Gjort bloggdesign

2014-09-30 @ 19:35:00 / Vardag
Denna vecka fick jag faktiskt en beställning på bloggdesign, jag har tidigare sagt nej då jag inte haft inspirationen, tid eller ork med det. Men nu gjorde jag denna och blev faktiskt väldigt nöjd med slutresultatet och likaså kunderna.
 
 
Vill nån annan beställa bloggdesign så kostar det 200kr och då sätter jag även in den, kontakta mig på ewe1997@gmail.com
 
 Men nästa blir att börja jobba på en ny header åt mig själv!

Septembers sista ridpass

2014-09-30 @ 16:44:00 / Vardag
Igår var inte Rb sådär samarbetsvillig som han va under förra träningen, det där kommer och går och det är verkligen en färskvara hos min häst... Höll till och med på att få smaka på grus flera gånger då han slagit på tvärnit efter bocksprång och där sitter jag utan stigbyglar wiihoo. Men jag lyckas sitta kvar och alltså vilken grym balans jag kommer ha efter den här prövoperioden!
 
Men jag började att jogga fram honom, bara tänka fram fram fram så han kommer på andra tankar än att busa med mig. Och eftersom vi haft lite jobbigt med att rakrika och att yttersidan lätt glider ut så red vi nästan hela passet 1 meter innanför spåret, jätte jobbigt tycker jag då jag också hellre tar stöd mot staketet. Efter några om och men så går det och vi lyckas hålla oss hyfsat raka alltså. Gick över på galopparbete där jag bara ligger och rullar, där släpper alla spänningar, allt tjafs och dumheter och så efter galoppen är han alltid loss och fräsch då kan jag gå över till det riktiga jobbet och då börjar jag med galoppsamlingar på volt och i förvänd, la in nåra enkla byten och bara checka av gas och broms samt reaktionsförmågan. Jag strävar alltid efter blixtsnabba reaktioner.
Tillbaka till trav där jag jobba med skolorna, slutan var lite jobbigare idag så den fick vi jobba extra med både på diagonalen, volt och på rakt spår  men jag måste komma ihåg att rakrika också annars blir det kortslutning i skallen på Rb då han tror att han ska gå i sluta hela tiden och petar in den där rumpan jämt. Men jag tyckte jag var på han rätt bra och rättade till. Mot slutet red jag lite galoppinridningar som faktiskt var 9:e poängare idag, riktigt kul! Avslutade med några enkla byten, travökningar och sen joggade jag av i galopp och trav. Höjdpunkten tycker Rb är att få sträcka och stretcha ut i galopp efter ett hårt pass, då ger jag han lite frihet att släppa galoppera på, gör jag inte det så har jag ett helvete passet efteråt med en häst som inte vill galoppera framåt. Jag känner min häst.
 
 
Igår kom jag på mig själv med mina olater och jag redde ut dom! och jag hittade även en lösning på ett av mina problem. Nu ska jag jobba med mig själv!
 
Nu blir det en lugn och skön uteritt.

Svar på fråga

2014-09-30 @ 14:54:00 / Vardag
Hur ofta rider du för tränare? Varför inte mer/mindre? :)
 
Svar: Hej! Det är väldigt olika, nu på senaste tiden har gått som i perioder, en intensiv träningsperiod och sen lite lugnare. Anledningen har väl varit att det har precis varit semestertider, min tränare har rest mycket och när hon kunnat har inte vi kunnat och det har helt enkelt varit dålig timing på oss. Vi tränade inte alls under augusti tillexempel men nu så blev det träning både förra torsdagen och nu på torsdag. Anledningen till att det inte blir mer än så är väl för att det kostar mycket pengar helt enkelt, inte bara träningen, ridhusavgift utan också bensin till alla platser vi åker runt på. Jag tränar hellre intensivt själv och sen stämmer av med min tränare, det funkar jätte bra för oss och vi är oftast på helt rätt väg. 

Sen åker jag upp med jämna mellanrum till Brolöten där jag intensivtränar en till flera veckor varje dag för instruktör, det är mycket värdefullt tycker jag. Vi får se när nästa tillfälle blir!
 
 

Elmia

2014-09-30 @ 10:48:50 / Vardag


På elmia-mässan hittar ni min sponsor Support Företaget! 

Utvärdering September

2014-09-29 @ 19:55:04 / Vardag
Här var målen för september: 

  • Befästa skolorna ännu bättre.
Dom är faktiskt riktigt bra, nöjd här med mitt jobb nu gäller det bara att fortsätta traggla och hitta ännu mer styrka för att kunna rida dom med med gest.
  • Kunna göra klockrena enkla byten utan att han stressar upp sig, går ur form eller stänger av.
Klockrena är dom inte, men han stressar inte upp sig längre utan han är coollugn, dock kan han gå ut form men jag rider han hellre öppen än att han krullar ihop sig och dyker ner i avbrottet.
  • Träna program - LA P:1
Har bara hunnit träna 2 gånger men vi tar med oss det in i nästa månad och jobbar vidare med det!


Känns som jag satte upp bra och realistiska mål, inget av dt ovanstående var bra då men nu är det faktiskt jätte bra och vi är bara 2 veckor ifrån debuten. 
 
 

Analys efter programträning

2014-09-29 @ 16:26:00 / Film
Såhär såg programmet ut som vi tränade förra veckan. Jag bad mamma filma mig så jag hade något att titta på och reflektera över, inget är ju bättre än film och jag har kollat på den flera gånger och analyserat vad som gick fel. Som jag skrev i onsdags så funkade ju inte traven alls utan allt blev pannkaka och så kan det vara ibland, det gäller bara att man kommer på vad som gick fel och sen göra om och göra bättre och jag kom fram till att jag hade för långa tyglar och att han var för loj/lång och inte mellan mina hjälper eller ens på hjälpen. Så det måste jag träna stenhårt på nu! Men galoppen var jätte bra som sagt. Jag kommer inte lägga ut hela filmen här utan jag har den för mig själv i utbildande syfte, däremot tänkte jag gå igenom steg för steg vad som behövs förbättras utifrån programmet ni ser här ovan!
 
1. Bra galoppinridning, något sned halt men som korrigerad, inte helt rak 
2. dålig hörnpassering vilket leder till en halvtaskig öppna, energin avtog 
3. börjar bra men tappar energin i slutan, korta tyglarna!!!!
4. vänster volt bra, höger volt något för låg i formen, inte helt rak på väg ut
5. kunde satsat mer
-tydligare övergångar
6. okej öppna, men mer energi 
7. tappar bjudningen i slutan
8. fin ökad skritt
9. något vippig med huvudet försök hålla mer still kontakt
10. något travsteg in i galoppen
11. bra och jämna bågar
12. bra avbrott men går ur formen något
13. fina bågar!
14. snubblar tyvärr in i avbrottet och det påverkar skritten
15. bra satsat 
16. fin övergång till samlat
17. vill se mer ökning
18. bra inridning samt halt.
 
Jag skulle bli en bra domare tror jag ;)
Här kommer en snutt ur två snuttar från programmet.
 
 

Veckan

2014-09-29 @ 10:48:00 / Planering
Måndag: dressyr 
Tisdag: uteritt
Onsdag: ute + jogga, raka rb
Torsdag: dressyträning för Erika i Sickelsta
Fredag: vila 
Lördag: jogga 
Söndag: ev. programträning i Lockenkil, om mina stövlar kommit
 

Tidernas bloggläsare

2014-09-28 @ 19:47:00 / Vardag
Jag vet att jag förra veckan slutade med veckans bloggläsare. Men det betyder inte att jag vill sluta hylla folk och speciellt mina bloggläsare! Så denna utmärkelse som en speciell tjej ska få mycket prestigefull och en av anledningarna hittar ni på näst sista intervjufrågan. Annars så är det för att hon ser mig som en inspirationskälla, en idol och förebild vilket gör mig väldigt rörd och stolt så det minst jag kan göra är att ge tillbaka! Det här är för dig Hannah
 
 
Berätta lite kort om dig själv: 
Jag heter Hannah är 13 år gammal, bor i Örebro, har två egna hästar, går ridprofil på gumaeliusskolan och älskar din blogg
 
 
Berätta gärna om din häst: 
Jag har 1 foderponny han heter Miclas Marcis och är 22 år gammal, jag har haft honom på foder i 3år, vi har startat pay and jump och pay and ride innan han blev halt, och det var tack vare dig som jag hittade inspiration tillbaka
 
Min egna ponny heter Källstorps Salt och är en 15 årig New Forest, jag har haft honom i snart 4 månader, jag med honom har jag startat pay and ride och pay and jump. 
 
