Gårdagens pass

2015-02-28 @ 18:55:30 / Queen P
Igår fick jag kontakt med en bloggläsare som har häst i närheten av där Queen står, då ridbanan hos henne fortfarande är isig så frågade jag om jag fick rida där. Perfekt framskrittning 25 minuter på en liten asfalterad väg, inte så trafikerad som tur är, och en jätte fin gård med en jätte fin ridbana med flisunderlag. Red där i cirka 45 minuter, joggade henne först låg i formen i alla gångarter och sen tränade jag några bakdelsvändningar som bara blir bättre och bättre. Red några skolor som inte var några problem, gjorde lite tempoväxlingar och övergångar i galopp tränade också på en mindre fyrkant i galopp där jag satte henne på bakbenen i hörnen för att påbörja piruettjobb, hon gjorde det jätte bra.
 
Kändes som att jag hittade ännu mer knappar igår då jag bara med hälp av sitsen och min takt i kroppen kunde göra övergångar mellan trav och passage, inga händer och inga skänklar utan sitsen kontrollerade tempot. Det blev jag jätte nöjd över så efter det jogga jag ner och skrittade hem.
 
Ska rida ut med tjejerna i det stallet någon gång det ser jag fram emot!
 
fina tjejen

Utvärdering Februari - Queen

2015-02-27 @ 18:06:57 / Queen P
 • Jobba med vänster öppnan då den är lite sämre och då hon gärna lägger sig i sin kadenstrav som visserligen är frän och härlig att se på men öppnan måste ha mer flyt och göras på rätt sätt.
- Den har vi jobbat mycket med tycker jag och jag anser inte att det är något problem längre om jag bara rider rätt in i öppnan.
 • Tänka framåt i varje övergång så det inte blir tvärnit.
- Fortsätter jobba med detta men det är något som jag tänker på och tränar på, det blir bara bättre och bättre!
 • Få fram handen mer på tygeln samt inte hålla in henne för hårt då hon lätt blir bakom lodplanet.
- Detta har jag jobbat jätte mycket på och jag tycker det blivit bättre, har också läst i kommentarerna att ni tycker samma så det är ju jätte bra. Men ibland glömmer även jag bort mig.
 • Träna in MSV C:1an samt göra en bra tävlingsdebut där jag känner att jag inte kunde gjort bättre ifrån mig!
- Medelsvår C:1 sitter som ett smäck, även fast det tog sin lilla tid så red jag klockrent på tävlingsdebuten och jag känner nog att jag inte kunde gjort bättre ifrån mig då men att vi alltid kan förbättra oss och bli ännu bättre nästa gång. 
 
Nöjd med februarimånad!
 

Efter ponnytiden

2015-02-27 @ 16:42:56 / Vardag
Fråga: Kommer du att köpa en till häst för att kunna satsa vidare?
Svar: Efter att jag sålt min ponny kommer jag inte köpa en till häst. Då vill jag starta mitt liv, ta studenten, börja jobba, flytta ihop med min pojkvän, umgås med vänner och göra allt sånt som jag fått sagt nej till när jag haft häst. Resa, gå på festivaler, testa nya saker och jag kommer nog satsa mer på träning i gymmet och mitt andra stora intresse som är träning och hälsa. Ja jag ska helt enkelt börja mitt liv. Sen kanske skaffa barn, flytta till hus och skaffa häst igen när man är lite äldre. Vem vet. Men bara för att jag inte köper en häst efer Rb betyder det inte att jag slutar helt, jag vet inte hur det kommer se ut med Queen då kanske har jag fortfarande möjlighet att rida och tävla henne fortsättningsvis, kanske dyker nåt mer upp, ja framtiden är lite osäker men oavsett hur det blir så kommer nog aldrig hästar kunna försvinna helt ur mitt liv för det finns inte på världskartan. Vad gör en normala folk som inte är hästfolk?
 
 


Hästköp under åren

2015-02-27 @ 13:30:12 / Stall Marieborg
Fått önskemål att berätta lite hur det gått till när jag köpt häst och denna gång tänkte jag slå på stort och berätta om alla hästar som jag köpt inte bara Rb som det mest brukar bli.
 
Så jag börjar väl i rätt ordning och med min allra första häst som heter Miss Winnie och som finns kvar än idag. Detta var ju dock 10 år sedan och minnet är väl lite luddigt jag minns inte ens hur vi hittade hästen men jag minns tydligt en dag då jag kom hem från skolan, 8 år och mamma berättade att vi skulle åka och provrida en häst. Minns inte ens om jag hade frågat om jag fick en häst eller om jag ens ville ha en men jag sa väl jaja okej och så ringde jag min bästa vän som jag hade då och fråga om hon ville följa meg och så åkte vi till Vingåker där ponyn Winnie fanns. Jag minns att vi stod på stallgången och borstade och sen red jag lite på ridbanan, hoppade några bommar och så har jag ett svagt minne av att vi red ut också. Sen vet jag inte hur allt fortgick men vi köpte henne iallafall och jag var jätte glad över att ha fått en egen häst, minns att jag trodde att jag skulle bli poppis på skolan och att folk ville leka hemma hos mig för jag hade en häst haha ;)
 
 
Vår första träning vs vår första "tävling" (maskerad) fick rosett i 40cm, haha stolt
 
 
Jag växte ju såklart (tyvärr) ur min lilla shettis och det var dags att leta ny häst. En c -ponny fick det bli då d-ponny var för stort. kan jag ha varit 11 år kanske? Då köpte mamma en 4årig vacker Welsh till mig som jag skulle utbilda med hjälp av henne och tränare som jag red för flera gånger i veckan. Innan jag hitta vackra Anells Acrobat så kollade jag på två hästar innan, men Acrobat satte sig djupt. Mest för att han va så fin kanske men han hoppade ju bra också och det var ju det viktigaste på den tiden. Behövde nog inte tjata så mycket utan mamma var nog lika såld som jag. Vi köpte han och vi hade 4 otroligt lätta år med honom innan vi sålde vidare, har aldrig träffat en häst som varit så lättlärd och enkel som han. En riktigt stjärna! Som tur är gled vi över från hoppning till dressyr och det är nog just tack vare det som jag är dressyrryttare idag. Just nu står han i Örebro och har varit läromästare åt Agnes i 4 år, de tävlar just nu med vinst!
 
 
en av de sista hopptävlingarna vs en av de sista dressyrtävlingarna
 
Sist men inte minst så köpte vi ju också Rb, som vi hade förhoppningar om skulle vara lika lätt som Acrobat men icke. Åkte till falköping efter att ha dreglat över en kolsvart 4årig hingstliknande connemara, provred på ett öppet fält, vet inte riktigt vad jag fastnade för då han knappt gick att svänga, gasa eller bromsa på. Men han hade ett fint steg och bra temperament. Den sista punkten har ju dock förändrats lite under årens gång men det hör ju inte riktigt hit nu hehe. Vi köpte han iallafall och jag var jätte glad och det är jag än idag, har utvecklats så mycket tack vare just denna häst, så mycket i min ridning och min inställning till ridningen, vi har gjort så mycket kul ihop Rb och jag!
 
 
 
första träningen vs vinst i LA P:1
 

Helgen

2015-02-27 @ 10:16:11 / Vardag
Jag tänkte redogöra lite hur helgen ser ut nu verkar det som att jag har bättre koll haha. Det blir en lugn helg med lite jobb så jag kan tjäna ihop pengar till mer träningar.

Fredag: skolan, rida Queen, jobb på Stinsen 21-02
Lördag: försöka träna lite kondition, jobbar på Stinsen 21-02, 

Eventuellt att jag rider Queen lördag eller söndag också! 
Kommer sova hos Micke hela helgen så mamma är snäll och tar hand om samt rider rb, hon är bäst! 
Nästa vecka tar vi nya tag 


Vinrött

2015-02-26 @ 17:41:00 / Utrustning
Jag gillar färgen på dessa lindor, de går bra ihop med mina bruna stövlar och gör sig snyggt på Rb. Brukar använda dessa till vardags när jag tränar/rider ut hemma och ibland på träning. 
 
Fick frågan här om dagen om det finns nånting i stallet som jag inte skulle klara mig utan och jag måste säga att det är mina paddar! Mias till träning och ett par tjocka lite längre till hemmaträning/uteritt. Förut använde jag inte ens paddar under lindorna, vet inte hur jag tänkte där, nu paddar jag alltid på och jag upplever det som bäst för min häst. Näst in på inköpslistan står ett par höga eskadronpaddar som ska användas vid hemmträning, kan vara bra speciellt när jag tränar Queen och vi rider passage, piaff och tränar in galoppombytena då de skyddar lite extra.
 
 

Måste lägga om träningen

2015-02-26 @ 15:29:00 / Personlig träning
Den senaste tiden när jag har ridit har jag märkt att jag fått försämrad kondition, jag blir flåsig snabbare och orkar inte riktigt inverka på samma sätt som tidigare. Jag har helt enkelt glömt bort den viktiga konditionsträningen och mer fokuserat på styrka den senaste tiden. Men det ska det blir skärpning på! Och det passar ju bra nu när snön börjar smälta så man kan ut och utnyttja motionslederna här runt omkring. Så nu blir det mer konditionsträning för min del!
 
 

Gilla Evelinn Åkerman Dressage

2015-02-26 @ 09:06:00 / Vardag
Vill uppmana er om att gilla min nya sida på facebook så missar ni ingenting, tanken är att där kommer alla mina resultat komma upp först, flera timmar innan det kommer upp här och på andra socialamedier, det kan också vara kul att följa mig från ett annat perspektiv än det ni får levererat här på bloggen. Jag tror så iallafall! Så gilla, dela och sprid budskapet!
 
https://www.facebook.com/eadressage?fref=ts
 
 

Vårkänslor

2015-02-26 @ 08:50:25 / Vardag
Igår var jag ute i vårsolen på en lång härlig uteritt med Queen. Det är så sjukt för hemma hos mig är det fortfarande decimeter med snö, minusgrader och is men så kommer man 2 kilometer bort så är all snö smält och det är strålande sol, kommer man till kumla där Queen står så är det ännu mer vår ute. Så jag passade på och njuta av det fina vädret med en uteritt runt kvarntorpshögen, finns tydligen otroligt bra ridvägar häromkring, jag måste bara hitta dom. Det är roligt att rida dressyr ute i skogen för det är faktiskt det jag gör när jag är ute för det är bra att utnyttja naturen och backarna i stärkande syfte och dessutom har man ju så mycket gratis. 
 
Idag tänkte jag göra samma sak för det känns verkligen som att Queen gillar det och då känns det bra att hon inte bara förknippar mig med tråkig ridhusträning utan också lite kul uteridning!
 
