Gärdet

2014-08-31 @ 19:56:08 / Vardag
Idag tog mamma och jag en spontanare till gärdet ihop med kameran, tanken var att låta Rb springa av sig lite överskottsenergi och det funkade bra! han bjöd på bakutserier och galoppombyten hit och dit och var jätte glad med andra ord. Ja jag är en dressyrryttare men jag låter faktiskt min häst få vara häst!
 
Vi använde kameran för första gången och trots att det börjat skymma så skötte den sig jätte bra, min kamera gick inte att använda efter kl 18 för då blev bilderna jätte mörka och suddiga men jag blev positivt överraskad över denna trots att jag använde vanliga inställningar (sport) då jag inte lärt mig hur man gör manuella på en canon, nån som vet som kan förklara för mig? hittar inte hur man ändrar iso, slutartid och bländare?

Det är inte ofta ni ser oss såhär - skydd, omatchat, inga stövlar(!!!) men ibland måste man våga vara all natural ;) haha men det kommer inte hända igen de lovar jag.
 
 

Nästa vecka

2014-08-31 @ 19:19:00 / Vardag
Måndag: Jogga
Tisdag: Dressyr på gärdet
Onsdag: Kondition
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt
Lördag: Dressyr 
Söndag: Kondition
 

Veckans bloggläsare

2014-08-31 @ 16:28:00 / Vardag
Denna veckas bloggläsare blev fina Sanna som verkligen gjorde sig förtjänt av lite exponering, Sanna bloggar ihop med sin vän på deras blogg Skyjump, namnet är mycket bra som lockar en att läsa och jag tycker är det är en väldigt bra blogg trots att jag inte är hoppintresserad. 
 
 
Intervju med Sanna:

Berätta lite kort om dig själv: 
Jag är en tjej på 14 år som bor i Skåne med min D-ponny. Det finns inte så mycket att berätta om mig mer än att jag är väldigt framåt, bestämd och ger aldrig upp om det verkligen är något jag vill! 

Berätta gärna om din häst: 
Min häst Fanta är ett danskt D-ponny sto född 2005. När jag för ca 7 månader sen fick henne kunde hon inget mer än grunderna och hade bara bott i Sverige i knappt 2 månader. Nu efter mycket tid, träning och skoj hoppar vi redan banor på 1,10 meter, har kommit ut på en och annan pay and jump och så smått jobbar oss fram i dressyren också! Det är en väldigt speciell ponny som endast är 4 år i huvudet och allt annat, men har ett hjärta av guld, älskar att lära sig nya saker och är väldigt pigg, glad, positiv och social! 

Vad har du för mål med ridningen?
Mitt mål med ridningen är att ha det kul för och främst! Att få ha det bandet med min ponny och njuta av tiden tillsammans! Men sen också såklart ponny SM i hoppning, Falsterbo och sånt. Det är några mål jag har, och de målen vill jag nå med min ponny, Fanta :)

Hur hittade du till bloggen och vad var det som fick dig att stanna? 
Hittade den på blogg.se's sida. Där man får visat sin blogg inne på sidan mot "poäng". Det som fick mig att stanna var att man blev så glad och peppad av att läsa bloggen, det var inspirerande trotts att jag inte kan mycket om dressyr utan bara hoppar runt ;) men det är svårt att förklara, jag blev vara så glad och inspirerad av din blogg, läsvärda inlägg, snygg design och fina bilder :) 

Hur länge har du läst enewe.se och vad gillar du med bloggen?
Ganska "länge", kanske 5 månader? 
Jag gillar inläggen, de roliga, läsvärda inläggen så jag blir glad och älskar sättet du skriver på! Sen gillar jag såklart också alla fina bilder, det är också väldigt viktigt :) 
Det är inte så jättelänge som jag läst din blogg, men längre kommer det bli!
 

Vill du bli veckans bloggläsare? En ny dras nästa vecka och då har du chansen! Allt du behöver göra är att läsa aktivt och lämna kommentarer under veckans gång. Lycka till!

Snälla förbjud grenen

2014-08-31 @ 10:31:00 / Åsikter
Jag tänkte dela med mig av mina åsikter kring en populär gren i hästsammanhang som det också är mycket snack om nu i media på grund av världsmästerskapen.
 
Ingen kan ju undgå alla olyckor som skett i fälttävlan, bara de senaste dagarna har flera ekipage gått om kull, slagit halvt ihjäl sig, hästar har dött!! - det tycker jag är det absolut värsta, att hästar som bara faller ihop som nu under VM efter deras terrängritt, eller dom som dör på banan, som kraschar för olyckligt och får offra sitt liv. Vad fan sysslar vi vi med? eller ska jag säga Ni, ni som håller på med den här sjuka och farliga sporten. Ni utsätter inte bara er själva för enorm fara utan också eran häst, hur vågar man?
 
Anna Hilton och Matrix W gick omkull på det sista vattenhindret.
Svenska Anna Hiltons otäckta vurpa, som tur va gick "bra" som de så fint beskriver det.
 
Jag gillar faktisk iden av att kunna prestera i olika grenar så som fälttävlan egentligen går ut på, det är en vanlig hoppbana, en dressyrdel och sen den här terrängen. Men man borde göra terrängen säkrare, kanske ge hästarna en chans att riva eller så tycker jag att man ska förbjuda terrängritt helt.
 
 
Den här fina hästen - Wild lone dog efter sin terräng ritt, han föll ihop utan orsak. Ryttaren säger (tror) att det inte beror på hans prestation på banan då han kändes pigg, fräsch och med energi kvar efter målgång, men jag känner bara sådär nej.. en häst dör inte bara utan anledning, antingen var någt fel i honom som olyckligtvis inträffade under VM, eller så var det på grund av överanstränging och att han helt enkelt inte pallade mer. Hästen är under obduktion och sålänge dom inte vet svaret så kan man spekulera hur man vill.
 
Men det är inte det enda dödsfallet under terräng.
senast i juni dog 2 ryttare under fälttävlan i Somerset, jätte tragiskt. 
 
Men hästarna då? det är dom jag tycker mest synd om, att ryttarna är så dumma och utövar denna gren helt frivilligt och drar med sig hästarna i det. Det är hemskt! 
 
Terrängtävlan borde förbjudas och det borde skett för länge sen!
 
 
Detta är inte vackert.
 
 

Min åsikt

2014-08-30 @ 20:07:00 / Åsikter
Jag lät ju er tycka till igår angående knoppar, jag visste att inte många skulle tycka som jag, det var faktiskt bara en, Alice, som tyckte så! Men det kommer inte få mig att ändra min åsikt såklart.
 
På Rb och andra mörka hästar tycker jag det är riktigt läckert med vita snoddar, och ett få antal, för det är ju det jag använder. Varför just vita är för att när man tävlar har man ju redan ett tema på vitt, vita ridbyxor, ridhandskar, schabraket, jag har vitt i pannbandet och rb har en vit strumpa, så jag tycker det är jätte fint när snoddarna är fina också! Men det är min åsikt.
 
 
 
Jag tycker inte alls det är snyggt med sydda knoppar, kanske för jag settså många som verkligen inte kan sy! många gör platta och ihoptrycka där man verkligen ser att dom är vikta, jag gillar att rulla flätorna så de blir runda och fina.
 
 
 

#fitness

2014-08-30 @ 18:41:27 / Personlig träning
Nu när jag börjat träna och ska tänka på formen så är det också viktigt vad man stoppar i sig, idag har jag köpt en sallad som jag ska äta medan Micke köpte en fet pizza, inte alls avundsjuk, han kan ju äta vad som helst utan att det syns på honom... 
Dagen

2014-08-30 @ 18:01:34 / Vardag
Hej! Idag har jag verkligen totalt glömt bloggen, men då är det extra kul att komma in och ha 25 nya kommentarer att gå igenom och svara på, och ja jag försöker svara på alla jag får in varje dag, tycker det är trevligt när ni har lagt ner tid på att kommentera så är det minsta man kan göra att svara.
 
Gårdagen då, jo jag va ju i skolan och sen åkte jag hem till Micke, framåt kvällen åt vi vår favoritmat - tacos därefter gjorde jag mig iordning och så åkte han, jag, johan och viktoria till marieberg en snabbis, på vägen hem släppte dom av mig och min vän viktoria på en fest utanför kumla. Hade en blandad kväll kan man säga men det bästa var att komma hem och somna ihop med Micke. 
 
Man kan ju tro att efter lite festligheter så ligger man bara hemma dagen efter fast jag var uppe kl 9 och gick en timmas lång promenad med deras hund, perfekt sätt att starta dagen därefter en dusch och sen frukost!

 
Nu ska vi åka och köpa lite mat och gott till kvällen (för min del - nyttigheter i form av nötter, mums!) Rb vilar men det gör honom bara gott efter en vecka av mycket konditionsträning!
 
Imorgon dras veckans bloggläsare, så nu är det sista chansen att lyckas bli exponerad på min blogg, blir det inte du så kan du alltid lyckas nästa vecka!
kram
 

Utvärdering Augusti

2014-08-29 @ 19:59:00 / Vardag
Månaden Augusti innehöll inte så många mål men de var långsiktiga vilket innebär att jag kommer ta med dom till nästa månad också.
 
