Gott nytt år!

2014-12-31 @ 18:24:00 / Vardag
Ikväll vill jag önska er ett trevligt nyårsfirande, var i Sverige ni än befinner er och hur ni firar in det nya året så hoppas jag att det går lugnt till och att ingen råkar illa ut på något sätt. Vi hörs igen nästa år laddade med ny energi och inspiration! Låt oss göra 2015 till det bästa året hitills.
 
Gott nytt år alla fina läsare!
 

Igångsättningen steg för steg

2014-12-30 @ 17:30:00 / Vardag
Skulle vara intressant att läsa hur du lägger upp RB's igångsättning och varför du lägger upp den som du gör? :D tack till en bra blogg!!!
 
Svar: Tack för att du väljer att läsa min blogg och såklart ska jag ge er en inblick i igångsättningen utav RB. Som ni känner till vid det här laget så är min ponny minst sagt speciell och ingen känner ju han bättre än mig, under alla dessa år på hans rygg har jag lärt mig ett och annat om han och hur han fungerar. Jag har en skräddarsydd plan som jag alltid följer när det gäller han som jag vet fungerar. 
 
Här har ni igångsättningen veckovis samt tanken bakom.
 
v.52 igångsättning från marken - Denna vecka är ju redan av klarad men jag tar med den för att den är viktig i processen då jag aldrig kan rida dressyr direkt efter en 3 veckors vila utan då när han har samlat på sig all överskotts energi är det säkrast för oss båda att han gör av med den på linan.
v.1 börja jogga - Här befinner vi oss nu och det är även nu vi joggar lite lätt, här räknar jag med en hel del protester och att det inte riktigt går som jag vill. Behöver jag så tar jag hjälp av en graman för att hålla han på fyra ben så att säga..
 
 
v.2 höja kraven på joggen - Två veckor in i igångsättningen höjer jag kraven lite mer på joggen och tar itu med lite svårigeter som han kan ha dragit på sig under vilan. Det är också här jag börjar träna lite mer kondis och styrka ifall han tappar nånting av det unde vilan.
v.3 finslipa skolor, enkla byten - Efter tre veckor räknar jag med att vi är tillbaka precis som vanligt igen och som nu då när vi planerat in en tävling så jobbar ja med våra svagheter eller det som vi alltid kan förbättra.
 
Hoppas du kände att du fick svar på dina frågor annars är det bara att fråga igen!
 

2015

2014-12-30 @ 12:12:00 / Personlig träning
Till nästa år ska jag verkligen skärpa mig med min egen träning och kost, min motivation går hela tiden i vågor så jag måste verkligen börja ta det här på allvar nu. Jag är väldigt målinriktad som ni vet och nu ska jag kämpa för att nå dit jag vill med vetskap om att det kommer vara tufft men de sägs att det krävs ett par tuffa månader sen har man lyckats ändra sin livsstil och efter det är det enklare att hålla sig till den. 
 
2015 kommer innehålla några förändringar för bloggen, jag kommer fortsätta skriva om utveckligen med Rhett Butler precis som nu men kommer också börja skriva om träning, fitness, hälsa och kost som är ett stort intresse i mitt liv och genom att jag kommer blogga mer om det så kommer också motiviationen hållas vid liv, det är mina förhoppningar iallafall. 
 
Jag hoppas verkligen att ni kommer gilla det och att ni stannar kvar på bloggen trots att innehållet kommer vidgas lite. 
 

30 december

2014-12-30 @ 10:46:00 / Vardag
Godmorgon, imorgon är det nyårsafton, jag kan fortfarande inte fatta det och jag har ännu inte hunnit tagga till ett nyårsfirande. Känns jätte konstigt då jag tidigare år sett fram emot att skåla in det nya året med mina vänner hur länge som helst innan. Men iår är jag inte ens taggad på att gå på fest, börjar jag bli gammal? bra fråga.. Jag är mer taggad på det nya året, komma igång med allt jag vill så som träningen, ridningen, hästletandet och tävlandet och inte behöva spendera årets första dag bakis i sängen.
 
Men kvällen ska ändå spenderas på en mindre tillställning med vänner, god mat och lite festande men det ser ut att bli en lugn kväll, skönt!
Hur ska ni spendera eran kväll? berätta gärna 
 
 

Perfekt kombination

2014-12-29 @ 20:51:00 / Sponsorer
Jag har sagt det förut men jag måste säga det igen, Hästsmycken gör verkligen marknadens snyggaste pannband enligt mig. Skräddarsytt efter dina önskemål. Här ett exempel på den snyggaste kombinationen jag sett: Brunt läder med vit dekorsöm, crèmepärlor med guldblingpärlor och blingrondeller i guld.
 
 
ni beställer enkelt och billigt erat eget pannband här.

Svar på frågestunden

2014-12-29 @ 15:58:44 / Vardag

Här kommer Mickes svar på eran frågestund! så kul att ni hade så mycket att fråga, hans svar är helt och hållet hans egna utan den mista inblandning av mig ;)


Gillar du hästar?
Svar: Jag gillar väl djur men jag är väl inte så intresserad på det sättet av hästar.

 


Är det roligt att titta på när Evelinn tävlar?
Svar: Jag kan inte så mycket om dressyr men det är kul när det går bra för henne.

(Ungefär såhär kul hälsar Evelinn)


Hur är Evelinn om det inte går som hon tänkt sig när hon tränar/tävlar?
Svar: Hon blir väl lite sur, hon är en dålig förlorare...

 

 

Vad blir Evelinn rätt arg över?
Svar: Oj den listan kan bli lång.. När någon stör hennes planering och hennes tidplan på tävling, hon blir arg när det inte går bra, när jag är seg på att svara på hennes sms, om jag sover för länge..

 

 

Hur träffades ni? 
Svar: Vi träffades på en fest i Hallsberg, hon kom fram och prata med mig och efter det höll vi kontakten.

 

 

Tycker du att hästar är läskiga? 
Svar: Nej

 

Om du hade vart en tjej för en dag vad hade du gjort då? 
Svar: det har jag faktiskt ingen aning om vad jag skulle ha gjort. 

 

 

Om du hade vart en tjej vad skulle du köpt till en kille i t.ex julklapp? 
Svar: Det beror på vad han är intresserad av men parfym eller något funkar ju alltid

 

 

Var de läskigt att rida?
Svar: Nej för vi tog det lugnt.

 

 

Vad är de bästa med Evelinn?
Svar: Jag trivs verkligen att vara med henne, vi passar bra ihop, hon går att lita på, hon tar bra hand om mig och hon älskar mig.

 

 

Vad tycker du om hästar i allmänhet?
Svar:  dom är väl fina och snälla djur

 

 

Tror du att du skulle ha något intresse alls utav hästar även om du inte va tillsammans med en hästtjej? :)
Svar: Nej det tror jag inte

 

Var det roligt att rida? skulle du kunna tänka dig att göra det igen? :D
Svar: Ja det var väl sådär, men det är väl inget jag skulle göra om det inte vore för Evelinn.


Har du ridit någon gång innan du red RB? 
Svar: Ja en gång när jag var barn


Kommer du rida fler gånger? 
Svar: Det beror på om hon tvingar mig igen 
(Ja det kommer jag göra /E)

 

Vad tycker du är positivt med RB? 
Svar: Det bästa är väl att Evelinn och han går bra ihop.

 

 

Hur påverkas erat förhållande av hästarna? 
Svar: Det påverkas faktiskt ingenting tycker jag, för att hon alltid planerar upp tiden och oftast gör hon så att hon rider innan hon träffar mig eller så brukar jag spela medan hon är ute i stallet så ses vi snart igen.

 

 

Hur är det att följa med Evelinn på tävlingar?
Svar: Även fast jag inte är hästintresserad så är det väl ganska okej ändå. Jag förstår inte så mycket av det hon gör men jag tycker hon är duktig och glädjs med hennes framgångar.

 

Om du e med Evelinn på träning vad gör du då? 
Svar: Jag har bara varit med på träning här hemma och då har jag fotat och filmat henne lite.


Hur många gånger har du ridit i ditt liv? 
Svar: Två gångerTycker du det är roligt att ha en hästtjej som flickvän? 
Svar: Ja det är väl kul men hon hade kunnat varit intresserad av vad som helst det hade inte spelat sån stor roll för mig.


Vad brukar du och Evelinn göra tillsammans när ni umgås? 
Svar: Vi kollar mycket film och serier, vi tränar och spelar ihop, umgås med kompisar, går på stan.


Ditt bästa minne med Evelinn :D
Svar:   När vi var i Stockholm på vår två års dag, vi bodde på ett fint hotell, åt på restauranger och shoppade.

 

Hur är Eve som person?
Svar: Hon är oftast glad men blir lätt sur, hon är skämtsam, hon är snäll, rolig, omtänksam och den finaste personen jag träffat.


3 dagar kvar

2014-12-29 @ 13:44:31 / Vardag
Hallå på er! Tänk nu är det bara 3 dagar kvar på 2014, är inte det helt sjukt? Snart är det 2015 och då är det new year new me som man ser överallt ;) har ni några löften? det har jag, tänkte presentera dom innan årskiftet. 
 
Men idag så ska jag först åka till tågstation och köpa tågbiljetter till Brolöten, det börjar närma sig nu och ja ser jätte mycket fram emot det. Rb tycker nog det är skönt att få stanna hemma den här gången. Jag fick ett sms från gulliga Iris som är där nu som jag jobbade med förra gången och som jag ska jobba med den här gången, vi hade så kul sist och jobbade jätte bra ihop! I helgen är det kurs och Iris skrev att vi två skulle få ansvar över barnen igen, så kul, det hade vi sist med och det va jätte mysigt att få avsluta kvällarna med filmmys eller brännboll i ridhuset så nu ser jag ännu mer fram emot helgen.
 
Sen ska jag in en sväng till Marieberg och Örebro, måste in på elgiganten och köpa en plattång då min gav upp efter 2 år i tjänst. Om det är något jag inte klarar mig utan så är det min plattång! Sen ska jag också förbi stan och möta upp en tjej som jag ska handla lite grejer av, har fyndat begangnade boots för det går ju alltid åt.
 
Tänkte fråga er om ni har något önskemål på inlägg som kan knyta ihop säcken och 2014? berätta gärna!
 