 
Vad har du för mål med ridningen?
Att bli bättre, och ha kul, förr var jag helt fast vid hoppning, men sen jag började läsa din blogg så fick jag oxå idéer till dressyren 
 
 
Hur hittade du till bloggen och vad var det som fick dig att stanna? 
Jag hittade till bloggen genom en kompis, jag fastnade direkt, du har så bra idéer och man hittar inspiration, sen tyckte jag det var kul att du bodde i Örebro eftersom jag oxå gör det, jag gillar bloggen så mycket att jag har gjort en fanpage @rb_fans
 
 
Hur länge har du läst enewe.se och vad gillar du med bloggen?
Jag har läst bloggen sen i maj, och har varit fast sen dess, jag gillar att det är blandade inlägg om vardag och häst, och att man får följa med och se filmer från träningar och tävlingar
 
 

Mitt rum

2014-09-28 @ 13:57:00 / Vardag
 

Godmorgon

2014-09-28 @ 10:26:52 / Vardag
Söndag. Ångest. Långhelgen är slut. Imorgon börjar jag 7.50 i köket och då är det fullt fokus som gäller för då har vi restaurangen öppen och ska servera gäster för första gången på riktigt. 
Men idag ska jag försöka njuta av ledigheten och därför är jag uppe i tid! För nu ska jag hoppa i ridkläderna och gå ut för att snabbt fixa stallet sen upp och rida en sväng på min fina Rb. Därefter duscha och göra mig iordning för sen ska jag och Micke in till Örebro, äta lunch på Jensens och därefter gå på stan och shoppa lite. Behöver nya träningskläder, smink, höst/vinter jacka, skor och väska så vi får se vad jag hittar helt enkelt. Men idag är det våran dag för idag var det 1 år och 10 månader sen vi blev tillsammans så kvällen ska spenderas hemma hos honom med massa mys!
 
 

Grattis mamma!

2014-09-27 @ 15:09:00 / Vardag
Idag är det ingen vanlig dag utan idag är det min underbara mammas födelsedag, släkten är här och vi firar henne och min lillebror som fyllde igår. Vad hade jag gjort utan min mamma? inget av det här hade kunnat vara möjligt, hon är så underbar som alltid ställer upp på alla plan och jag måste nog ägna resten av mitt liv för att kunna ge tillbaka allt hon har gjort för mig.
 
Stort grattis mamma ♥
dagen till ära har hon fått ett jätte fint minne av sin häst Nightlight i form av ett tagelarmband från Hästsmycken
 
Glöm inte att ni själva kan få ett sånt här fint armband! klicka här för att komma till tävlingen.

Få upp självförtroendet

2014-09-27 @ 15:00:00 / Vardag
Fick in en kommentar som jag verkligen kan relatera till angående mitt inlägg kring självförtroende.
 
Hej, du skriver att du inte ville "visa upp" för någon när du tävlade på lägre nivå, alltså förr när du hade ca 60% 
Jag känner så nu, jag har en ungponny som jag precis börjat tävla med, och vi har procent som inte är högre än 53-55, och jag vill inte att nästan någon ska titta på mig när jag tävlar, då jag skämms över att jag rider så dåligt på tävling, när det går så bra på träning! (Detta är ju dock en unghäst som inte varit ute på tävlingar, mer än med mig) Men har du några tips på hur man ska göra för att stärka sitt självförtroende och vilja visa upp sig inför folk, jätte tacksam för svar!<3 /Lisa:) 
PS. Måste tillägga att jag kollar din blogg och din instagram minst några ggr/dag för att jag tycker du är sååå bra!!!

Svar: Hej Lisa! Tack för din fina kommentar och va kul att du gillar min blogg, så kul att höra! jag ska verkligen göra allt för att hjälpa och peppa dig då jag vet hur det är att känna som du gör, visst är det tråkigt och så ska det inte behöva vara! Det ska vara kul att tävla och man ska vara stolt över att visa upp sig själv och sin häst.
 
Till att börja med precis som du säger, du har en ungponny, du kan inte förvänta dig att allt måste vara perfekt och ingen annan förväntar sig det av dig heller. Du måste nog helt enkelt släppa lite på pressen på dig själv. Jag skulle börjat med att gå tillbaka ett steg, fortsätta träna och även att träna på att tävla - åk ut på programridningar, pay and rides och bara släpp på kraven, rid som du gör på träning och ju mer erfarenhet ni får så kan du även börja ställa mer krav på er. Berätta för din tränare hur du känner när du tävlar, be folk komma och titta när du tränar så att du får träna på att rida inför publik! Sen när du tävlar igen på "riktigt" så måste du känna dig bekväm med att vara där, med att ha flera ögon på dig och bara stänga in dig i din egna bubbla och rida precis som du gör på träning. 
Detta är en bra bild jag brukar ha i bakhuvudet när jag tävlar.
 
Jag är jätte fokuserad när jag sitter till häst, jag bara stänger ute allt och alla, folk kan nästan tycka att jag är otrevlig men jag låter ingen komma in i min bubbla utan vill man mig något kan man prata med mig efter min ritt.
 
Det kommer gå flera tävlingar innan du känner att du rider precis som du brukar på träning, det är jätte vanligt att man vill visa upp sig och rida med så små hjälper man bara kan framför domaren, jag har själv varit där men sen insåg jag att det inte höll utan att jag var tvungen att vara lika bestämd som på träning och inte lämna något åt slumpen. 
 
Jag tyckte då och jag tycker fortfarande på den här nivån ska inte resultaten vara "offentliga" vem som helst ska inte kunna gå in på equipe, se vilket resultat eller se poäng för poäng, på LC nivå ligger man för att träna på att tävla och man måste ge ryttarna en chans att bygga upp sitt självförtroende utan att vara rädda för ett misslyckande.
 
Rb och jag 60% i LC
 
69% i LA
 
Mina sista tips till dig, jag vet inte hur du gör nu men rent generellt så ska du satsa på att planera och sätta upp mål. Planera vecka för vecka hur ni ska träna, månad för månad vilka mål du vill uppnå och vad ni måste träna på. UTVÄRDERA om ni har nått era mål! om inte vad måste du göra annorlunda.
Detta har hjälp mig något enormt!
 
Släpp på kraven, träna, tävla, ut och ha kul och tillslut var stolt över dig och din ponny!
Stort lycka till hoppas detta kunde vara till någon hjälp.
 
 

Senaste träningen

2014-09-27 @ 11:45:43 /

Valde att ta med både när det går bra och lite sämre, vi har en del att jobba på men det känns som att vi är på god väg! Hoppas ni har överseende med att jag rider både utan stövlar och stigbyglar.


Utvärdering boot covers

2014-09-26 @ 19:58:00 / Vardag
 
Dessa häftiga skydd för skydd blev mamma rekomenderad att köpa till mig.
 
Passform:
Jag kan erkänna att jag först var lite skeptisk till dom, var rädd att de kanske skulle halka ner när jag red eller gå sönder. Men faktiskt så är passformen väldigt bra! de är som resår upptill och nertill som håller dom på plats och så tar man lätt av och på med starka kardborrband. De klarade att jag skritta, trava och galoppera utan att röra sig en centimeter! Så helt klart 5/5 på passformen.
 
Kvalité: 
De känns slitstarka och är lätta att göra rent under vatten, håller skydden/lindorna rena vilket är deras syfte så 5/5 på kvaliten också!
 

Övrigt:
Jag var och är dock fortfarande osäker på när jag kommer använda dom. tanken är väl att ha dom på framridning så skydden inte blir skitiga, jag rider dock fram utan skydd på framridning och om jag nu skulle haft skydd så tar man ju ändå av dom innan man går in på banan. Där emot passar de jätte bra till hoppning om man hoppar fram på en lerig bana och sen ska man in på tävlingsbanan och vill att skydden är rena tills dess.
Jag använde dom för att mamma skulle fota oss, jag hade ljusrosa benlindor och jag brukar alltid rida fram innan jag blir fotad och då hade lindorna varit jätte smutsiga innan fotograferingen eftersom det nyligen hade regnat, så det funkade perfekt!
Kommer fortsätta använda dom när det är dåligt väder för att hålla mina skydd fräscha och förlänga hållbarheten! Full pott för dessa skydd med andra ord.
 
 
Köpte dessa hos Möllero Ridsport för endast 105 kr paret.

Arbetslust

2014-09-26 @ 15:03:00 / Vardag
.. Är ett bra ord att beskriva hur rb var igår, han hade en otrolig arbetslust och vilja,nästan för mycket att han blev taggad och ville för mycket. Det är såklart bra att han vill men jag måste lära mig att lära honom att balansera upp det så det inte blir pannkaka.
 
Jag var på Sickelsta i god tid för att om han eventuellt skulle gå som han gjorde dagen innan alltså tjura mot allt, stegra sig och bocka så hade jag 20 minuter på mig att ta igenom det innan lektionen börja. Men han var med mig från allra första stund och det var verkligen jätte kul.  

Så när lektionen började var vi framridna och redo, Erika tyckte jag jobbat på bra med Rb och att jag lyckats utveckla hans gångarter ännu mer. Vi började på volt och red lite skolor, tempoväxlingar och hela tiden göra förändringar i kroppen på honom. Sen tog vi lite galopp imellan och kom underfund med mitt stora nuvarande problem, att jag rider för mycket med innehanden och tappar hela ytter, främst i vänster varv och när jag då rättar mig själv och tar i ytterhanden så åker hela innerrumpan in istället. Hemläxa!

Sen red vi ur galoppdelen i LA P:1an vilket inte var några problem, Erika tyckte att enkla bytena var jätte bra, jag tycker han går upp lite och blir öppen i formen men hellre det än att han dyker och krullar ihop sig. Vi red också några galoppinridningar där jag tycker det är svårt att hålla han rak, all träning på skolor har gjort att han gärna fäller ut baken och vill för mycket. Halterna var inge vidare men det ska vi jobba vidare på! 

Tillbaka till skolorna så red vi öppnor och slutor längs långsidan, fick bra hjälp och fick tänka på att inte tvära för mycket och att inte heller rida på för snabbt. Sen avslutade vi med lite jogg och så fick han stretcha ut i trav och galopp innan vi skrittade av och åkte hem.
 