 • Ett långsiktigt mål som jag ska jobba för nu varje dag är stadigheten mellan skänkel och hand, stillheten i sitsen och minimala hjälper för att kunna nå de högsta procenten. Det kommer bli tufft och det kommer inte ske över en natt man nu ska jag börja träna!
Ja här har det kanske inte blivit någon större skillnad, det är som sagt svårt att bara lära sig sitta stilla sådär men jag har jobbat mycket utan stigbyglar och jag känner själv att jag fått bättre kontroll men mer kan jag!
 • Befästa skolorna ännu bättre, nu ska LA P.1 tränas in!
Skolorna har faktiskt blivit jätte bra! han går inte med handbromsen i längre utan han gör det lätt och villigt, slutan var svår förut men nu är den nästan enklast. Jag tycker han är duktig iallafall! Men på nåt sätt är det lättare på långisdan eller snett igenom men som det ligger i LA P:1 funkar verkligen inte lika bra, nån som har något tips?
 
 

Tyck till

2014-08-29 @ 14:52:00 / Vardag
Nu ger jag er chansen att tycka till! Vad tycker ni är snyggast på Rb?
 
1. många knoppar och svarta snoddar
2. färre knoppar och vita snoddar
3. en egen kombination?

 
Jag väntar med mitt svar och presenterar det i ett eget inlägg senare!

Godmorgon fredag

2014-08-29 @ 07:48:00 / Vardag
Godmorgon på er! Jag kan inte beskriva hur skönt det är med fredag och heelg, den är så efterlängtad, har bara gått en vecka i skolan men jag är redan trött på det, nån som känner igen sig? Något som inte är skönt är den här träningsvärken som inte vill gå över, nej den har nästan gått och blivit ännu värre! 
 
Dagen ser iallafall ut såhär att nu ska jag ut och rida Rb innan skolan, tänkte ta honom till gärdet och ta ett dressyrpass, rekomenderar verkligen det! Hästarna hittar bjudningen själva, träningen blir roligare och man kan utnyttja om det finns lite backar och lägga travökningar där eller öppnor/slutor, det är super bra i stärkande syfte.
 
Sen så är min första lektion 11.20-12.20 och då slutar jag för dagen, ska ta en lunch och mötas upp med micke så ska vi handla lite mys för kvällen och sen ska vi ha en riktigt bra helg tillsammans! Hoppas ni får det också.
 
 

Hösten 2014

2014-08-28 @ 21:34:27 / Vardag
Hösten börjar krypa sig inpå och det är dags att se över en ny tävlingstermin, jag är en person som annars älskar att planera men just det här har jag bara skjutit och skjutit på, har inte orkat tagit tag i det men ikväll var det dags! Som jag nämnde i inlägget tidigare så har jag inga tävlingar på gång på ett bra tag så då får man lägga fokuset på annat, som för oss har vi tagit en veckas ledigt från dressyr och bara tränat kondition, styrka och andra egenskaper, vi har jobbat på framåtbjudningen och det gör man bäst ute i skog och på gärden.
 
Men såhär ser tävlingsplanen ut, jag har inte anmält till någon så inget är till 100% ännu.
 
12/10 - Nyckelryttarna, debut LA P:1
2/11 - Karlskoga, LA P:1
23/11 - Gyttorp, LA P:1
 
Dessa tre tävlingar återstår för detta år och jag hoppas verkligen att vi kan sätta kvalen för nationellt vilket innebär 62% i två av starterna. Det är inte omöjligt utan det gäller att ligga i med träningen och September kommer bli en riktigt träningsmånad. Dock så tänkte vi ta den här tävlingsfria tiden och utnyttja för att skicka mina stövlar för lagning så jag kommer inte kunna träna med stövlar på cirka 2-3 veckor vilket kommer bli tufft! men då tänkte jag ta det tillfället i akt också och rida mycket utan stigbyglar som gynnar min sits. Men vi får se om vi kan planera in någon träning för Erika då jag inte är så pigg på att träna utan stövlar, tycker verkligen det är jätte svårt att rida utan dom, men samtidigt skulle jag behöva hennes hjälp nu när vi ska avancera uppåt.
 
 
 

Inte så smart av mig

2014-08-28 @ 16:40:54 / Vardag
Jag sa ju till er igår att jag tänkte rida dressyr idag och att mamma skulle fota lite nya bilder till er här på bloggen. Men jag måste tyvärr göra er besvikna och meddela att det inte blir något för jag kan knappt gå! Jag va så dum igår och idag har jag träningsvärken från helvetet...

Hade ju inte tränat på två månader och de är klart man tappar lite, men jag gick in på gymmet igår och körde precis som jag brukade göra och började med 15 min cykling sen bara körde jag på med squats 25 x5 reps med 20 kilo skivstång som jag lätt brukar klara, några utfallsteg, lite insida lår på maskin och rumpa på maskin, avslutade med några mag/bålövningar och stretch på det men alltså jag kom knappt upp ur sängen imorse. Har såå ont i benen att jag nästan ligger och gråter haha! De va verkligen en pina att ha idrott på morgonen kl 8.50 och resten av skoldagen lika så.

Så tyvärr får jag ställa in dressyren idag, får se om vi hittar på något annat eller om jag blir sängliggande. Vi har ju ingen tävling på ett bra tag så just nu gör det inget om jag skippar ett pass faktiskt.
Jobba med Vinnie

2014-08-28 @ 15:53:00 / Vardag
Jag la ju upp filmen på miniatyrhästen Vinnie igår som ville bli travhäst, hittade den här gulliga videon sen, de söker stallpersonal på travstallet där Vinnie bor! är du rätt person?
  
 
Jag tror min Winnie skulle vilja träffa denna tv-kändis ;)

Onsdag

2014-08-27 @ 17:56:58 / Vardag
Idag har jag avklarat första gympasset för hösten! känns så himla skönt att vara tillbaka och nu ska jag satsa hårdare än tidigare med större mål och krav på mig själv. Gud jag kände träningsvärken redan 10 minuter efter jag tränat trots att jag stretchat extra länge och när jag red idag kunde jag knappt rida lätt, men det är så det ska vara eller hur? ;)
 
Direkt efter skolan åkte jag och micke till Askersunds marknaden och gick där några varv, tog en lunch ihop inne på smörgåsbutiken och åkte sedan hem till mig. Nu har jag ridit Rb och ska snart hoppa in i duschen och åka vidare hem till min pojkvän.
 
Kameran var med i stallet idag
 
 
Gjorde en liten ändring i schemat och tog ett pass på gärdet idag, rb var inte så framåt som jag trodde han skulle vara, han blir lite osäker och försiktig när underlaget är osäkert vilket jag kan känna är bra. Så vi tog det lugnt. Imorgon ska vi jogga på banan och då tänkte jag be mamma ta lite nya bilder på oss men så länge får ni nöja er med dessa två som togs innan jag red ut.
 
 

Nya tyglar

2014-08-27 @ 15:56:00 / Utrustning
 
Jag fick ett par nya tyglar här om veckan av Annelie som står i stallet, tack så mycket! de var jätte sköna och lätta att rida med, precis som jag gillar! avskyr stela och tunga tyglar utan dessa med gummi passa mig perfekt!

Winnie

2014-08-27 @ 12:49:00 / Vardag

Winnie är min otroligt söta shettis som jag haft sen jag var 8 år, min första häst alltså, idag är hon 22 år gammal men fortfarande pigg och fräsch! Just nu lär hon barn att rida när hon inte svärmar för rb som hon är så kär i.
 
ATGs nya reklamfilm har väl inte lyckats undgå er, jag tycker den är såå fin så ja börjar gråta varje gång jag ser den haha! Det hadlar om shettisen Vinnie som vill bli världens bästa travhäst, jag tänker såklart på min winnie då och då blir jag helt varm i kroppen. Den är såå söt! Men jag gillar logiken, en travhäst och nordsvensk som får en amerikans miniatyrhästs föl haha ;)
 
Har ni missat den så kan ni se den här.

Vad tycker ni om reklamfilmen? Inga drömmar är väl för stora

Måndag + Tisdag

2014-08-26 @ 20:37:45 / Vardag
Hej på er, tänkte kika in lite snabbt innan jag tar kväll. Starten på denna vecka har varit två intensiva dagar i skolan, ingen mjukstart direkt utan vi har stått i köket från 8 till 15 bland pannor och kastuller, kan ni fatta hur varmt det blir när man är i ett restaurangkök med ugnen, alla spisar och stekbord på full värme? det är rena döden där inne. I måndags gjorde vi kallopps och idag fisk i alla dess former. Har lärt mig jätte mycke bara dessa två dagar och det känns fortfaranade kul fast slitigt.
 
Efter skolan igår så red jag ut på Rb, enligt schema skulle vi kondisträna men eftersom det regnat konstant i flera dagar och jah alltid kondistränar på ett gärde så hoppade jag det. Han blev skodd igår och efter det så red jag kondis på grusvägar, vi red 5km i trav/galopp utan det minsta tecken på trötthet, härligt!
 