Vecka 1

2014-12-29 @ 11:54:35 / Vardag
Måndag: vila
Tisdag: longera
Onsdag: klättra
Torsdag: kondis
Fredag: Jogga på morgonen, åker till brolöten
Lördag: Brolöten, mamma rider RB
Söndag: Brolöten, mamma rider RB
 
 

Känslan av en svårklasshäst

2014-12-28 @ 19:45:21 / Vardag
Ikväll var det inte kul att rida i kylan, usch de va sådär kallt så det riktigt stack i benen så det gjorde ont och när jag kom in i värmen så gjorde det ännu ondare. Men ryttare som man är, det finns inget dåligt väder och inget hindrar mig från att träna vidare. Det positiva var att Rb gick hur bra som helst idag, jag är verkligen förvånad.
 
Började jobba honom i skritt som jag gjort två gånger den här veckan, redan då kände jag hur laddad han var men Rb är sån att om man omvandlar hans nerv till positiv energi så blir han hur bra som helst verkligen, men lyckas man inte så blir det pannkaka. Jag började med att lägga ner honom i form och försöka få han lugn och sansad, bara det är ju en hel vetenskap och det gjorde det inte enklare att några smällde raketer nere i samhället. Rb blev hur skärrad som helst och det kan man ju förstå.. Lyckades lugna honom och tillslut kunde jag trava. Då släppte han och blev jätte rund och fin, med takt och schwung, något som brukar ta ett helt pass innan vi uppnår kom direkt från första början. När jag sen fattade första galoppen låg han perfekt på bakbenen med en lätt front och när jag bröt av till skritt så var han helt perfekt mjuk och fin. Wow alltså, massvis med beröm öste jag över honom.
 
Jag red inte så länge utan behöll känslan hela passet ut, kände på skolorna lite lätt  båda varven och red mycket skritt-galopp-skritt-galopp-halt och han var helt med på noterna. Känns väldigt bra och det bådar gott inför LA P:1 den 1 februari. Nu måste vi bara komma iväg till ett ridhus så vi kan rida ordentligt med linjer och sådär så ska vi nog snart vara tillbaka. Snacka om att den här vilan har gjort han gott, jag kunde inte ens drömma om att han skulle vara såhär fin första passet. Det kändes som att jag red en svårklasshäst idag, om ni någonsin upplevt det så vet ni hur underbart det är!
 
Jag letar och letar efter min drömhäst, men sanningen är ju att han faktiskt står här hemma i stallet. Rhett Butler är helt fantastiskt,önskar att han var modellen större jäklar vad långt han kunde gått då. Men snart är det dags att han hittar hem till en ny liten ryttare som kan ta vid där jag avslutat.

Tävlingssummering

2014-12-28 @ 18:13:00 / Tillbakablickar
Årets första tävling reds i Mariestad den 23 mars då vi mjukstartade med LC och LB och red på 67,77% respektive 66,37% Rb kändes fin och jag minns att jag var nöjd efter båda starterna. Dagen till ära var hans förra ägare och uppfödare på plats för att kolla och det va så kul att vi placerade oss i båda starterna när hon var där.
 
 
Här beslutade vi oss för att lämna LC-stadiet och tog oss till nya nivåer. i Gyttorp red vi våran LA debut på helt okeja 63,28%, tyvärr red jag fel och det kostade mig vinst med 1% så vi kom på andra plats. I förklassen red vi LB på 68,62% och där kom vi tvåa. Jätte nöjd med båda ritterna.
 
 
Tävling nummer 3 åkte vi bara på för att anläggningen ligger 10 minuter ifrån oss och vi red bara en LB:1, tyvärr så få startande och lite misskommunikation kostade oss vinsten med 1% här med. Men vi red ihop 65,0% och jag kände mig ändå inte så missnöjd utan det kändes mest skitsamma.
 
 
 
Efter det red vi i Laxå den 3 Maj och då bara en LA:1 med inga förhoppningar mer än att höja vårat tidigare procentrekord men jag var lite skeptisk då domaren alltid dömt ner mig genom alla år, trotsade det och red med en helt okej känsla i kroppen vilket visade sig gå jätte bra och vi vann vår andra LA på 69,34% total lycka!!
 
 
 
Helgen efter åkte vi till hemmaklubben men inte med lika mycket tur, här ösregnade det konstant och framridningen var helt kaotisk då div 3-ungar red hejvilt överallt utan en endaste tanke på regler eller säkerhet. Tyvärr gick det inte som jag tänkt mig men med en andra plats i LB på 64,68% och i LA 62,50% ingen av ritterna kändes särskillt bra.
 
 
 
Vi avslutade vårens tävlingar i slutet av maj på Örstakulle med en superseger i LB på 68,62% med över 19 starter i klassen och en något spänd och laddad Rb dansade vi fram. i LAn var jag lika nöjd men fick inte lika bra betalt, snåla 64,07% för en ritt som alla tyckte förtjänade mer. Menmen nöjd och glad med vår insats i första klassen och en cup-placering med hem!
 
 
 
Juni och juli var två tävlingsfria månader med lite vila och sen i slutet av Juli red vi Connemara SM i Norrköping på den sämsta tävlingsanläggning jag varit på. Med framridning på gräs som var knöligt och halt. I LBn skrattretande nog la Rb tungan över bettet och vi red ihop grymma 58,79% haha men med en liten revanch i LA trots en super bra ritt bara 64,86% kom 5:a i Sm så åkte besviken hem igen.
Bättre lycka nästa år!
 
 
 
10 augusti red vi på Örsta igen efter några olycksamma veckor med sjukdom och omkullridning kom vi iallafall till start i LB och LA, där vi fick två bra starter och 67,93 respektive 65,00% och en vinst i första klassen. Var väldigt nöjd när jag åkte hem trots omständigheterna innan och att jag trodde att vi inte ens skulle komma till start.
 
 
 
Helgen efter åkte vi tillbaka till Mariestad och höll traditionen med två andra platser i LB och LA, på 67,58% och 66,84% trodde faktiskt vi skulle vinna LAn för det gick så himla bra och vi gjorde våran bästa LA-ritt tror jag men domaren låg lite snålt, inget att göra åt bara att komma igen!
 
 
Där efter två tävlingsfria månader och super mycket träning för nu var det dags för LA P:1 debut, från LC till LA P:1. den 12 oktober åkte vi till Motala och red vår debut i regnet, så himla nöjd med framridningen och jag kände att vi kunde inte gjort det bättre på banan heller, sist ut för dagen ca 30 ekipage som trampat runt i geggan innan oss och vi halkar runt på knapra 59,21% vilket jag inte trodde skulle räcka någonstans men det räckte till vinst! Så himla glad och stolt, ett suveränt bra avslut på året!
 
 

-16

2014-12-28 @ 15:26:16 / Vardag
Snön och kylan har kommit till oss på Stall Marieborg, nu återstår det att se om den tänkt stanna. Jag har en herre här hemma som är av lite nerv speciellt när vintern och kylan sätter till. Så han tycker det ju är extra kul att bli tränad och det kan jag ju hålla med honom om. 
 
Rb måste klippas och det är snart, jag tycker han är så ful nu när pälsen vuxit ut men under tiden han har vilat så har det ju bara varit dumt att raka honom så nu ser han ut som en islänning, vad som helst utom en dressyrponny. Nej pälsen ska väck så fort jag får nån timme över till det!
 
Sen vill jag bara säga att jag hittat mina drömmars häst! Äntligen. Det känns nästan för bra för att vara sant, är så rädd att någonting inte går som jag vill nu och jag får ett bakslag, då skulle jag bli så himla ledsen. Han är verkligen perfekt och jag vill inget hellre än att han ska fylla ut boxen här hemma. 
 
Men nu ska jag ut och trimma en mycket överladdad kille som ska få gå sitt första joggingpass sen vilan, vi får se vad han säger om det och hur många lufthopp vi utövar idag.
 
 

Så tacksam!

2014-12-28 @ 10:05:00 / Tävling
Detta var dagen som flest minns ifrån mitt 2014, tänkte jag skulle dela inlägget igen för er som inte läst. Det var en mycket bra idag...♥ 12 oktober 2014

 
Nu är jag hemma och ska försöka smälta dagen, vill tacka er för alla gratulationer och för allt stöd ni har gett som gjorde att jag åkte iväg och red idag. Jag är så glad att jag gjorde det, har inget att ångra. Vi fick en jätte bra debut tillsammans!
 
Redan på framridningen kändes han fin och var med på noterna från första stund, är jätte nöjd med hur jag la upp framridningen, hur jag tog mig igenom lite tjaffs och hur resultatet blev. Det blev en perfekt längd också så när det var min tur att gå in på banan kände jag mig mer laddad än någonsin!
 
På banan sen så va känslan från framridningen med. Rb kämpade på så bra trots att hela ridbanan låg under vatten, jag red sist ut för dagen så ni kan ju tänka er, 30 ekipage innan under regn, hur kladdigt, ojämt och eländigt det var!! Underlaget var väldigt halt också så jag våga inte riktigt sätta i den högsta växeln, Rb går före allt och jag vill inte utsätta honom för det. Så vi körde lite safe men gjorde allt efter konstens alla regler men inte av samma kvalité som jag hade önskat och det gav oss ganska mediokra poäng men det räckte hela vägen till vinst!
59% fick vi och jag tror att om vi hade haft förutsättningarna på vår sida så hade kvalet suttit. Men jag kan inte vara mer nöjd än såhär. Vi vann rosett, plakett och ett segertäcke från Agria :D
 
Tack underbara mamma för att du alltid ställer upp♥ 
Nu kommer jätte fina bilder från dagen.
 
 

Året som gått

2014-12-27 @ 13:23:18 / Vardag
Jag vill börja med att tacka alla fina bloggläsare som hängt med oss iår, vissa börja redan från start 2009 och andra hittade hit förra månaden. Känns jätte kul att vi är så många anhängare på min blogg från hela Sverige norr till söder. Ni är bara bäst och det är tack vare er som jag fortsätter!
 
 
Vad minns ni allra bäst från bloggen under 2014? 

Tävlingen avslutad

2014-12-27 @ 12:59:45 / Vardag
Som ni vet så är utlottningen av täcket avslutat och en vinnare kommer meddelas idag! Håll utkik i mejlen alla ni som deltagit i tävlingen, hoppas jag får ett mejl tillbaka från vinnaren med bild på pristagaren! 

