-08 @ 16:54:29 / Planering
Insåg idag att imorgon är två veckors vilan över för Rb och det är dags för igångsättning! Så kul har verkligen saknat att rida honom, han är ju trots allt min favorit, det blir lätt så när man utbildat en häst helt själv för då gör man precis som man vill ha den och vi är som gjorda för varandra!

Vi kommer börja skritta igång, vill inte börja träna i vanlig takt i början utan vi kör en mjukstart. Tänkte skriva veckoplanen så ni får se hur vi kommer igång.
 
Måndag: Skritta 30 min
Tisdag: Skritta 40 min
Onsdag: Skritta 40 min
Torsdag: Linlöpas i alla gångarter
Fredag: Vila / Jag jobbar på studenten
Lördag: Uteritt / Jobba på bröllop
Söndag: Joggas över bommar
 
Snart är  vi back on track igen! 
 

Resultatet av ridning?

2014-06-07 @ 16:34:00 / Vardag
Hej på er! Jag har en fundering som länge legat och skavt inom mig, bokstavligt talat. Usch jag vet att jag egentligen borde gå till läkare och få det kollat men jag har sån extrem rädsla för sjukhus, läkare och sprutor. Har en väldigt låg smärttröskel och bara dåliga erfarenheter av sjukhus då jag som 6åring låg inne i flera veckor med borelia och gick med en spruta i armen varje dag med dropp och de tog ryggmärgsprov på mig och jag var helt vild så de fick ge mig lugnande så ja, traumatiska upplevelser hos läkarna med andra ord..
 
Jag har hur som helst gått med ryggont ett tag och när jag sitter ner så strålar det smärta från nedre ryggen (ländryggen) och ner i benen och det gör sååå ont. Kan även känna när jag rider ibland att det gör ont i ryggen som om ni vet de här "stötdämpande" imellan ryggkotorna i ländryggen inte finns kvar. Brukar känna av detta efter jag ridit och främst när jag sitter ner, när jag lägger mig ner så är det skönt men sen ibland när jag går så gör det ont och jag ser ut som en gammal gumma när jag går.
 
Undra om det har nåt med att göra att jag har ganska mycket svank och där med får problem med just ländryggen eller att jag tränat för mycket mage och inte lika mycket rygg och det är lite obalans?
Ja jag vet inte, antar att jag måste få det uppkollat men vågar inte riktigt komma till skott. För tänk om de säger något dåligt? Tänk om jag inte får rida eller anstränga mig, såna banor tänker jag i och det är sjukt frusterande för egentligen vill man ju bara må bra.
 
 

Att aldrig ge upp!

2014-06-06 @ 15:00:00 / Vardag
Kommentar skickad av Lydia:
Hej! Du är sjukt duktig, att du aldig har gett upp. Jag har slitit med min ponny i över 3 år nu. Det har varit skit tufft och det har varit skador inblandade. Jag har velat ge upp flera gånger och höll på att göra det i början av året. Just i den stunden vill man inte längre jag kände mig värdelös. Men då på något kom jag in på din blogg. Där det stog att du hade kämpat med Rb och ville ge upp men aldrig gjorde och se nu. Massa placeringar och ni är perfekta ihop. Du hav mig ett lyft kan man säga. Att aldrig ge upp och det gjorde jag inte heller. Nu går min ponny bättre än någonsin. Vi kommer säkert ha flera svackor men jag vet att vi klarar oss igenom det.
Nu blev det mycket jag och min ponny. Men jag vill bara säga att du ryckte upp mig igen med dina ord att aldrig ge upp. Du är en stor förebild och har en otrolig kämparglöd :D
 
 
Denna fina kommentar ramla in igår och gjorde verkligen hela min dag, helt sjukt vilken påverkan ni har på mig och vilken påverkan jag har på er. Kunde bara drömma om att jag någonsin skulle bli en förebild för någon och att någon skulle hitta tillbaka på grund av mig. Jag är så tacksam för att du Lydia hörde av dig till mig med dom här fina orden, stort tack!
 
Jag försöker hela tiden inspirera er och att få det tillbaka på det här sättet det är ovärderligt♥
Vi lyckades Rb!
 
Som ni vet så har våran resa hit inte varit lätt, vi har tragglat i snart 3½ år och det har verkligen varit en berg och dahlbana. Jag har varit ute på träningar och inte kunnat fått han att gå en meter framåt, rb har sparkat bakut så högt att vi gått omkull och jag har hamnat under, jag har blivit sparkad vid hantering på stallgång och på marken, jag har känt mig värdelös som ryttare och som människa,  jag har vid många tillfällen åkt hem från träningar gråtandes och uppgiven och jag har många gånger suttit i den här datastolen med annonsen framför mig färdigskriven men aldrig tryckt på "skicka".