Och hela lektionen red jag utan stigbyglar, nöjd! 
Nästa lektion är på torsdag 2/10 och som sista genrep innan debuten. Erika tyckte vi var mogna för att gå upp en klass (puh!) om jag fick igenom högersidan, så hem och träna och det är precis vad jag gjorde idag!
 
Film kommer om ni vill se.

dressyrblogg

2014-09-26 @ 13:09:00 / Vardag
Vill tipsa er om Linas blogg som är en av mina favoriter, Lina är som mig en 17 årig hästtokig tjej som gör en elitsatsning inom dressyren vilket är väldigt kul att läsa om, allt från hur hon sköter och tränar sina hästar till hur hon lägger upp planeringen i veckan och inför tävling är väldigt lärorikt. Jag önskar att jag en dag kan bli lika skicklig som henne!
 
http://finest.se/liinadolk
 
 
Någon av er som redan läser denna blogg?
 

Fredagsmorgon

2014-09-26 @ 07:39:00 / Vardag
Godmorgon på er, redo att kicka igång fredagen? Härlig med helg. Eller ja jag har ju haft helg sen i tisdags och har det även idag hehe.

Jag ska iallfall ta mig ut och fodra hästarna, ingen sovmorgon när man har häst inte, tänkte även mocka så jag har det gjort men sen klockan 9 måste jag vara inne för då ska vi sjunga för min lillebror som fyller år idag!
äta lite frukost och sen ut igen för klockan 11 kommer det en spekulant på stallet för ev. uthyrning av box, ja vi har ju två lediga boxar kvar men även två stycken som är intresserade. Så vi kanske får fullt stall igen, alltid kul!

Därefter hade jag tänkt att rida rb, det gick ju jätte bra igår på träningen som jag skrev men jag kände och kunde bekräfta det på filmen att jag har lite svårt att få han rak nu med all träning i sidvärts, öppna och sluta så nu kan han knappt trava rakt fram längre utan att något bakben åker in eller att han ställer i ganachen. Så jag tänkte först rida ut och bara värma upp sen ta igenom rakriktningen en kortis på banan.

Sen nån gång mitt på dagen kommer min pojkvän och då ska jag vara klar med allt så jag kan umgås med honom, han har tydligen en överraskning på gång så jag är jätte nyfiken på vad det kan vara. Blir en lugn och skön hemmakväll framför idol och bara mysa.
 
Men nu måste jag komma igång! Vi hörs senare.
 
 
 

Godnatt

2014-09-25 @ 21:22:05 / Vardag
 
Vilken lyx jag har alltså som har min häst 20 meter utanför huset. Kunna gå ut på kvällen och bara mysa ihop, det är riktig kvalitetstid det och det är precis vad jag nyss gjorde. Gosade, kliade och pussades med min fina prins.
 
Träningen idag gick verkligen så himla bra! många pusselbitar föll på plats samtidigt som jag fick bra feedback på det vi gjort och hemläxa att hem o träna på. En riktigt bra genomkörare. Tack Erika för idag och tack snälla mamma för att du alltid ställer upp. ♥
 
Nu är jag helt möör i kroppen, nyduschad och tänkte faktiskt krypa till kojs redan nu. Ett inlägg om träningen och lite film får skjutas upp till imorogn. 
Godnatt!

Mot kumla!

2014-09-25 @ 16:00:00 / Vardag
Igår var jag på säsongens första aerobics & core och det känns verkligen idag, har ni aldrig testat det förut så måste ni göra det. Så sjukt jobbigt och svettigt, men kul! jag har verkligen 0 takt känsla men det är som är skönt är att alla kan vara med och kan man inte göra allt så är det okej, gammal som ung samlas vi och tränar ihop alla med samma mål.
 
Men nu rullar vi snart mot träning i Sickelsta, äntligen säger jag bara! Hoppas bara rb kan hålla sig på marken idag så vi kan få ut så mycket som möjligt av träningen. Ska be mamma filma så jag kan visa er sen. Vi hörs!
 
 

Praktikplats

2014-09-25 @ 15:10:50 / Vardag
Nu har jag hittat en praktikplats och det var faktiskt så att dom ringe upp mig och ville ha mig! Förstår ni hur kul? Jag ska praoa på ett hotell här i hallsberg, Stinsen heter det och jag kommer vara där mellan v. 45-47. Ska bli jätte kul att få in en fot på hotellsidan då jag kommer få lära mig allt man gör där under en dag och det är spridda uppgifter, allt ifrån konferens, severing, reception och städ och jag hoppas hoppas verkligen att de är nöjda med mig så att jag kan få hoppa in och jobba extra på kvällar, helger eller om någon är sjuk. Det vore perfekt!!
 
Dock hade jag önskat att jag kunde åka till Brolöten på höstlovet som för oss alltså är vecka 48, men det kanske blir för mycket att praktisera 3 veckor sen åka och jobba/träna en vecka där på brolöten. Vi får se, men vi skulle verkligen behöva det!!
 
 

Horse guard boot covers

2014-09-25 @ 11:52:00 / Utrustning
Amanda var först ut med att gissa vad jag fått med mig för något spännande hem. Det var alltså två par boot covers från Horse Guard, förstod inte hur hon kunde se det så snabbt! Mamma skickade liknande bild till mig och jag fattade inte alls vad påsarna innehöll hehe.
 
Igår testade jag dom iallafall och jag hann bilda mig en uppfattning.
Vill ni att jag ger er en utvärdering?
 
 

Dagens pass

2014-09-24 @ 18:22:00 / Träning
Blandade känslor ifrån dagens ridpass.
 
Började verkligen på botten, rb har kommit in i en såndär test-fas, och jag vet att det beror på att han sätter päls och har lite ont i kroppen för då blir han extra tjurig, man får knappt borsta honom, verkligen inte sadla eller sätta på täcken :/ min stackare. vi försöker ju underlätta med b-vitamin men jag vet inte om det hjälper. Hur som helst, dagar som denna måste man verkligen börja på ruta ett igen och ta alla basicgrejer från början. Enkla saker som att gå framåt, stanna eller svänga ifrågasätts med bakutsparkar och stegringar. 

Jag har dock lärt mig att komma förbi detta och efter 20 minuter in i passet är vi på gång precis som vanligt! Mitten av passet gick jätte bra men handbromsen låg i under hela tiden speciellt i skolorna, idag var de väldigt jobbiga tyckte Rb och slutan på linje fungerade inte alls.. trist. Galoppen var det stora stora plusset idag, jisses vad jag kunde samla ihop och allt var så himla enkelt.
 
Känns skönt att kunna få hjälp från Erika imorgon vi behöver verkligen fixa till traven nu, hoppas bara inte att han är så bråkig och att de tar upp största delen av lektionen.
 
Nu kommer bilder som min underbart begåvade mamma har fotat, visst är hon duktig? och visst är vi fina!
Som ni ser - inga stövlar och inga stigbyglar heller, super bra träning men inte det vackraste:(
 
 
 

Smakprov

2014-09-24 @ 16:09:47 / Vardag
 
Dagens två bästa bilder! Idag försökte vi hotta upp den gråa tillvaron med lite färg, en rosa färgklick piggar alltid upp kan jag tycka! Passet varierade enormt idag från skitdåligt till super bra och till lite halvtaskigt mot slutet, rb var inte på bästa humör idag utan jag var nära på att tugga grus flera gånger, inte schysst när man rider utan stigbyglar!

Vill ni se fler bilder från dagen och höra vad som hände?

Onsdag

2014-09-24 @ 11:50:13 / Vardag
Godmorgon i höstrusket,  halva veckan har gått och jag ska kicka igång dagen ordentligt nu tänkte jag. Men det är grått och trist ute med lite regn och det är ju inte så motiverande precis.
 
Jag ska iallafall göra följande idag:
 
Plugga samhällskunskap, svara på frågor och skicka in till min lärare.
Skriva om min kost
Börja skriva om mitt hästarbete kring hjälptyglar
Mocka, göra stallet
Trimma dressyr, om det slutar regna ska jag försöka bli fotograferad
Skriva om dagens pass i svarta boken
Ut och jogga
Blogga
 
Har som ni ser lite uppgifter att göra till skolan tänkte sätta fart med det med en gång och hoppas att vädret blir bättre till jag ska träna, blir att rida igenom LA P:1 och hoppas att någon kan fota/filma så jag har lite att reflektera över. Sen har jag även sackat efter lite med min personliga träning, har inte haft tid att hänga lika mycket på gymmet längre och tappat motivationen lite, men nu måste jag komma igång igen!
 
Veckan har fått sig en liten ändring också.
 
Idag: Dressyr - träna program
Torsdag: Dressyrträning för Erika!!
Fredag: Uteritt
Lördag: Kondition, födelsedagskalas för mamma och jimmy.
Söndag: Jogga - träna program
 
 
Äntligen en dressyrträning! nu behöver jag verkligen hjälp med både det ena och det andra, hoppas kunna få bra tips inför vår debut. Nu ska jag bevisa att jag kan visa mina sämre sidor och jag ska be mamma filma när jag rider (utan stövlar!!) och så ska ni få se.

Att våga

2014-09-23 @ 21:00:00 / Vardag
Jag är en tjej med tillsynes bra självförtroende, många tror det om mig, jag vet inte om jag utstrålar självsäkerhet eller om det är för att jag inte är så blyg av mig. Men jag har väldigt lätt på att dra för en mask, egentligen är jag en sån som inte vågar visa mina brister det kan gälla allt ifrån utseende eller i ridning. Man kan ta som ett exempel när jag tränar för en instruktör så vill jag gärna visa våran allra bästa sida, jag finrider lite och mår inte bra om det ser dåligt ut. Varför? Man ska ju egentligen visa sina brister så man kan förbättra dom men jag har verkligen så himla svårt för det där.
 