 

Planen framöver

2015-02-25 @ 15:08:23 / Queen P
Just nu och en tid framöver ligger fokuset på Queen, nu vill jag fortsätta jaga MSV B - kval, debutera och kvala till nationellt.  Man märkte verkligen hur kul Queen tyckte det var att komma ut och tävla och visa upp sig och redan i bilen hem längtade jag efter nästa tävling. Det var bara hem och anmäla!

Nästa tävling blir:
11/3 - Strömsholm MSV C:2
6/4 - Örebro FK MSV C:2
 
Det blir alltså ett helt nytt program att träna in! Varför jag valde att gå över till C:2an var för att vi ska ev. ställa upp i Örebro Ryttarteams div 1 lag som då går i MSV C:2 och då måste vi rida in oss lite på det samt se procentmässigt var vi ligger. Men som det ser ut nu så kommer vi få rida första omgången som går i Dylta i maj!
 
Tycker nästan att MSV C:2 är lättare än MSV C:1 det enda vi måste träna lite mer på är bakdelsvändningarna, de är hon lite sämre på men vi har ju tre veckor på oss så det ska nog inte vara några problem.  Har ni några bra tips till hur man tränar in dom? ni brukar ju alltid komma med så kloka råd! 
 
Efter vår start i Strömsholm så kommer jag börja träna inför MSV B även om det är ganska långt borta så kommer jag ändå vilja börja befästa galoppombytena samt börja rida in mig på kandar och då är ju förhoppningsvis ridbanan ridbar så det blir enklare att hålla igång.
 
Ser fram emot den här våren med världens bästa Queen!
 
 

Att kunna hjälpas åt

2015-02-25 @ 10:50:42 / Stall Marieborg
Vill verkligen tacka Bella för all hjälp som jag fick i helgen, det har varit guldvärt och ännu ännu roligare att vara i stallet när man haft sällskap!! Hon har jobbat på så bra och varit jätte duktig med hästarna och stalljobbet. Hon har också lärt sig hur man fotar och är riktigt duktig för att vara 11 år. Sista dagen red vi även ut tillsammans, modigt! 
Jätte glad för all hjälp jag fått, ser fram emot nästa gång!
 
 

Analys

2015-02-24 @ 17:52:00 / Queen P
Jag har analyserat ritten i söndags ihop med protokollet, film och bild är ju jätte nöjd med vår insats och allt men det finns ju såklart saker som vi kan göra bättre. Jag är nöjd över att jag följde planen på framridningen och med resultatet av framridningen, jag är nöjd över att jag kom ihåg programmet och red nogranna vägar samt ut i alla hörn precis som jag tränat på, jag är nöjd över att jag hantera vår lilla miss vi hade i slutan och red vidare utan att hänga upp mig på det. Det jag kunde gjort bättre var att sätta lite mer tryck i henne, jag kan tycka att jag körde lite på säkerhet och därav kom inte de jätte höga poängen. Men samtidigt om man safear så vet man ju att det blir bra, men om man utmanar sig själv att tänja på gränserna kan det antingen bli pannkaka eller hur bra som helst och jag måste våga tänja och våga utmana oss om jag vill nå ännu högre och då kanske jag måste räkna med ett bakslag nån gång. 
 
Jag borde ha tagit upp henne ett snäpp i formen, det var inget som domaren påpeka men jag har tränat så och jag tror det hade blivit ännu bättre kvalité på rörelserna om jag gjort det.
Sen måste jag skälla lite på mig själv då jag tyckte jag slarva med mina händer, de har varit jätte bra på träning och ni som har följt mig ett tag nu vet ju att jag fått jobba jätte mycket med dom. Borde haft kortare tyglar och händerna bättre på sin plats, det är det första jag ska tänka på till nästa gång!
 
När blir då nästa gång? Det tar jag i ett annat inlägg!
 
 
 
 

Inför ett ridpass

2015-02-24 @ 15:07:00 / Vardag
 

Ganska oklar vecka

2015-02-24 @ 14:29:00 / Vardag
Det händer inte ofta i mitt liv att jag inte har klart för mig hur veckan ser ut, men denna vecka är så. Skrev ingen planering igår för jag inte visste hur den skulle forma sig, eller ja jag skrev ju ingenting alls igår men det var för att jag låg nerbäddad i sängen hela dagen med migrän. Idag står jag på benen igen och försöker komma ikapp vardagen.
 
 

Bilder från ritten

2015-02-24 @ 08:38:38 / Queen P
Nu har jag äntligen fått bilderna från fotografen ifrån i söndags! 
Foto: Johannes Malm
 
 

66,064%!

2015-02-22 @ 15:14:40 / Queen P
66,064% fick vi i vår tävlingsdebut, årsdebut, storhästdebut och debut i MSV C och har där med satt första kvalet till MSV B!
 
Nu är vi hemma efter en morgon på tävling. Är jätte nöjd med starten och med upplägget, planeringen och allt inför tävlingen. Fick till en perfekt framridning i både längd och resultat. Queen här känts laddad och på hugget vilket alltid är roligt, väl inne på banan fick jag god tid på mig att rida runt vilket var bra då hon inte varit ute på tävling på ett år och kortsidan nere vid domaren var lite läskig men det gick bra lagom till när domaren blåste i pipan och ritten började. Fick en bra inridning, bra ökning och bra öppna tills slutan kom och då blev hon lite för taggad och började galoppera, synd för det kostade oss lite poäng med tanke på att det är koeff 2 på de momenten, men jag ser det inte som något negativt att hon är laddad utan det känns okej. Andra ökningen gick också bra öppnan lika så men sen i volten till slutan så börja hon skruva lite på sig och hon gick in i slutan av sig självt på volten. Överambitiös häst som vet vad som kommer här näst, hehe, som tur va verkade inte domaren se det. Slutan gick bra, skritten lika så, galoppen med, den förvända och enkla bytena, ökningarna var jätte bra som vanligt, vet att jag fick en 8a på nån av dom och så avslutningen jätte fin. 
 
Kan inte begära så mycket bättre än såhär, vi är nya för varandra och nya på tävling och vi stod oss ganska bra i det tuffa motståndet av erfarna ekipage. Jag är jätte nöjd och tacksam över att jag får utvecklas ihop med denna underbara häst, vi hade skit kul idag på banan och det är väl huvudsaken?
 
Mamma filmade ritten men tyvärr tog mitt minne slut lagom till galoppen börja men jag tänkte att ni kan få se de som finns iallafall?
Dessutom var det en duktig fotograf där som tog kort, förhoppningsvis får jag dom bilderna sen ikväll som jag kan visa er då!
 

Tävlingsmorgon

2015-02-22 @ 06:22:51 / Queen P
 Jag vill börja med att tacka er för de fina kommentarerna den senaste tiden, för alla lyckohälsningar och för att ni är så positiva angående mig och Queen.
Idag är det tävlingsmorgon och jag är vid gott mod, allt känns jätte bra och jag är super taggad på att få visa upp oss om några timmar!
Hoppas ni håller en extra tumme idag runt kl 11.



Bilder från i torsdags

Queen 20:e Februari

2015-02-21 @ 14:04:00 / Queen P
Här kommer alla bilder (bildbomb) från gårdagens träning!
Kom gärna med konstruktiv kritik!
 
Foto: Josefin Blomberg
 
 

Packlista

2015-02-21 @ 10:53:00 / Planering
Tänkte dela med mig av min packlista till morgondagens tävling.
 
sadel
träns
supportföretagets schabrak
vita framridningsskydd
vita lindor
boots
tävlingstäcke
transporttäcke
borstar
hovkrats
nummerlapp
hjälm
stövlar
sporrar
vita handskar
kavaj 
krafft
vatten
morötter
pass + vaccinationsintyg
extra snoddar
 
 
utöver detta så ska allt som kom hit i onsdags med i packningen eftersom Queen ska hem igen direkt så som vintertäcke, hinkar, mat, skydd osv.
 
Det är mycket att tänka på, tur att jag har min assistent Bella som håller ordning!

 

To do list

2015-02-21 @ 07:59:00 / Planering
Godmorgon. Tänkte dela med mig av dagens to do list, hela mitt liv består av dessa listor. Utan dom hade jag nog inte klarat av min vardag och jag hade glömt mycket saker på vägen. Såhär ser dagens plan ut:
 
 • Fodra och släppa ut hästar
 • Rida Queen en morgonskritt-tur
 • Bella kommer kl 12
 • Mocka stallet och göra iordning för kvällen
 • Bella får rida Rb och Winnie
 • Tvätta transporten invändigt
 • Smörja alla Queens grejer 
 • Börja packa efter packlista
 • In med allt i transporten
 • Snygga till Queen inför imorgon

Nu får ni följa med oss i uppladdningen. Tänkte publicera packlistan för det kan ju vara kul, är det något mer utifrån detta som ni vill läsa om/se extra utav så skicka iväg en kommentar så ordnar jag det!
 
 
bilder från igår

Dagens träning

2015-02-20 @ 21:08:00 / Queen P
Hej på er! det blev en nästan lika lång dag i stallet idag från 8 till 19. Vi har varit i Askersund och trimmat Queen och det tänkte jag berätta lite mer om nu. Queen kändes på tårna och laddad redan när jag satt upp och det höll i sig genom hela passet. Kändes mjuk och fin redan från start och väldigt alert så efter jag joggat fram gick jag över i skolorna där jag hela tiden jobbar för att få henne i en bra travtakt då hon lätt hamnar i balanstrav. Galoppen kändes allra bäst idag hon bjöd på riktigt fina ökningar, samlingar, enkla byten och galoppinridningar, hade en bra galoppkvalité genom hela passet.
 
Mamma var mina ögon på marken och var på mig med lite saker, det är jag tacksam för! 
Bilderna blev helt fantastiska, Queen är så grymt läcker och jag har så många att visa er så jag får nog dela upp det lite. Först ska ni få se några av mina favoriter från dagen. 

Foto: Josefin Blomberg 
 
 

Queen P

2015-02-20 @ 18:19:37 / Queen P
 

Smakprov

2015-02-20 @ 14:11:02 / Träning
Tänkte bara kika in och berätta att jag är påväg hem från träningen! Det gick jätte bra och nu känner vi oss väl förberedda inför söndag. Snälla Josefin fotade oss, jätte roligt och fina bilder blev det! Tack så mycket. 

Bjuder på ett smakprov nu så får ni se mer ikväll om ni vill? 




Ny häst i stallet

2015-02-20 @ 11:57:00 / Stall Marieborg
Igår kom ju som sagt en ny häst till stallet hon är ett c-ponny sto på 3 år, släpptes ihop igår med hästarna och Rb blev helt till sig, han blev störtkär direkt han sprang efter henne var hon än gick och gick nästan på henne, ingen av dom andra hästarna fick hälsa på henne för då jagade han bort dom. Han blev blixtförälskad och det tog inte lång tid innan han började klättra på henne. Suck... Så nu har vi fått göra en nödlösning och han går i paddocken under tiden Queen är här sen får han gå med någon annan men inte med henne. tyvärr!
 