Idag så blev han longerad på banan i kanske 30 minuter, jag använder inte longering som träning utan det är för omväxlingens skull, rb tar det som lek och då hänger jag på. Så han får va oinspänd, dels för att jag kan tycka att det är farligare att ha han inspänd när han håller på och busar, sparkar och stegrar som han gör. när han är "fri" så känns det säkrare och dels för att jag inte vill sätta något tvång på att han måste gå i form när jag longerar utan han får välja själv och då blir det också mer ärligt. Faktum är att han väljer att gå på tygeln av sig själv, förutom när han vill busa lite ;)
 
Dåliga mobilbilder
 
 
Imorgon är det skola igen, en lugnare dag från 9-12. Börjar klockan 9 på gymmet sen efter skolan ska jag och Micke in till askersund på marknad, blir att köpa marknadsnougat och brända mandlar, finns det något godare?
 

Testar kameran

2014-08-26 @ 17:08:48 /

Igår var jag ute och testade kameran i stallet, tog bilder och filmade för att lära mig. Tyckte det va ganska svårt att hitta fokus, ni ser i filmen hur jag försöker att hitta rätt, det går tillslut! Är väldigt nöjd med den än så länge.


Canon EOS 500d

2014-08-25 @ 17:46:38 / Vardag
Och då var den min! Innehållet i paketet var alltså min nya kamera, jag sa ju att jag inte skulle vara kameralös så länge, i torsdags åkte min förra Nikon och idag kom min nya Canon, väldigt nöjd med valet och nu har jag en rolig tid framför mig att lära känna min nya kamera.
 
 
15 megapixlar, HD film, 18-200mm objektiv, extern blixt och en väska. Det enda jag vill ha nu är ett ännu längre objetiv och ett extra minneskort, men det får vänta! 
 
Testade såklart kameran en snabbis i stallet när hästarna stod inne, gillar den väldigt mycket!
 
 
Får testa det nån dag när jag rider men först måste jag lära mamma använda den för det är några olikheter mot min förra. Nu kan jag iallafall bjuda er på bra bilder OCH film!

Paket till mig

2014-08-25 @ 15:20:32 / Vardag

 
Gissa innehållet ! :D 
Glad tjej! 

Klädmärke

2014-08-25 @ 13:04:42 / Vardag


Visste ni att Rb är ett klädmärke, det står för Raw blue och tillverkar killkläder,  en kille i klassen har tröjan på bilden! Ser min hästs namn överallt;) 

Veckans läsare!

2014-08-24 @ 17:48:00 / Vardag
Vilken succé det blev att hylla en läsare, men det svåra är att bara välja ut en, ni har verkligen varit grymma!! ville välja fler men kom ihåg att ni har fler chanser, fortsätt likadant så kan det bli du som blir hyllad inför ett tusental unika besökare!
 
Men en som stack ut i mängden av kommentarer var Julia Stegfeldt. En jätte trevlig tjej som jag träffat vid ett tillfälle på connemara sm i norrköping som hon faktiskt vann, så fina ihop hon och hennes ponny! Jag rekomenderar verkligen hennes blogg då den liknar min lite, mycket hästar, träning och tävling. 
 
 
Här kommer en kort intervju med Julia.
 
Berätta lite kort om dig själv: Jag heter Julia Stegfeldt och går i 9an. Jag har ridit i ganska många år nu och har en ponny som jag tävlar med i dressyr upp till LA:P1. På fritiden gör jag inte jättemycket annat än hästar


Berätta gärna om din häst: Min ponny är då, som Evelinns, en connemara, e. Rolls Royce. Han är 15år och jag köpte honom med förhoppningar inom hoppningen, men han tycker mer om dressyren så vi bytte gren. Han är en charmig liten ponny som är väldigt ambitiös, han lär sig dressyrprogram utantill osv... Han vill alltid göra rätt.


Vad har du för mål med ridningen? Mitt mål med ridningen är väl att komma så långt jag vill och tills jag känner mig klar och ha kul på vägen! Och få många rosetter


Hur hittade du till bloggen och vad var det som fick dig att stanna? Jag hittade den i en Facebook-grupp faktiskt! Det som fick mig att stanna var att Evelinn också hade en connemara som hon tävlade i dressyr med, samma klasser som jag och det var väldigt kul att läsa då. Sen var jag fast!


Hur länge har du läst enewe.se och vad gillar du med bloggen? Bra fråga haha! Jag har läst den i några månader, 3-4 kanske. Jag gillar allt med bloggen men det bästa tycker jag är att det är varierade och roliga inlägg!
 
 
Tack Julia!
http://juliastegfeldt.blogg.se
 


Nästa vecka dras en ny läsare som veckans läsare, det enda du behöver göra är att läsa aktivt och kommentera flitigt så har du chansen att bli hyllad på min blogg!
 

Planering

2014-08-24 @ 16:51:00 / Vardag
Måndag: kondis
Tisdag: longera
Onsdag: jogg, rida unghästarna på Nyhammar?
Torsdag: dressyr
Fredag: vila, rida unghästarna?
Lördag: uteritt
Söndag: jogg
 
 

Micke rider

2014-08-24 @ 12:08:00 / Vardag
Micke och jag har varit tillsammans i snart 2 år men jag har aldrig fått han att rida och skulle nog aldrig få det heller, men det ändrades igår, igår red vi ut tillsammans och jag kan knappt fatta att det har hänt!! haha så kul var det. Han fick rb och jag tog mammas häst nightan, tror inte han förstår vilken lyckost han är ;) finns många som skulle vilja rida rb men jag låter verkligen ingen rida honom men det är inte varje dag man får upp pojkvännen på ryggen och då är rb den bästa hästen för det! Han är verkligen så snäll men han utnyttjar att det sitter en okunnig ryttare på ryggen och han blir lite lat och han försöker äta längs vägkanten som han vet att han inte får för mig hehe.
 
Så kul när han intresserar sig i mitt intresse, tidigare har jag ju fått med han på uteritt men då har han gått bredvid och jag har fått med han till atg vid ett tillfälle och några tävlingar, trots att han är helt ointresserad så ställer han upp och det är riktigt fint tycker jag!
 
 
Jag har en rolig film också men jag vet inte om det är för taskigt att lägga ut den, haha vad tycker ni? ;)

Ang. försäljning

2014-08-23 @ 19:00:00 / Vardag
Jag har fått in så mycket frågor men jag har så lite svar att ge er. Men idag tänkte jag ta tag i det hela och ge er mina tankar kring försäljning och framtiden .
 
Några av frågorna som trillat in:

Varför ska du redan tänka på försäljning?


Har du några planer efter försäljningen? Gå över på storhäst? Rida in unghästar? Tell us! Förstår ju också givetvis att det är så jävla jobbigt att sälja sin bästa vän. Men hoppas det går bra!


Hur ska du göra med ridningen när rb säljs?


Jag är väldigt kluven. Men varför jag redan börjat fundera på försäljning trots att jag har 3 år kvar är för att det känns som att vi har nått vår topp, jag vet att Rb inte har nått sin topp han skulle kunna gå FEI-klasser lätt men jag tror inte att han kan det med mig, han behöver en ny liten ryttare. Vi har inte kommit speciellt långt tävlingsmässigt men för vår individuella del har vi kommit jäkligt långt - kolla bara på utvecklingsfilmen, jag har ju gjort allt skitgöra nu är det bara att sikta mot stjärnorna med den här hästen.

Jag vill rida LA P:1 och se hur det går innan vi sätter ut annons, går det jätte bra ja då vill jag ju fortsätta men sen kan man ju alltid lägga ut en annons men vi har ju absolut inte bråttom att "bli av" med honom då jag har mina 3 år kvar och kan fortsätta att tävla honom och vi har tid på oss att hitta rätt familj, för det är det viktigaste.

 
Om jag är kluven i försäljningen så är jag ännu mer kluven i hur jag ska göra i framtiden med ridningen. Jag har två scenarium som jag måste välja mellan.
 
Ena är att jag  hittar en storhäst att låna och tävlar båda parallelt samtidigt som rb är på annons. Varför jag vill låna en storhäst är för att jag vill inte ha någon mer unghäst utan om jag ska ha en storhäst så ska den vara en läromästare och att köpa en färdigutbildad storhäst finns tyvärr inte på kartan ekonomiskt, hittade en häst jag föll för men den låg på 800 000 kr, så tyvärr men om jag skulle få ett super erbjudande om att få tävla en läromästare klar för MSV idag så tvekar jag inte! 
 
Andra är att jag säljer RB till nästa år, tar pengarna och flyttar ihop med min pojkvän, börjar jobba efter skolan och på helger och startar mitt liv och där med sluta med hästar. Jag känner att som 18 åring vill jag inte gå och köpa en häst och stå och betala på utan då vill jag börja mitt liv och kanske senare i livet ta upp det igen när man har en stabil grund att stå på.


Ska jag vara ärlig så lutar det just nu åt det andra alternativet och jag gjort det ganska länge.
Men hur det än blir så kommer jag minnas tiden med Rb som den bästa i mitt liv, han har gett mig så mycket och jag älskar verkligen den hästen. Det kommer bli riktigt svårt att gå skilda vägar men när den dagen kommer så kommer jag veta att det var rätt sak att göra.
 