Ett annat exempel var ju som för nån dag sedan när jag sa att jag inte ville lägga upp en film nu för att jag inte hade några stövlar att rida i och att det inte såg bra ut. Då fick jag in denna braiga kommentar från Cornelia:

Jag tycker inte du ska behöva "skämmas" för visa på film att dina ben är lite ostadiga just nu. I en blogg så vill jag läsa och se både när det är bra men även när det är lite mindre bra. 
Men,men, Det är din blogg och du visar ju självklart själv vad du vill visa upp och inte! 
Tack för en (annars) väldigt bra blogg! :)


Tack så mycket för din kommentar och va kul att du gillar bloggen, jag tycker verkligen att du har helt rätt!! Självklart ska man våga visa när det går bra som när det går dåligt.
Anledningen till att jag känner som jag gör är nog för att jag är väldigt beskyddande mot mig själv, jag litar för lite på folk och jag vill inte utsätta mig själv för att bli sårad. Lägger jag ut en film när det kanske inte går så bra så är jag rädd för vad folk ska tycka, tänka och framförallt skriva där hemma bakom sina "anonyma" dataskärmar. Har fått mycket hat och därför har jag blivit mer försiktig med vad jag visar.
 
 
 
Tråkigt men så är det. Men jag ska försöka stå på mig mer och våga visa bra som dåligt, jag lovar! 
Ni vet filmen jag la upp med galoppskillnaden, det tog mig tre månader innan jag våga visa den. för visst fanns det brister i min ridning i början, inte bara i rb. Jag velade också om jag skulle lägga ut en hel film från en tävling en gång när jag red LA:1, det var inte ett klockrent program utan vi hade våra missar men så är det ju för alla. Är glad iallafall att jag la upp den. det finns fler exempel där jag tagit som åtgärd att stänga av kommentarssystemet.
 
Men jag kan säga att det har blivit mycket mycket bättre! Mitt självförtroende har gått upp, förut för kanske två år sedan så berättade jag inte när eller var jag skulle tävla, det var då vi låg på ungefär 60-63% i LC och varje gång någon visste att jag tävla och jag hade gjort en halvkass ritt på halvkassa poäng så had jag alltid en kommentar där någon hade kollat resultat och alla poäng på equipe och lämnat en elak kommentar. Det sänkte mig enormt, ville knappt tävla men jag kom då på att jag kunde utebli att berätta att jag tävlade, vissa starter har jag fortfarande inte ens berättat här! 
Men sedan i våras har vi ju haft mycket framgångar som har gett mig en boost i självförtoendet så nu kunde jag berätta att vi iallafall hade anmält till vår första LA P:1 utan att känna den pressen jag gjorde då.
 
 

Vad i hela friden

2014-09-23 @ 18:27:21 / Vardag
 såhär såg rb's box ut imorse när mamma kom och skulle fodra, han har visst haft en stor fight med grannhästen och hela boxväggen var repig... detta förvånade mig inte utan samma sak hände med förra hästen som stod där så nu har vi satt upp ett skynke mellan dom, han är verkligen hopplös min häst...

Hösten är här

2014-09-23 @ 15:15:00 / Vardag
Igår tog jag en ridtur ute, det börjar skymma och det blåste så himla mycket så jag red inte mer än en halvtimme, så träligt men rb blir verkligen på tårna när det blåser och det kan bli lite farligt då han på en femöring kan bli rätt för något och totalt byta färdriktning, han som annars är helt lugn men när det blåser kommer flyktdjuret i honom fram och då riskerar jag gärna inget. 
 
 
Det värsta iår trodde jag skulle vara all broms, nu har dom äntligen försvunnit men herregud va aggressiva dom har varit iår, tyckte så synd som hästarna. Våra fick komma in under dagen och stå ute med flugtäcke på natten. 
Men alltså dessa älgflugor, har ni dom hos er? älglöss, älgflugor, kalla dom vad ni vill men dom är förjävliga!! Går ju knappt att rida ut i skogen längre utan att få en hel invasion. Rb blir så rädd för dom, han tycker dom är skitäckliga och skenade iväg en gång med mig när en sån satte sig på bakbenet. 
Jag red en kväll och sen när jag var klar så duschade jag och sen satte jag mig vid datorn innan jag gick och la mig, 4 timmar efter jag ridit känner jag hur något kryper i hårbotten på mig då har den där jäkla älgflugan suttit där och gottat sig, så himla äckligt!!
 
Nog om det.
Idag ska jag rida dressyr på banan, det är läge att träna programträning! Inte långt kvar nu längre.

förrätter

2014-09-23 @ 10:22:00 / Vardag
Mycket mat nu men som ni vet så gillar jag mat, går ju som sagt restaurang så det är mycket matlagning i mitt liv, men främst hästar såklart det är ju det ni får läsa mest om. Men jag gillar att visa er vad jag gjort i skolan och jag vet att ni gillar att se det. Igår så gjorde vi förrätter, blev verkligen supergott!
 
Vi gjorde en räkcocktail med finhackad paprika, gurka, advokado, papaya, coriander och chili, lite kryddor och sen räkor - såklart.
Sen rostade vi små mackor och gjorde en tomatröra med tomat, olivolja, basilika och kryddor - godaste!
Samt en vanlig skagernsmörgos med hemmagjord skagernröra med lite fin garnityr.
 
Älskar att göra förrätter! det är kul med pysslet.
Nästa vecka har vi öppet i restaurangen för första gången, då är det fullt fokus. På måndagen ska jag göra efterrätterna som kommer vara en smulpaj med hallon och blåbär och som alternativ vaniljpannacotta. Medan tisdag sköter jag varmrätter som kommer vara kalops eller torskrygg.
 
 

Gissa prylen

2014-09-22 @ 20:05:29 / Utrustning
Mamma kom hem med en liten praktisk present till mig eller till Rb rättare sagt efter att hon varit på Segersjö under fälttävlan och kollat så hitta hon dessa grejer och köpte till mig. Kan någon gissa vad det är? länk utdelas vid rätt svar.
 
 

Veckans bloggläsare

2014-09-22 @ 18:52:47 / Vardag
Denna vecka är det inte bara en bloggläsare som ska uppmärksammans utan två! Två härliga och fina systrar, Sophie och Louise som bloggar ihop, hur kul är inte det? önskar att jag också hade en syster att blogga med. Jag vet att de tränar på brolöten för Emelie och Chris precis som jag också åker iväg och gör ibland så nån gång kanske vi ses! 


Här kommer intervjun

Berätta lite kort om er: 
Vi är två systrar som rider både på ridskola och två New Forest ston. Sophie och Louise heter vi och vi är 11 och 9 år. Vi har ridit i 6 år och vi tävlar klubbtävlingar i både hoppning och dressyr, men vi satsar på att komma ut på de stora tävlingsbanorna i vår! Vi gillar att fota lite häst och lite hund. 

Berätta gärna om era hästar: 
Vi rider två ston, Saga och Mitzy. Saga är född 2001 och är en New Forest. Hon är cirka 137,5 cm och hon är en fux. Hon tävlas i hoppning av en annan tjej upp till LB så vi tränar henne mycket i dressyr. Saga har vi ridit sen oktober 2013. Mitzy är 26 år men är som 16 eftersom att hon är 50% fullblod och 50% New Forest. I sina yngre dar var Mitzy riktigt duktig på att hoppa! Henne har vi haft sen i somras.

Vad har ni för mål med ridningen?
Våra mål är att börja tävla i hoppning och dressyr upp till LC i hoppning och LB i dressyr. 

Hur hittade ni till bloggen och vad var det som fick er att stanna? 
Vi hittade bloggen igenom andra som tipsade om den.

Hur länge har ni läst enewe.se och vad gillar ni med bloggen?

Vi har läst den i cirka tre månader.
 

Det här var den sista veckans bloggläsare! Jag tror jag dragit en varje vecka i 6 veckor nu och jag märker att intresset börjar tunna ur och de som visat intresse har redan fått blivit intervjuade. Så nu lägger jag av, tar kanske upp en annan grej istället eller så får ni se mer av veckans läsare längre fram! Tack iallafall till er alla.

Veckan

2014-09-22 @ 11:16:00 / Vardag
Måndag: Skola 8-14, Skolfoto, jogga Rb
Tisdag: Ledig, Dressyr - träna program
Onsdag: Ledig, ev, Dressyrträning för Maja
Torsdag: Ledig, uteritt
Fredag: Ledig, vila
Lördag: Kondition
Söndag: Jogga
 
 inspooo♥
 

En liten uppdatering

2014-09-21 @ 17:11:08 / Vardag
Ser verkligen fram emot nästa vecka, går bara i skolan på måndag sen har jag lååång helg, nästan en hel veckas ledighet kommer verkligen göra susen.
 
Min helg har vairt jätte bra, i fredags satt jag ju till häst klockan 7 för att kunna ha annat för mig på kvällen. Gick i skolan och sen åkte jag hem till micke och vi hade en riktig myskväll framför tv:n med lite gottigheter. La Rbs vilodag på lördagen och spenderade hela morgonen i sängen, riktigt riktigt skönt! På kvällen var jag på fest med mina tjejkompisar, jätte kul att träffa alla och framåt kvällen trilla fler och fler in och det slutade riktigt bra! Micke hämtade mig så jag var hemma till klockan 2. Dagen idag har varit riktig seg, men skön, en lång sovmorgon - frukost på sängen och en massa serier att kolla på, perfekt när vädret har varit dåligt som idag.
 