 

Fredag

2015-02-20 @ 08:15:00 / Vardag
 Härliga fredag men lovet börjar gå mot sitt slut, är det bara jag eller har det gått sjukt fort? Vill ha såna här långa dagar i stallet varje dag som min vardag! Idag är en ny dag men en ganska liknande sådan. Jag har fodrat och släppt ut alla hästar, ska själv äta frukost och sen kl 10 kommer Bella precis som igår då sätter vi igång med stalljobbet men denna gång till yttligare några hästar. Runt lunchtid åker vi till Askersunds ridhus med Queen och så ska vi trimma ihop oss lite, vi ska försöka bli både fotade och filmade så jag har nånting att visa er men under dagen tänkte jag visa och berätta lite om igår. Rb ska även ridas och sen har jag en lista på saker som behöver göras om det hinns med!

 

7-19

2015-02-19 @ 19:36:00 / Queen P
Hej på er! idag har jag haft en riktigt fullspäckad dag från morgon till kväll och jag har varit i stallet konstant i 12 timmar utom en kort lunchrast på 30 minuter.  Har haft fantastiskt bra hjälp av Bella i stallet idag, hon ar varit så duktig och vi har fått massa gjort! Jag har även bloggmaterial så det räcker och blir över i ett par dar nu för kameran har varit med oss i stallet hela dagen.
 
Nu tänkte jag visa och berätta lite om passet med Queen, blev ett lättare joggingpass med fina tjejen som tagit flytten med ro, hon är så cool! Även när jag red ut på henne så var hon fin och lugn. Red på spåret där snön och isen börjar smälta så det är ridbart äntligen! Hon kändes pigg och fräsch så jag joggade bara av henne sen så tar vi igenom allt mer imorgon.
 
Bella var med och tog kort på oss som blev jätte fina!
 
 

Så ser dagen ut

2015-02-19 @ 07:02:00 / Stall Marieborg
Jag vet att jag har två små tjejer i stallet som ser väldigt mycket upp till mig och jag tycker att det är viktigt att jag föregår med gott exempel och att jag behåller detta. Jag tycker också att det är min plikt att lära dom allt jag kan och att det är kul med hästar! För jag vet ju själv hur det är att vara liten, jag hade också stora tjejer som jag såg upp till och ville bli som.
 
Idag har vi lyckats tajma så båda tjejerna kommer till stallet, dock vid olika tidpunkter så jag ska hinna umgås med båda. Det är lika roligt för mig ska ni veta! 
 
kl 10 kommer Bella och då har jag hunnit tagit ut hästarna och ätit frukost i lugn och ro sen när hon kommer så ska vi sätta igång med stallarbetet. Vi ska mocka åt Queen och Rb, göra iordning för insläpp och alla dagens mål. Vi ska förbereda boxen åt nya hästen. Sen ska hon hjälpa mig göra iordning båda hästarna och så ska jag rida dom. Sen tänkte jag också att vi skulle hinna med att smörja Rbs utrustning samt mocka lite i hagarna. Ska samt försöka ta bilder under dagen så jag har lite att visa för er.
 
kl 15 kommer Stella som är Winnies medryttare, hon ska vara med när Winnie skos och då kommer även jag vara med eftersom Rb också ska skos. Men innan så ska allt fixas åt Winnie med såklart och då hinner jag umgås lite med henne också.
 
Idag nångång kommer alltså en ny häst till stallet och en ny hyresgäst! så då blir det fullt hus med hästar, vuxna och barn i stallet.
 
 

Bra uppladdning

2015-02-18 @ 19:44:29 / Queen P
Vi fick till en grymt bra träning idag med Queen!
 
Åkte till hennes stall kl 13 idag och började packa in allting som jag skrivit på listan i föregående inlägg därefter tog jag in Queen och borstade henne ordentligt samt lindade benen, sen sadla vi, tog på ylletäcket och packade in henne i transporten för att åka vidare mot Askersund för träning!
 
Vi var lite tidiga idag så jag kunde rida fram och fokusera på framridningen, skrittade på lång tygel i 15 minuter innan jag jobbade henne i skritten med lite serpentinbågar och några skänkelvikningar innan jag gick över i trav, red på volt och några diagonala skänkelvikningar. Hade lite svårt med ställningen åt vänster kände jag. Gick över i galopp och red ökningar på långsidorna, super fräsch kändes hon! Tog en kort skrittpaus och då kom Anna så småpratade vi lite innan vi satte igång.
 
Var bra uppvärmd så jag satte mig ner i traven och började jobba Anna sa direkt att jag hittat en jätte fin form och hon va bra på bakbenen och lätt i fronten precis som vi vill ha henne. Red några skänkelvikningar där vi kunde bekräfta att vänstern är lite svårare men det är bara att jobba på! Gick över i skolor där jag fick beröm för att jag red dom jätte bra, bra tvärning och böjning samt ett frächt tempo där hon travade med schwung. Sen gick vi över och jobbade med trampning, fick lite hjälp av Anna att få igång bakbenen och Queen skötte sig exemplariskt vi visade talang till piaff jätte häftig känsla! Gjorde några piaff-trav övergånger och sen la jag en travökning på diagonalen som blev riktigt bra där jag verkligen visade övergångarna. Då fick hon en skrittpaus och massa beröm. 
 
I galoppen jobbade vi tempoväxlingar, förvänd galopp och enkla byten. Det tog lite tid innan vi fick ordning på bytena, då vi inte riktigt tajmade men sen så blev det bättre. Avslutade med att rida galoppdelen ur MSV C1an som blev den bästa jag gjort hitills. Jätte bra fokus, jag delade upp vägarna och red nogrannt från punkt till punkt precis som jag tränat på och med en bra galopp. Jätte nöjd! Vi avslutade med lite tramp-jobb innan jag la ner och joggade av henne. Skrittade av och sen åkte vi hem till mig!
 
För nu ska ju Queen bo hemma hos mig fram till söndag då tävlingsdebuten är, hon är verkligen hur cool som helst trots att hon inte sovit borta på 6 år. Alltså vilken häst! Hon fick vara i hagen i 1,5 timme efter träningen och lukta runt lite, hon och Rb flirtade lite över staketet och i det stora verka hon ta det hela med ro. Sen fick hon komma in och så masserade och linimentera jag henne innan hon fick hoppa i pyjamasen och nattas.
 
Vilket underbart förtroende jag har fått från ägaren Anna som låter mig rida, träna, tävla, ta hem och ta hand om hennes älskade häst! Är så jätte tacksam för detta och jag älskar verkligen Queen, hon är helt fantastisk! ♥
 
Tyvärr har jag inte en enda bild eller film från träningen att visa, men jag tog några bilder när hon kom hem och kom in i stallet. hon är så otroligt vacker!
 
 

Vackra Rb!

2015-02-18 @ 15:35:00 / Bildinlägg
Här kommer fler fina bilder från fotograferingen med RB. Han är som sagt inte den bästa modellen, ska testa i sommar när han är finare i pälsen och med ett finare träns på men för att vara första gången är jag nöjd med bilderna. Nu i efterhand kan jag tycka att det var finast när man såg hela kroppen på honom och där med får med den här toningen i bakgrunden.
 
 
Jag ska testa göra samma sak med Queen!

Packlista

2015-02-18 @ 13:30:00 / Queen P
 
Jag har skrivit en liten packlista för det som Queen måste ha med sig då hon ska tränas, övernatta till söndag och tävla. Mest för att jag ska kunna checka av så allt är med innan vi åker!
 
Sadel
Träns
Borstar
Utetäcke
Innetäcke
Ylletäcke
Vardagsskydd
Finskydd
Liniment
Kraftfoder
Pass och vaccinationsintyg
 

Drottningen anländer ikväll

2015-02-18 @ 10:06:00 / Queen P
Igår iordningställde jag den boxen som Queen kommer få stå i. Det blir den första boxen när man kommer in till höger, för sen imorgon får vi en ny hyresgäst som ska bo i mittenboxen till höger. Igår skrubbade jag hela boxen invändigt och gjorde rent, la in ny fräsch spån, diska ur hinkarna och krubban samt la ner lite morötter så hon får ett trevligt välkomnande ikväll. 
 
 
 

Grovplanering

2015-02-17 @ 20:14:00 / Planering
Tänkte gå igenom planeringen resten av veckan så ni får se men också så att jag inte glömmer nånting. Är tacksam för all hjälp jag får denna vecka! 
 
Onsdag:
Utsläpp, mocka, fodra, städa stallet
Åka till Kumla - packa allt Queen behöver samt göra iordning för träning
Träning kl 15 i Askersund för Anna Björkman
Queen flyttar hem till mig, installera henne i hennes box
 
Torsdag: 
Utsläpp,
Bella kommer, hjälper mig med mockning och iordningställandet för kvällen
Fota
En ny hyresgäst flyttar in
Rida Rb och Queen
Smörja Rbs utrustning
Winnies medryttare kommer
Hovslagaren kommer och skor Rb, Nightan, Pelle och Winnie
 
Fredag: 
Utsläpp,
Bella kommer, hjälper mig i stallet
Ev. så skulle Sophie komma
Åka till ridhuset med Queen
Rida Rb
Tror att medryttaren kommer
 

Lördag:
Utsläpp
Bella kommer och hjälper mig i stallet och med förberedelserna
Skritta Queen, rida Rb
Skriva packlista och tidsplanering
Smörja all utrustning samt packa in i transport - checka av med listan 
 
Söndag - Tävling
 
 min vän Felicia och Queen

Ryttarmode

2015-02-17 @ 18:03:00 / Utrustning
Något som blivit väldigt populärt i ridningens modevärld är att rida med kabelstickat med skjorta under, en klädsel jag ofta bär till vardags men har inte haft det i stallet tidigare. Men det är väldigt fint kan jag tycka! Eller att rida i en snygg skjorta, just nu är det väl lite för kallt för det men till våren kan jag se mig själv rida i en skjorta instoppat i mina marina ridbyxor och med ett brunt skärp till. 
 
 

Övning

2015-02-17 @ 15:54:00 / Träning
Har fått önskemål om att göra lite inlägg om olika övningar som jag själv använder mig utav i vardagen som ni också kan göra när ni rider. Har ju samlat på mig en hel del under åren så om det finns något speciellt ni vill träna på så kan ni kommentera det så hittar jag på övningar efter just era önskemål då blir det också enklare att dela med mig av övningar.
 
Den första jag tänkte berätta om är en jätte enkel övning som alla kan göra, den ligger på diagonalen och kan göras i skritt och trav, också i galopp men det brukar jag aldrig göra. Utan jag rider den mest i trav för både stärkande och lösgörande syfte. Rb tycker den är lite jobbig då man måste hålla iordning på alla benen så man gör rätt. 

Rid rakt in på diagonalen några meter innan du går över i skänkelvikning kanske 5-10 meter innan du ställer om i färdriktning till en sluta några meter tillbaka till en skänkelvikning, beroende på hur lång diagonalen är så kan du byta och varva mellan skänkelvikning och sluta, avsluta med att rida rakt fram några steg och ut i det nya varvet. Enkelt va? men samtidigt en bra övning!