 

Nymålat

2014-08-23 @ 17:46:55 / Vardag


 Mamma har varit flitig med penseln och målat i stallet, nu är de bara två hyllor kvar som jag ska fixa! Allt blir så fräscht med lite färg. 

Utveckling

2014-08-23 @ 12:21:00 / Träning
 
Ovan ser ni en film med 4 olika klipp, 2 som visar Rb som fyra åring när han hade svårt med galoppen, han sprang in i fattningarna släppte ryggen och sen var det bara full fart framåt och man fick hålla i sig så gott man kunde, om det var svårt att fatta galopp så var det ännu svårare att bryta av från galopp. Sen visar jag 2 filmer hur han är nu att galoppera, lätt, rund, mjuk och största förändringen är att han är väldigt reglerbar. Numera är galoppen hans stora plus och den förvända galoppen är nästan enklare än den rättvända haha! det kunde man inte tro då.
 
Skriv gärna vad ni tycker!

Godmorgon!

2014-08-22 @ 09:42:00 / Vardag
Första skoldagen gick bra och nu är jag på väg till den andra. Idag går jag 10.20 - 12.20 sen går bussen hem kl 14 igen. Då ska jag rida för första gången den här veckan, Rb fick en oplanerad vila med tanke på att jag varit sjuk och behövt vila mig men det gör nog han bara gott. 
 
Hitills känns allt bra med skolan, de va kul att träffa mina vänner igen och några nya ettor som kan kände igen, jag tog lunch ihop med min vän Josefin det är jätte kul att vi numera går på samma skola och kommer ha ryttarprofilen tillsammans. Mitt schema är helt okej jag går från 8-15 måndag tisdag då har vi kök och komma alltså ha restaurangen öppen och laga mat hela dagarna! onsdag 9-12, torsdag 10-15 fredag 10-12. Känns bra och det känns som jag kommer hinna med skolan, jobb och min egna häst. Vi får se nästa vecka!
 
Jag hade tänkt att visa er en film idag, en som har legat vääldigt länge och väntat på att bli uppladdad men jag har inte riktigt vågat. Det är ihopklipp från när rb var 4 som visar hur dålig han var på att galoppera, hur han sprang in i fattningarna och bara rusade iväg helt okontrollerat och sen lite klipp hur han är att galoppera idag.
Skulle ni vilja se det?
 
 

Kameralös

2014-08-21 @ 18:30:26 / Vardag
Numera är jag alltså kameralös. Kom en kvinna och köpte min kamera idag och det känns på något sätt tomt, nästan lite sorgligt, jag har haft den där kameran i vad som känns en evighet och den har inte missat en enda tävling nästan!
 
Så tyvärr inga nya bilder kommer komma. Vi får se hur länge till jag lyckas hålla mig kameralös, känner jag mig själv så blir det inte länge ;)
 
 
 
 

Schockemöhle chrome

2014-08-21 @ 13:58:00 / Utrustning

Höstkollektionen från Schockemöhle sports 2014 är här! CROME, finns i begränsad upplaga och ni hittar dem på hastia.se uppger ni enewe i kassan så får ni 10% rabatt! 
 
Schockemöhle leverar alltid kvalité och utseende tycker jag! Ännu en gång har de lyckats med en skit snygg logga, hur gör dom? 
 
Har ni några personliga favoriter? 
 
Sista natten

2014-08-20 @ 22:47:00 / Vardag
Hej på er! Ville bara kika in och säga godnatt, ja nu var det slut på sommarlov för mig och jag kan väl inte påstå att jag ser fram emot att gå upp 6 imorgon för att gå upp till skolan men det måste man ju. Känns iallafall bra att börja tvåan på gymnasiet, det är inte så himla långt kvar nu det är helt sjukt när man tänker efter att man gått så många år i skolan och nu har jag bara 4 terminer kvar. GALET.
 
Jag går restaurang och livsmedel på Alleskolan i hallsberg, hade man frågat mig i 5an vad jag ville bli så var jag fast bestämd vid att plugga till journalist! i sjuan kunde jag inte ens ta i köttfärs utan att spy och jag kunde inte laga spagetti och köttfärssås förrän jag gick i nian och nu ska jag bli kock! haha. livet blir inte alltid som man tänkt sig.

Det jag ser fram emot med 2an är att det blir mer timmar i köket och vi driver ju somsagt en restaurang som vi har öppen i två dagar i veckan så det blir mycket att lära sig. Sen ska det bli kul att komma ut på prao och få lite riktigt erfarenhet! har flera ställen jag vill testa på.
 
Snart är det dags att sova, jag har spenderat 3 dagar hos Micke nu för att tillfriskna och jag mår faktiskt bra nu! RB har haft ledigt dessa dagar. Har precis kollat klart idol och snart är även ph slut, hur ska man kunna sköta skolan nu när idol, paradise hotel och big brother börjar?? hehe.. Imorgon ska jag rida, sen kommer en tjej och kollar på min kamera, hoppas jag får den såld för jag har redan hittat en ny som jag dreglar över så då kan det bli fina bilder OCH filmer till bloggen, hoppass! 
 
Vi hörs imorgon om jag överlever ;)
 
 
 

Svar på frågestund

2014-08-20 @ 19:07:38 / Vardag
Jag körde en kort frågestund på en timme på min instagram (enewese - sa ju att de va värt att följa den) och tänkte svara på dom nu.
 
Tea
Hur länge har du haft din häst? RB har jag jaft i 4 år nu i Oktober!
Favoritfärg på schabrak och lindor? Orange tycker jag är riktigt läckert och de kommer bli min nästa färg att köpa in! Annars så av dom jag har på Rb är rosa riktigt sött hihi!
Men helst håller jag mig till klassik vit bara, det går mest hem hos mig.
 
Favoritras? Har nog ingen direkt favorit ras, däremot finns det raser jag ogillar. Men jag gillar nästan allt som kommer ifrån tyskland/holland/danmark, dom föder upp fina och sportiga hästar.
 
Julia:
Vad anser du var dina respektive Rbs styrkor och svagheter? RBs svagheter är att han gärna inte går framåt av sig själc, han vill ha någon som är där och hjälper han i varenda steg och det har också blivit min svaghet att jag gärna är där och bär runt han fast han ska bära runt på mig. Men jag jobbar på det! Hans styrka ä helt klart galoppen, den är rund mjuk och reglerbar han är stadig och det går att göra vad som helst i galopp. För att inte tala om den förvända galoppen, den är nästan enklare än den rättvända haha! Mina styrkor som ryttare är nog att jag kan sitta upp på väldigt många olika hästar och få dom att gå bra, jag passar med alla möjliga typer!
 
Sofie:
Vad skulle du som ryttare behöva träna mer på? Få mer stillhet och stabilitet i sitsen samt skänklar, har tänkt ha en period där jag rider mycket utan stigbyglar för att förbättra just det!
 
Hanna:
Varför började du med dressyr? Jadu, först höll jag på med hoppning sen började min ponny jag hade då att stanna jätte mycket på hinder, främst på tävling och då var det inte så kul, jag blev lite rädd också. Sen en gång så var vi med i en stilhoppning där vi fick 48/50 poäng och vann storslaget så då fick jag upp ögonen mer för det där med bedömning och testade på dressyr, sen hamnade jag där ;)
 
 
Tack för era frågor!

Höstens mål

2014-08-20 @ 14:31:00 / Planering
Jag tänkte att det kunde vara bra att presentera målen inför hösten, för min egen del så att jag får en tydligare plan och någonting att jobba mot. 
 
Jag tror vi har ridit våra sista LB:er, vi har fått jämna resultat den senaste tiden och det känns inte som någon vits att fortsätta ligga där och skava och plocka placeringar. För det är inte på LB nivå jag vill vara utan jag vill vidare. 
 
 
Därför ska vi numera jobba såhär:
 • Börja träna mer regelbundet för instruktör
 • Befästa skolor och enkla byten så de sitter till 100%
 • Starta LA P:1 innan vintern
 • Lyckas kvala till nationellt (två ritter i LA P:1på över 62%)
 
Sen är det nog dags att börja tänka på försäljning.

Sötisen

2014-08-19 @ 18:47:36 /

Måste bara visa - rb är så himla söt, så fort han märker att man är i stallet och pysslar så kommer han gåendes med detta nyfikna uttryck!


Större register

2014-08-19 @ 14:07:00 / Vardag
Nu ska jag dela med mig av mitt bästa träningstips för skolor som jag använder mig av mycket. 
 
Som ni vet så tränar jag mot LA P:1 och där ingår öppnor och slutor och eftersom jag haft min häst sen 4 och utbildat honom själv så har jag såklart fått lära honom just skolorna, precis som allt annat! och när jag lär in något eller tränar så vill jag ju ha ett brett register. Så när jag tränar hemma så om vi tar öppnan som ett exempel, öppna ska ju ridas med hovarna placerade på tre linjer som såhär:

yttre bakhoven på egen linje, inre bakbenet och yttre frambenet på samma linje och inre frambenet på en egen linje. Tre linjer
 
Men när jag tränar hemma så använder jag mig av liiite mer tvärning som ni kan se här:
 
 
Här kan ni tydligt se 4 linjer. Varför då? Jo för att jag känner min häst och jag vet att han alltid gör saker liite sämre på tävling, kan absolut bero på mig att jag är nervös eller "finrider" och inte vågar rida så som jag gör hemma. Men då om vi skulle göra den här - på tävling - till 50% ja då har vi en perfekt öppna! Och jag har ett bredare register att välja på och ta till när jag är på tävling!
 