Nästa vecka består av mycket träning och det känns jätte kul att vara ledig och kunna träna på!
 
 

Frågor/Svar

2014-09-20 @ 11:47:00 / Svar på tal
Det har trillat in lite frågor under veckan som jag tänkte ge svar på, ni kan alltid ställa frågor till mig och jag ser alltid till att svara på dom, om jag inte gör ett inlägg inom de kommande dagarna så kan ni kolla eran kommentar så finns det ett svar under!

 
Hur gammal är RB?
Svar: han är åtta år ung ;)
 
Hoppar ni ibland?
Svar: Mycket sällan, detta år har vi inte gjort det tyvärr :/ sist var nog förra sommaren. Men vi ska försöka göra det någon gång snart igen!
 
Jag undrar om du red in Rb själv?
Svar: Nej jag köpte han inriden när han var fyra, men han var lite svår att styra och gasa/bromsa så jag har nog gjort mycket jobb själv måste jag säga! 
Här har ni en film på hur han var som fyra åring att fatta galopp och vilken skillnad mot när han va sju, nu är dom ännu ännu bättre!
 
 
Är det för sent att anmäla sig till bloggtävlingen?
Svar: Nejnej! den avslutas inte förrän 15 oktober, så kör på!
 
 Vad är han för ras?
Svar: Connemara

Du kanske kan filma lite från när du tränar?:)
Svar: Nej tyvärr kommer jag inte göra det, som ni vet så är mina stövlar på lagning så jag tränar utan stövlar vilket är svårt och lite ostadigt, ser inte så jätte bra ut så tyvärr blir det ingen film förrän dom är tillbaka, hoppas ni förstår!
 
 

Jobb

2014-09-20 @ 10:37:00 / Vardag
I februari har jag en rolig grej planerad (bra framförhållning) vi ska nämligen med klassen åka upp till Falun där vi ska bo i 12 dagar och jobba som kockar på skid VM, jätte kul och bra erfarenhet! en bra sak att ha med på cv:t och sen ska det såklart bli kul att vara med och göra mat till dessa duktiga atleter!

Det jag funderar på är hur jag ska göra med Rb, börjar den 18:onde och slutar 1 mars. Det är alltså där i början alla tävlingar drar igång och jag kan inte sätta rb på 2 veckors vila mitt i allt, det går inte! Så jag måste hitta någon som kan rida och hålla igång honom, gärna träna han i dressyr så han inte tappar något. Hmm.. Ja jag har ju som sagt god tid på mig att hitta någon som passar för det.

Panik

2014-09-19 @ 18:35:39 / Vardag
Jag har fått flera frågor varför jag inte skrivit om träningen i söndags och många vill veta hur det gick. Varför jag inte har skrivit något är för att det inte blev något tyvärr :/ Blev inställd samma dag som vi planerat att åka och jag hatar verkligen när det blir så, jag planerar ju hela min vecka efter det och nu föll allting sammans. Jag är verkligen i behov av träning, ska debutera om 3 veckor och jag behöver verkligen stämma av med någon. Jag har inte tränat så länge för LA P:1 och det har inte varit några träningar som passat mig eller så har det varit semester tider och jag börjar känna paniken tränga på för att jag har lärt min ponny helt själv utan hjälp och tänk om jag gjort helt fel (!!) 

Kunde inte heller boka in någon träning på hela nästa vecka heller, panik, så nu ska jag testa rida för en ny tränare nästa onsdag. Inte ny för mig då jag har henne i skolan och hon ha väldigt framgångsrika elever vilket alltid är bra at jämföra med, hon såg mig i kumla när jag vann och har säkert flera saker som hon vill att jag jobbar med. Funkar det så kommer vi nog fortsätta träna för henne!
 

Morgonens pass

2014-09-19 @ 08:26:32 / Träning
Avslutat ett jätte bra pass med rb nu på morgonkvisten! 

Var ute klockan 6 i stallet och fodrade, mockade och borstade rb i boxen när han åt sin frukost. Man får egentligen inte göra det, jag är den enda som kan gå in till honom när han äter utan att han bits och sparkas, men jag hade lite bråttom att rida. 6.45 satt jag på ryggen! Det man får tänka på när man rider på morgonen är att man måste värma upp lite extra när de står inne eftersom de stått still många timmar och kan vara lite extra sega och stela. Rb var jätte fin från början! Jag red alla rörelser ur LA p:1 och de satt som rinnande vatten, en debut känns verkligen inte långt borta.

Nu ska jag fixa mig och åka till skolan, vilken bra start på dagen jag har haft! 

Godmorgon bloggen

2014-09-19 @ 06:10:46 / Vardag


Klockan är straxt efter 6 och jag är påväg ner i ridkläderna för att gå ut till stallet o fodra hästarna, mocka stallet och sen även rida innan skolan börjar! Älskar att vara igång tidigt på morgonen och det måste man vara om man vill ha tid till annat på kvällen. Rb njuter

2014-09-18 @ 16:38:53 /

Tänk att det kan vara sååå skönt att bli kliad under magen!


Debut

2014-09-17 @ 19:40:00 / Vardag
 
Nu har jag gjort det!
 
Jag har anmält oss till vår första LA P:1, det blir inte bara en debut i programmet utan också en debut på ett helt nytt ställe! Vi ska alltså till Nyckelryttarna den 12/10, egentligen gick det en LA P:1 hemma i Örebro också, på Gyttorp, men där har vi varit 100 gånger, vi känner till alla som startar, domaren känner till oss och det är oftast samma ryttare som vinner. Så nej det ska bli roligare att åka ut till ett nytt ställe, med nya motståndare och en domare som aldrig sett oss förut!
 
Sen har jag inga som helst förhoppningar om debuten, den kan gå precis hur som helst, man vet ju aldrig var man ligger i ett nytt program eller vad man ska visa mer/mindre av. Det tar några gånger innan man ridit in sig och kan börja leverera resultat.
 
Jag har kollat lite vänner som tävlat och sett att man faktiskt kan ligga på 5-6-7 och ändå få 63% (62% är kval till nationellt), man har råd med någon 4a om man väger upp det med en 8a.
Jag tror att det som kan dra ner för oss är travökningarna för där håller inte styrkan, att han blir stressad i skritten när vi gör enkla byten eller att jag rider på säkerhet och har han för låg i formen.
Men vi har som sagt 3 veckor kvar att träna!
 
 
 

Miljöträning

2014-09-17 @ 17:57:00 / Vardag
Jag vet inte hur det är omkring där ni bor men här hos mig har jag upptäckt en trend när man rider ut. Det är inte så ofta jag rider ut men jag försöker komma ut i skogen minst en gång i veckan iallafall och ibland här i skogarna och kvarteren mellan villorna så kan det verkligen vara helt dött, inte en själ ute, man är verkligen helt själv. Men ibland är det helt tvärt om, då möter man verkligen allt!
 
Som igår när jag red ut så träffade jag först på en lös shettis som kommit utanför staketet, ett helt gäng med epatraktorer(som låter onödigt högt), en lös hund, en barnfamilj som såklart vill klappa hästen, två älgar, en man med barnvagn, ungar på cykel, ni vet en sån här volvoraggare som åker 740 sladdar och kör alldeles för fort, ett till barn som ville klappa och som grädde på moset så blåste en kille på cross förbi mig.  Snacka om miljöträning?!
 
 

Friluftsliv

2014-09-17 @ 14:54:35 / Vardag
Nu är jag äntligen hemma ifrån dagens vandring med klassen. Det vart en helt okej dag faktiskt, vi gick runt 1 mil men med flera stopp med fika och lite orientering i skogen och sen lagade vi jätte god mat ute i skogen. Men nu är jag helt slut och har kastat mig i sängen efter en skön dusch, ska vila mig resten av dagen det förtjänar jag! ;) Skogen

2014-09-17 @ 08:05:00 / Vardag
Idag är jag i skogen hela dagen med klassen, vi har friluftsliv och ska därför ut och vandra en hel dag här i tisarskogarna. fy vad jag inte ser fram emot det, har gjort det tidigare när jag gick i sjuan känner att jag inte behöver göra det en gång till.. Jag ska försöka se det positivt och tänka på vilken bra träning jag får och försöka att inte tänka på att jag kommer vara 7 timmar utan wifi haha ;) 
 
Jag har iallafall laddat upp med lite nyttigheter att äta under utflykten.
Känner jag mig själv så kommer jag nog vara död efter detta så alla dagens planer ställs in, rb kommer få vila och jag kommer antagligen hem och slänga mig i sängen hehe.Graman eller inte?

2014-09-16 @ 19:54:00 / Utrustning
Så då var det min tur att säga mitt om gramantygeln, ni kom med många kloka tankar när jag frågade er och det var faktiskt inte så många som var sådär jätte negativa och hatfyllda som jag trodde. Men många hade villkor alltså att ridning med graman ska ske på villkor vilket jag också kan hålla med om.
 
Jag måste medge att jag har ridit med graman och det tycker jag faktiskt att man måste ha gjort för att få kunna yttra sig positivt som negativt.
 