Träna på!
 
 

Hela förmiddagen

2015-02-17 @ 13:42:00 / Vardag
.. har spenderats i stallet! Men nu är jag klar. Jag har fodrat, släppt ut alla hästar, mockat och gjort iordning för kvällen hos Winnie, Nightan, Rb och Pelle samt borstat och ridit Rb, skrubbat boxen som Queen ska stå i och lagt in spån, kollat igenom hagen som hon ska gå i så tråden sitter kvar och strömmen funkar, fodrat lunch och nu är jag inne i huset igen för att äta frukost för det har jag ju inte hunnit med. Sen ikväll har jag inga planer framför mig, ska njuta av mitt lov, träna program, redigera bilder och göra massa blogginlägg! Känner att jag har sån blogginspiration just nu så jag vill bara blogga hela tiden och aldrig slita mig från datorn.
 
Här är några bilder innan passet igår på Rb
 
 
 

Mental förberdelse

2015-02-17 @ 09:05:00 / Vardag
Vore kul att läsa om hur du mentalt förbereder dej till en tävling. Är du nervös? Tänker du mycket eller försöker du va som "vanligt" och inte skapa för mycket nerver? ;) 
Kram!
 
Svar: Hej! Intressant fråga som jag ska försöka ge dig ett svar på. Jag är inte så nervös när jag tävlar, har ju hållt på sen jag var 8 år så man tycker ju att man borde ha vant sig. Dock blir jag lite pirrig när jag sitter i bilen och när jag anländer till tävlingen men direkt när jag sitter upp så försvinner all typ av nervositet. Skönt! Jag kan känna det där pirret direkt innan jag får starsignal också men då brukar jag omvandla det och bli taggad istället och stolt över att visa upp mig och min häst.
 
Jag försöker vara som vanligt inför tävlingar, hålla mina rutiner, göra på mitt sätt och inte låtas mig påverkas av andra det håller mig lugn. Annat som håller mig lugn är planering, tidsplaner och packlistor. Nackelen med det är om något oförutsägbart händer eller går fel så är det svår för mig att hitta tillbaka till fokuset.
 
Rent mentalt hemma vet jag inte om jag gör någon större förberdelse mer än att jag varje dag rider programmet i huvudet flera gånger om dagen, liksom tränar in känslan och programmet i huvudet. Det funkar jätte bra för mig och oftast upplever jag samma känsla även inne på banan! 
 
Som en liten extra sporre innan brukar jag se mig själv få protokollet efter en ritt, se ett resultat som chockar mig, blir jätte glad och vinner hela skiten ;)
 
Kram!
 

Att kunna hjälpas åt

2015-02-17 @ 08:30:49 / Vardag
Jag vill tacka Jennifer så mycket då jag haft lite strul med min meny här på bloggen och hon erbjöd sig hjälpa mig, hon ändrade några koder i kodmallen och så var menyn bra igen. Tack så mycket! Ibland är det skönt att man kan hjälpas åt.
 
 

Fotografering

2015-02-16 @ 17:30:50 / Bildinlägg
Idag har jag lekt lite med kameran i stallet med Rb som modell. har viljat testa det här jätte länge och det var inte så svårt som jag trodde. Dock behöver jag en bättre modell, Rb är inte så uttrycksfull i ansiktet tyvärr och ganska ful med all päls måste jag säga. Dessutom i ett gammalt fult träns. Ska testa det här på Queen någon gång då jag tror hon gör sig bäst framför kameran. 
 
Använde mig utav manuella inställningar, iso 3200, 1/100, f/3.0. Canon EOS 500D
Sen för redigering Adobe photoshop cs4
 
 
 
Innan och efter redigering:
 
 
 
 
 
 
 
Visst blev dom fina ändå?
Vill ni se fler bilder?

Övning ger färdighet

2015-02-16 @ 14:39:00 / Vardag
Jag har fått två frågor som jag tycker som är sitsrelaterade som jag tänkte svara på. Tycker det är kul att folk vänder sig till mig, jag som inte rider perfekt nånstans men det har faktiskt blivit bättre med tiden och ni kanske märker det och just därför väljer att vända er till mig. Jag gör iallfall mitt bästa i att svara på alla era frågor!
 
Hej Evelinn! Du har en grym blogg, jag läser den varje dag! :) 
Jo jag har en fråga till dig. Jag vill satsa på dressyr men har problem med att vara stilla med min skänkel. I både lätt sits och nedsittning är den inte stilla.. Har du några tips? :):)
Svar: Hej! Först och främst är det jätte roligt att höra från dig och kul att du gillar bloggen. Angående ditt lilla problem som i själva verket inte är så farligt, säker bara något som du retat upp dig på och tänker på, säkert något som jag om jag såg dig rida inte ens skulle tänka på! Ett par ostilla skänklar är lätt åtgärdat och det är ju jätte bra!
 
Om det är hela skänkeln som är ostadig är det vanligt att även mellandelen inte är helt stadig, när du sitter stilla i sadeln kommer även skänkeln bli stilla. Om det är underskänkeln som inte är still är oftast problemet att man kniper med knäna för att sitta still vilket ger en motsatt effekt. Botemedlet är att rida utan stigbyglar, jämt skulle jag rekomendera under en period. När du sen tar dem igen kommer du känna skillnad direkt. 
 
Ta hjälp av din tränare eller förälder som kan longera dig , plocka då bort stigbyglarna helt och träna på att sitta i sadeln med tramp i hälen utan stigbygel. Det är jätte nyttigt! Lycka till.
 
 
 
Hur gör du för att få så stadiga/bärande händer? Jag kämpar på stenhårt med det (att bli stadigare och inte flaxa omkring med mina händer), men behöver lite tips på vägen… Rider dessutom på ridskola så har inte möjlighet att rida och öva varje dag.
 
Svar: Det är på¨senaste tiden som mina händer blivit bra, jag hade - precis som du upptäckt mina svagheter i ridningen som var just händerna och när man har upptäckt det ja då är man nästan där. Det låter som att du har lite problem med balansen och att balansen ligger på fel punkt. De första jag skulle göra är att tänka om, ja visst dina händer är lite flaxiga men var sitter egentligen problemet? In med armbågarna! tänk att du syr fast armbågarna i sidan och håller dom där så kommer du märka direkt att händerna blir betydligt mer still. Skulle inte tanken hjälpa så gå yttligare ett steg, ta ett stretchigt band och sätt bakom ryggen, trä i båda armarna så hålls armbågen samt handen på plats. Lycka till!
 
 

Mondaymorning

2015-02-16 @ 10:09:00 / Vardag
Godmorgon på er! Måndag och första dagen på sportlovet, det känns helt fantastiskt. Har en sjukt rolig och spännande vecka framför mig. Starlistorna kom ut igår och jag startar näst sist i min klass, helt perfekt tycker jag då blir inte tävlingsdagen så lång. Nu ska jag försöka njuta av alla mina lovdagar och spendera dom på bästa sätt - i stallet. Det är precis vad jag ska göra nu! Ut och göra iordning åt Rb sen kl 12 kommer en kund och kollar på stallplats, där efter ska Rb trimmas lite dressyr och sen kl 14 kommer medryttaren till min shettis Winnie. 
 
Jag har lyckats ordna så att jag ska få lite extra hjälp torsdag-fredag-lördag av en tjej som är dotter till en av våra hyresgäster. Winnie ska motioneras av henne, Rb och Queen av mig och sen finns det ju massa saker som man måste göra utanför ridningen. På lördag kommer hon även och hjälper mig att smörja och packa allting inför tävlingen, det uppskattas och jag tror det uppskattas av oss båda faktiskt! Kul när man kan hjälpas åt.
 
Ni kan också vänta er en hel del nya bilder den här veckan, från två träningar, lite "modell"bilder samt från tävlingen. Jag har kontakt med tre olika fotografer som vi fota oss, skoj!
Låter som en rolig vecka va? Nu tycker jag vi kickar igång den!
 
 

Lösdrift eller ej?

2015-02-15 @ 18:14:00 / Åsikter
Nu har vi ett nytt ämne som verkligen är på tapeten här i ridsporten och vad vore jag för bloggare om jag inte sa mitt i frågan? Såklart ska ni få höra åsikter kring Lösdriftsfrågan från mig, en riktigt inbiten dressyrryttare för det är ju oftast våra åsikter som sätter snurr och sprätt i många andras huvud.
 
i alla frågor gäller det att hitta något som passar individen, alla hästar klarar inte att vara ute dygnet runt 365 dagar om året och andra blir helt oxtokiga av att stå på box! Det gäller att lära känna sin häst och förstå alla dens behov. Det är faktiskt vanligt hästvett kan jag tycka. Vi har hittat det som funkar bra för min häst och det gäller att du hittar det som passar din häst. 
Så ni måste förstå att i detta inlägg utgår jag från min häst och hans behov.
 
Men jag skulle aldrig i hela livet sätta min tävlingshäst på lösdrift. 
Det skulle kännas som en stor onödig risk som jag skulle ta, jag vet att han aldrig skulle må bra av att gå ute på natten i kylan och jag hade nog aldrig kunnat sovit gott om natten om jag visste att han stod där ute, i mörkret och frös. Aldrig!
 
Däremot går han ute på natten på sommaren men istället står han inne på dagen mellan 9-17 när det är som varmast och flugorna som värst och det är det som funkar för oss. Så lösdrift är inget alternativ. Men jag förespråkar mycket utevistelse och stora gräs hagar ändå till skillnad från många andra tävlingsryttare så jag tror våra hästar har det rätt bra ändå!
 
 
Våra grannar har dock sina hästar på lösdrift och det verkar ju funka så bra så det är ju kul! De går också i en stor härlig flock. Detta är en ganska härlig bild då man ser hela flocken på sin sida staket och två av våra hästar som ändå vill va nära flocken. härligt!

Nästa vecka

2015-02-15 @ 13:36:00 / Planering
Måndag: Dressyr Rb, (Anna rider Queen)
Tisdag:  Uteritt Rb, (Anna rider Queen)
Onsdag: Rb vilar. Dressyrträning för Anna Björkman med Queen kl 15.00, Queen flyttar hem till oss efter träningen.
Torsdag: Jogga Queen hemma, Jogga Rb. Ny häst flyttar hem till oss. Hovslagaren kommer
Fredag:  Rb dressyr. Åka själva till ridhuset och träna Queen, rida igenom MSV C:1
Lördag: Rb dressyr. Queen skrittas
Söndag: Tävlingsdebut med Queen MSV C:1 i Mariestad
 
Nu är det alltså tävlingsvecka och uppladdningen är i full gång som ni ser. Årets första tävling ska ridas och min debut på storhäst ska gå av stapeln. Just nu i denna stund om precis en vecka vet jag hur det har gått och bara tanken på det gör mig alldeles pirrig. Jag tänkte passa på och höra om det finns nånting i tävlingsväg som ni vill läsa lite extra om eller se lite mer utav just nu inför tävlingen, det kan vara vad som helst! skicka iväg en kommentar så ordnar jag det!
 