Det har varit många som inte trott på oss, tränare har sagt till mig "köp en ny häst så du kommer vidare", har fått många elaka kommentarer att vi aldrig kommer ta oss någonstans att jag lika gärna kan ge upp och tro mig, det har jag gjort måååååånga gånger. Men det har alltid funnits en person som har hjälpt mig upp på fötter igen och det är min mamma, hon har från dag 1 sett potencialen hos Rb och alltid pushat mig till att plocka fram den. Vid varje svacka har hon fått det att vända och idag är jag extremt tacksam för det.
 
 
Många tycker väl det att LA det är väl ingenting, men ni ska bara veta vilken otrolig framgång det är för oss. Innan ni dömer mig bör ni känna till vår historia och även fast jag bara skrapar lite på ytan så hoppas jag ni har mer förståelse kring våran resa.
 
Idag är jag glad att jag inte gett upp helt, tänk om jag sålt han och han hade hamnat hos någon familj som inte förstår han som jag gör och han hade börjat med dumheterna och det hade kunnat sluta hur olyckligt som helst. Jag är även glad att vi får så fina lovord från tränare, domare och övriga personer ute på träning och tävling. Det gör mig så stolt när folk pratar gott om oss och jag är stolt över att det är jag som ligger bakom den här fantastiska häst!
 
 
Hur är han nu då i hanteringen? Jo han är en ängel, på stallgången, att lasta, att bada, att rida ut och träna på och att ha med sig ut han är fantastisk i alla lägen. Glad och arbetsvillig. Jag älskar när han får till det där lilla extra som man letar efter, då när man känner hur energin bara flödar genom hela kroppen och hästen bara vill vill vill och man lyckas hämta upp det där och få ut det absolut bästa av det. Sån är han ofta vid ridning och det gör mig glad att han slutat med dumheter, men han är ju lite äldre och lite klokare samt orkar med nu, jag har även blivit duktigare och vi har helt enkelt växt tillsammans. Vi känner varandra så himla bra att vid ridning det bara räcker med att jag tänker så agerar han, DET är dressyr och det är lycka för mig ♥
 
 
Om ni någonsin känner er uppgivna varesig det gäller hästar, ridning eller skola eller vad som helst egentligen så får ni gärna skicka ett meddelande till mig på facebook, för jag vet hur det är att vara där och jag kan nog hjälpa en hel del genom mina erfarenheter.
Stor kram till er!

Sponsorschabrak

2014-06-06 @ 10:57:00 / Vardag
Nu känns det som att jag har väntat för länge på mitt nya tävlingschabrak sponsrat av Support företaget, beställde det för lite mer än en månad sen och jag har längtat efter det sen dag 1, kommer bli så snyggt ihop med mitt pannband från hästsmycken! Nä ska skicka iväg ett mejl till sjöhagen och fråga vart det tagit vägen.

På söndag öppnar SM för anmälningar ska se till att va snabb så jag får en garanterad plats, man kan inte vara nog säker, har laddat upp inför denna tävling så länge nu så det vore synd att missa den. Frågan är bara om vi ska starta en klass eller två? Sm går ju i LA:1 och vad jag har fått erfara så är han alltid bäst i första klassen så att då rida en förklass i LB känns sådär. Ska fundera vidare på det!
 
 
Någon av er som ska till Connemara SM sista helgen i juli? 

Att hitta det lilla extra

2014-06-05 @ 18:45:00 / Träning
Fråga: Jag ska påbörja en elitsatsning inom WE (dressyr, teknik och speed) med min sexåring till hösten och jag skulle jättegärna vilja ha dina tips och råd gällande dressyrmomentet. Min ponny är väldigt utbildad för sin ålder och gör de flesta rörelser utan problem, men jag skulle behöva tips på hur jag ska förfina dem ytterligare samt hur jag på bästa sätt tränar honom för att han ska orka arbeta i en högre form inne på tävlingsbanan. Han är väldigt lättlärd och trygg i sig själv, oavsett ifall det är hemma eller på nya platser han befinner sig, och SM som går i LA kommer inte vara något problem ifall vi bara får hjälp med "det lilla extra" liksom. Skulle verkligen uppskatta dina råd, med dina erfarenheter med både Acrobat och RB tror jag att du kan ge många bra sådana! :)
 
Svar: Hej! Tack för din fråga och kul att du vänder dig till just mig. Om jag har tolkat din fråga rätt så vill du hitta det lilla extra i dressyrmomenten. Nu har ju jag aldrig sett er och kan inte komma med konkreta förslag och säga såhär ska du göra, men jag kan efter mina egna erfaranheter ge dig tips hur du hittar det där lilla extra.
 