Jag tycker lite olika om gramanen det beror helt på i vilket sammanhang och precis som ni tycker - på villkor. Jag tycker inte att nybörjare ska använda denna hjälp då kan den göra mer skada än nytta, man ska heller inte använda den som bestraffning eller som ett fusk för att få hästen i form. Den ska heller inte användas för hårt inspänt. Det värsta jag vet är folk som hoppar upp på treåringar och rider dom med graman så de blir helt förstörda och avknäppta i formen...
 
Jag tycker det är okej att om man vill testa graman att man rider för en instruktör som kan visa en vad som är lagom om man känner sig osäker. Det har jag gjort, fick bra hjälp av Emelie Brolin när jag var där första gången och hon visade mig hur jag kunde använda den när Rb var som bråkigast ja för då var det nästan farligt att rida honom. Baksidan av det då var att när jag red utan graman så kände jag mig värdelös som ryttare och att det bara gick dåligt, rb stod bara på bakbenen och sparkade bakut och jag kände mig hjälplös vilket gjorde att mitt självförtroende sänktes enormt. Är det så så ska man inte använda graman!
Efter det så använde jag inte den igen men nu kan jag använda nån enstaka gång och jag känner mig fortfarande duktig, rb har förändrats totalt han går lika bra med som utan och nu kan jag använda som ett hjälpmedel som nu t.ex. när vi jobbar enkla byten, i skritten blir han lätt lite stressad och går händelserna i förväg och tror sig veta vad jag ska be han om innan jag gjort hjälpen, då kan en graman underlätta och stärka honom faktiskt.
 
Gramanen har hjälpt oss faktiskt, ni fick ju se en film på galoppskillnaderna, förut tog han inte skänkeln och skenade in i galopp. Det var hur svårt som helst att få honom att sitta till och fatta galopp på bakbenen, nu gör han det hur enkelt som helst och nästan ännu bättre från skritt tack vare att jag hade gramanen löst och sen när det var dags för galopp så korta jag upp den liten, gjorde fattningen och kan kunde använda den för att stärka sig. 
 
 
Många av våra proffs använder graman av samma anledning som mig - att stärka, det tycker jag är helt okej och man måste vara rutinerad så det inte blir fel.

Galoppträning

2014-09-16 @ 16:04:48 / Träning
Igår gjorde vi ett super pass ihop jag och Rb! Traven har gått så himla bra nu på sistone så vi travade faktiskt inte mer än 5 minuter i början och i slutet utan imellan red vi mycket galopp med några skrittpauser. Efter uppvärmningen så började jag jobba med galoppserpentinerna, de har blivit lite bortglömda på sistone men funkade lika bra som sist. Jag varvade och la in samlad förvändgalopp på volt och rakt fram. Därefter tränade vi inridningar i galopp som har blivit mycket bättre, problemet för oss är dock att i avbrottet så dyker han ner, jag fick parera upp det med en lite högre/lyftande hand i halten men då gick han ur form istället, måste hitta ett bra mellanting! 
När jag var nöjd gick jag över till enkla byten och dom tar jag medvetande efter galopp-halt träningen eftersom det är enklare att göra galopp-skritt och då behöve jag bara ta de avbrottet och göra det lite mindre så får vi ett perfekt avbrott till skritt. 

Jag red inga skolor alls idag faktiskt utan la allt fokus på det här med galopp idag, de gäller att ta allt eftersom och inte på en gång! På slutet släppte jag honom och lät han galoppera på i ett friskt tempo på halvlånga tyglar och bara sträcka ut för att förebygga träningsvärk, det tycker jag är viktigt iallafall när man tränar mycket i samlat tempo och hästen går i en samlad form så känns det viktigt att ge den friheten när man avslutar. 

Jag är med andra ord väldigt nöjd, känns som att vi skulle kunna debutera LA P1 idag och få godkända poäng! 

Restaurang

2014-09-16 @ 13:27:20 / Vardag
Gud så fint att gå restaurang ska ni veta! Idag har vi gjort vegetarisk lasagne men det godaste var efterrätten, kladdkaka med grädde och en fin drink till, lyxigt! Kl 4 är jag hemma och ska upp på hästen. 
Ska berätta om gårdagens grymma pass senare!
Nästa vecka

2014-09-14 @ 19:00:00 / Planering
Måndag: Dressyr, fokus på enkla byten
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Vila
Torsdag: Kondition
Fredag: Jogga
Lörsag: Dressyr
Söndag: Uteritt
 
Har tävlingsabstinens!

Mina hjärtan

2014-09-14 @ 12:17:00 / Vardag
 
 

Veckans bloggläsare

2014-09-14 @ 09:21:00 / Vardag
Förra veckans bloggläsare är korad och det är söta Ida Lindemann som har visat sig vara väldigt aktiv här på bloggen vilket är jätte kul och det ska såklart hyllas och belönas. Jag vill att alla kikar in på Idas blogg, den är jätte bra och hon har två söta små ponnysar som jag gillar att läsa om och det lovar jag att ni kommer göra också! 
 
Idas blogg
 
 
 
Berätta lite kort om dig själv: 
Jag heter Ida, är snart 13 år. Jag älskar att fotografera och hästar är såklart objektet ;) nej men jag vet inte riktigt haha, jag är typ en helt vanlig tjej kan man säga.. 

Berätta gärna om din häst: 
Lara: köpte henne i mars förra året som 4 åring. Hon hade endast haft sadel på sig och ryttare någon enstaka gång på ryggen. När jag började utbildningen med henne upptäckte vi att vi var tvugna att ta hjälp, där träffade jag även en ny kompis. Hon hjälpte mig att utbilda Lara och håller även på att hjälpa mig att utbilda min andra ponny, Ikaros nu. Jag och Lara har ännu inte hunnit så mycket på tävlingsbanan, just nu satsar vi bara på att leverera stadiga rundor i LD och LC för att sedan kunna sälja henne. (Hon är en B-ponny och jag kommer snart att växa ur henne)
Ska jag berätta om Ikaros också så kommer detta bli hur långt som helst hehe... Men jag han berätta att han kommer från samma stuteri som Evelinns gamla ponny Acrobat kommer ifrån. :)

Vad har du för mål med ridningen?
Det vet jag faktiskt inte.. Jag skulle gärna vilja sätta en nolla i LB med Lara innan året är slut.

Hur hittade du till bloggen och vad var det som fick dig att stanna? 
Jag tror det var för att jag hittade din instagram på utforska en dag när jag inte hade något att göra, sedan blev jag bara fast. Älskar att det är så varierade inlägg och så mycket nya bilder hela tiden, aldrig samma bild.

Hur länge har du läst enewe.se och vad gillar du med bloggen?
Det har jag ingen som helst aning om, i början tittade jag bara in ibland, men nu läser jag bloggen dagligen. Kanske ett halvår eller dylikt? Älskar att det är så varierade inlägg och så mycket nya bilder hela tiden, aldrig samma bild.
 

Nästa vecka dras en ny bloggläsare! Vill du ha chansen att bli framlyft på min blogg så är allt du behöver göra att läsa aktivt och lämna kommentarer efter dig under veckans gång så kan det bli din tur nästa gång!

1 månad

2014-09-12 @ 21:11:29 / Vardag
Idag är det precis en månad kvar tills jag planerat debut i LA P:1 för mig och Rb, känns sjukt kul att vi äntligen har nått hit! På söndag är det dags för träning och jag hoppas Erika känner att vi är redo för en ny nivå. Allt är inte perfekt än men det är en god väg och så får jag inte glömma att jag har gjort det här jobbet helt själv och på bara detta år har vi gått från LC till startklar för LA P:1 hur bra är inte det? Målet är att klara kvalen till nationellt men jag är glad att vi kommit såhär långt och är det här våran karriär slutar så är jag så nöjd med min insats!
 
 

Underbara ponny

2014-09-12 @ 11:41:23 /

Här har ni också en film på rb när han kommer travandes när han ser mig. Det gör mig så glad! hästar som går iväg eller springer ifrån en när man ska fånga in dom är verkligen jätte tråkigt, jag hade känt mig ogillad om min häst gjorde så, vad känner ni?


Favoritbilder

2014-09-11 @ 19:08:00 / Vardag
Hej! om du skulle sälja Rb nu vilka bilder skulle du använda?
 
Svar: Hej, jätte bra fråga, något jag själv har funderat på. Hur visar man sin hästs alla sidor på några bilder? och hur väljer man ut de bästa man har tagit genom åren, jag har ju verkligen hur mycket bilder som helst närmare runt 30 000 bara på Rb hehe. Jag skulle väl försökt visa honom där man ser hans gångarter, nån kanske hur kan ser ut i kroppen, nån i tävlingsammanhang eller med en rosett.
 
Här har jag plockat ut mina absoluta favoritbilder genom åren, vilken/vilka skulle du valt till en annons eller vilken bild hade du fastnat för om du letade häst?
 
 
Sen kanske jag hinner samla på mig några fler favoritbilder innan dagen för försäljning är kommen, jag vet iallafall att innan han är såld kommer jag ta några bilder med alla rosetter han har samlat på sig och jag kommer pryda dom som ett täcke över honom. Sen i annonsen (om allt går som planerat) kommer jag bland annat nämna att han under 2014 gått från LC till LA P:1 för det är något jag är stolt över.

benlindor

2014-09-11 @ 16:17:00 / Svar på tal
En fråga bara, rider du alltid med lindor och varför? (Och varför i stora drag är det fler dressyrmuppar som rider med lindor?)
 