 

Godmorgon söndag

2015-02-15 @ 10:35:00 / Vardag
Perfekt början på en söndag och på veckoslutet. Jag har fodrat och tagit ut hästarna samt mockat och gjort iordning för kvällen. Känns skönt att ha det gjort och snart ska jag även bege mig upp på ryggen på min favorit. Rb ska ut och motioneras/göras av med överskottsenergi. Han är full av energi den killen alltså och det är så kul att varje morgon släppa ut honom och se på när han får sina tokspel.
Tänkte visa er den här snutten som Annelie filma igår när hon släppte ut hästarna, visst är han rolig min kille? 
 
 
 
Resten av dagen ska spenderas åt att göra - ingenting! Så skönt att ha 0 på schemat, det är inte ofta det händer. Så ska ta vara på dagen och bara va, göra massa inlägg åt er och ladda upp inför nästa vecka som alltså är - tävlingsvecka!!

Bloggtips!

2015-02-15 @ 09:44:00 / Vardag
Jag vill tipsa er om att läsa min vän Majas blogg! Maja är 15 år och som mig ifrån Örebro, vi har tidigare tävlat för samma klubb och träffats ute på ponnytävlingar. Sen ett halvår tillbaka tävlar hon en storhäst som heter Deliah, så förhoppningsvis kommer vi träffas igen på tävlingar! Nu har Maja fått ett kanonerbjudande från ett stuteri att träna och tävla välstammade godkända ponnyhingstar så det ska bli väldigt roligt att få följa på hennes blogg. Jag gillar bloggen för att hon har sett sunt hästtänk och rider väldigt fint, jag tycker ni ska kika in ni också! http://majawallstrom.se/
 
 

Gårdagen!

2015-02-14 @ 17:38:21 / Vardag
Tänkte att jag skulle kika in och berätta lite om gårdagen, som ni säkert redan förstått så var den fullspäckad. Började med ett jätte bra dressyrpass på Rb på morgonen. Härligt att rida innan skolan tycker jag och han var jätte fin och med på noterna vilket alltid är lite extra kul. Det bådar gott kan jag tycka. Red inte så jätte länge då jag red i ganska djup snö i paddocken och då vill jag ju inte köra slut på honom eftersom det är extra jobbigt just där.
 
Queen hade energi så de räckte och blev över, hon var helt överlycklig över att få komma ut!  Red ganska kravlöst men med många övergångar för att lugna ner henne lite hehe. Hoppas energin håller i sig till träningarna och tävlingen nästa vecka.
 
Sen jobbade jag ju 17-02 på puben i hallsberg som hade invigning. SUPER fint var det! i engelsktstuk ja riktigt fint, träffade några vänner som var där och roa sig och en hel del folk kom. Stod i garderoben så jag träffa ju i princip alla och jag tror det vara över 200 st där, riktigt kul i lilla hallsberg. Men som vanligt när folk är fulla så blir det ju kaos båda polis och ambulans var där i två omgångar och ordningsvakter fick bryta flera bråk, det är ju visserligen tråkigt när folk inte vet hur man beter sig. Men jag tror överlag att alla var nöjda. Hoppas intresset för puben håller i sig!
 
Idag då, vaknade kl 15(!!!) snacka om trött? Behövde verkligen den där sovmorgonen. Ni förstår nog varför när jag hållt igång från 06-03 då förtjänar man sova 12 timmar ;) Får ofta meddelanden och kommentarer om att jag borde varva ner, tänka på mig själv och sådär och jag är väldigt glad att ni bryr er om mig. Ska försöka tänka på det så jag inte går in i väggen! Och idag är en sån slappar dag, har köpt massa godis som jag ska dela med min man framför mello men först ska jag ut och spendera några timmar med min andra man, Rb, som är avkoppling på hög nivå och balsam för själen.
 
Hoppas ni får en fin alla hjärtans dag!
 

Hästarna

2015-02-13 @ 14:57:00 / Stall Marieborg
Hej!  Skulle du kunna skriva om dina hästar som du har nu? Hur är de i stallet och hur är de att rida? 
Gillar bloggen jätte mycket! 
 
Svar: Hej! absolut skulle jag kunna göra det.
Jag har ju min egna häst som heter Rhett Butler, en connemaravalack på 1,45 cm i mankhöjd. Han är iår 9 år (9 ÅR!! låter ju skitgammalt) och jag har haft han sen han var 4 år. Han är lite speciell min ponnykille, guda snäll att rida på, rida ut med, lasta och ha med på tävling samt att tävla men i stallet kan han vara lite lurig. Han gillar inte att bli borstad under vintertid då tycker han det kittlas, nog mest för att han är vädigt känslig i pälsen så då får man knappt borsta honom och han gillar heller inte när man spänner sadeljorden. På sommaren står han som ett lamm och är genomsnäll. Han vet också om att han är bäst och vackrast, de bara utstrålar självsäkerhet om honom . Han är kungen i stalletoch kungen i hagarna ingen annan häst kan sätta sig över honom! Han är väldigt fin att rida, krävs lite arbete att plocka fram hans bästa sida men när man gör det då är det väldigt bra. Han är utbildad av mig upp tillochmed FEI dressyr, tävlad LA P:1 med mål att kvala/starta nationellt iår innan han ska säljas. Han är en riktigt toppen ponny som hör hemma bland den yttersta eliten!
 
 
 
Queen P är inte min egna häst utan jag har fått förtroende att träna och tävla henne åt ägaren Anna, vilket är jätte roligt verkligen! Hon är 14 år och en riktig läromästare. Ridmässigt är hon en dröm att rida mjuk och fin i handen, lätt för hjälperna, otroligt bra gångarter och högt utbildad. Hon är enkel i all hantering vilket är jätte skönt såhär med första storhästen, hon står snällt i stallet när man borstar, enkel att rida ut på, går fram överallt, superenkel att ha med sig, lastar sig själv och cool i alla lägen vilken är en stor trygghet. Jag trivs väldigt bra med henne. Är otroligt tacksam för den här möjligheten.
 
 

LOV!

2015-02-13 @ 11:33:00 / Vardag
 
Gud så skönt med sportlov! Har ni också det nu vecka 8? Vad ska ni göra på erat lov? berätta gärna!

Fredag!

2015-02-12 @ 20:52:00 / Planering
Efter mycket pussel hit och dit har jag kunnat få ihop morgondagen, mest tack vare att jag kan rida på första lektionen och för att de två sista lektionerna är inställda så hinner jag med båda hästarna idag, skönt! För jag vill helst inte att någon av dom blir utelämnad. Men såhär ser min späckfulla fredag ut:
 
6.00 -Gå upp och fodra hästarna
mocka göra ordning för kvällen
7.00 göra iordning Rb
7.30 Rida rb
8.30 senast klar
duscha göra iordning mig för skolan
9.40 går bussen till skolan
10.20-11.20 samhällskunskap
LUNCH
12.23 går tåget till kumla
12.45 går bussen till stallet
Göra iordning och rida Queen
16.10 går bussen till kumla
16.30 går bussen till hallsberg
17.00 börjar jag jobba på hotellet 
02.00 slutar jag jobbet
 
Ser ut att bli en lång dag. Bäst att gå och lägga sig snart, skönt med lov känns som jag förtjänar det och som att jag behöver det. ladda på med ny energi och göra det jag gillar allra mest - rida! finns det något roligare?
 
 

Nya tag

2015-02-12 @ 19:10:59 / Vardag
Det känns som att motivationen med Rb dalar lite upp och ner, jag trivs väldigt bra med att rida honom men det känns som att vi är klara med varandra. Speciellt när jag kommit upp så mycket på storhäst och fått känna på  hur det ska kännas så är jag faktiskt mer hemma där. 
 
Vi är ju anmälda till Mantorp men står som reserver och det är väl lika bra att vi inte kommer med. Div 1 vet jag inte heller om det kommer bli av, de är så mycket krångel hit och dit och problem med att ta ut laget alla har olika åsikter vilket gör det hela mycket svårare.
 
Men jag får väl rycka upp mig och ta tag i det här igen nu på lovet, träna ordentligt och känna på vilken form vi är i och sedan lägga upp tävlingarna utifrån det.
 Jag vet ju att vi kan vara snygga ihop men just nu känns det bara långt borta...
 

framridning

2015-02-12 @ 15:42:00 / Queen P
Vi är i uppladdningen inför vår tävlingdebut och ni får följa med oss i varje steg innan det gäller! Idag tänkte jag berätta lite om upplägget på framridningen som är väldigt viktigt. Man kan ju inte åka dit utan någon som helst plan för då slutar det upp med att man bara rider omkring. Jag har en tydlig plan som jag alltid följer men den är skräddarsydd efter varje häst jag tävlar och därför kan det vara lite svårt såhär första gången när man tävlar en ny att veta hur just dens plan ska se ut. Då får man träna på att tävla hemma och ta tid hur lång tid det tar innan man känns på topp samt vad som krävs i träningsväg för att komma dit.
 
Jag räknar med 15 minuters framskrittning och 30 minuters framridning och då ser upplägget ut såhär:
Börja jogga i trav i låg form, övergångar till skritt - kolla reaktioner. Rida skänkelvikningar och skolor i en högre växel. Gå över i galopp och rida framåt, galoppera genom hela kroppen. Skrittpaus. Ta upp henne i traven, rida skolorna samt någon ökning. Ta några linjer ur galoppprogrammet, lägga in enkla byten och halt från galopp. Sista 10 minutrarna sätta trycket genom att rida övergångar passage - ökad trav sen går vi in på banan och är förhoppningsvis helt redo för att leverera.
 