Tack till all som varit med, ni får jätte gärna önska pris i nästa utlottning.

För mycket energi

2014-12-26 @ 13:08:48 / Vardag
Idag fick jag ta smällen när jag valde att rida ut Rb istället för att longera på en frusen ridbana. Rb var helt crazy haha! Nu när han har vilat så är han dessutom rädd för allting, han som annars aldrig bryr sig om nånting kan frysa fast i marken eller skena rakt fram för vad som helst. Idag skrittade vi knappt någonting utan Rb taktade hela tiden och sköt rygg, drog ner huvudet och bockade. I traven bjöd han på höga knälyft och hopp åt sidorna. Behövde bara tänka galopp så drog han ner huvudet, tjöt och hoppade in i galopp. Skitkul egentligen att han är så glad men inte så kul när han totalignorerar att jag försöker få stopp på honom.. Om det är nångång jag ska ramla av så är det ju nu..
 
På tal om att ramla av, året är ju snart slut och jag har bara ramlat av en gång det här året! konstigt va? det var i februari när jag var på brolöten, red för Emelie och ja ni vet ju hur Rb är vid det här laget. Han blev sur på mig och sparka bakut riktigt ordentligt mitt framför Emelie, jag tappar balansen (som jag aldrig brukar göra när han sparkar) hamnar på halsen men kommer tillbaka i sadeln och då sparkar han bakut igen denna gången ännu högre och kraftigare, så högt att han slår över och går omkull och jag hamna under.. Det första jag sa när Emelie kom fram var: hur gick det med hästen? haha standard...

Hur många gånger har ni ramlat av iår?
 
 
Förutom att varit på en "jätte rolig" uteritt så har jag hunnit mocka och fixat inför kvällen hos Rb och Winnie. Fick en julklapp av Annelie, tack! och nu ska jag hoppa in i duschen och göra mig iordning för kl 15 kommer Micke, mormor och morfar och min storebror med sin tjej och då blir det julmat! Förhoppningsvis sista julbordet för mig iår som ätit 17 st nu... Så är det att jobba inom restaurangbranchen hehe.

Annandagen

2014-12-26 @ 09:04:00 / Vardag
Godmorgon på er, är ni vakna? Jag är uppe och ska ut till stallet iallafall, det är mycket som ska skötas idag innan vi får gäster kl 15 så det är bäst jag sätter igång.
Rb ska motioneras idag men jag har inte bestämt hur då ridbanan är rätt frusen och hård, vågar inte riskera något med honom. Nästa vecka hoppas jag kunna komma iväg till ridhuset och ta igenom han där, jag tror det finns en hel del bus i kroppen som måste ut och då känns det säkrast innanför 4 väggar och ett tak eller vad tror ni? ;)
 
 
Höll nästan på att glömma men om 1 vecka åker jag ju till Brolöten! Måste boka tågbiljetter... Ska bli så kul!

Julafton

2014-12-25 @ 15:16:48 / Vardag
Nu har jag landat hemma efter en fantastisk julafton hos min familj utanför Strömsholm. Vi har ätit god mat, kollat på kalle, öppnat julklappar och badat jaquzzi. Haft det så mysigt och är jätte nöjd med mina paket och alla verkade nöjda med de dom fick av mig också, är precis lika roligt att ge som att få.
 
Tänkte dela med mig av lite bilder från kvällen.
 
 
 
Här är lite bilder på några av mina julklappar, utöver detta fick jag lite smågrejer som choklad, vantar, pengar, smink osv..
 

Årets åsiktsinlägg

2014-12-25 @ 12:23:00 / Vardag
1 år har gått, 1 år av många inlägg, bilder och tankar. Jag har valt ut mina tre favoritåsiktsinlägg som också har väckt tankar hos er där hemma. Har ni läst dom? om inte gör det och sen avgör ni i kommentarsfältet vilket inlägg som är bäst så utser vi årets åsiktsinlägg tillsammans!
 
Min åsikt kring NH - http://enewe.blogg.se/2014/april/nh-hysteri.html
Förbjud fälttävlan - http://enewe.blogg.se/2014/august/snalla-forbjud-grenen.html
Betthysterin - http://enewe.blogg.se/2014/april/betthysteri-2.html
 
trevlig läsning ;)

Julaftonsmorgon i stallet

2014-12-24 @ 11:38:21 / Vardag
God jul på er kära läsare hoppas ni får en fin dag ihop med era nära och kära! Nu ska jag avnjuta en mysig julafton med min familj så ingen uppdatering ikväll hoppas ni förstår.
Upplägget

2014-12-23 @ 20:55:00 / Vardag
Nu är det dags att börja planera upplägget under igångsättningen samt efter, så inget lämnas åt slumpen utan att jag vet att jag tränar för något. Såhär hade jag tänkt mig att det ser ut:
 
v.52 igångsättning från marken 
v.1 börja jogga
v.2 höja kraven på joggen
v.3 finslipa skolor, enkla byten
v.4 programträning
v.5 programträning, ev. tävling söndag

Det är egentligen en ganska tight planering då han precis gått ifrån vilan, men jag vill så gärna tävla och jag kommer jobba mot att kunna göra det den 1 februari. Går det åt skogen och vi inte kommer dit ja då är vi iallafall en bit på väg framåt!
 
 

Nyttig träning

2014-12-23 @ 18:43:18 / Träning
Jag har julhandlat precis hela helgen fram till idag och nu är jag äntligen klar med alla julklappar! Så jag kom inte hem förrän det blivit mörkt ute och eftersom jag planerat in att skritta igång Rb så är det inget som jag struntar i. Utan ut i stallet och upp på hästen, idag la jag skritten på ridbanan bara för jag inte hade nån lust ut i mörka skogen. Så idag tog jag igenom lite välbehövt skrittjobb, jag som nästan aldrig jobbat honom i skritt då han förut alltid reste sig eller tjura mot skänkeln så fort jag bara kortade upp tyglarna så jag har alltid fått gått direkt från lång tygel i skritt till att trava fram för det har inte gått att skritta på honom. Idag var han jätte snäll och släppte väldigt fort, sökte sig neråt och jobbade på väldigt bra i skritten.
 
Något som jag måste jobba på är att jag gärna hjälper honom lite för mycket och jag driver nästan konstant det är en ful olata som jag dragit på mig. Rb har ju såklart vant sig vid att jag gör så och går inte framåt om jag inte lyfter runt honom så för att jobba bort detta har jag släppt skänlarna totalt, jag rör dom inte ens förrän han nästan stannar då smäller jag på en gång ordentligt och så behövs det inge mer. Det är också ett bra tips till er med skänkeldöva hästar, lägg bort skänkeln helt och använd den inte förrän du verkligen behöver den.
 
 
En annan sak som jag märkt av på mig själv när jag skrittar, ni vet ju att man ska gunga med i sadeln i takt med hur hästen rör sig. Det gör jag bra på lång tygel och rb trampar på riktigt fint men så fort jag kortar tygeln så saktar han alltid ner och det hänger ihop med att jag alltid slutar röra mig lika mycket i sadeln och då begränsar jag ju hans gång. Det är då jag alltid lägger till skänkeln och driver hela tiden istället med en kort tygel och då reser han sig. Där måste jag tänka om och behålla gunget i sadeln så jag får med hans bakben in under sig.
 
Skrittjobb är något som jag ofta glömmer bort att träna på men det finns faktiskt mycket poäng att hämta där med. Jag ska börja lägga mer tid där så skritten är lika bra som trav och galopp.
 
 
Den här ökade skritten fick vi en 8 på och det var den värd för den var riktigt bra!

Hovis

2014-12-23 @ 18:10:00 / Vardag
Förra veckan var hovis här och skodde Rhett butler och Night light, de båda fick 16 broddar var och snösulor så nu är de redo för vintern om den kan ta och komma snart..
Broddsäsong innebär boots vid ridning samt i hagen, har ni också det?
 

min älskade Winnie

2014-12-23 @ 13:45:00 / Vardag
Min första häst Miss Winnie står ju än kvar här på gården och har nu varit min i 10 år. Jag har lärt mig alla grunder på henne och hon håller jag väldigt kärt.. Men som ni säkert förstår kan jag inte rida henne då hon är en shettis så vi försöker hitta barn som vill lära sig på henne, men det är så himla svårt! Hon är ju världens snällaste häst som aldrig gjort något dumt men ingen av barnen som är här håller intresset vid liv, jag förstår inte! När jag var barn inte tröttnade jag då för att det blev kallt eller för att det regnade en dag, jag klagade inte över att jag var tvungen att mocka varenda dag åt min häst, allt det andra var ju hur kul som helst och de barnen som kommer hit måste ju bara ta hand om henne några dagar i veckan det borde väl inte vara så jobbigt?! Men ändå är det ingen som håller intresset vid liv och det är så himla tråkigt för det slutar med att älskade Winnie står här i hagen och bara skrotar...
 
Jag försöker ju aktivera henne så gott jag kan med lite tömkörning och longering men hon vill ju ut i skogen, ridas, galopperas, hoppa små hinder, hon älskar ju allt det där och är en alldeles för snäll barnponny för att bara gå och skrota :/ 
Önskar vi kunde hitta någon som älskar henne lika mycket som jag gjorde när jag var barn♥
 
 
alltså jag är så ful på alla bilder men det struntar jag i för jag blir så varm av att se winnie i sitt esse! nästan så att tårarna rinner på mig...

Frågestund med Micke!

2014-12-22 @ 18:10:30 / Vardag
Jag tänkte att ni skulle få ha en frågestund med Micke som alltså är min kille så nu kan ni få svar på alla era frågor om ni vill veta något om mig, hur jag är eller vad Micke tycker om nånting. Kom ihåg att han inte är så hästkunnig men han kommer göra sitt bästa med att svara på era frågor ;)
 
 

Ungdomssektionen

2014-12-22 @ 15:00:00 / Vardag
Måste berätta en rolig sak! Jag blev förra veckan tillfrågad om jag ville gå med i ungdomssektionen och starta upp Örebro Ryttarteams ungdomssektion på nytt igen och föra nästa generation framåt, något som låter helt rätt för mig jag som vill börja engagera mig lite mer nu och ungdomarna i klubben är ju verkligen helt underbara! Jag fick massa ideér som jag vill börja jobba med nu på direkten nästan haha. Men visst låter det som att de passar mig? Jag som ändå är såpass drivande och utvecklande med mål och planering!
 