Ibland checkar jag ju av såklart att det går att få till en tävlingsöppna och det gör det!

Hederspriser

2014-08-19 @ 13:02:06 / Vardag


Helgens små hederspriser.

Vann exakt samma burk med lädervåtservetter som förra gången i mars som jag varmt rekommenderade till er och nu hade dom precis lyckats ta slut bara några dagar innan tävlingen så det var verkligen passat att vinna en ny burk! 
Samma med hästgodiset, rb åt sista godiset på tävlingsmorgon, kul att få en ny påse då. 

Hylla er fantastiska läsare

2014-08-18 @ 18:43:00 / Vardag
Nu är det dags att lyfta fram er som faktiskt följer mig i ur och skur och som alltid ställer upp, nu ska jag ge tillbaka och jag ska göra det genom att dra veckans bloggläsare en gång i veckan så ni får chansen att synas lite extra och glänsa på min blogg!
 
Det kommer vara enkelt, det enda ni behöver göra är att fortsätta läsa aktivt och lämna några kommentarer efter er under veckans gång så jag vet att ni läser! sen i slutet av veckan kommer en lycklig läsare väljas ut, bli kontaktad och få ett helt inlägg tillägnat åt dig med din blogg länkad framför ett tusental unika besökare och så kommer du även få bli intervjuad av mig som publiceras i samband med ditt inlägg!
 
Låter det kul? Då kör vi!
 
 
 

Underbar kommentar

2014-08-18 @ 14:51:00 / Vardag
Fick in en jätte fin kommentar som gjorde mig glad. För egentligen ska man ignorera de elaka kommentarerna och lyfta fram de bra, som den här. Den skrevs på det här inlägget!
 
"Bra skrivet! Jag förstår inte hur någon kan få för sig att den känner din häst bättre än du, och komma med såna anklagelser. Jag har sett dig på några tävlingar härikring och jag kan inte komma ihåg att jag någon gång sett dig göra något som han verkligen inte vill. En tävling i Kumla, 2011 tror jag det var, kommer jag ihåg ganska väl. RB drog upp huvudet och såg ut att streta emot, och det enda jag såg dig göra var i princip att snällt försöka övertala honom att göra som du bad honom. Det var riktigt bra gjort av dig, och jag beundrar dig som ryttare. Tack för att jag har möjlighet att läsa din blogg! Kram :)"
 
Svar: Hej Jonna och tack för att du följer min blogg, riktigt kul att få höra från dig och ännu roligare att få höra från någon som faktiskt sett oss live. De flesta elaka kommentarer kommer ju in från folk som aldrig sett oss, som inte känner mig utan som bara dömer utifrån det dom ser och läser på min blogg. Jag är väldigt öppen och skriver precis som det är, så jag döljer absolut ingenting och jag säger det att har ni något emot mig eller hur jag rider så är ni väldigt välkomna hem till mig och se med egna ögon.
 
Precis som du skriver, skulle rb dra upp huvudet då vet jag ju att något (antagligen i bakkärran) stretar emot och att bara ta det med handen är ingen lösning. Istället försöker jag ta igenom det, göra om och göra rätt i princip. Jag skrev ju senast för bara någon dag sedan att jag alltid när jag joggar fram så låter jag han bestämma formen själv, allt jag bestämmet är gas och broms samtidigt som jag håller ett stöd och då kommer också huvudet på plats självmant för det är det han vill. Jag är väldigt mån om min häst och gör aldrig något som han inte vill, men folk tror ju det dom tror att jag pressar honom över hans förmåga vilket i mina öron låter som ren okunnighet!
 
Tack igen för din fina kommentar! stor kram till dig ♥
 
Bilder från tävlingen hon skrev om, Rb 2011. Faktiskt nästan precis 3 år sedan. (21 augusti togs dom)
 
 

Lite att ta tag i

2014-08-18 @ 13:06:26 / Vardag
Hej på er. Att jag är sjuk och har sommarlov betyder tyvärr inte att jag kan ligga inne och vila även om det är det som jag skulle behöva. Jag mådde ju inte så bra när jag kom hem igår utan stupade rakt i säng så fort jag fått ut Rb i hagen, det innebär att jag har lite grejer att ta hand om nu idag istället. All packning som ska packas upp, göras rent och hängas på plats i sadelkammaren igen, måste mocka och fixa stallet, tvätta utrustning som blivit skitigt och tvätta mina egna tävlingskläder. Suck.. Jag har verkligen ingen ork men det är sånt som måste göras!
 
Jag hade ju även planerat in ett dressyrpass idag men vi får se hur de blir med det, hur jag mår efter allt är klart i stallet.
 
Bäst att sätta fart så man får det gjort nån gång!
 
 
 

Skolstart

2014-08-18 @ 10:26:00 / Vardag
Jag vet att många börjar skolan idag, jag lider med er! Själv börjar jag på torsdag, lyx va? 1orna på min skola börjar idag, 2&3 imorgon och vi på Restaurang börjar på torsdag! Så nu ska jag verkligen njuuuuta av min ledighet och bara göra saker jag gillar.
 
Att börja skolan har jag lite blandade känslor inför, som ni känner till så trivs jag inte så bra i min klass och det senaste året har varit en pina att behöva gå dit varje dag och må dåligt. Tänk va att de ska behöva vara så i gymnasiet, när alla nästan är vuxna, hoppas det blir förändring och förbättring det här året.
 
Det som känns bra är att komma in i rutinerna och såklart att börja gymma igen! Ska bli så kul att hänga med alla fina tjejer ifrån ryttarprofilen och att träffa de nya tillskotten. Nu ska jag börja träna ordentligt på gymmet, det ska vara fullt fokus och jag ska sätta upp personliga mål att jobba emot, precis som med ridningen. 
 
 
När börjar ni skolan?

Dagens resultat

2014-08-17 @ 17:35:16 / Tävling
Vi håller traditionen och får med oss två andra platser hem idag ifrån ett regnigt Mariestad! var av en placering och en precis utanför pga få startande.
 
Allt har gått jätte bra, inga större missar i någon av klasserna. Framridningen till LB kände jag bara att jag inte fick fram det där lilla extra, inget som kanske behövs i LB men som jag gärna strävar efter. Vi red några öppnor och slutor, inget som ingår i programmen men det kan vara bra att checka av inför framtiden att de fungerar även på tävling och de gjorde de!
Vi gjorde en helt okej ritt och fick 67%
 
Framridningen till LA:n hitta jag det lilla extra och vi fick till en kanon framridning! allt kändes verkligen toppen inför starten och vi höll ihop det hela vägen. Jag tror faktiskt vi gjorde våran bästa LA ritt någonsin, jag va såå nöjd och jag satt bara och log. Vi har fått kämpa lite med bjudningen den här veckan, inget som märktes i den här klassen utan han var verkligen framme och lydig, vi fick till två grymma travökningar också, tyvärr inte så högt belönade då styrkan inte håller hela vägen men man får ta det lite pö om pö, idag var jag jätte nöjd med att han lyssnade framåt och det räcker så nästa gång kan jag begära liite till och så bygger man upp det så. Allt flöt på toppen och jag va så nöjd när jag skritta ut. Ritten belönades med 66%, det får man tycka vad man vill om jag går på känslan och  det gör mig jätte nöjd iallafall!

Nu ska jag krypa i kojs, det är inte kul att tävla när man är sjuk men jag är nöjd att jag lyckades prestera så bra ändå och RB med såklart!
 
Tyvärr blev bilderna värdelösa, jag var inställd att tävlingen skulle gå på utebana men dom flyttade in (som tur var) men jag känner att det är bättre än inget iaf!
 
 

Hälsning från sjuksängen

2014-08-17 @ 07:21:42 / Vardag
Godmorgon! Passande dag att bli sjuk va? Tävling idag och rb står just nu och mumsar frukost, jag försöker ta vara på varje minut att vila mig så jag orkar rida idag, håll en tumme för oss är ni snälla jag ska göra så gott jag kan! 

Allt är förberett till dagens starter! 

Vardagslindor

2014-08-16 @ 12:59:32 / Utrustning

Jag har mina vardagslindor i en liten låda samlade såhär, dessa rider jag i till vardags ihop med paddar. 8 st vinröda sen har jag 4 beiga, de beiga använder jag mest, dom kallar jag snabblindor för de är korta och går väldigt snabbt att linda på! Sponsor

2014-08-16 @ 10:33:20 / Vardag
Min sponsor syns även på min väska! Brukar ha med den till stallet i Laxå packat med lite matsäck, vatten, hjälm och vantar, våtservetter och en ren tröja att byta om efter jag ridit klart! 