Nr 1 som jag tycker du kan fokusera på är korrektheten i samspel mellan hand och skänkel. Där har man mycket poäng att hämta något jag själv har fått erfara. Träna träna träna på att hitta stillheten i sits, skänkel och hand och få varje hjälp att se nästan osynlig ut. Det är något man alltid kan förbättra vilken nivå man än ligger på så plockar man genast högre poäng på varje moment om man får det att se lekande lätt ut. 
 
Nr 2, nu vet jag inte hur det är i WE men i dressyr så vinner man mycket på om man har en häst som rör sig med takt och schwung, har man fina gångarter så har man mycket gratis. Där går det alltid att utveckla och hitta det bästa för sig själv och sin häst som visar hästens bästa sida. Underverk är inget som kan ske under en natt utan detta är ett långtidsprojekt som man hela tiden får jobba med, mitt tips att börja med är att hitta samlingen för att hitta ökningen. Man kan inte öka utan att ha hästen samlad på bakbenen och fri i bogarna, där hittar du även den höga formen du är ute efter - efter en del träning också. 
Galopp är den gångarten vi minst kan påverka men traven där emot är mycket utvecklingsbar och som du beskriver som har en lättlärd häst så har du alla möjligheter att hitta det!
 
 Acrobat hade lätt för att lära sig också, tog bara 2 år för oss från LC till FEI utbildningsmässigt.
 
Hoppas det var till någon hjälp, återkom gärna om du har fler funderingar och stor lycka till i din satsning! vore kul att höra hur det går :) kram

Stamtavlor

2014-06-05 @ 16:19:00 / Åsikter
Nu när vi ändå är inne på stam och stamtavlor så har jag en fråga till er, om ni ska köpa häst tycker ni det då är viktigt att köpa en med bra stamtavla eller kvittar det för er?
 
Jag själv har bara haft hästar med elitstam, vet inte varför om det blivit en slump eller om min mamma tyckt det varit viktigt vid köp av häst. Acrobat hade ju en pappa som gått de högsta klasserna och fått väldigt väldigt bra avkommor, hans mamma var ett diplomsto och hade även hon fina avkommor. Rb's pappa har en lång meritlista på 5 sm guld och flera vinster och placeringar i SM, NM och EM i dressyr. Jag vet inte om det känns som en trygghet att ha en stam att luta sig tillbaka på när man köpet häst, för visst kan det visa sig att avkomman inte alls har samma kvaliteér som sina förfädrar.
 
Rbs pappa med Emelie Brolin på ryggen som jag tränat för flera gånger och som dessutom ridit min ponny.
 
 
Det finns ju många ponnyer som lyckats väldigt långt i sporten som faktiskt inte har någon stam, man undrar ju vilka superföräldrar dom har. 
Själv tycker jag det är väldigt kul med att kolla bak på hans stam och träffa syskon, kusiner och sysslingar till han ute på tävlingar. Man ser ofta stora likheter!
 
Rb och hans bror Molliere
 
Hur tänker ni kring ämnet?

Senskimmel

2014-06-05 @ 13:34:53 / Vardag
Ni vet det här jag berättat för er om att Rb med åren blivit allt mer vit, som om han var gammal och blev gråhårig, men nu är han ju bara 7 år och väldigt stickelhårig. Jag har forskat lite i det här och kollat upp olika Connemara forum och det är tydligen väldigt vanligt bland just connemaror att de blir stickelhåriga.
 
Bild vid 5 års ålder
Bild för ett år sen - är betydligt mycket mer nu!
 
Detta fenomen kallas senskimmel och är mycket vanligt. Det innebär inte att rb kommer bli skimmel. Men han kommer bli mer stickelhårig över hela kroppen när han blir äldre.
 
Detta kommer sig för att han har mycket mökra skimmlar bak i stammen.
Rbs morfar och farfars far
 
Ska bli kul att se hur han kommer se ut i äldre dar, hoppas jag kan följa hans liv utan att jag inte kommer stå som ägare.
 