 

en julklapp till mig

2014-12-22 @ 13:44:00 / Sponsorer
För några dagar sen fick jag en liten present från Western Wanted som tack för att jag jobbat så bra med deras produkter och gjort recensioner, marknadsfört samt gjort en film. Fick ett jätte fint grimskaft hemskickat på posten och grimskaft behövs ju varje dag men är inget jag själv har någon lust att lägga pengar på, så tack så mycket för den fina julklappen!
 
verkligen mjukt men ändå slitstakt och av super bra kvalité!
 
 

Igångsättning

2014-12-22 @ 10:09:00 / Vardag
Åretssista vecka består av igångsättning av herr RB. 
 
Måndag: skritta 40 min
Tisdag: skritta 40 min
Onsdag: uteritt 30 min
Torsdag: longera 30 min
Fredag: longera 30 min
Lördag: longera 40 min
Söndag: uteritt 40 min
 

Ge aldrig upp

2014-12-21 @ 20:00:00 / Vardag
Jag heter Johanna Bergqvist, bloggar annars på www.jbdressage.se, och är född 1995 och bor i Östersund, Jämtland. Jag tänkte berätta lite om min resa med min storhäst och hur Benzinger, som han heter, har utvecklat mig enormt mycket både som ryttare och person.

 
När vi letade en häst hade vi en exakt mall och vi hittade bara en häst som passade in i den mallen och det kändes verkligen så bra på provridningen. När han kom till oss var jag i ridhuset en dag och en tjej säger "han är som en ängel, så otroligt fin." Och visst var han fin min häst. Men efter några månader började han små resa, jag förstod inte varför och vi kollade upp om något som var fel men hittade ingenting. Resningarna blev värre och värre. Till slut kunde jag inte ens korta tyglarna utan att han reste. Jag longerade mest varje dag, jag ville inte ens rida på denna fantastiska häst. Det var där någonstans jag insåg att jag faktiskt var rädd för min egen häst.
 
 
Många tyckte nog att vi köpt en för svår häst och jag hade ju faktiskt valt honom helt själv. Men man kommer till en punkt där man måste bestämma sig och det gjorde jag, tjurig som jag är, så ville jag klara av den här hästen. Så vintern därefter bestod av massvis med träning och vi utvecklades verkligen, men det var långtifrån lätt. I april trillade första kvalet till Msv B in och det gick verkligen bättre och bättre. Men i juni vände allt och det gick verkligen sämre än någonsin. Vi åkte upp till Umeå, det är 80 mil tur och retur. På fredagen blev vi utesluten i båda klasserna på grund av att han reste och jag blev dessutom anmäld till överdomaren som vaktade mig med hököga under hela helgen. I LA fick vi 47%, och jag skämdes verkligen. Ingen ville va på samma framridning som mig. Jag fick höra att jag faktiskt borde åka hem och sluta med det här. Jag fick även höra att det vore bättre om vi dömde ut honom och slaktade honom. Jag kunde inte för mina öron förstå hur någon kunde säga så om min fantastiska häst. Men dom har inte suttit där i ridhuset 7 på morgonen och dansat fram, känt denna fantastiska känsla. Dom har heller inte hanterat honom, sett hur jag lastar honom själv. Det finns inget ont i den här hästen egentligen. Självklart fanns det famnar som öppet stöttade mig, men de elaka orden tog övertaget.

Men jag insåg bara en sak, är konkurrenterna bättre har jag tränat för lite. Så jag åkte hem och tränade ännu mer, la upp en ännu tydligare plan. Självklart har många många tårar trillat ner för min kind, jag har velat ge upp, men nej, jag tänker inte ge upp jag ska visa alla andra att jag visst klarar av det här. Efter massvis med träning under hela sommaren och ett tävlingsuppehåll så på första tävlingen gick vi in och blev placerad i båda Msv C och vi tog också vårat första kval till Msv A. Nästa tävling vann vi Msv B och tog sista kvalet till Msv A. En av mina drömmar har varit att få rida i frack. Nu är fracken beställd och vi tränar piruetter och serier. Allt tack vare, i många andras ögon, "den där jävla hästen." Se så fort allting vände när jag gav mig den på att jag skulle klara det här, men det var inte lätt. Nu trodde jag att allt skulle bli bra, att alla elaka kommentarer skulle försvinna. Men återigen hade jag fel, dom vart bara fler. Någon sa till mig, "det är det där dom kallar den svenska avundsjukan."
 
Oavsett om det går bra eller dåligt i den här sporten så finns det alltid någon som missunnar dig eller är skadeglad. Något min fantastiska häst har lärt mig är att stänga ute allt det där, att faktiskt slå dövörat till. Jag har lärt mig hur jag ska hantera dessa situationer, hur man omvandlar detta till positiv energi. Idag när jag ser dessa personer så känner jag bara hur mitt jävlar anamma växer inom mig. Hur omvandlar man då dessa negativa kommentarer till positiv energi? Det har jag faktiskt inget svar på, jag tror att det är olika för olika individer. Det är något man lär sig, och det är något som Benzinger lärt mig.

Prestationsångest

2014-12-21 @ 15:00:00 / Vardag

Hej! Mitt namn är Sara Stina och jag är en av de som fått äran att få blogga här på Evelinns blogg, det är något jag verkligen sett fram emot! Jag tänkte börja med att presentera mig lite kort eftersom att de flesta av er säkert inte vet vem jag är, därefter hade jag tänkt skriva lite angående ett ämne som är ganska viktig för mig och jag hoppas att ni kommer att tycka om det. Jag är en 15-årig tjej från Strömsholm, jag har en egen ponny samt rider lektioner på en ridskola och driver en blogg vid namn www.ssfredlund.horseworld.se. Min egna ponny heter Lillevangs Duchess och kallas för det mesta bara för Duchess. Duchess är en 23-årig ponny med mycket arab i sig som jag tävlar i dressyr med, hittills har vi startat upp till LA-nivå och målet för nästa år är att etablera oss i LA:P1-klasser.

 

Att äga en egen häst har aldrig varit möjligt för mig, men det var innan jag mötte Duchess. Duchess har varit i min ägo sedan i somras men jag började rida henne ett par år tidigare, då red jag henne bara en gång i veckan för att avlasta åt hennes dåvarande ägare då han hade två tävlingsponnyer. Hela min och Duchess ”historia” känns lite häftig att få berätta, mest för att den bevisar att allt är möjligt och det går att lyckas oavsett om man har ”rätt” förutsättningar eller inte, kämpar man för något kan man få det liksom.

Duchess började jag tävla våren 2013 och det har fört med sig många fördelar såsom att jag lärt mig otroligt mycket, haft många framgångar samt haft riktigt kul men tyvärr har det även fört med sig en och annan nackdel. I med att vi började tävla och att det gick såpass bra för oss började det tisslas och tasslas bakom min rygg, som det alltid görs när det går bra får någon i ridsporten. Det var otroligt jobbig för mig och det krossade mig totalt, jag fick höra att det kommit kommentarer om mig från personer från klubben, från andra klubbar och till och med några av mina närmsta vänner, det som sårade mig mest vara att inte ens mina vänner kunde glädjas åt mig utan lät istället avundsjukan ta över dem. För en osäker 13-åring var det inte så värst lätt att hantera.

 

I med att jag visste att det pratade om mig så började jag utveckla en sorts prestationsångest. Jag visste att Duchess gått upp till och med FEI-klasser innan jag började rida henne och jag visste att hon hade haft massvis med framgångar med hennes föregående ägare och det gjorde mig lite nervös, jag ville bevisa att jag förtjänade att rida henne, att jag också kunde leverera liksom. Jag satte alldeles för höga krav på mig själv inför varje tävling och till slut var det inte roligt att tävla längre. Jag var så nervös innan varje start så att jag varken kunde äta, rida som jag brukade eller tänka på något annat än att jag var tvungen att komma hem med en rosett, det fanns inget som var viktigare för mig än att få bevisa att jag också kunde. Utöver min nervositet så blev jag även ett nervvrak, jag bröt ihop varenda gång jag inte tog hem en rosett och mitt självförtroende bröts ner totalt eftersom att jag intalade mig själv att jag inte dög, att jag inte var bra nog, dessutom blev jag så himla otrevlig mot mina föräldrar, inte ens min hästskötare tyckte att det var något kul att följa med på tävling längre. Man skulle kunna säga att all avundsjuka, allt hat och min prestationsångest förstörde mig.

 

Tävlingssäsongen 2014 bjöd på de jobbigaste tävlingarna någonsin för mig. Jag fick elaka kommentarer slängda rakt i ansiktet över Internet, det sas elaka kommentarer om mig till min mamma och det fanns en person som jag tävlade mot som jag visste njöt av mina motgångar, utöver det så tävlade jag även lag och fick höra en kommentar av en person som fick mig att nästan explodera av prestationsångest – ”äntligen kommer du och räddar laget”, hur kul var det att få höra liksom? Jag hade tur många gånger och kunde stänga ute resten av världen inne på tävlingsbanan, förutom vid en tävling, den första tävlingen efter att Duchess blivit min. Vi hade åkt i över 1 och en halv timme till tävlingen och jag var jättepeppad men ju mer tiden gick desto nervösare blev jag och desto mer började jag fokusera på rosetterna. Väl inne på tävlingsbanan kom varenda elak kommentar upp i mitt huvud och jag var så nervös att jag slutade rida helt, det var den ända starten som jag gav upp redan efter inridningen. Starten slutade med att jag utgick och grät hela vägen hem, mina hjärnspöken höll på att äta upp mig inifrån.

 

Det var inte förrän vår sista start för året som jag lyckades ändra tankesätt och sluta fokusera på vad alla andra skulle tycka och säga, det var som om jag bara stängde av och inte orkade bry mig längre, det ända jag brydde mig om var att rida en ritt som jag var nöjd över och ha kul tillsammans med min ponny, inget annat spelade någon roll. Det var mest av allt för mina medmänniskor som jag verkligen ansträngde mig för under den starten, de alla ställde alltid upp för mig så jag var tvungen att ge dem åtminstone en bra tävlingsdag tillbaka och det är något jag kommer att ha i minnet under varje tävling.