LA:1 65,00%

2014-08-15 @ 18:30:45 /

Jag har velat väldigt länge om jag ska lägga upp filmen eller ej, men nu gör jag det! Det är långt ifrån perfekt. Ökningarna var dåliga, första skänkelvikningen lika så och ryggningen med. Annars helt okej. Vi fick 65% i regional LA.


Reder ut lite..

2014-08-15 @ 12:46:59 / Vardag
Här om dagen fick jag in en kommentar. En kommentar jag tog bort lika fort som jag hade läst den, eftersom jag varit tydlig med att alla elaka kommentarer tas bort och ip-adressen blockeras. Jag är trött på anonyma påhopp och kränkningar som kommer in varje dag. Men jag tänkte på den länge och kunde inte släppa orden ur huvudet och insåg att det måste skett ett slags missförstånd. Kommentaren skrevs på det här inlägget och löd ungefär såhär: "oj vad ni pressar honom, ni pressar ju honom alldeles för hårt, inte konstigt att han har ett sånt humör.. ojoj.." Hon hade lämnat ett namn och en mejladress vilket gjorde mig glad på något sätt, det gav henne en chans att förklara sig, så jag tog kontakt och skrev ett långt mejl och krävde en förklaring. Det visade sig att mejladressen var ogiltig, suck...
 
Jag vet inte hur någon kan dra en slutsats efter det inlägget, personen i fråga måste vara mycket okunnig
VARFÖR skulle jag pressa min häst? du "Elin" är mycket varmt välkommen hem till mig för att kolla när jag rider ett dressyrpass så får du se att allt sker på hans villkor och förutsättningar. 
Inlägget innehöll en film där jag lätt travar runt i båda varv, lite på volt och nån serpentin-tillbaka i en bra lugn trav. Vart ser det ut som att jag pressar honom där? i inlägget hade jag skrivit lite vad vi gjort, hur det hade gått och vad vi fokuserar på. Vi fokuserade på att han skulle lyssna direkt vid hjälpen, är det att pressa hästen? Det är väl bara vanligt basic jobb?! Du kan inte rida dressyr om hästen inte tar hjälperna.

Sen till nummer två, "inte konstigt att han har sånt humör" WHAT?? vad har det med saken att göra, Rb har alltid haft ett hett humör ända sen han var hingstföl, därför gick det inte att hålla han som hingst. Han var helt vild och det är inget ovanligt, att det nu har hållt sig kvar är bara en del av den han är, hans personlighet. Det har ingenting med hur han rids, absolut inte, faktum är att ju mer jag rider desto snällare blir han, står han en vecka ja då har jag 2 veckors jobb framför mig innan han har släppt "attityden" han är en ledarhäst och han vill alltid hävda sig både mot människor och hästar, han testar mig från ridpass till ridpass. Men du verkar ju känna min häst bättre än jag gör själv...
 
 
Nu är det slut! Jag tänker på mitt egna välmående och jag vill bara påminna er om att alla elaka kommentarer raderas, eran ipadress söks upp och därefter blir ni blockerade från min blogg. Så enkelt är det. Jag har stängt ner flera gånger på grund av detta, detta är min dagbok som jag valt ha öppen för allmänheten, jag kan ta kritik men då ska det vara från folk som vågar stå för det som tycker och som jag kan ta kontakt med om missförstånd uppstår.
 
Ni vet väl att ni aldrig är anonyma här va? Jag ska berätta ett scenario för er som utspelade sig bara för några dagar sedan.  Jag fick in en "anonym" kommentar som inte var trevlig på något sätt och vis. Eftersom jag ser ip adressen så kollade jag upp den och spårade den enda hem till en tjej som jag känner till, fick upp hennes föräldrars namn, epostadress, bostads adress och telefonnummer. Så jag skriver till den här tjejen på facebook och konfronterar henne, vi skrev en hel kväll och jag informerar henne om att hon kommer bli blockerad från min blogg. i hennes fall ska hon vara glad att jag inte kontaktar polisen, eller går ut med hennes namn eller kontaktar hennes sponsorer för tro mig dom vill inte ha sån publicitet, är man sponsrad så är man ansiktet utåt för det företaget och då ska man verkligen tänka på hur man beter sig och vad man skriver på nätet, man kan bli av med alla sina tillgångar och förmåner.
 
Ville bara berätta det så nu hoppas jag att vi kan föra en positiv energi här i fortsättningen och är det några konstigheter så vet ni att jag svarar på allt men försök att hålla en god ton och inte skriva något som ni inte kan själva stå för!
Det var allt från mig.

Tränare

2014-08-15 @ 10:02:00 / Vardag
Hej! Vad heter dina tränare och hur ofta rider du för de?
 
Svar: Hej, just nu rider jag enbart för Erika Krönerth, hon är nog bland de populäraste dressyrtränare här i Örebro och det är inte så konstigt då hon är jätte bra och det ger väldigt mycket att rida för henne tycker jag och sen märker man att hon brinner väldigt mycket för det hon gör och bryr sig om sina elever, det gillar jag nog allra mest!

Tyvärr har det inte blivit så mycket träningar på sistone, semestertider och fullt upp har resulterat i inte lika mycket träning. Men jag hoppas komma igång mer till hösten då vi även kommer behöva hjälp med skolorna om vi ska börja träna mot LA P:1.
 
 
Sen tränar jag ju också för Emelie och Chris Brolin när jag under loven har åkt till Brolöten för att jobba/täna. Då har det varit intensiv, bra och givande träning. Jag va senast där på sportlovet, hoppas kunna komma iväg dit på höstlovet igen. Är rätt svårt att komma iväg nu med tanke på alla hästar jag tränat på hemmaplan och beridarjobbet vid sidan av, men hoppas kunna åka dit snart igen!

Utvärdering CRW ridbyxa

2014-08-14 @ 13:49:00 / Utrustning
Jag köpte ju nya vita ridbyxor som jag tävlade med i helgen, 699:- på hööks. De var dom enda jag gillade i material, passform och inte för mycket liksom. Alla andra var super blingade och inte alls fina tycker jag. Gillar det diskret och det va tur att jag hitta dom här. Dock fick jag gå upp en storlek mot vad jag har annars då satt dom bäst.
 
De va underbara att rida i vill jag lova er! Jag hade problem med mina förra, helskodda ridbyxor, kände inte att jag kom ner riktigt i sadeln utan att skoningen tog emot lite. Med dessa nya kom jag ner verkligen och de kändes ultratunna, jätte skönt!

5/5 från mig!
 
 
Jätte fin bild som Wilma tog på oss.

Svar på frågor

2014-08-14 @ 10:48:00 / Vardag
Hej! Har lite frågor, tänkte du kanske kan svarapå dem i ett inlägg! 
Hoppar du din ponny något? Varför/varför inte? 
Hur gör du när du rider fram din ponny? Låter du den t.ex galoppera i en valfri form i ett någorlunda högt för att låta honom komma ihåg och sträcka ut sin rygg och kroppen överlag? Hoppryttare är ju väldigt duktiga på det, att låta värsta energin komma ut på så sätt och att hästarna riktigt får sträcka ut. Men är nyfiken på din syn på detta, med tanke på att du är dressyrryttare! :) 
fin ponny btw! :)
 
Svar: Hej! Absolut jag älskar att svara på era frågor, det är bara att köra på!
 
Jag hoppar för tillfället inte med min ponny, hehe, har gjort det några gånger (ingen gång iår) men han har sån himla kass teknik så han bara river och skadar sig själv, tyvärr, sen har jag väl blivit lite rädd med åren och mer försiktig med min häst. Men däremot va vi ute på stubbåkern här om dagen och galopperade, då låg det lite halm som i en remsa som vi flög över det va svin kul!
 
bilder från ett tillfälle förra sommaren som vi hoppade (OBS jag är EJ hoppryttare, det syns):
 
Angående nästa fråga så Ja jag brukar låta Rb sträcka ut, just i galopp inte i en "valfri" form när jag rider fram till ett dressyrpass. I traven struntar jag i vart huvudet är när jag joggar fram allt jag tänker på då är att han tar mina sänklar och travar genom hela kroppen, håller jag bara ett stöd då så hittar han formen själv. Jag travar inte så länge utan går ganska fort över till galopp där jag låter honom rulla i ett friskt tempo och i en lägre form dels för att då kommer han loss och precis som du säger får sträcka ut kroppen. Han går aldrig bra innan jag gjort detta så jag skulle tex aldrig kunna trava fram sen gå på direkt på skolor eller sånt utan han måste alltid galoppera innan annars så står han bara och sparkar mot skänkeln. Jag har lärt mig det nu efter 3 år, det gäller att hitta rätt metod för sin häst och det har jag gjort!
 
Tusen tack blir jätte glad att höra sånt! och tack för dina frågor. kram
 
 

Dagens pass

2014-08-13 @ 21:09:00 /
Idag bestod ridpasset av fokus på bjudning och reaktion för hjälperna, jag begär alltid en blixtsnabb reaktion från hästen, ber snällt en gång lyssnar den inte så måste man se till att förtydliga direkt, sånt kan man inte nöta för mycket, Rb är en sån som glömmer det från gång till gång och jag måste alltid påminna honom vid varje ridpass. Idag från början kändes han jätte mjuk i munnen och framme vid bettet så nu var det bara att tänka framåt. Han ligger gärna på latsidan om han får bestämma, men jag tyckte han jobbade på bra och framåt slutet på passet kändes det toppen! Galoppen är redan super bra så ja fick jobba på traven, red en hel del skolor som sitter förvånadsvärt bra, känns inte som LA p1 är så långt borta längre. 
 