Svar: Jag rider inte alltid med lindor, bara när jag vet att jag ska träna lite hårdare, vid fotografering eller för dressyrtränare. Jag tycker att när man rider för dressyrtränare så ska man klä upp sig lite grann, varesig det är ens gamla vanliga som man haft i 10 år eller om det är någon ny man aldrig testat. Jag skulle iaf aldfrig komma i skydd till en dressyrträning. 
 
Men när jag rider hemma kan det hända att jag rider i skydd eller faktiskt helt utan någonting, ja för ibland kan det vara bra att träna så också, vi får ju inte tävla med skydd så.
Jag har heller inga skydd när jag rider fram för jag tycker det tar för mycket tid från min uppladdning att stanna och ta av skydden utan jag vill helst inga ha några såna moment alls.
 
Varför rids det mest med benlindor hos dressyryttare då? Bra fråga, jag skulle tycka som hoppryttare att det är viktigare med benlindor för då har de ju större chans att slå sig. Jag vet faktiskt inte, du kanske får fråga en hoppryttare varför, de kanske är rent utav lata och vill ha något som bara går snabbt eller så tycker de att det är för stilfullt och passar bättre till dressyr, ja man kan spekulera vidare och dra det hur långt som helst.
 
 

Hett ämne

2014-09-10 @ 18:50:00 / Utrustning
 
Jag tänkte ge er chansen att säga precis som ni tycker om gramantygeln och användninen kring denna hjälp, vad tycker ni egentligen? Jag ger er chansen att svara för att sedan svara själv i ett annat inlägg. 
 
 

Hästsmycken

2014-09-10 @ 16:12:00 / Utrustning
 
Min sponsor hästsmycken har jag fått detta fina armband och pannband av, älskar båda två jätte mycket! armbandet är gjort av Rbs tagel och på sitter hans initialer, det armbanet lämnar aldrig min arm utan det betyder väldigt mycket för mig och är ett fint minne. Pannbandet har jag och tävlar i, det går snyggt ihop med resten av min outfit som är vit-blå-röd och det är precis det som är tanken, för jag har designat det helt själv och det är en del av servicen hos hästsmycken att Eva kan skräddarsy efter dina önskemål och du får det snabbt och smidigt hemskickat på posten!
 
Gilla hästsmycken på facebook och ta del av nyheter, tävlingar och annat!
 
Skulle ni uppskatta en tävling i samarbete med hästsmycken? Vad skulle ni isåfall vilja vinna, tagelarmband eller pannband?
 
 

Ändrar om i schemat

2014-09-10 @ 12:18:34 / Planering
Såhär ser schemat ut istället med lite ändringar:
 
Idag: skrittur
Torsdag: vila
Fredag: uteritt
Lördag: jogga
Söndag: dressyrträning för Erika
 
La in en dressyrträning, äntligen! det behöver vi verkligen nu, märkte igår när jag red att jag lagt på mig lite olater så som att tyglarna glider ut handen och blir för långa och att jag rider med för mycket innerhand, så nu behöver jag hennes hjälp igen.
 
 

Installning

2014-09-09 @ 20:08:36 / Vardag
Denna vecka har vi stallat in hästarna, vi har haft dom ute ganska länge nu om man jämför med många andra och så vill vi ha det, ute så länge det går! Men nu har det blivit lite för kyligt, har såklart haft rb täckad på natten eftersom han är rakad men nu igår så stallade vi in dom! 

Så jag har fått uppdatera hans foderstat, just nu äter han bara havre, vitaminer och hö. Inge hö på dagen för då äter han gräs i hagen, han börjar även bli lite för tjock så han får inga mängder! 

Jag har även skrivit en lista kring rb som alla i stallet måste veta, han är ju en tävlingshäst och jag vill att allt runt honom sköts rätt och om det händer att någon annan måste ta in/ut hästarna så bör de känna till hans rutiner.


Jag har missat lite punkter märkte jag så ska uppdatera den igen. 

Lilla svarta boken

2014-09-09 @ 15:53:27 / Planering
Om man tränar och satsar så tycker jag att det kan vara bra att skriva ner från pass till pass så man lätt kan gå tillbaka och kolla vad man gjorde och hur man löste olika situationer, kan vara bra att ha det nedskrivet, just av den anledningen så bloggar jag, gör man inte det kan det vara bra att ha en ridbok! Samma spår är våran ridlärare i skolan inne på och har nu gett oss böcker att anteckna i, planera och utvärdera. För mig är det väldigt lätt som har min blogg jag skriver allt i, kan bara i stort sätt skriva av och ner i blocket och så lämnar vi in dom en gång i månaden så hon får se vad vi gjort. Väldigt bra! 

Såhär ser min bok ut, har piffat den med en bild sen kommer höstens planering och mål därefter vecka för vecka samt utvärderingar.


Här kan ni läsa lite kort vad vi träna på igår och hur det gick, om ni kan läsa min taskiga handstil såklart ;) 


Tavlan

2014-09-09 @ 13:38:53 / Vardag
Igår kom min fina teckning på rb som en dansk konstnär ritat åt mig, så otroligt fin och realistiskt så det är helt galet! Älskar den, sitter på mitt rum på min hästvägg mitt emot min säng så jag har denna fina utsikt när jag somnar och vaknar.


Passade även på att byta ut några bilder i ramarna, vissa bilder var upp emot 2 år gamla så de behövdes! 
Ryttarprofilen

2014-09-08 @ 18:50:00 / Vardag
Som jag sagt tidigare så går jag en ryttarprofil på skolan som innebär att vi har hästlektioner en gång i veckan och en gång i veckan har vi lektion där vi gör olika träningspass/gymmar utifrån vad vi behöver förbättra i ridningen. På onsdag ska vi tvåor för första gången denna termin åka och longeras, vi åker till Kumla ridklubb där vi lånar en häst som heter Mightness Mist eller "skruttan" som vi longeras på där vi tränar våran balans utan stigbyglar och utan tyglar. Jätte kul och nyttigt!
 
Den 23/9 händer det något kul! då ska vi på studiebesök hem till Malin Baryard där vi ska kolla när hon tränar för Pether Markne, tidigare har vi varit på studebesök hemma hos Pether och på strömsholm men den här gången ska vi hem till Malin, det ska bli jätte kul!
 

v.37

2014-09-08 @ 14:39:00 / Planering
Måndag: Jogga
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Longera innan skolan, rb vila
Torsdag: Uteritt
Fredag: Dressyr
Lördag: Jogga, ny häst flyttar in i stallet 
Söndag: Kondis
 

Veckans bloggläsare

2014-09-08 @ 12:21:00 / Vardag
Förra veckans bloggläsare är utsedd och vinnaren blev Olivia Gustavsson som verkligen varit på hugget i kommentarsfältet i 3 veckor men varje gång har det varit någon som varit snäppet vassare, men denna vecka blev det hennes chans! Stort grattis.
 
Olivias blogg är faktiskt en av mina favoriter som jag rekomenderar alla att läsa! den är grymt bra och hennes hästar är otroligt fina, hon uppdaterar ofta och skriver bra och läsvärda inlägg, börjar man läsa hennes blogg så blir man fast.
 
Hur fina är dom inte? 
 
Här är intervjun med Olivia.
 
Berätta lite kort om dig själv: Jag är en tjej på 16 år som tränar och tävlar i dressyr med mina två d-ponnyer som heter Arragon och Secret Star. Tränar för Rebecca Ragnarsson och Anna Drugge. Bor på en liten gård utanför Lidköping där vi har båda ponnyerna. Är oftast ganska glad av mig och tycker om att hitta på nya saker, kan dock vara ganska blyg i lite större sammanhang ;)  Förutom att rida så går jag ekonomiprogrammet på gymnasieskolan De La Gardie.
 
Berätta gärna om din häst: Arragon är en valack född 2001, jag fick honom för nästan exakt 5 månader sedan. Han är en helt otrolig ponny att rida, vill alltid göra rätt och är väldigt rörlig av sig. Han är helt fantastisk! Tyvärr har han sedan något år tillbaka artros i ena framkotan, men å andra sidan hade han aldrig varit min om han inte hade haft det. Det här är dock inget vi har märkt av än och vi hoppas såklart att han ska hålla med rätt ridning! Än så länge har vi vinster upp till regional LA och siktar nu vidare på att starta LA:P1 under hösten.
 
Soccan är ett sto född 1998 som jag har haft sedan våren 2012. Världens mysigaste ponny som älskar att galoppera så fort hon kan i skogen, haha. Soccan är inget jättestort fan av att gå på banan alltför mycket, men det gör vi lite det med. Vi har tillsammans tävlat upp till LB hoppning och LA dressyr. Nu i höst ska vi bara ha roligt och småtävla litegrann är tanken.
 
Vad har du för mål med ridningen? Att bli bäst såklart ;)
 
 Hur hittade du till bloggen och vad var det som fick dig att stanna? Jag ville hitta nya dressyrbloggar att följa och googlade på ”dressyrryttare blogg”. Vad som fick mig att stanna var alla fina bilder, varierade inlägg och intressanta åsikter. Jag tyckte du verkade vara en härlig tjej!
 
Hur länge har du läst enewe.se och vad gillar du med bloggen? Jag har läst bloggen sedan december 2013. Jag gillar allt på din blogg, det är aldrig något inlägg som jag hoppar över! Men det är såklart extra roligt att läsa om träning/tävling och följa dig i din resa tillsammans med Rb
 

Vill du få chansen att få synas inför ett tusental unika besökare? allt du behöver göra är att läsa aktivt och lämna kommenterar efter dig så kan du bli denna veckas bloggläsare!