 

Jag tycker att det är så synd att vuxna och andra barn som rent ut sagt är avundsjuka på människor som har finare hästar än de själva måste spy ut en massa elaka kommentarer bakom ryggen på alla andra, för det första tjänar de ingenting på det och dessutom förstör de något roligt för en ung tjej eller kille. Nej, har ni varit med om detta någon gång så kan jag bara säga att ni inte ens ska bry er, sitt bara där på tävlingarna och le mot de som trycker ner dig och bara fokusera på dig själv, det tar man sig längre på än att bli nedtryckt eller ge tillbaka. Efter varenda tävling har jag bara velat hänga ut alla dessa människor, få dem att må så dåligt som jag mått och få dem att inse hur mycket deras ord faktiskt sårar, men jag tänker aldrig sjunka till deras nivå.

 

Nerver på tävling

2014-12-21 @ 10:00:00 / Vardag

Hej alla Evelinns läsare!
Jag heter Fanny och jag är en av tre som har fått förtroendet att göra ett gästinlägg på denna härliga blogg. Det börjar jag med att tacka Evelinn för!
Det jag tänkte ta upp här är hur nerver kan spöka på tävling, och känslor som kan dyka upp kring det.

 

På hemmaplan under träningar anser man oftast att man sitter på världens finaste häst när man känner hur allting klaffar som det ska och hur bra det går. Man får massor av beröm och fina ord från personer runt omkring som säger att det går bra på tävling om man får in samma ridning på banan. Sådant kan höja självförtroendet något enormt, tro mig, jag vet. Det kan få en person att känna sig starkare och verkligen vilja visa upp vad ekipaget kan tillsammans, innanför det vita staketet. Detta förhöjda självförtroende kan både bli till fördel och nackdel lite senare.

 

När man väl är på plats på tävling kan man självklart bli nervös och spänd. Man kan bli nervös när man ser alla andra hästar som man anser vara mycket finare ens en egna häst, och man kan helt plötsligt börja tänka negativt. Varför? Jo, dels kan det vara den där lilla nervositeten som redan finns. Det kan också vara så att man tappar sitt självförtroende för att man ställer in sig på att man inte har en chans emot de andra då man kanske anser att de är mycket bättre, även fast det kanske inte är så.

 

Nervositet kan ge ilska. Då kanske man går in med en inställning om att ingenting kommer att fungera, och då gör det oftast inte det heller. Ilskan kanske också går ut över hästen, vilket den absolut inte får göra. Man får inte till framridningen och den känslan som man vill, och man hittar inte rätt ridning. Sådant här kan spegla av sig på hästen, lätt. Det kan få din bästa vän spänd inne på banan, och då blir det bara smuts av alltihopa. Är det så vi vill ha det? Jag tror inte det...

 

Detta problem har jag själv jobbat mycket med, mentalt. Mycket tankeverksamhet och tips från tränare och andra runt omkring. Där kan man inte ändra mycket på hästen, utan där sitter det oftast hos ryttaren. Då är det ryttarens egna ansvar att få ordning på problemet, och det kan man göra med hjälp av en mental coach om man inte hittar något annan metod.

 

Sedan har vi problemet som kan uppstå när det går bra på både träning och tävling, tills ett bakslag kommer. Det är här det starka självförtroendet kan bli till nackdel, man kan känna sig okrossbar innan men efter bakslaget känner man sig förstörd.  Då kan man också bli besviken och fundersam på varför det skulle ske när allt har gått så bra. Det kan bero på både miljön, känslor, underlag, humör, ja, många olika faktorer går att finna...
Då kan det också kännas som att man bara vill kasta in handduken och ge upp för gott, man har ingen kraft till att bry sig. Man kanske inte förstår vad som gick fel eller varför, och blir därför ledsen. Då gäller det att hitta tillbaka till det roliga med ridningen, det ska vara kul! Även detta går att få bukt på via den mentala biten då den är väldigt viktig.

 

Vid tävling gäller det att kunna hålla nerverna i styr oavsett resultat. Man får alltid tänka på att ta det lugnt och andas. Själv brukar jag leva efter mottot "Bättre lycka nästa gång" under de stunder jag känner för att ge upp. Jag lovar, det brukar hjälpa!
För att kunna presetera som man vill på banan gäller det verkligen att ha med sig den mentala biten och känna sig säker på sin uppgift. Alla är inte perfekta jämt, inte ens proffsen. Ibland har man svackor som man måste jobba med, och så är det för alla.

 

Den enda tävling där jag har stötit på Evelinn och RB fick jag en känsla av att allt gick väldigt lugnt till. Det kändes som om Evelinn besatt mycket rutin och kunskap om sin häst, och kunde därför göra det bästa av situationen. Det är så det ska gå till, man ska lita på sin häst och vara avslappnad själv.

 

Men självklart så finns det ju ingenting som slår känslan av att nå ett bra resultat, kanske en seger eller att man når ett av sina mål med sin häst. Den känslan kan man leva på länge.....

Att umgås med sin häst/ponny ska stavas LYCKA!

Kram, Fanny


Godmorgon söndag

2014-12-21 @ 09:43:00 / Vardag
fjärde och sista advent vilket betyder att hela denna dagen kommer tillägnas mina bloggläsare. jag har valt ut tre stycken duktiga tjejer som ska få sina berättelser hörda för er! det betyder att hela dagen kommer bestå av inlägg som inte är gjorda av mig så ni vet, men jag hat valt att hålla en röd tråd igenom inläggen. Hoppas ni får en fin söndag och jag önskar er trevlig läsning!
 
 

Jultema

2014-12-20 @ 18:07:30 / Vardag
Såhär inför jul har jag fixat ett juligare tema på bloggen bara för att få lite feeling, hoppas ni tyckte det blev fint annars får ni hålla ut till efter nyår då jag tänker byta tillbaka till min förra design. Bilden i headern är tyvärr två år gammal, hade tänkt fråga Sophie om hon ville komma och fota lite julbilder hos mig men tyvärr har vi ju ingen snö så det skulle inte blivit någon känsla alls... 
 
Till nästa år ska jag och Sophie börja planera in fotograferingar, för er som inte vet så är hon en av mina samarbetspartners, hon kommer och fotar mig mot att jag gör lite reklam för henne då hon är en jätte dukig fotograf. Kolla in hennes facebooksida här. Ser fram emot att få bra bilder ifrån träningar och tävlingar av någon som är riktigt duktig!
 
 
 

Uteritt

2014-12-20 @ 16:17:22 / Vardag
Idag bröt jag min plan för första gången på riktigt länge, men förhållandena har ändrats och vi måste börja träna lite tidigare. För enligt planeringen skulle han vila yttligare en vecka innan igångsättningen tog fart men nu blir det inte så då klasserna i Katrineholm ändrades och jag vill så gärna tävla där då den 1 Februari och då måste vi börja träna typ NU. Fast det kan vi inte utan vi startar upp med en ganska lätt vecka för att sedan börja jogga vecka 1. Men jag kommer ändå ligga en vecka före min planering så vi får hoppas att inget dyker upp och att vi kan komma till start, jag vet att jag har cirka 3 veckor framför mig som kommer vara skit jobbiga och Rb kommer vara mer i luften än på marken så dessa veckor måste jag räkna bort i min planering. Märks det att jag känner min häst haha? ;)
 
Idag tog vi en skrittur ihop med mamma och det var jätte roligt att komma ut igen tyckte vi båda, tyvärr var det ju bara skritt då hälsar Rb han som helst hade viljat tävla i full galopp mot mammas häst men där sa vi stopp! han var mer eller mindre en bomb..
 

JULLOV!

2014-12-20 @ 11:57:59 / Vardag
Igår jobbade jag och var hemma straxt efter kl 1 på natten. Så nu kan jag äntligen säga att jag också har fått jullov! 18 dagars ledighet sitter verkligen inte helt fel just nu och jag har så mycket att göra så det känns verkligen bra att få ledigt. Idag vakna jag upp och var helt mör i kroppen, ont överallt, skulle egentligen behövt sova några timmar till trots att jag sov till kl 11 för jag är så trött men jag vill ju komma igång med dagen och inte sova bort hela lovet hehe!
 
Jag har verkligen saknat min häst så han ska jag snart ut för att träffa, har haft fullt upp hela veckan som ni vet med tre olika jobb så min underbara mamma har fixat åt honom men idag ska jag äntligen borsta, pyssla och mysa med honom. Jag har ännu inte bestämt om jag ska komma igång och rida också, vi får se helt enkelt!

Måste även jobba lite med bloggen då har jag mycket på gång nu, snart dras ju vinnaren i utlottningen och sen måste tre gästinlägg upp imorgon. Utöver det måste jag slå in mina julklappar jag hittade igår och allt detta helst innan Micke kommer så vi kan spendera kvällen ihop.
 
Hoppas ni får en fin dag så hörs vi senare!!
 
 

Filmkväll

2014-12-19 @ 19:42:00 / Film
Fredag och vad passar inte bättre än en filmkväll? Se alla min mest visade videos och tyck till vilken du tycker ä bäst och som bäst passar en fredagkväll. Ladda upp med fredagsmyset och gosa ner i soffan ihop med lite bra film! ;)
  
Tre snuttar från tävlingen i Norrköping
 
 Winnie sprider glädje hos pensionärerna på älderboendet!
 
 Utbildar unghästar
 
 Badar med Winnie
 
 Rider program hemma
 
 Rider Peppe för första gången
 
 Rb njuter av att bli kliad
 
 Rb busar 
 
 Lina Dolk tränar Rb
 
 Rundvisning i vårat stall
 

Fredag

2014-12-19 @ 15:44:20 / Vardag
Hej! Idag blir uppdateringen lite halvdålig, är nämligen påväg till jobbet för att servera julbord. Idag har jag gått i skolan till 12 därefter åkte jag till Örebro för lite julklappsshopping. Hittade allt jag behövde så då tog jag en fika med min vän och nu sitter jag på tåget till Laxå för att jobba till 1 inatt... Inte så pigg på det men tar alla chanser jag kan för att tjäna pengar!


byta klubb?