Det jag jobbar mycket på nu varje dag är att jag ska kunna skippa skänkeln och han ska gå framåt av sig självt och bibehålla gångarten, han vill ju gärna att man är där och hjälper han och driver hela tiden i princip, men det måste jag träna bort, det ska va en hjälp sen ska han gå framåt tills jag säger något annat. Då kan jag börja fokusera på att sitta helt stilla och vara så stabil jag bara kan i mig själv.
 
En snutt från travarbetet, här gör vi inget speciellt utan jag försöker bara hitta en bra takt i traven och göra små små förändringar för att kunna förbättra.
 
 
Ni behöver inte kommentera om att jag inte har hjälm för det vet jag om. anledning: varmt

Jämförelser

2014-08-13 @ 18:52:00 / Vardag
Två saker som verkligen var skillnad på från starterna i Norrköping och de i helgen:
 
 • Stadigheten, jag vet att det bara var något som flög i Rb i LB:n i norrköping, han var inte sig själv och han joxade med huvudet, fibbla med tungan, sökte inget stöd utan bara knäppte av och körde sitt egna race = inte likt honom. Det protokollet alltså, ostadig genom hela rubbet. Till skillnad från i Kumla där det stod att han va stadig på nästan varje punkt, domaren kom sa ju även till oss på prisutdelningen att det var en jätte fin stadig ritt på en lovande ponny. Tänk att man kan sänka sig hela 10% på grund av det som vi gjorde.
 • Orken. Det här tycker jag är konstigt, trots 2 timmars resa till Norrköping och 30 grader varmt så hade han energi genom båda klasserna, han blev till och med piggare i klass nummer två vilket gjorde mig jätte glad såklart. Men i Kumla fanns inte energin där på samma sätt, trots 20 minuters resa, inte alls så varmt och en likadan framridning. Konstigt va? hur det kan skilja sig så. Jag vet inte vad det berodde på.
 

Två klara en kvar

2014-08-13 @ 14:39:34 / VardagTvå bilder från när jag red xialong idag, fick jätte bra hjälp av Pelle och många bra tips som jag kan använda till min egna här hemma!

Nu är det hans tur för ett dressyrpass på banan.


Hitta bjudningen

2014-08-13 @ 08:57:00 / Vardag
Godmorgon. Konstaterade ju i söndags att det lilla extra inte fanns där och att Rb tappade bjudningen lite, har ju mina teorier om att de va för han varit förkyld och för att han fått gått 3 dagar på banan innan. Jag vet inte hur era hästar är, men min tappar bjudningen när man skaver för mycket. Vissa hittar den genom att låta hästen vila ett tag, det fungerar inte för oss! Rb blir som unghäst på nytt igen och börjar testa och tjaffsa, sparka mot skänkeln, resa sig och hålla på med dumheter. Nu fick han visserligen vila i måndags, dagen efter, men igår tog jag honom till stubbåkern för att hitta tillbaka till bjudningen. Åh jag älskar hösten och alla dessa stubbåkrar, de underlättar för oss och gör träningen mycket roligare. Vi galopperade iallafall där i ett jädra tempo och det va SÅÅ kul! 
 
Kändes som han "fick tillbaka" glädjen och enerign, låter konstigt men han blir piggare av det. Nu ska jag lägga bort spöt och träna honom kvickare för hjälperna till Mariestad, det ska nog inte vara några problem. Idag blir det dressyr när jag kommit hem från jobbet, för först ska jag åka till Laxå och rida Xialong och Robban på Nyhammar! 
 
Starttider för Mariestad har kommit ut, LB: 12.03 och LA: 13.41 perfekt! 
Nu laddar vi
 
 

Prisutdelning

2014-08-12 @ 19:11:00 / Vardag
i söndags precis efter min ritt i LA träffade vi ägarna till min förra ponny Acrobat och vänner till dom. Det var verkligen jätte kul vi hade trevligt allihop. Bad dom ta lite kort och skicka till mig på prisutdelningen och de va så snälla så. 

Denna bild tog Agnes, hennes blogg hittar ni här jag följer den slaviskt, inte så konstigt med tanke på att den handlar om min förra ponny ;) 
 

Resterande bilder tog Pim Stellansson! stort tack till er tjejer!
 

Efter mina ritter och efter vi fått iordning allt med rb, svampat av honom och stallt in han i transporten med lite lunch så gick vi och satte oss med varsinn hamburgare och kollade på tävlingarna ihop med Agnes, Pim och deras mammor. Vi brukar annars aldrig stanna kvar efter tävlingar men det var verkligen jätte trevligt måste jag säga!

Fler bilder

2014-08-12 @ 15:07:00 / Tävling
Följande bilder tog underbara Amanda på oss under LA:n och prisutdelningen, tack! Så kul att träffa dig igen!
 


Ärevarv

2014-08-12 @ 11:43:10 /

Vår första regionala vinst! Där med våra första regionalpoäng och vår första premie som låg på 200kr. Men det stör mig enormt att speakern inte kan ska mitt namn, det står Evelinn inte Evelina...


Spända hästar

2014-08-12 @ 09:16:58 / Vardag
Jag undrar om du har några tips för att få en häst mindre spänd och komma ner lite i formen ? :)
 
Svar: Hej! Bra fråga såklart har jag också ridit spända och även nervösa hästar som har svårt att slappna av och släppa till. Det är väldigt olika från häst till häst när dom spänner sig, Rb kan ibland spänna sig inne på tävlingsbanan då behöver jag bara hålla emot, borra sittbenen i sadeln och sitta fram honom, då blir han faktiskt som allra bäst han får ett jätte fint steg och en helt ny växel. Men det kanske inte fungerar på alla. Vill du få ner hästen i formen när den gärna blir spänd skulle mitt bästa tips vara att skippa huvudet för ett tag för en häst som spänner sig sänker oftast ryggen och då kommer huvudet upp. Jag skulle låta den gå där den vill med huvudet och bara rida på framåt så bakbenen kommer in och ryggen kommer upp och i det hålla en bra kontakt med tygeln, dvs inge glapp, inget ryck så kommer även huvudet på plats och hela formen har blivit korrekt.
 
Lycka till!
 
 

Vackra ponny

2014-08-11 @ 19:36:00 / Tävling
 

Ett minne för livet

2014-08-11 @ 15:04:28 / Vardag


Mamma har skickat iväg en bild till en konstnär och såhär blev resultatet! Längtar tills originalet landar i brevlådan. Visst ser man att det är vi? 
Bilder från gårdagens LA:1

2014-08-11 @ 11:19:33 / Tävling
Duktiga Fanny har tagit dessa bilder, stort tack!
 
Baucherbett

2014-08-11 @ 10:52:00 / Utrustning
Hej. Jag undrar vad bettet du rider med har för inverkan, det med en liten ögla ovanför.

Svar: Hej! det bettet du menar heter baucherbett och jag har ridit på det, dock gör jag inte det längre då det inte funkade för oss i längden. Jag fick från början den uppfattningen att de låg mer stilla i munnen, det blev också lite mer stabilt, Rb som då gärna va lite ostasig med huvudet blev genast mycket stadigare men med tiden så blev han bara starkare och starkare, han nästan hängde på bettet så så bytte jag tillbaka till mitt vanliga tredelade, har inte testat det efter det. 

Det jag inte visste då är att det här bettet är väldigt skarpt, men många tror att det har som en slags hävstångseffekt, men det har det inte! eftersom skänklarna går uppåt och inte neråt så kan det inte bli en hävstångseffekt. Men det är ändå skarpt så jag tyckte inte det kändes snällt att rida på, iallafall inte om han fungerar så bra som han gör på ett vanligt!
 
 

Rbs planering

2014-08-10 @ 22:29:00 / Vardag
Måndag: Vila
Tisdag: Kondis på stubben
Onsdag: Dressyr
Torsdag:  Dressyr + ute
Fredag: Vila
Lördag: Lösgörande jogg
Söndag: Tävling i Mariestad, LB:1 & LA:1
 
 

Resultatet

2014-08-10 @ 18:41:52 / Tävling
Sådär hörni! Nu har jag landat lite efter dagens två starter i Kumla. Är väldigt glad att jag bytte klass och fick mig en liten självförtroende boost iochmed vinsten idag. Det behövde vi efter förra tävlingens misslyckanden. Så det kändes bra att köra på ett säkrare kort och bra gick det ju!
 
Framridningen till LB:n kändes han väldigt seg till en början men det var inget jag hängde upp mig på för jag vet att det tar lite tid för honom att komma igång och få upp ångan så att säga och lagom till jag skulle in på banan så va han pigg och fräsch, dock väl inne på banan kändes det som han dog lite, inget som domaren skrev något om så antog att det inte syntes ut? Men den där enerign vi kan ha fanns inte där, tyvärr. Men det gjorde ingenting resultatmässigt, vi gjorde en jämn och bra ritt utan några missar och fick 67,80 nånting% och vann där med klassen.
Domaren på prisutdelningen berömde oss för vår fina stadighet och kontakt, kul!
 