Min tankegång

2015-02-11 @ 18:36:00 / Queen P
Tänkte förklara lite hur tankarna går i mitt huvud när jag tränar in ett program och när jag rider det. Jag vet inte hur ni gör men några av er kanske när ni pluggar in program tänker såhär "uppridning, vänster sväng, öppna osv.." Jag gör inte riktigt så utan jag föreställer mig i huvudet rida programmet och också hur det ska kännas och vad jag måste göra. Tänkte dela med mig till er och förhoppningsvis får ni några egna tips till kommande tävlingar. Utgår från Queens perspektiv och inför våran debut i MSV C:1
 
 Inridning från höger, nästan ställa vänster, tänka mellangalopp - snabb upptagning - pang, halt, hälsning. Rak linje ut, titta till vänster nogranna hörnpasseringar(gäller hela programmet), samla upp ordentligt innan mellantrav, nästan tänka passage med ett lätt uppåtresande tygeltag, mellantrav, sikta på att komma ut lite innan bokstaven, tydligt upptag nästan till passage. trav genom kortsidan. tänka framåt i traven innan öppnan, öppna, 10meters volt - passa yttersidan, rida framåt i slutan, sluta. rida framåt på kortsidan, samla upp ordentligt innan ökadtrav, nästan tänka passage med ett lätt uppåtresande tygeltag, ökadtrav, sikta på att komma ut lite innan bokstaven, tydligt upptag nästan till passage. halt vid A rygga 4 steg. kvickt framåt igen. tänka framåt i traven innan öppnan, öppna, 10meters volt - passa yttersidan, rida framåt i slutan, sluta. bara tänka skritt vid C vara på direkt i skritten så hon skrittar framåt. mellanskritt, visa bra övertramp samt mer djup i formen. upptag med bibehållen takt i skritt. göra hörnpasseringar vid P och V. galoppfattning lite innan bokstaven, tänka framåt i galoppen. dela upp vägarna och rida från punkt till punkt M - E halvcirkel från E - B och från B - G och rakt ut på C ut i höger varv. rida "hörnpasseringar" R - S med enkelt byte, lätt avbrott och på med benen direkt i skritten. hörnpasseringar V - P med enkelt byte, lätt avbrott och på med benen direkt i skritten. inte snedda ut så det blir en serpentin utan verkligen vara så rakt som möjligt. visa en fräsch galopp på kortsidan. mellangalopp, inte satsa för dåligt, sikta på att komma ut innan bokstaven, tydligt upptag till samlad galopp, trav - tänka framåt. ny galopp. dela upp vägarna och rida från punkt till punkt H - B halvcirkel från B - E och från E - G och rakt ut på C ut i vänster varv. ökad galopp - satsa allt vi har, tydligt upptag till samlad galopp, trav - tänka framåt. bra hörnpassering, planera vägen mot uppridningen. tänka mellantrav, halt, hälsning!
 
Hoppas ni förstår, såhär ska det gå till för oss och det är såhär jag pluggar in det. 

Månadsdag

2015-02-11 @ 14:28:00 / Queen P
Idag den 11e var det en månad sen jag provred Queen! och jag föll pladask, så glad att jag åkte och provred henne men egentligen om jag sett henne på annons hade jag nog inte fått något intresse då jag letade efter en valack på minst 1,70 men hon är ju ett sto på 1,59 hehe. Men som Anna sa, det här är en häst som måste ses för hon är otroligt skön att rida och man får en riktigt bra känsla utav henne.
 
Då kunde jag nog bara drömma att det skulle bli såhär bra, vi har perfekta samarbetet och jag känner att jag och Queen passar så bra ihop. Har riktigt kul med henne och ännu roligare kommer vi få! Vi gör vår tävlingsdebut om 1½ vecka, känns redan pirrigt men jag är samtidigt super laddad!
 
provridningen 11 januari 
 
första träningen ihop

Onsdag

2015-02-11 @ 11:10:12 / Vardag
Redan onsdag, oj vad tiden går fort. Idag är det ju min skönaste dag i skolan och idag blev den extra skön. Har bara haft en lektion i hästspecialiseringen där jag redovisat om hjälptyglar. Sen har vi suttit och pratat om våran aktivitetsdag som vi ska hålla, det låter som att det blir en clinic med hopp och dressyrinriktning med en liten twist ;) låter spännande va? Mer information senare om det när det närmar sig och när vi vet var vi kan vara. 
 
Nu har jag slutat för dagen, idrottslektionen kl 11 blev inställd så nu sitter jag i biblioteket och väntar på att klockan ska bli 12.20 så jag kan åka till kumla och sen vidare till Queen för att trimma ihop oss lite. Dressyträning imorgon! Rb ska ridas ikväll när jag kommer hem.
 
 

Fokus på grunder

2015-02-10 @ 15:01:00 / Queen P
Vi har ett bra upplägg den här veckan och framåt med Queen. igår red jag ett lättare joggingpass, idag rider Anna (ägaren) ut, imorgon rider jag dressyr igen och sen på torsdag har vi dressyrträning för Anna Björkman. Vi har också en träning nästa vecka inplanerad på tisdag och sen är det vår tävlingsdebut som gäller nästa söndag. Jätte roligt att vi tränar så kontinuerligt och det känns som att det ger oss så mycket.
 
Igår var jag ute och joggade Queen mest för att få bort ev. träningsvärk, vi gick tillbaka ett snäpp och red grunder så som övergångar i en låg form. Man kan inte alltid rida i dom stora flashiga stegen och i den högsta formen utan ibland måste man även checka av den låga formen och de små korta stegen med fokus på kontroll så det var det vi gjorde igår. I galopp red vi bara framåt och tänkte på att galoppera genom hela kroppen. Red några vänsteröppnor då Anna påpekade det när jag ridit programmet att hon inte riktigt var igenom i vänstersidan så jag jobbade med den och främst då att hon travar på framåt och inte hamnar i balanstrav som hon lätt gör. Blev bra mot slutet då la jag ner och klappade om henne! Det kan inte alltid vara på blodigt allvar utan ibland måste man ta de lätt och ha kul tillsammans.
 

Gårdagens MSV C

2015-02-09 @ 17:58:19 / Film
Jag lägger upp filmen trots några missar i programmet.
som sagt så missade både jag och Anna halten med ryggningen båda gångerna vi red programmet haha. Sen fattade jag galopp för sent vid två tillfällen och höll på att glömma rida snett igenom men kom på det och det blev en dålig väg.  Inridningen var lite vinglig, första ökade traven satsade jag inte fullt ut. andra ökade traven satsade jag för mycket så det blev inslag av galopp. Skolorna var jätte bra. Skritten lite energilös. Lite sämre vägar i galoppen, bra ökad galopp, men misskommunikation i enkla bytena. Det mesta som var lite sämre idag beror på att vi inte riktigt känner varandra till 100% men det var en nyttig träning och vi lär oss av våra misstag!
 
Var inte för hårda mot oss när ni ser på filmen ;)
 

Full vecka!

2015-02-09 @ 07:31:00 / Planering
Måndag: jogga Rb på morgonen, skola 9-14, jogga Queen, kalas på kvällen
Tisdag: skola 8-15, jobbar 18-21, Rb vilar
Onsdag: uteritt Rb innan skolan, skola 11-12, dressyr Queen
Torsdag: skola 9-15, dressyrträning för Anna Björkman med Queen kl 16, jogga Rb
Fredag: dressyr Rb innan skolan, skola 10-14, jobbar 17-02
Lördag: hästvakt (insläpp, kväll) dressyr Rb
Söndag: hästvakt (utsläpp, lunch, em, insläpp, kväll) dressyr Rb
 
Bara denna vecka kvar sen är det sportlov!!
 
 

Gårdagen i bilder

2015-02-08 @ 20:13:00 / Bildinlägg
Nu ska ni få se bilder från clinicen som jag tog på ryttarna, Lina hamna på flest bilder haha! Men några till fick komma med dom också. Är de du på bilden och du vill använda den så är det okej men då vill jag att du skriver att jag har fotat samt länkar till min blogg. Finns du med bland dessa bilder så har jag fler bilder på dig, då kan du mejla mig på ewe1997@gmai.com för fler bilder. Finns du inte med så har jag inga foton på dig.
 
Dagen var upplagd som så att 5 grupper red i olika utbildningsnivåer för Jeanna först ut var unghästarna sen ponnys, MSV B, MSV A och GP.  Jag kände faktiskt när jag kollade på MSV B gruppen att jag och Queen hade platsat där då vi faktiskt tränar på samma saker, vem vet nästa gång kanske man får vara med själv!
 
Jag använde mig av manuella inställningar men bytte lite från ekipage till ekipage, ibland ville jag ha varmare färger så då ändrade jag lite men nu i efterhand tycker jag nästan att de kalla färgerna blev bäst. Då vet jag det till nästa gång! Har iallafall lärt mig nya kameran nu känner jag och jag behärskar att fota i ridhus.
Canon EOS 500D, iso: 3200, 1/120, f/3-6 (varierade lite)
 
Tack för en jätte trevlig dag och jätte trevligt anordnat Lina!
 
 

Nytt i garderoben

2015-02-08 @ 17:24:00 / Utrustning
Igår var jag ju som sagt på clinic i Sparreholm för Jeanna Högberg. Lina hade bjudit in mig och frågade om jag kunde hjälpa till att ta betalt i kassan, klart man ställer upp! Jag fick komma in gratis, äta gratis och se alla fina ekipage och det hade räckt gott och väl åt mig men utöver det fick jag också en påse från Kvalité häst och hund! Så roligt, påsen innehöll benlindor, mössa och halsduk från musto. Så roligt att få, tack snälla!
 
Det var en jätte rolig och givande dag! Snart kommer bilder på alla ekipage, var du med och red så kontakta mig på ewe1997@gmail.com så kan du få alla bilder på dig och din häst!
 
 

Programridningen

2015-02-08 @ 13:51:41 / Queen P
Hej på er! nu har jag landat efter en minst sagt hektisk helg. Men nu är den överstökad och jag ska ta en riktigt lugn och skön kväll ikväll. Är så otroligt trött och utmattad längtar bara tills det blir kväll så jag kan sova. Men jag har ju lite roliga saker att berätta och visa för er först och nu tänkte jag berätta om dagens programridning som jag laddat upp så länge inför. 
 
Jag har pluggat hårt på programmet som vanligtvis sätter sig efter första gången men MSV C:1an har verkligen varit svårt att få in så idag gjorde jag några fel bland annat så missade både jag och Anna halten med ryggningen båda gångerna vi red programmet haha. Sen fattade galopp för sent vid två tillfällen och höll på att glömma rida snett igenom men kom på det och det blev en dålig väg. Men så kan det ju bli och som tur är gör det inte så mycket på träning, nu har jag 2 veckor på mig att lära mig programmet till 100% för sen när det väl gäller då är det helt oacceptabelt att rida fel.
 
Hur gick det då? Jo efter att jag värmt upp så fick jag rida programmet. Inridningen var lite vinglig, första ökade traven satsade jag inte fullt ut. andra ökade traven satsade jag för mycket så det blev inslag av galopp. Skolorna var jätte bra. Skritten lite energilös. Lite sämre vägar i galoppen, bra ökad galopp, men misskommunikation i enkla bytena. Det mesta som var lite sämre idag beror på att vi inte riktigt känner varandra till 100% jag måste lära mig bättre exakt hur mycket hjälper jag måste ge och hur mycket jag måste ta. I enkla bytena funkar det bara med att tänka skritt så går hon ner mjukt och jag tog väl i för hårt första gången så det blev nästan halt, andra bytet blev bättre. Men det är såna där smågrejer som man alltid kan göra bättre. Tyvärr fördes det inga protokoll men jag frågade Anna vad hon skulle säga uppskattningsvis att vi skulle få från den ritten och hon sa 65% så det kändes ju mer än okej!  
 