2014-12-18 @ 18:53:00 / Vardag
Snart dags att börja betala in licencer och medlemsavgifter. Jag har ridit för Viby rid och körssällskap och Ryttarkamraterna kumla samt två år för Örebro ryttarteam, trivs bäst i ÖRT så mitt val faller enkelt på Örebro ännu ett år. Detta år hoppas jag att vi får ihop en serie i Div 1 ponnydressyr för vi har ett riktigt starkt lag tror jag! Vi har också duktiga tjejer i div 3, så synd att jag inte har körkort annars skulle jag så gärna vilja vara lagledare för dom. 
 
Vilken klubb rider ni för nästa år?
 
 
Underbara Agnes och min förra ponny Acrobat ♥

Torsdag

2014-12-18 @ 15:35:00 / Vardag
Hej på er, snart jullov, tagga!! men idag är det torsdag och det innebär för mig årets sista köksarbete, ikväll har vi ala carte vilket jag tycker är roligast då jag älskar att lägga upp maten snyggt för gästerna och även för mig själv, har nästan blivit ett tvångssyndrom för mig, kan inte äta från en"ful" tallrik haha!
 
Sen ska även två bloggläsare kontaktas och jag har redan bestämt mig, gjorde det direkt när jag läste kommentarerna. Det som är rätt roligt är att de som kommer bli kontaktade, deras blogg läser jag redan och antagligen fastnade jag för inläggen för att det fångade mitt intresse precis som deras blogg gör. Jätte intressant faktiskt! Ska bli kul att läsa era inlägg jag hoppas att ni har kloka och sunda tankar.
 
På söndag har två veckors vila gått för rb, egentligen ska han ha en vecka till men jag funderar på om jag inte ska börja rida den veckan ändå eftersom jag vill tävla den första februari och jag börjar känna av stressen för att bli i topptrim.. Ska fundera lite till är iallafall jätte ridsugen just nu! 
Idag får han nya skor runt om samt broddar för första gången den här vintern, lagom då isen slog till ordentligt igår. Vill ju inte att något händer.
 
Hur går det på hästletar fronten då? Jo jag har daglig kontakt med flera hästägare. Har faktiskt hittat en häst som känns ganska intressant, egentligen för ung men så fin och det sjukaste är att jag hitta han här i Askersund där jag bor!!! helt sjukt. Vi får se hur det blir om jag ev. kommer provrida.

Ja det är väl ungefär det som händer just nu, vi hörs senare!
 
 
 

bloggnamn

2014-12-18 @ 10:20:00 / Vardag
Hej Evelinn! Jag älskar verkligen din blogg och tycker du är grymt inspererande. Jag vill gärna byta bloggportal till blogg.se men det är grym svårt att komma på just, bloggnamnet. Ditt är snyggt och bra. Men jag har verkligen inga tips. Hur kom du på ditt bloggnamn? :)

Svar: Hej Nathalie! Vad roligt att du tycker så, blir så glad ♥ Rekommenderar att byta till blogg.se jag trivs så himla bra här vill aldrig byta portal! Men som du säger så är namnet alltid svårt att bestämma sig för, det tycker jag med mitt namn har dock hängt med i 7 år sen jag hade bilddagboken. Tycker du enewe är bra? jag gillar det verkligen inte längre haha, det är ingen som kallar mig ewe längre och enewe var något jag kom på när jag liksom var 10(!!!) men jag har liksom vuxit in i rollen och även vuxit ur den, jag kommer väl antagligen aldrig byta namn för enewe är liksom den jag är nu! Jag vet inte riktigt hur jag kom på de namnet, tror det var någon i min klass som sa typ " det finns bara en som du ewe! " och då kom jag på en ewe som blev enewe!

Något som man aldrig växer ifrån är ju sitt egna namn så att heta för och efternamn är ju ett jätte bra bloggnamn tycker jag, annars kan man ju välja sitt smeknamn eller om man rider dressyr så har ju initsialerna + dressage blivit populärt. 
 
du kan ju använda ditt namn eller inistialer och lägga till ett ord, det kan vara + horses, dagbok, dressyr, team, showjumping, stable, vad som helst! bara att pyssla ihop något. Lycka till, ska bli kul att besöka din nya blogg!
 
 

en skjuts i rätt riktning

2014-12-17 @ 19:50:00 / Vardag
Hej Jag har börjar läsa din blogg. Jätte fin och lättläst blogg. Jag tycker du verkar vara en målmedveten tjej. Du har gjort en fantastisk utveckling med din ponny! Själv är jag också 17år och har en 4 årig dressyrhäst och bor i Eskilstuna. Han är väldigt snäll och känslig men samtidigt lat/seg och lite tjurskallig. Morfar är Don Primero så han har fått mycket från honom tror jag;)
Jag skulle gärna vilja veta vad du har gjort för att lyckas så bra? Vilka tränare har du använt mm? Jag vill gärna få alla tips jag kan få!
 
Svar: Hej vad roligt att du hittat hit, du verar ha fått en korrekt bild av mig jag är väldigt målmedveten och har jobbat så hårt med min häst för att komma dit vi är idag och jag vill inget hellre än att hjälpa dig en bit på vägen med det lilla jag kan, jag har min blogg för att inspirera er och jag är så glad om jag lyckas!
 
Jag får bilden av att din häst är en kopia av min ;) Rhett Butler är också snäll och känslig men gör inte mer än han behöver och han ställer mig gärna på prov ungefär varenda dag, så jag har fått varit skit bestämd mot honom både i stallet och vid ridning. Jag hade en tränare ett tag som det inte funkade alls med, så när jag bytte föll poletten ner för första gången. Det var första gången jag åkte till brolöten och jag fick testa på deras metoder som det första helvetet bröt ut, var där i fyra veckor och det var som att vara på uppfostringsanstalt tyckte nog Rb. Han var jätte bråkig, stod på bakbenen och sparkade bakut hela tiden. Men sen så avtog det och han blev bättre och bättre under tiden vi var där, Emelie hoppade upp och red honom och han slutade med sina dumheter. Jag fick sån bra hjälp där och var så glad att de såg potencial hos oss trots allt.
 

Anledningen till att jag sökte hjälp hos dom var som så att Emelie red och tävlade hans pappa Juno Rory när hon var tonåring och vad jag har hört så är dom rätt lika och alla hans avkommor är likadana så vem kan inte dessa hästar bättre än hon?

Efter det har jag åkt med jämna mellanrum för att hålla formen fräsch och hela tiden få nya tips och ideér. Är jätte tacksam för all hjälp jag har fått och det har hjälpt oss upp på fötter. Sen hittade jag en tränare här hemma i Örebro som är väldigt lik Emelie som ger mig samma bra träning så vi inte tappar något utan håller en röd tråd genom allt.
 
Mitt bästa tips är att ta hjälp av proffsen! Alla har inte råd med att träna ofta för en ryttare på den nivån men många som bedriver dessa stora stall vill och behöver hjälp, så vad man kan göra är att jobba in träningar, visa framfötterna och samtidigt tar du del av deras vardag så man lär sig otroligt mycket av det.
 
Utöver det har det varit en speciefik sak som också hjälpt oss iallafall det senase året som jag hela tiden har delat med mig av här på bloggen. Det är denna ständiga planering och målsättning som ni kan se år för år, säsong för säsong, månad för månad och vecka för vecka. Hela tiden sätter jag mål som jag vill uppnå samt delmål som jag vill klara av för att komma dit och tillsist behövs planeringen för att man ska utföra allt detta. Det är något som gett oss en enorm skjuts i rätt riktning och sen jag började med detta under 2014 så har vi gått från LC till vinst i LA P:1 något som jag är väldigt stolt över!
 
 
Hoppas det kunde vara till en hjälp, annars är du välkommen att höra av dig igen. Stort lycka till!

En tävlingsdag

2014-12-17 @ 15:22:00 / Vardag
Fått önskemål att berätta om hur en typisk tävlingsdag ser ut för mig, det tyckte jag kändes kul att dela med mig av. En tävlingsdag börjar ju oftast redan dagen innan med planering och packning, jag säger alltid att dagen innan nästan är roligare än på själva tävlingen, det finns ju så mycket att göra och jag älskar att planera och strukturera upp det. Jag börjar nästan alltid med att jogga Rb och känna på formen, här kan man inte börja lära honom saker utan allt ska sitta som rinnande vatten och de enda jag kollar är nästan gas och broms, lydnad och lösgjordhet. Sen får han gå i hagen till kvällen och under tiden putsar och packar jag in allt i transporten efter en lista så inget glöms, transporten rengörs utvändigt samt invändigt! Rb får ett bad innan han får komma in och sova.
 
 
Det är alltid jag som fodrar på tävlingsmorgonen, jag gillar att ha det så för då har jag full koll! Rb får frukost inne, är tävlingen senare på dagen får han komma ut i en rasthage. Står han inne hela morgonen så tar jag alltid en promenad innan vi lastar. Men annars så bara borstar jag och knoppar manen och sen packar in han i transporten så åker vi!
 
 
När vi kommer fram till tävlingsplatsen kan de se lite olika ut men oftast går jag alltid ut och ser mig omkring, var framridningen är, vilken bana jag ska rida på, vilken procent konkurrenterna ligger på, om man måste startanmäla sig och när prisutdelningen är, på så sätt så håller jag mig själv lugn. Sen har jag alltid en tidsplanering som jag går efter som är uträknad och anpassad efter oss så jag vet när jag ska lasta ur, hur lång tid jag behöver för att rida fram och vad vi ska göra mellan klasserna. Mycket planering som ni hör!
Innan vi lastar ut rb så gör jag iordning en mat och vatten station, fyller upp hinken med vatten och en till hink med lite betfor och mycket vatten för rb är lite dålig på att dricka när vi är på tävling så vi blandar all mat med vatten. 
 
När tiden är inne så gör jag iordning han först, min hästskötare skrittar fram honom för hand medan jag klär på mig tävlingsutrustningen och de sista minutrarna innan jag sitter upp går jag in i min egna bubbla som ingen kan nå mig i. Sen rider jag fram efter planeringen och till sist gör jag mitt allra bästa inne på tävlingsbanan! Oftast kommer jag faktiskt ut nöjd. Då hoppar jag av, ger hästen till min hästskötare som skrittar av för hand igen och jag går alltid själv och hämtar protokollet, läser igenom i lugn och ro och går tillbaka till mitt team förhoppningsvis kommer vi med på prisutdelningen.
 