 

Torsdag

2014-06-05 @ 11:57:00 / Vardag
Godmorgon, haft en skön och välförtjänt sovmorgon idag och känslan att bara kunna ligga kvar i sängen, slösurfa lite, inte ha något att stressa upp till och bara koppla av har jag verkligen längtat efter! Men nu är det dags att kicka igång dagen med att rida Nightan hade jag tänkt sen pyssla lite med min favoritponny, inte så mycket mer planerat idag utan jag laddar mest batterierna till att komma igång ordentligt med två ponnys och bara satsa gärnet. 
 
 

Perfekt hållning

2014-06-04 @ 19:12:02 / Utrustning
Vill varmt rekomendera en sak som hjälpt mig att få bättre koll på mina händer, armar och armbågar som lätt pekar utåt. Ett resårband som jag fick rida med varje dag i en vecka när jag var i Brolöten, bandet hjälpte även att hålla still mina händer som jag haft det lite trassligt med och redan efter en vecka så kände jag förbättring. 
 
Bilder: Lina dolk
Vet inte riktigt vart man kan få tag på dessa, jag vet dock att Brolöten är återförsäljare av dom och de kostar ca 200 kr.
 
Till skillnad från Perfect sits armbågsbåge så är den här väldigt reglerbar eftersom det bara i princip är ett band som även töjer bra. ur säkerhetssynpunkt så känns en stålbåge lite farligt att ramla av med men under veckan i brolöten så ramlade jag faktiskt av - med den här på mig, vi gick omkull men inget hände, bandet satt kvar men blev inte skadad på något sätt.

Rekomenderar varmt!
 

Långhelg

2014-06-04 @ 13:40:00 / Vardag
Nu tar jag långhelg! Så skönt och känner att jag förtjänat det efter att ha gjort en stor uppgift samt ett stort prov. Ska vila ut nu några dagar och umgås med min pojkvän, bara koppla av från skolan och ladda batterierna till den sista veckan som består av redovisning av mitt företag i livsmedelskunskap som jag är sååå himla nöjd med och sanningen är att det är en ide jag själv skulle vilja utvecka om jag fick möjligheten i framtiden. Sen är jag ledig lite här och där för att sen ha avslutning på torsdag samt en kort dag på fredag för att laga lite mat till studenterna och se dom springa ut, drömma sig bort att om två år står jag där jag med och behöver aldrig gå i skolan igen. Om det går i den här farten som det gjort iår så känns det faktiskt inte så långt borta!
 
Skönt vare idag på gymmet, maxar varenda pass nu för att kunna klara mig över hela sommaren! 
 

Sneakpeak

2014-06-04 @ 10:18:00 /
Är ni intresserade av att se en liten sneakpeak på hur fyraåringen som flyttar hit på utbildning snart ser ut? Då får ni kolla in min instagram enewese. Där får ni snabbare uppdatering på alla plan och får ta del av bloggens hemligheter innan de ens kommit ut! När jag når 200 följare tänkte jag också ha en tävling, måste bara komma på något först, hjälp mig gärna! vad skulle du helst vilja vinna?
 
 


Vårsäsongen 2014

2014-06-03 @ 20:51:34 / Tävling
Tänkte jag skulle haka på några andra bloggar och göra som en årsresume över de tävlingar som vi deltagit i iår, lite kort bara om känslan och resultatet. Kan vara kul att se och som en fin avslutning på vårens tävlingar, hoppas på lika om inte ännu bättre resultat till höstens tävlingar.
 
Årsdebuten gjordes den 23 Mars i Mariestad, mycket nerver stod på spel och jag ville verkligen inte göra om samma dåliga start som vi fick året innan som verkligen sänkte mitt självföroende. Men vi är ett år äldre och ett år klokare och trots en laddad häst på framridningen fick vi in och gjorde två kanon ritter och fick 67% i LC och 66% i LB som där med gav två andra platser.
 
 
Vi bestämde oss för att hoppa av planen att rida fler LCer och gick direkt upp i klass, ser ingen vits med att ligga och skava på LC när det är där vi absolut inte vill va. Så den 6 April åkte vi till Gyttorp och red LB:1 och debut i LA:1, jätte bra känsla i båda klasserna tyvärr red jag fel i LAn som kostade oss vinst men vi slutade på 63% och en andra plats (1 placerad) men i LB:n kom vi också 2a på 68%
 
 
26 April åkte vi till Askersund och red en LB:1, rb var lite rädd för saker i ridhuset konstigt nog då det är där vi alltid tränar ihop men vad gör det vi red ihop 65% och var 1% ifrån vinst här igen då, det var bara en placerad i klassen.