Därefter fick jag rida programmet igen och då var Anna med hela tiden med kommentarer och sa vad jag skulle göra bland annat tänka lite mer framåt i skolorna så hon får ännu bättre gångarter, vara noga med att samla upp innan och efter ökningarna. Nästan tänka passage för att verkligen markera samt för att få upp nosen och bogarna på henne. I galoppen fick jag bra hjälp då skulle jag liksom dela upp allting och verkligen fokusera på att rida från punkt till punkt och inte så någon sträcka som transportsträcka. Skulle verkligen visa att jag red från t.ex M - E halvcirkel från E - B och från B - G och rakt ut på C liksom dela upp vägarna så jag gör dom ännu mer noga och på punkten. Kändes mycket bättre efter att jag ridit ihop med Annas kommentarer och så avslutade vi med galoppprogrammet igen så det verkligen sitter och tillsist red vi passage - ökad trav - passage och så sa hon att innan jag går in på banan så ska jag göra så för då taggar Queen till och får en ännu bättre gång.
 
Jätte bra och nyttiga tips som jag fått med mig! Nu ska vi traggla vidare och göra ännu bättre ifrån oss i Mariestad om 2 veckor.
Tyvärr dök inte Josefin upp idag.. Så det blev inga bilder och hade jag vetat att hon inte skulle komma så hade jag såklart tagit med min egna kamera. Väldigt ledsen för det då jag jätte gärna viljat visa er bilder när hon va så fin speciellt mot slutet.
Mamma filmade dock när jag red första gången men det är ju långt ifrån perfekt och så red jag ju fel och allt så jag vet inte om jag vill visa det heller, eller vad tycker ni?
 
 

05.27

2015-02-07 @ 05:27:42 / Vardag
Godmorgon hörni! Jag ska ta mig upp ur sängen och sätta igång dagen nu, en lång sådan har jag framför mig. Men rolig också hoppas jag. 6.45 sätter jag mig på tåget till Örebro sen blir jag upphämtad 7.30 och så åker vi vidare till Sparreholm och Jeanna clinicen. Sen är det direkt hem och hoppa i arbetskläderna och så ska jag jobba 18-02.

 Jag ville bara kika in och säga att idag tar jag bloggledigt, lite ofrivilligt då jag tyvärr inte har något internet som jag kan uppdatera er med. Ni får helt enkelt stå ut. Under tiden kan ni roa er med att läsa äldre inlägg eller kolla igenom alla mina filmer på videofyme, eller varför inte följa mig på instagram @enewese där finns massa material som aldrig kommit upp här! 

Hoppas ni får en trevlig dag

Snögalopp

2015-02-06 @ 17:01:00 / Vardag
Jag har ju tidigare berättat att våran granne har en travbana som hon brukar rida och köra sina hästar på. Hon är så snäll och låter oss rida på den också. På sommaren är den helt perfekt, flera kilometer i sand och nu på vintern har de plogat upp den så det är ett spår man kan rida i och idag tog jag och mamma oss ut i spåret för lite träning. Det var såååå härligt för solen sken och snön glittrade, rb hade så kul när vi låg och rullade i alla gångarter. Jag önska att ni alla kunde följa med mig hit och rida här ihop med mig, det är guldvärt!
 
Mamma filmade en snutt så ni får se hur härligt det här. I bakgrunden uppe på kullen kan ni se vår går och våra hagar.
 

Hej mitt vinterland

2015-02-06 @ 15:10:00 / Stall Marieborg
 
Såhär ser det ut hemma hos oss nu, ett riktigt vinterland! Snön ligger 70cm(!) tjock, man skulle kunna tro att jag bodde i Norrland men nej jag bor i Örebro..
Hur ser det ut hos er?

Fullspäckad helg

2015-02-06 @ 12:04:43 / Vardag
Fullspäckad är ett ord som stämmer ganska bra överrens med hur min helg ser ut! Jag blir nästan trött av att tänka på allt jag ska göra och måste komma ihåg. Det ligger väldigt mycket planering bakom för att få allt och klaffa den här helgen men det är roligt.
 
Idag är det fredag och jag är faktiskt ledig från skolan, egentligen skulle jag haft ridning på morgonen och sen 3 lektioner men alla blev inställda så jag tog en sovmorgon och red sen ut med Rb ihop med mamma. Nu ska jag vidare till Kumla för att rida Queen och sen tänkte jag ta en lugn och skön kväll ihop med pojkvännen, men det blir en tidig kväll för imorgon ska jag upp lika tidigt för då bär det av till Sparreholm på Jeanna Clinic. Jag har fått en fribiljett då jag lovat Lina att hjälpa henne och ta betalt för alla som ska in och se clinicen så det ska bli jätte kul att träffa alla och jag vet att jag har många bloggläsare som ska dit. Åker upp med mina vänner Agnes och Pim tillsammans med deras mammor och jag ser fram emot en jätte bra och lärorik clinic med fin ridning, tar även med mig kameran så ni som missar detta har något att se på. Sen bär det av hemåt igen till Hallsberg och då ska jag jobba 18-02 på hotellet, är sådär lagom taggad på det efter att ha varit på clinic i ett kallt ridhus hehe.
 
På söndag är det programridning som gäller för mig och Queen. Då ska vi rida MSV C:1 i Askersunds ridhus för Anna Björkman. Jag ska rida kl 11.30 sen går vi igenom programmet och tränar på våra svagheter. Ska bli jätte kul! Jag tror Josefin kommer och fotar oss sen ska jag be mamma filma hela programmet så jag själv kan se och eventuellt visa er om det ser bra ut ;) Sen ska jag vidare hem och rida Rb, han vilar på lördagen som ni kanske förstår för där går det inte att klämma in nånting mer haha.
 
 

morgonstund

2015-02-06 @ 08:36:00 / Vardag
 

Försäljning

2015-02-05 @ 19:42:00 / Vardag
Det börjar bli dags att metalt förbereda oss på att sälja min käraste ägodel, det är ett sjukt svårt beslut vi ha tagit men samtidigt känns det som att det börjar bli dags. Rb ska få hitta ett nytt hem i sommar/höst efter att ha varit min i nästan 5 år. Men först ska vi ha en rolig tid ihop på tävlingsbanorna och göra det han älskar allra mest - visa upp oss! Jag känner mig klar på Rb och klar på ponny och det är dags att han blir någon mindre ryttares nya stjärna. Vi har redan några familjer som vill komma och kolla på honom när försäljning blir aktuellt och jag hoppas att det klickar redan där, vore så skönt att han hamna nära för jag vill jätte gärna vara delaktig i fortsättningen och peppa/stötta hans nya familj.
 
Men det viktigaste är att han hamnar hos en ryttare som verkligen älskar honom och kan ta vara på hans potencial och fortsätta utveckla honom och hittar vi inte den familjen då får han vara kvar tills vi gör det.
 
 

Fokuset

2015-02-05 @ 17:04:00 / Svar på tal
Hej! Måste bara säga att du har växt så himla mycket i mina ögon. Först när man såg dig på tävlingar och så kan jag erkänna att du verkade lite dryg. Men ju mer man läser bloggen så förstår jag att jag hade helt fel! Du är fantastiskt duktig och jag älskar bloggen ! 
Kram ;) 
 
Svar: Hej, jag vet inte vad jag ska säga, tack eller något? Kul att jag växer i dina ögon haha. Men jag kan nog erkänna att jag fortfarande är lite "dryg" på tävlingar. Eller det är iallafall vad många kan uppfatta mig som, dt är för att när jag tävlar så är jag så himla fokuserad och i min egna bubbla, ingen kan spräcka den för jag är så fokuserad på mig och hästen. Det händer ofta att jag bara går förbi folk som jag känner eller att jag inte hälsar när folk hälsar på mig men det är bara för att jag är så koncentrerad så jag skärmar av allt och alla omedvetet. Så det är inte för att vara dryg eller otrevlig jag är sån utan jag vill bara inte bli störd, sen efter ritten då är det frittfram att prata med mig och då är jag så trevlig och pratglad men det kanske man inte får uppleva för man blir så rädd för mig när jag är fokuserad haha ;) Hoppas ingen uppfattar mig dryg eller så utan att ni förstår hur jag fungerar. Det funkar bra för mig resultatmässigt!
 
 
 
Ni som har träffat mig på tävling, hur har ni uppfattat mig? det är väldigt roligt att höra!

Utbudet i Örebro

2015-02-05 @ 13:49:27 / Svar på tal
Hej! Har sett att du skrivit om att du tar ut equiterapeut till rb. Undrar om du har något tips om vem som är bra och som finns i Örebro län? Superbra blogg!:)

Svar: Hej! Tack för din fråga och vad roligt att du gillar bloggen. Jag kan absolut tipsa om en som är bra men jag har testat några som inte varit så bra heller men jag vill inte hänga ut någon offentligt på min blogg utan jag lämnar dom osagda så ska du få mitt tips om den bästa här i Örebro!
 
Till Rb använder vi en equiterapeut som heter Marie Liedström, hon har tidigare stått i vårat stall och har behandlat Rb i flera år. Hon använder sig utav ultraljud ist för laser vilket vi har varit mer nöjda med. Utöver det är hon också kraniosakralteapeut samt håller på med healing, sen om man väljer och tro på det eller inte det är upp till var och en men jag tycker det känns som att hon får rätt känsla av Rb iallafall och hon har verkligen gjort bra resultat med honom. 
 

Välj schabrak

2015-02-04 @ 19:21:00 / Utrustning
Tänkte låta er välja ut ett schabrak åt mig att använda på söndag på programridningen, jag tänkte köra på vitt då jag tycker det är finast och det passar bäst när man ska täna program. Så vita lindor, vita boots och så får ni bestämma vilket schabrak, kommentera en siffra som ni vill att jag ska använda!
 
1.
 
2.
 
3.
 
4.
 
5.
 
6.
 

Roligt samtal

2015-02-04 @ 16:03:00 / Vardag
Igår tog jag emot ett av de roligare samtalen när jag var i skolan, en tjej som ringde och erbjöd mig en MSV-häst att träna och tävla. Direkt börjar jag fundera på om jag har möjlighet med en häst till, det är ganska mycket just nu som ni vet men det är inte heller helt omöjligt speciellt inte när det blir vår och ridbart  i paddocken. Rent ekonomiskt funkar de också då jag inte behöver betala nånting utan får betalt och dessutom är det ju hur roligt som helst att ha flera hästar i träning och bara nyttigt för mig som ryttare.
 
Ägaren tycker att hästen är för svår för henne och har för stor kapacitet för att ridas av henne så hon vill lämna iväg sin storhäst på tillridning och inför en eventuell försäljning men helst vill hon se hästen bli tränad och tävlad av en duktig dressyrryttae och då blir jag ju väldigt hedrad när folk väljer att höra av sig till mig!
 
 
Så vi får se hur det blir, hon hade några redan som skulle provrida och sen skulle hon återkomma till mig om det blir aktuellt. Visst låter det kul? 