Det är väl ungefär en tävlingsdag för mig i sin helhelt!

Min önskelista

2014-12-17 @ 13:21:40 / Vardag
1. Gymkort på hallsbergs populäraste gym som ligger sida vid sida med min skola
 
 
2. En laptop att blogga, plugga och kolla filmer på, i sängen, skolan, hos pojkvännen.
 
 
3. tuffa träningsbyxor
 
4. en stövelväska att förvara mina älsklingar
 
 

Fiskbensfläta

2014-12-17 @ 09:19:00 / Vardag
vill du lära dig hur man gör en fiskbensfläta?
kolla här:
  

Framtiden

2014-12-16 @ 18:17:00 / Vardag
Fråga: Vad har du för planer och tankar inför 2015 då? Förutom att du vill börja rida storhäst :)
 
Svar: Mina planer och tankar inför 2015 är att göra det ännu bättre än 2014, jag har så mycket jag vill uppnå inom min egna träning och med Rb. Det här kommer antagligen bli vårat sista år tillsammans och jag vill göra det till något extra. Ska ta till vara på all tid vi får ihop och verkligen satsa!
Min plan just nu ser ut såhär:
 
 • Komma igång i januari
 • träna regelbundet för instruktör
 • åka med jämna mellanrum till Brolöten
 • rida fler LA P:1 klasser
 • kvala till nationell nivå
 • rida div 1 med mina vänner ifrån klubben 
 • delta i meetings
 • debutera FEI
Ett drömmål skulle såklart vara att kvala till SM men jag ska inte dra det så långt, det räcker gott och väl med att rida FEI klasser för oss! Sen får man ju hoppas att vi är skadefria och att andra faktorer som kan förstöra inte gör det. Vem vet går det skit dåligt 2015 så kanske jag säljer han tidigare, skulle det mot förmodan gå hur bra som helst så kanske jag behåller han. Så detta år är väldigt oklart för stunden men jag väljer att inte tänka så långt fram utan att mer leva i nuet!
 
 

1 februari

2014-12-16 @ 15:27:00 / Vardag
Då har proppen till årets första tävling kommit ut, den går av stapeln i Katrineholm. Innan stod det klasser: LB:1 men nu är klasserna Lagtävlansprogrammet + LA P:1. Jag som tänkt mjukstarta men det ser inte ut att bli så ;) Vi får se hur träningen under januari går, under vilan har inte Rb tappat nånting det vet jag men han är ju mer i luften än på marken de första 2 veckorna så vi måste hinna komma till ridning innan jag kan planera in någon tävling. Dessutom har jag hört att katrineholm inte är den bästa tävlingsanläggningen och att underlaget är under all kritik så vi får se helt enkelt.
 
Nån av er som planerar att åka dit?

 

Pannband

2014-12-16 @ 13:08:00 / Utrustning

Jag vill verkligen rekomendera er att designa ihop ett personligt pannband från hästsmycken, du kan få det precis som du vill ha det och resultatet blir alltid slående!

Låt denna vecka gå fort

2014-12-16 @ 11:23:00 / Vardag
Hej på er! Jag har precis kommit in från stallet efter att ha mockat och gjort ordning för kvällen. Nu ska jag bara fixa mig för skolan. Hoppas denna dag går fort för igår var en riktigt seg dag... I flera timmar stod jag och skar mozzarella + tomater och la omlott i 15 st plåtar!! 20 kilo mozzarella och lika mycket tomater!! Idag kommer jag antagligen få göra samma så ni förstår kanske att jag inte känner mig så motiverad till att gå till skolan..
 
Såhär ser resten av veckan ut:
 
Idag: skola 13-23
Onsdag: skola 8-15, redovisa hästarbetet kl 9, jobba på hotellet 16-23
Torsdag: skola 13-23
Fredag: skola 8-12, jobba på ett julbord 16-02
Helgen: åka till Örebro och leta julklappar! 
JULLOV!
 

En sån vill jag ha!

2014-12-15 @ 19:20:34 / Vardag
Jag tycker det är rätt kul att vara ute i hästletar-djugeln igen. Alltid spännande att läsa annonser, kolla filmer och ha mejlkontakt med olika hästägare. Dessvärre lyckas jag inte hitta den perfekta hästen eller det perfekta samarbetet. För som ni vet kan jag inte köpa en häst på den nivån iallafall inte förrän jag sålt Rb och min drömvision är ju att få rida nationella klasser med min egenutbildade ponny och vid sidan av satsa mitt sista juniorår på en storhäst. Det vore hur roligt som helst!
 
Har fått jätte mycket tips om lika hästar och försäljare men lyckas inte hitta rätt. det är så svårt att bli ett namn som hästägare känner igen och vill satsa på, vore ju så mycket enklare om man hette typ Jan Brink eller Minna Telde men nu gör man ju inte det. För vem vill låna ut en läromästare till Evelinn 17 år när man kan kontakta de stora ryttarna? Nej det är svårt att bli någon i den här sporten.
 
Men jag drömmer och letar vidare efter att hitta något som passar mig. Just nu längtar jag bara till Brolöten 2-5 januari där jag ska jobba och få rida lite storhästar. Ska bli hur kul som helst! På brolöten står ju också en riktig läromästare som jag vet är tillsalu, han har allt som står på min dröm-häst lista. En mörkbrun valack, bra i åldern, fin stam, segrar upp tillochmed intermediere |, deltagit i EM, 6e plats i YR-SM, gått junoirklasser på 73%. En sån häst skulle man nog kunna ha riktigt kul med. Grand Valley som han heter är en riktig drömhäst!
  
 
dream on Evelinn...

Vill du blogga på enewe?

2014-12-15 @ 15:10:00 / Vardag
Nu har ni eran chans, nästa vecka på söndag, fjärde advent,  tänkte jag publicera ett-tre gästinlägg skrivet av mina bloggläsare.  Då kan ni få nå ut med era åsikter, skaffa fler läsare och väcka reaktioner hos en stor publik. Allt du behöver göra är att kommentera nedan vad du skulle vilja skriva om! Glöm inte att uppge emailadress för 1-3 av er kommer bli kontaktade under torsdag/fredag där jag vill att ni skriver och skickar tillbaka erat inlägg för publicering.
 
Min tanke är alltså att hela söndagen ska bestå av inlägg från mina läsare! Låter det kul? Då vill jag uppmana er att anmäla er.
 
För större chans att komma med så vill jag att inlägget är bra och välskrivet med tankar som gärna väcker funderingar/reaktioner. Inga kränkningar eller påhopp. Gärna passande på min blogg (om någon vill skriva om mig/upplevelser med mig så går det bra haha :D) 

Lycka till!
 

vecka 51

2014-12-15 @ 12:40:00 / Vardag
Då har första viloveckan gått och det känns redan som en månad.. En vecka har aldrig gått så långsamt tror jag jag är så himla taggad på att komma igång, men jag måste påminna mig själv varför vi gör detta. Hur som helst nu går vi in på årets näst sista vecka, hur skumt känns inte det? ännu skummare känns det att börja skolan kl 14 varje dag utaom fredag, jag går 14-21 då vi på skolan har tema vecka och esteterna har någon julshow medan vi på restaurang lagar och serverar mat till gästerna. Jag ska stå i köket hela veckan så det känns ändå rätt kul. På fredag har vi avslutning, går 8-12 då sen jobbar jag kväll 16-01 och ska servera på ett julbord. 

Snart är det jul också vilket innebär mys med familjen, det blir första julen med min pojkvän också så jag tror det kommer bli något alldeles speciellt♥
 
Men nu vill jag bara att det ska bli nyårsafton och att 2015 ska börja! all planering, uppladdning och framförallt träning. Vill boka in fotografering med duktiga Sophie, hitta en storhäst och satsa! Jag är så redo man kan bli på att komma igång, hoppas ni är med mig in i det nya året jag lovar er att det här kommer bli grymt!
 
 
 
 

Årets julklapp

2014-12-14 @ 14:41:24 / Bloggtävlingar
Då ska vi ta och runda av året med en sista bloggtävling och denna gång slår vi till på stort, vinn årets finaste, mysigaste och varmaste present till din älsklingshäst!!
 
Allt du behöver göra är att(dubbelkollas):
 • Dela bilden ovan och länka till detta inlägg!
 • Kommentera att du är med och länk till din blogg/instagram/facebook dit du har lagt upp den
För en extra lott i dragningen:
 • Följa enewese på instagram
 • Gilla enewe.blogg.se på facebook
 • Kommentera flitigt tills tävlingen avslutas!
Tävlingen avslutas den 24 december och en vinnare presenteras i mellandagarna!
Lycka till♥

Nöjda kunder?

2014-12-14 @ 12:01:14 / Utrustning
Just nu efterlyser jag bloggläsare som beställt något av Hästsmycken (armband, pannband eller berlocker) jag vill att ni tar en eller flera bilder på era produkter och mejlar mig på ewe1997@gmail.com och skriver ihop en liten text om det ni köpt och vad ni tycker om det, glöm inte skriva eran bloggadress också så kommer jag publicera eran text här ihop med bilderna och en stor länk!!
 

Tredje Advent

2014-12-14 @ 10:41:00 / Vardag
Som ni känner till vid det här laget är att tredje advent betyder ännu en blogg ska länkas och detta val var väldigt enkelt att göra, kändes självklart att länka till den här fina tjejen som jag vet läser aktivt, kommenterar ofta med fina kommentarer samt ger mig tips på vad jag ska skriva om..
 
Denna veckas blogg som jag tycker förtjänar att lyftas fram är ingen mindre än Telma på http://nouw.com/telmasopot hon har en jätte fin och bra blogg som jag själv läser, hon är duktig och målintriktad vilket hon delar med sig av i sin blogg som jag personligen gillar att läsa.
 
Sen är hon fodervärd på en liten söt ponny också...
 
Då vill jag tacka alla som varit med i adventsbloggen! Men vänta nu tänker ni, det är ju en advent kvar eller hur? Ja det stämmer men denna gång tänkte jag spexa till det lite och dela ut en ännu större belöning. Mer om det imorgon.. ;)

Träningsabstinens

2014-12-13 @ 20:30:00 / Träning
Nu under vintervilan får jag nöja mig med film, ser tillbaka på en träning hemma under sommarens varmaste dagar. En snutt från ett fint och taktmässigt travarbete.
 