Helgen därpå kan varit våran bästa start nånsin, är fortfarande väldigt stolt över den då vi åkte med 0 förhoppningar den 3/5 till Laxå och visste att domaren i klassen aldrig gett oss mer än 62% i LC tänkte att hur sågad kommer jag då bli i LA? visade sig att vi fick bäst procent av alla startande och vann vår andra LA:1 på 69% var helt sjukt glad.
 
glädjetårar 


11/3 var vi på hemmaplan i Wittvång och red två klasser i ösregn, ritter jag inte är ett dugg nöjd med. Domaren var verkligen inte med oss och vi fick 64% och 62% i LB LA, vårat sämsta resultat för åren och det kändes bara som en skitdag. Skyller på den taskiga framridningen när det var femtioelva ungar som styrde runt och hade noll koll och så satt jag på en tickande bomb som smäller vilke sekund som helst, och det gjorde han. Vi kom inte till ridning alls och det förstörde vårat upplägg tyvärr. Men vi blev trots omständigheterna 2:a i LBn
 
 
Vårens sista tävling reds den 24/5 på Örsta kulles dressyrcup med blandade resultat. En kokande rb i LBn som bara ångade på och jag fick verkligen kämpa genom hela ritten belönades med 68% och vinst i en klass med 19 startande! i LAn var han lite segare men gjorde en kanonritt som bara fick 64% vilket jag inte var nöjd med för den ritten. Men min känsla var toppen rakt igenom hela dagen och vi gjorde vårt absolut bästa!
 
 
Summan av kardemumman, vilken härlig start vi haft på 2014, våran helt klart bästa säsong. Som jag sa en annan gång, vi har haft så himla mycket motgångar och jag har gett upp gång på gång men jag visste att en dag skulle vårat slit löna sig. Alla rosetter vi fått på dessa 6 tävlingar är mer än vi totalt fick under 3 år. Är jätte stolt för vad vi har åstadkommit och även fast det inte är några stora framgångar för en annan, men för mig som utbildat den här ponnyn från 0 så är det en grym framgång.
 
Vill tacka min underbara mamma för att du alltid trott på oss och alltid peppat mig att inte ge upp, tack till världens bästa tränare som hjälpt oss komma dit vi är idag, tack till sponsorer för att ni trott på mig och hjälpt mig på vägen och tack till er mina stödjande bloggläsare!
 
Nu siktar vi mot höstens tävlingar och hoppas kunna nå högre höjder!

Effektivitet

2014-06-03 @ 15:33:07 / Vardag
Idag började jag skolan egentligen halv ett och sluta ett men har tagit tag i övriga restuppgifter och det känns himla skönt att ta tag i det en sån här dag. För jag känner mig själv att om jag skjuter upp det och säger till mig själv "jag gör det hemma" så blir det aldrig av. Jag har precis skickat in min sista stooora uppgift i historia med deadline tisdag 23.59, samt gjort mitt sista matteprov i hela mitt liv kan knappt beskriva med ord hur skönt det känns! På toppen av det har jag även haft mina sista svenska och engelska lektioner och kan inte vara mer än nöjd över mina betyg. 

Imorgon har jag slutprov i service och bemötande vilket innebär plugg ikväll, det är ändå inte så svårt utan handlar mest om logiskt tänkande och lite vett & etikett. Får även reda på mitt betyg i matte som jag hoppas på det allra bästa. Där efter är jag ledig både torsdag och fredag och har flera dagar ledigt nästa vecka innan jobb och sommarlov. Ska bli så skönt! 

Hur är det för er, har ni mycket nu? 


Min flitighet innebär att jag kan spendera tid med hästarna idag, rb ska pysslas och borstas och så tänkte jag träna nightan lite. 

För stunden har jag väldig idétorka så ni får jätte gärna komma med idéer eller frågor som jag kan besvara! 

Rb njuter av sommarlov 

Sommarens planer

2014-06-02 @ 15:04:00 / Planering
Vi har en utbildningsponny på ingång, ägaren var här och titta idag och bestämde sig direkt! Det är ett fyra årigt Welshsto som är grundriden. Det blir som mitt sommarjobb och det är så kul att folk väljer oss. Vi har väldigt bra möjligheter här hemma med nybyggt stall, paddock på gården och kan lätt med transport ta oss omkring. 
 
sommarens planer ser ut som så att lagom till sommarlovet börjar sätter jag igång rb samt har denna fyra åriga ponny på utbildning, sen har vi även en till som vi väntar på besked från. Vill även komma igång med mammas storhäst och träna henne kontinuerligt. 
Jag får alltså tacka nej till ett sommarjobb jag fick i Skåne som unghästutbildare då jag hellre är hemma på hemmaplan och kan utföra samma arbete i mitt egna stall! 
 