Två snöpass

2015-02-04 @ 07:03:00 / Vardag
Har ridit Queen nu 3 dagar i rad, lördag-söndag-måndag och det känns väldigt bra att ha gjort det. Försöker utnyttja all tid jag har i sadeln på hennes rygg för vi behöver lära känna varandra och för varje gång hittar vi fler knappar. Igår fick hon vila och idag så ska jag ut och rida igen!
 
Igår satt jag på Rbs rygg för första gången på lite mer än en vecka, han har ju fått vila nu när han gått hos equiterapeut men vi fick klartecken att det bara var o rida på som vanligt, skönt!  Så jag red lite lätt i mörkret när jag kommit hem från skolan en sväng i djupsnön så han fick skritta på i ett högt tempo. Travade och galopperade bara korta stärckor då det är väldigt ansträngande i den djupa snön och jag vill ju inte att han drar på sig något onödigt. Men han var fin och fräsch vad jag kunde känna och väldigt pigg vilket bådar gott.
 
Idag är tanken att jag ska göra samma sak och att jag ska hinna det innan jag börjar skolan, så det är bara att sätta fart! Hästarna är fodrade och jag ska bege mig ut och göra iordning stallet för att sen rida ut i snön igen. Härligt att ha det gjort innan skollan för efter skolan ska jag som sagt till Queen och rida henne, sen tar jag en lugn kväll ihop med min pojkvän!
 
 
Har ni lika mycket snö hos er?

Tacksam!

2015-02-03 @ 16:18:00 / Sponsorer
Då står det klart att även iår går Supportföretaget in med några tusen i tävlingskassan! Jag är jätte tacksam för det speciellt nu när jag har fler hästar i tävling vilket innebär att dubbelt så mycket pengar kommer läggas på tävlingar på en högre nivå än tidigare. Vi ska även titta på en sponsorjacka att bära framöver.
Känns så bra att ha den uppbackningen som jag har med sponsorer, hästägare och bästa teamet i ryggen som hjälper mig utvecklas. 2015 kommer bli vårat år!
 
 
Jag ska uppmana alla mina läsare att Supportföretaget inte sponsrar någon mer än mig, jag är deras enda ryttare i satsningen och de vill inte ha fler frågor på mejl angåendet detta.

Ett litet problem

2015-02-03 @ 15:44:00 / Vardag
Så mycke att göra och så lite tid, det här med tid går inte riktigt ihop för mig. Som ni vet så ska jag på clinic på lördag med Jeanna Högberg. är där från 9.30-16. Igår ringde de från hotell Stinsen mig och frågade om jag kunde jobba den dagen 18-02, jag försöker ta alla chanser jag får att jobba så jag kan tjäna in till träningar. Men dagen därpå är det ju programridning för Anna och då ska jag och Queen rida MSV C1 och då måste jag alltså få allt det här att gå ihop. Förhoppnignsvis är vi hemma från Sparreholm innan kl 18 så jag hinner jobba iallafall men sen är det väldigt svårt att komma hem till mig kl 2 en lördagkväll så jag får övernatta hos min pojkvän men sen då? måste hitta en lösning så jag kan ta mig hem innan eller direkt till Askersund där träningen är.
 
Det ligger mycket planering för att få ihop min vardag...
 
 
 

Måndagkväll

2015-02-02 @ 19:17:42 / Vardag
Hej! jag tänkte bara kika in lite snabbt här och prata med er om de senaste dagarna. Igår red jag ett toppenpass på Queen, jag har börjat utforska lite vägar här omkring och hittade en bra väg där det fanns massa gärden att rida på så igår red jag några varv i hög snö. Korta intervaller passage-trav i stärkande syfte samt några öppnor, avslutade med en galopp där hon fick sträcka ut ordentligt och så ställde jag mig i lätt sits, jätte härligt! Sen fick jag skynde mig tillbaka hem till hallsberg och snabbt göra mig iordning för div 1 middag. Vi träffades på Al forno i Örebro och åt pizza som var hur god som helst sen satt vi där i 3 timmar nästan och pratade häst, jätte trevligt! Hade kunnat sitta minst 3 timmar till, vi är ett riktit härligt gäng och det känns som att det här kan bli hur roligt som helst.
 
Vi fick reda på att första omgången av div 1 kommer flyttas till ett datum i April vilket innebär att vi har mer tid att träna ihop oss. Men det gör mig jäte arg för jag hade anmält till den tävlingen en LA P:1a och kom med, sen bytte jag klass till Lagtävlan då jag trodde vi skulle rida lag och då blev jag reserv och nu när det inte blir av så vill jag byta tillbaka men då kommer ju inte jag komma med säkert... ååh..
 
 
Idag gick jag 9-14, en ganska lugn och skön dag i skolan, vi förberedde buffén till imorgon när vi har restaurangen öppen. Åkte direkt efter skolan till Queen och så red jag ut en lite längre tur,  var ute nästan 1h o 15 minuter, hittade en jätte bra väg där jag kunde trava och galoppera. Det har ju kommit så mycket snö hit så det är ju perfekt att ligga och rulla i. Hann med bussen tillbaka hem igen och nu ska jag ut till stallet till häst nr 2 för dagen. Som tur är har vi en praktikant i stallet som gjort iordning allting åt mig så jag behöver bara göra det roliga - rida!
 
 

Två träningsfrågor

2015-02-02 @ 14:12:04 / Personlig träning
Fråga: Jag skulle behöva lite tips på bra övningar man kan göra hemma med kroppen som redskap.
Svar: Hej! det finns jätte mycket saker du kan göra hemma med kroppen som redskap, man behöver inte alls betala dyra pengar för ett gymkort eller för massa vikter att ha hemma. Välj ut en kroppsdel som du vill träna och så finns det jätte mycket du kan göra.
 
Ben: squats, utfallssteg, jägarsits.
Armar: Armhävningar.
Mage: situps, crunches, cykelsitups, plankan, sidoplankan.
Rygg: ryggres
 
Sen bara för att du tränar en sak så betyder inte det att du bara involverar den muskelgruppen utan du får ju med dig så mycket andra muskler också som krävs för att göra övningen.
 
 
Fråga: Jag är inte så duktig på att äta frukost och "bra" mat överhuvudtaget. Så om du kanske har några tips på vad jag kan äta. Jag måste ju liksom äta eftersom jag rör rätt mycket på mig men vad är bra och vad är dåligt? :) Jag älskar din blogg ;)
Svar: Tack för att du uppskattar bloggen och bra att du inser att kosten är mycket viktig. den utger ungefär 70% av ditt resultat, 30% är bara träningen. Kosten är ju väldigt varierad beroende på vad du vill med ditt tränade. vill du gå upp i vikt och bygga muskler så ska du ju äta på ett visst sätt, vill du gå ner i vikt och bli smalare så ska du ju äta på ett helt annat. Vill du bara träna för att må bra så skulle jag rekomendera äta måttligt av varje. Mycket sallad, mycket kött, inte så mycket av kolhydrater så som pasta, potatis, bröd. Inte heller så mycket fet mat som allt friterat och pizza, sånt som är så gott! Jag hade också uteslutit godis och chips eller bara ätit det en gång i veckan.
 
Till frukost så finns det ju hur mycket som helst som du kan göra, nu kommer den inre kocken i mig fram för jag älskar det här med frukostar! Havregrynsgröt är jätte bra i muskelförebyggande syfte. Annars är det ju gott med en smoothie som är mitt bästa tips, där kan du ju forma den precis som du vill och som du är sugen på. Kvarg med lite frukt är också en väldigt god men nyttig. Bröd skulle jag inte äta speciellt inte vitt bröd, ägg och bacon är väldigt fett och bra för dom som vill gå upp i vikt. Avocado är väldigt nyttigt och en god frukost!

Hoppas du känner att du fick lite mer ideér annars är det bara att fråga igen. Lycka till!

 

Vecka 6

2015-02-01 @ 17:06:32 / Planering
Måndag: uteritt Rb, skola 9-14, dressyr Queen
Tisdag: skola 8-15, uteritt Rb
Onsdag: jogga Rb, skola 9-12, jogga Queen
Torsdag: skola 8-15, dressyr Rb
Fredag: uteritt Rb, skola 11-14, jogga Queen
Lördag: Clinic för Jeanna Högberg
Söndag: Programridning MSV C:1 för Anna Björkman, 11.30 i Askersunds ridhus
 
Rolig vecka framför mig!
 

1a februari

2015-02-01 @ 12:05:00 / Vardag
Hej på er! jag tänkte kika in och berätta om hur dagen idag ser ut men först tänkte jag berätta lite om gårdagen. Var ju hos Queen och red och vi fick vårat första lilla bakslag, jag kan inte säga att det gick dåligt för i mångas mening så hade det nog varit ett drömpass men jag är ju väldigt petig och noga med detaljerna och det kändes inte helt 100. Men vi tar nya tag! Innan jag åkte hem så muta jag Queen med lite morötter samt gav henne en helkroppsmassage inklusive stretching.
 
Sen när jag kom hem så hoppa jag i badkaret innan jag gjorde iordning mig för 18år fest för min kära vän Viktoria, träffade alla goa vänner där, vi som brukar hålla ihop samt några till så det var jätte kul. Var hemma tidigt och somnade till en film.
 
Idag är det första februari, ny månad nya tag och den här månaden har jag sett fram emot. Tänk att om 22 dagar gör jag min storhästdebut, i MSV C dessutom! helt galet kul. Snart ska jag åka till Queen igen och rida, tänkte få igenom det jag inte lyckades med igår och hoppas på ett bättre resultat idag. 
 
Ikväll så kommer mamma och hämtar upp mig och så åker vi vidare till Örebro för middag med div 1 tjejerna. Ska bli jätte kul och mysigt att träffa alla goa tjejer o prata lite tävlingar framöver. Vi är ett härligt gäng och jag tycker om alla jätte mycket så det ska bli jätte roligt.
 
Hoppas ni får en fin dag!
 

Mål för Februari - Queen

2015-02-01 @ 10:20:31 / Planering
 • Jobba med vänster öppnan då den är lite sämre och då hon gärna lägger sig i sin kadenstrav som visserligen är frän och härlig att se på men öppnan måste ha mer flyt och göras på rätt sätt.
 • Tänka framåt i varje övergång så det inte blir tvärnit.
 • Få fram handen mer på tygeln samt inte hålla in henne för hårt då hon lätt blir bakom lodplanet.
 • Träna in MSV C:1an samt göra en bra tävlingsdebut där jag känner att jag inte kunde gjort bättre ifrån mig!
 
Så himla taggad på den här månaden med Queen, känns jätte roligt allt ihopa och jag längtar efter att visa upp oss på tävlingsbanan, kommer va så stolt när vi travar in där och Queen lika så skulle jag tro. Åh jag får gåshud över hela kroppen, de kommer bli så kul!