Framridningen till LA:n var inte bättre men resultatet av den blev bättre, till en början kände jag att han stod emot lite och jag kände att en hel bakutserie låg nära till hands, jag ville inte bråka med honom precis innan jag skulle in på en trång framridning med mycket hästar så jag fick rida förbi det men lyckades inte komma till vår topp så att säga, men nära. Även här dog han lite på banan, väldigt ovanligt av honom men han var helt enkelt trött och de va varmt så han svettades som en gris. Underlaget var också tungt och kladdigt så det kändes som att springa i tuggummi nästan, vi fick inte till travökningarna och ena skänkelvikningen idag, den andra blev betydligt bättre men det är sånt som händer. Galoppdelen var jämn och fin. 
Gillar kommentaren i protokollet jag fick "Fin och prydlig ritt, hästen ger - lika så du - ett mjukt intryck" så det ska va eller hur? Vi slutade på 65,00% vilket jag är jätte nöjd med. 
 
Tyvärr la min kamera av idag så jag har bara bilder fotade med mobilkamera, men som tur va så va Amanda och Fanny där och tog lite kort på oss, hoppas jag kan få dom så ni kan få se!
Film har jag iallafall att visa från LA och prisutdelning.
 
 
 

Vinst på 67%

2014-08-10 @ 14:01:53 / Tävling


 
Vinst idag i LB på 67% och i LA 65% jätte nöjd! 

Allt klart för avfärd

2014-08-09 @ 20:18:07 / Planering
Nu är det dags att runda av, skönt med en ganska tidig kväll ändå, blev klar på bara några timmar. Allt är rent fint och iordning, rb hann ridas och nu står han inne nybadad och äter kvällsmat. Skönt! Jag tänkte bara lägga mig och koppla av och börja mentalt förbereda mig på tävling, det gör jag bäst i min ensamhet. 
 
Transporten fick sig en tvätt utvändigt och invändigt, väl behövligt! Skulle aldrig kunna åka till tävling med skitig transport min häst ska åka ljust och rent, det känns bättre!
 
 
Mat och vatten är också fixat, jag har med mig en vattenhink, en krubba, ett kilo havre och betfor med MYCKET vatten, samt en vattendunk. Blir det varmt imorrn tar jag även med svamp och handdukar att kyla med!
 
 
I sadelkammaren har jag packat allt till oss i utrustningsväg, har en packlista som jag bockat av så jag vet att allt nödvändigt är med.
 
 
Sist men inte minst så har rb blivit badad och nattad, han är så nöjd så. Kan säga att jäklar va skönt det är med en rakad häst, det går så fort att bada och lätt att spola ur schampot och ren blir han!
Jag har två flätor i svansen, sen har jag också gjort knoppen i pannan då han är lite ivrig på morgonen men resten av manen knoppar jag imorgonbitti kl 7.30!
 
 
Förutsättningarna för imorrn då ja i LB:n ser det ganska ljust ut, tyvärr inte så många startande och bara en placerad. Ska försöka göra en jämn och fin ritt utan att ta några större risker så kan vi nog få till fina procent.
 Till LA:n sen har jag inga som helst förväntningar, vi startar nån gång i mitten känns helt okej men jag vet att motståndet är jätte bra och LA räknas ju även med i DM så det är alltså de bästa från länet med och deltar, vi hoppas kunna få till procent som ligger på våran nivå¨sen struntar jag faktiskt i hur det går resultatmässigt, vill hitta en bra känsla!
 
 
Jag hoppas inte det kommer regna i natt för då vet jag att underlaget är tungt på Örsta.
 
Hoppas ni håller tummarna för oss!

Nya ridbyxor

2014-08-09 @ 15:20:00 / Utrustning
Igår åkte vi in till hööks och köpte ett par nya tävlingsridbyxor då mina sprack på förra tävlingen. Hittade ett par som satt perfekt, av ett tunnt skönt material, kändes nästan som ett andra skinn. Önskar att jeans också kunde sitta lika bra som ridbyxor gör!
 
 

Dagen

2014-08-09 @ 12:58:00 / Planering
Idag är det alltså fullt upp med förberdelser och ingen har väl missat att jag älskar dagen innan tävling och kan spendera flera timmar i stallet med all packning och planering. 
 
Detta ska göras idag:
 • Mocka stallet göra iordning för kvällen
 • Rida Rb
 • Tvätta transporten
 • Smörja utrustning
 • Packa i sadelkammaren
 • Bada Rb
Efter två dagars dressyr så tänkte jag faktiskt bara ta en skrittur idag och ev. känna lite lätt på honom. Vi brukar alltid jogga dagen innan tävling men samtidigt vill jag inte köra slut på honom helt, fyra dagar dressyr i sträck kan bli lite för mycket så en lugnare tur idag med lite mys och sen laddar vi gärnet till imorgon, ska bli så kul och jag har massa kompisar som ska dit samt bloggläsare som kommer med kameran!
 
 
 

Vad som har hänt

2014-08-09 @ 11:44:53 / Vardag
Hej på er underbara läsare som hängt kvar, som ni märkt har jag haft en liten liten paus. Jag kände att jag bara behövde släppa pressen från bloggen, det kom in mycket negativt på kommentarsfronten och jag pallade verkligen inte med det just då. En liten paus är perfekt då att samla ihop sig, samt för att samla mer energi och inspiration. Det som är bra är att jag tycks inte tappat en enda läsare enligt statistiken, ni är ju grymma!
 
Hur som helst mycket har hänt sen sist vi hördes och då menar jag på hästfronten. Rb lyckades ju bli lite sjuk där en sväng som som tur va bara höll i sig en kväll. Han fick lite feber och fick vila en hel vecka från arbete från första feberkänning och en vecka framåt utan symtom, torsdag-torsdag sen hade jag tre dagar på mig att bestämma om vi skulle starta eller inte imorgon i Kumla. Första passet lyckades vi dock gå omkull, inga skador eller så men vi fick träna försiktigt. Ridpasset gick sådär, han va lite stel och hade en hel del överskottsenergi som kom ut på fel sätt i form av bakutserier och stegringar men mot slutet jobbade han på bra. Vi tempade honom också på kvällen och konstaterade att han var helt frisk även efter ansträningning. Pass två gick mycket bättre redan från start och han kändes loss och fin och vi kunde jobba lite mer med rörelser. Jag red igenom programdelar ur LA:4 och konstaterade att de inte satt ordentligt, inte så konstigt när en hel veckas träning gick bort, träning som vi verkligen hade behövt använda för att åka ut och rida på långbana. Rörelserna satt till 75% och om jag ska tävla då vill jag att allt sitter till 100 annars har man inget där å göra och jag är verkligen en sån som inte kan misslyckas på tävling utan att förlora självförtroendet. Så vi kör på ett säkrae kort och har nu bytt från LA:1 och LA:4 till LB:1 och LA:1 men är där med inte med i Distrikstmästerskapet vilket såklart är tråkigt men jag vet att vi iår inte hade haft några medaljchanser så det känns som rätt beslut ändå.
 
 
De va det, nu tänkte jag bara dela med till er vad jag kommer göra med elaka kommentarer framöver. Eftersom det här är min blogg, min öppna dagbok så kommer jag inte tolerera elaka eller dryga kommentarer, jag vill sprida positiv energi och inte ha folk som drar ner mig. Jag kan absolut tolerera kritik men då ska den vara konstruktiv och inte innehålla påhopp eller gå till personangrepp. Så mitt tips till er är att bespara er tiden att inte lägga en elak kommentar, alla som i fortsättningen gör det kommer bli blockerade från min blogg och kommentaren kommer tas bort efter att jag spårat ip-adressen (ni vet väl att ni aldrig är anonyma, jag har ett program som med hjälp av ip adressen får upp namn, adress och telefonnummer, så var försiktiga med vad ni skriver) 
 
 

Mål för Augusti

2014-08-01 @ 14:12:24 / Vardag
 • Ett långsiktigt mål som jag ska jobba för nu varje dag är stadigheten mellan skänkel och hand, stillheten i sitsen och minimala hjälper för att kunna nå de högsta procenten. Det kommer bli tufft och det kommer inte ske över en natt man nu ska jag börja träna!
 • Befästa skolorna ännu bättre, nu ska LA P.1 tränas in!Mycket ledsen

2014-08-01 @ 11:08:00 / Utrustning
Min dragkedja på mina stövlar har gått sönder!! Jag har verkligen pedantskött mina stövlar och jag skulle aldrig dra upp kedjan för snabbt eller på något sätt vara vårdslös med den, jag har varit super noga med dom så jag förstår inte hur detta kan ha hänt! Mina älskade stövlar.. 

De går fortfarande att dra upp med lite trassel men jag är rädd för att de går sönder ännu mer då. Vad gör man nu? garanti? byter kedja? vart då? ska ju tävla snart....