Känns som den här sommaren kommer bli så kul!  Hoppas ni är med ossSista rycket

2014-06-02 @ 07:24:32 / Vardag
Godmorgon underbara ni, vilket bra humör jag vakna på idag. Skönt väder, junimånad, inte långt kvar i skolan nu. När slutar ni? Jag får sommarlov den 13 juni, senast av alla i Sverige tror jag haha. Men vi ska va med och jobba på studenten och laga mat till alla glada studenter och för de får vi två dagar längre sommarlov på hösten än alla andra i skolan! Dagen efter studenten ska jag jobba på ett bröllop och det känns lite nervöst, är lite ringrostig när det gäller servering känner jag men det ska väl gå bra. 

Just nu är det sista rycket med allt i skolan, det gäller att ligga i och få in allt nu. För min egen del så känner jag mig rätt lugn, har en att uppgift som ska in imorgon samt den sista nationella delen i matte imorgon. Vad jag vet så har jag bra betyg i alla ämnen, till skillnad från 8an när jag hade 5 F eller nåt, har aldrig haft svårt i skolan bara blivit väldigt skoltrött. Men nu känner jag mig stolt att jag klarat allt, det som känns lite jobbigare är just matten, men jag kämpar för att klara det. Så skönt att jag aldrig mer kommer ha en mattelektion i hela mitt liv, mitt sista prov görs imorgon. 
Sen ska jag ha ett välförtjänt sommarlov och ingen är gladare än mig att slippa komma till skolan och till klassen. 

En sak känns mindre kul, som ni vet så gymmar jag på skolan och har tillgång till det hela tiden under skoltid, tyvärr inte på lov så det känns som att träningen kommer hamna på efterkälke, trist då jag älskar att hänga på gymmet och att träna hemma håller mig inte tillräckligt motiverad. Måste försöka komma ut på nån löprunda eller pw iaf så man håller igång.

Jaha de var skolfronten och träningsfronten, men hästfronten då? Jaa rb har fortfarande sommarvila en vecka till sen ska han skrittas igång och ingen längtar mer än mig. Idag kommer det även en tjej och kollar på stallet för ev. Intresse för utbildning av hennes ponny, kul då jag gärna tränar mer! 

Träna: Travökningar

2014-06-01 @ 15:08:00 / Träning
Kan inte du skriva ett inlägg om hur man lär en lite yngre häst att öka eller en häst som har svårt för att öka?
 
Svar: Absolut! Då jag själv fått jobba mycket med detta med min nuvarande ponny som haft lite problem med att behålla takten i längningarna. Mycke har hängt på mig att jag tappat ridning, jag har släppt stödet i munnen och bara gasat på - helt fel. Lär dig först på korta sträckor att öka och tänk inte öka farten utan läääng stegen. Börja först korta sträckor och så samlar du upp hästen innan den faller ur och så gör du om, många gånger. Ta hjälp av en tränare som kan se er från marken och dirigera dig in på rätt väg, jag har tagit hjälp av fem olika tränare som alla kommit med olika förslag och övningar som jag tagit del av och alla har lärt mig något, men det alla har gemensamt är att alla poängterar vikten av korta sträckor. Så ge dig inte ut på 40 meters ökningar direkt utan börja kanske bara med 4 meter och kom ihåg att berömma!
 
Tänk också på att ökningar är mycket slitsamt för hästen så det är inget man ska ligga och skava direkt. 
 
 
Har ni några egna tips att bidra med?

Mål för Juni

2014-06-01 @ 12:22:55 / Planering
Det kan bli svårt att sätta upp mål nu under Juni månad då två veckor går bort för sommarvilan, vi har heller ingen tävling att träna mot så jag tänker mig mest basic jobb dom två veckor vi rider denna månad.
 
  • Jobba på övergångar, se till att få tydligare skillnader mellan ökad, mellan, arbets och samlade gångarter samt få till ännu bättre övergångar från galoppp till trav.
  • Finslipa mer på den höga formen, med hjälp av tränare, hitta en högre form och få mer luft under hovarna.