Godmorgon

2014-09-08 @ 07:13:50 / Stall Marieborg
Måste bara kika in och visa er hur fint det var ute imorse kl 6, alldeles rosa.

Nu är jag påväg till skolan, har restaurang 8-15 sen ska jag jogga rb och städa rummet, göra läxor och förbereda inlägg åt er! 
Vi hörs sen 


Bäst idag!

2014-09-07 @ 20:12:07 /
Vilken härlig dag det har varit, blev en riktigt lyckad fin tävlingsdag på wittvång med bra väder och härliga människor. Åkte som sagt dit för att hejja på Agnes och min förra ponny Acrobat och som ni såg så kunde det inte gått bättre! 65% i deras första tävling någonsin vilket resulterade i en vinst i LC:2, i LB red dom ihop jätte fina 60% så de kan verkligen vara jätte nöjda, såg så himla bra ut och jag måste säga utan att vara det minsta partisk att de var lätt de snyggaste ekipaget på tävlingen. Acrobat verkligen sken så ren var han och utrutsningen putsad från topp till tå, fullt med bling och det såg verkligen riktigt proffsigt ut - inte som en annan när man debuterade dressyr inte ;)
 
Det värmer gott i hjärtat att se min fina Anells acrobat ha det så bra som han har, han blir behandlad som den kung han är, något jag la märke till idag var att han såg så himla glad ut när hon red, öronen var framåt och det va så härligt, han njöt när han kom ut från banan och alla klappade om honom och allt fokus var på han, vet att han älskar att vara i centrum!

ingen förtjänade den här vinsten mer än Agnes och Acrobat!
Nu kommer en bildbomb på det finaste ekipaget jag vet.
 
Den här halten fick dom en 9:a på! kan ni fatta? 9 på sin dressyrdebut, galet!!
 
 
 
 
Tvåa i klassen kom min vän Malin, grattis!
 
 
/stolt förra ägare♥

Helt galet!

2014-09-07 @ 10:48:36 / Vardag

Vinst för Agnes och Acrobat i sin första start någonsin!!  Stort grattis till er

Godmorgon

2014-09-07 @ 09:10:32 / Vardag
Idag åker jag och kameran på vårat första äventyr tillsammans! Destinationen är hemmaklubben wittvång där jag ska hejja på min gamla ponny och Agnes som gör sin första dressyrtävling nånsin. Ska bli så kul att se dom! Och så kul att använda kameran för första gången i tävlingssammanhang för att se hur den funkar tex i ridhus och på utebanan. 

Jag har också lyckats få med min pojkvän, hur underbar är han inte? Går upp kl 8 för att åka på tävling med mig, han är bäst helt enkelt! 
Hagbilder

2014-09-05 @ 19:25:00 / Vardag
 

Stubben

2014-09-05 @ 12:32:00 / Vardag
Jag kickar igång fredagen med härliga bilder att visa ifrån när vi var på gärdet senast och busade av oss, är så himla kul att se Rb så glad, önska ni fick va där och se han och höra han när han verkligen tar sats i varenda galoppsprång, han lämnar små tjut efter sig och härliga galoppserier, byten i varje och vartannat. Härliga häst!
 
Det är väldigt många som har förutfattade meningar om dressyryttare och deras "enformiga" träning. Men här se ni hur jag tränar min dressyrhäst och vad är resultat av det? en positiv inställd häst med glädje till arbetet.
 
 

Söt katt

2014-09-04 @ 20:52:29 /

Tänkte visa er den här filmen på våran katt, jag har en hemlig talang och kan prata med henne ;) visst är hon söt?!


Stallbilder

2014-09-04 @ 15:25:00 / Vardag
 
Vackra vackra Rhett butler ♥ Han är verkligen en skönhet och en himla trevlig individ, tycker om den här hästen sååå mycket, det kommer verkligen bli svårt att slita sig ifrån honom.

Entreprenörskap

2014-09-04 @ 10:09:09 / Vardag
Just nu har jag lektion. Entreprenörskap, faktiskt ganska kul och intressant! Skulle faktiskt kunna tänka mig att skaffa ett företag i framtiden.
Ridpasset i måndags

2014-09-03 @ 18:21:00 / Vardag
Här kommer fler bilder från passet i måndags.
 
Eftersom det var första dressyren på 2 veckor men som tur är kommer han ihåg allt han kan ganska så snabbt, annars brukar han vara lite tjaffsig i början men jag satte ribban och han löd mig. Jag gick igenom alla rörelser lätt bara skrapade lite på ytan och se om det fanns några svårigheter, kändes inte alls som det utan allt funkade precis som förut vilket glädjer mig. 
 
 

Anells Acrobat

2014-09-03 @ 16:16:00 /
Fråga: Hej! Jag undrar hur det är med din gamla ponny Acrobat? Vore kul att få en liten uppdatering!
 
Svar: Hej! Absolut ska du få en uppdatering, det är jätte bra med honom, han bor utanför Örebro på Möllero vägg i vägg med hästaffären och han har det sååå bra. Han kunde inte få det bättre så vi är väldigt nöjda. 
 
Faktum är att på söndag ska de på sin första dressyrtävling någonsin, tänk att det gått 4 år sen Acrobat var på tävling så det ska bli så kul att se honom på en igen! Vi sålde inte honom som en tävlingsmaskin utan som en bästa vän och det har han verklingen blivit. Men jag ska dit och hejja på dom och såklart följer kameran med! 
 
Gör som mig och följ Agnes blogg, jag läser den hela tiden, inte så konstigt va? ;) 
 

Träning

2014-09-03 @ 12:12:56 / Personlig träning
Hej på er!

Imorse började jag dagen med 3 km pw innan skolan för att sedan åka in och ha lektion med ryttarprofilen, vi har fått reda på lite planering och blandande ett roligt studiebesök vi ska på i september, ska berätta mer vid ett annat tillfälle. 
Därefter gymmade jag 45 minuter, körde ett bålpass, väldigt nyttigt som ryttare! 


Nu har jag samhällskunskap men slutar om en kvart då kommer Micke och hämtar mig, ska köpa en sallad och Celcius för att ladda upp för att träna i kvarntorpstrappan, super bra träning, runt 430 steg - rena döden men gud så bra! 


Ny bild

2014-09-02 @ 18:37:49 / Vardag
Ny månad innebär en ny bild i kalendern. Nu kör vi september! 
Vitt o vinrött

2014-09-02 @ 16:00:00 / Utrustning
Mer bilder från gårdagens outfit, jag tycker att vitt och vinrött är skit snyggt ihop! förut har jag inte gillat att ha olika färg på schabraket och lindorna men den här kombinationen gillar jag. Ett par vita boots gör hela outfiten om jag får säga det själv! Så snyggt.
 
Vad tycker ni?

 
Träns: hööks
Sadel: Keiffer champion
Schabrak: Agria från Sjöhagen
Lindor: Eskadron
Boots: Eskadron
Paddar: Mias rs
 
Stövlar: Cavallo grandprix plus
Hjälm: hööks

B-vitamin

2014-09-02 @ 13:44:00 / Vardag
Nu kommer snart pälssättningstiderna och då kan det vara schysst att hjälpa hästarna lite, vi har köpt b-vitamin i pelltsform den här gången som vi ger dom som tillskott, Rb är väldigt känslig under pälssättning och pälsfällning, han blir alltid sur och öm i kroppen, går knappt att borsta honom, humöret påverkar träningen och våra svackor brukar också komma just i dessa tider så vi hoppas att det här kan hjälpa honom lite!

 

Använder ni er av b-vitamin?

Sneakpeak

2014-09-01 @ 20:13:00 / Vardag
Första dressyrpasset på 2 veckor fångat på bilder! Jätte fina och bra blev dom. Rb skötte sig också över förväntan så jag är så nöjd så.
 
 
 

Världens finaste Rb

2014-09-01 @ 17:46:00 / Stall Marieborg
Kommer till mig i full fart när jag ropar på honom, det är så himla trevligt tycker jag♥
 
 

Mål för September

2014-09-01 @ 14:06:00 / Planering
Träningsmånaden är här!  Jag har gjort en liten översikt på hur vi ska träna under månaden, jag kan inte gå in så detaljerat för det vet jag håller inte ändå utan jag har gjort lite olika teman för veckan, vad vi ska jobba från från vecka till vecka.
 
 v.36 - Mycket konditon och pass på gärdet om vädret tillåter
 
v.37 - Balansträning utan stigbyglar, fokus på enkla byten
 
v.38 - Balans, fokus på skolor
 
v.39 - Balans, konditionsträna, träna program
 
 
Jag tar med mig två av målen från Augusti: 
  • Ett långsiktigt mål som jag ska jobba för nu varje dag är stadigheten mellan skänkel och hand, stillheten i sitsen och minimala hjälper för att kunna nå de högsta procenten. Det kommer bli tufft och det kommer inte ske över en natt man nu ska jag börja träna!
  • Befästa skolorna ännu bättre.
tillägger: 
  • Kunna göra klockrena enkla byten utan att han stressar upp sig, går ur form eller stänger av.
  • Träna program - LA P:1
 
Nu kör vi!!
 
 

Dagens outfit

2014-09-01 @ 12:36:58 /

Vill ni se bilder från dagens pass?