Högst upp på min önskelista

2014-12-13 @ 16:34:00 / Utrustning
 
Asså ååh jag tycker detta schabrak är så snyggt, från Equestrian Stockholm, skulle vara så himla fint på Rhett Butler. Kan matchas med blåa lindor eller bruna lindor och ihop med mina bruna stövlar.. dreglar.. mammaaa? ;)

Första riktiga snön

2014-12-13 @ 11:06:37 / Vardag
Igår föll snön över stall Marieborg, första riktiga som legat kvar även nästa dag, jag tycker det känns härligt och var ute tidigt för att fånga dagen på bild. Det är ju inga mängder men det är alltid något, ser fram emot ljusare mornar och kvällar nu.
 
 
Hur är det hos er? Har det kommit någon snö än?
 

Ett ekonomiskt alternativ

2014-12-13 @ 10:11:00 / Utrustning
Ibland är alla dessa hästforum bra och ibland lär man sig nått nytt eller kan hjälpa varandra. Här om dagen läste jag en väldigt fyndig tråd där någon hade gjort ett eget "spiktäcke" med hjälp av en gammal spikmatta.

Ingen kan ju ha missat vilkent trend det har blivit med dessa spiktäcken, de ska tydligen vara jätte bra ökar blodcirkulationen och får hästen att slappna av. Dock ligger dom på en kraftig prislapp.
 
Så jag såg en påhittig tjej som tagit sin spikmatta och sytt på ett vanligt fleecetäcke som hon la på. Väldigt smart måste jag säga, en idé jag själv tog efter. Dock syr jag inte på den på något täcke utan tänkte ha den löst men lägger ett ländtäcke över så den ligger kvar. 
 
 
Efter bara fem minuter märkte jag hur rb började tugga och gäspa, han tyckte nog att det var jätte skönt!
 
 
Kommer fortsätta använda såhär innan ridning och i förebyggande syfte. Vill du göra ditt eget spiktäcke av en matta så måste man pilla bort spikarna i mitten så de inte trycker på ryggraden!
Rekomenderar verkligen.

Min drömhäst

2014-12-12 @ 19:10:00 / Vardag
Ja som ni säkert redan vet så letar jag just nu efter en storhäst, eller jag drömmer om den perfekta storhästen iallafall den verkar inte finnas och det är i princip omöjligt att hitta någon som ebjuder det jag är ute efter. Men jag drömmer vidare och hoppas kunna hitta det bästa samarbetet.
 
Jag åker som sagt upp till Brolöten första veckan i januari där jag hoppas kunna få in lite storhästridning i kroppen och få känna på. Även kunna bolla lite idéer med Emelie och se om hon vet något som skulle passa mig.
 
Jag är ju också väldigt kräsen och kommer aldrig ta de första bästa utan det får ta den tid det tar och hittar jag ingen ja då får jag stå utan. 
 
Det är såhär iallafall att jag söker en läromästare som jag kan träna och tävla vid sidan av Rb, helst en valack som är startklar i MSV C så man kan komma igång direkt när tävlingssäsongen börjar. Mitt mål vore ju att kvala till Junior SM och få rida där men tyvärr går SM redan i maj och det finns knappt några tävlingar kvar där man kan kvala, riktigt tråkigt. Men det vore iallafall jätte kul att få komma ut på storhästbanorna och rida lite medelsvåra klasser och utnyttja mitt sista år som junior!
 
Eftersom jag fortfarande har kvar Rb så finns inte möjligheten att köpa en häst riktigt ännu och det är där som det går åt skogen för mig. Tråkigt nog. Jag har fått kontakt med nåra men det har varit för unga hästar på LB-nivå och det har jag ingen lust med igen då jag själv hela tiden fått gå tillbaka till ruta ett med mina egna hästar som varit unga och nu vill jag komma framåt. 
 
Jag fortsätter leta och hoppas på det bästa, vet ni någon häst som skulle passa mig så får ni gärna tipsa!
  
Jag och fina Peppe, han skulle jag vilja ha i storhästformat!

Organiserat

2014-12-12 @ 19:01:00 / Stall Marieborg
Tänkte fortsätta och berätta hur jag organiserat mina grejer i sadelkammaren
 
 
Mina schabrak ligger i högar, de vita i en dom använder jag till finare träning/tävling sen mina vardags schabrak i mitten dock flera stycken som låg inne på tvätt så det kanske tillkommer 4 till i den högen, längst in har jag också träningschabrak men de lite finare. Har alla mina vita benlindor bredvid tävlingschabraken samt boots (fattas 1 par vita).
Hyllan under består av en låda med vardagslindor, en låda med paddar, olika lindor och en låda med skydd.
 
 
Förvarar min lädervård i den här lilla väskan. Borstarna ligger i en hink. och i ryggsäcken har jag lite tävlingssaker som vitavantar, rödrosett, snoddar och nummerlappar.
 

Jag vill ha mina sporrar och vantar lättillgängligt så de förvarar jag i en öppen låda
 
 
I dessa påsar förvarar jag fleecetäcken och ländtäcken, jag tycker det är snyggare att ha dom i påsar än öppet framme, då blir det lätt rörigt.
 
 
Sen har vi två plastbehållare med lite täcken i.

Ordning och reda

2014-12-11 @ 20:53:00 / Stall Marieborg
Nu när Rb vilar så har jag ju tid med sååå mycket annat. Så ikväll fick jag ett ryck och rev ut alla grejer på mina hyllor i sadelkammaren, tvättade rent och la tillbaka allt på ett nytt sätt som blev snyggare och bättre!
 
 
detta är då bara min schabrak, ländtäcken, benskydd och lindor...
 
 
resultatet blev såhär:
 
och tvätthögen blev såhär... 
 
Så nästa steg är att tvätta upp allting och få in det i hyllorna utan att de blir oordning igen, det är en konst bara det...  Men nu är det rent och fint, ska kanske uppmana mina stallkompisar att göra samma sak, speciellt hon med hyllan över mig hehe ;)

Testat och utvärderat

2014-12-11 @ 17:40:05 / Utrustning
I min leverans från Western Wanted följde också en tvål med, något som jag vet att de håller på att arbeta fram och hela tiden förbättra, en häst och hundtvål som jag då skulle testa och utvärdera och sen återkomma med synpunkter. Så detta gjorde jag och första gången jag testade tvålen så spelade jag också in en liten videoblogg som jag tänkt visa er, jag hade alltså aldrig använt den här förut så mina reaktioner kring användandet kommer helt naturligt.
  
 
Ni hittar tvålen här och den kostar bara 125 kr!

Rhett Butler

2014-12-11 @ 15:14:00 / Vardag
Jag har fått frågan att skriva en liten mer grundlig faktabeskrivning om min häst Rhett Butler och också gå in på hur han är i hanteringen och i hans personlighet för tydligen har ni uppfattat att han är minstsagt speciell. Hur beskriver man en häst som man tycker så mycket om och känner så mycket för? Ja jag ska försöka ge mig i kast på det.
 
Rhett Butler som han heter då (kallas RB) är min egna ponny, en connemaravalack på 8 år med en fin dressyrstam e. Juno Rory och ue. Hagens O'chief. Jag har haft Rb sen han var 4 år och precis inriden så jag har tagit honom från det till att nu vunnit LA P:1 med rörelser som öppnor, slutor, förvänd galopp och enkla byten. 
 
Vi har haft en riktig helvetesresa tillsammans och tack vare de så har han satt djupa känslomässiga spår i mig för jag skulle ljuga om jag sa att det varit lätt att uppfostra denna kille men idag när jag ser tillbaka så har det varit så värt det!!!
 
Utbildningen av honom har tagit lång tid för att han har ett riktigt humör och man kan aldrig veta hur han är från dag till dag. Detta är något som avtagit betydligt det senaste året och numera är han guda snäll men som unghäst har vi haft många duster, det har gått ridpass då jag inte ens har fått han att sluta stegra och vi har gått omkull för att han har bockat så högt och slagit över. Därför tog det 2-3 år innan vi ens kommit till LB nivå, något jag inte räknat med såklart när jag köpte honom.
 
 
Han har ett hett temperament något som som tur är har avbleknat med åren men som mina tränare alltid har sagt att det är såna hästar som lyckas bäst! Och han har lärt mig något otroligt mycket, framförallt att jag är totalt orädd när jag rider och jag har blivit väldigt bestämd vilket är mina två starkaste egenskaper som ryttare.

Han är ändå väldigt speciell, tycker inte om att bli borstad, vill vara själv i boxen, ingen häst kan bestämma över han i hagen och sådär. Men han är ändå väldigt mysig och social. Det skönaste är att han är hur enkel som helst att ha med sig på tävling, rör inte en fena i transporten och så cool på nya platser, kan stå timmar i transporten och bara vänta, skyggar inte för nånting inne på banan eller sådär och det är jag väldigt tacksam över.
 
 
Jag har ju under mina år jag känt Rb lärt känna honom utan och innan, jag vet precis hur han funkar tillexempel att jag aldrig kan rida dressyr dagen efter han har vilat, eller att aldrig gå bakom rumpan efter att jag sadlat, inte böja mig ner framför huvudet på han, att jag måste rida fram på ett speciellt sätt varenda ridpass. Det är sånt man lär sig och sånt jag har vant mig vid nu, tycker inte ens att det är jobbigt att han är lite speciell utan det är bara en del i hans charm.
 
Jag vet inte om ni blev så mycket klokare men jag hoppas att ni upplever att ni känner honom bättre nu. Annars är det bara att fråga igen och igen och igen så gör jag ett bättre försök!

Schabraket

2014-12-11 @ 12:05:00 / Utrustning


Nyaste schabraket jag köpte har jag hunnit testa två gånger innan rb fick sin vila! Jag tycker väldigt bra om det och upplevde att de låg bra under hela passet, snyggt är det också! 

Stor hiss


Nivåer

2014-12-10 @ 20:02:00 / Tillbakablickar
Under detta år har jag lyckats tagit Rb från LC till debut och vinst i LA P:1, mycket har hänt där imellan. Men ibland gillar jag att stanna upp och se tillbaka. Denan gång vill jag blicka tillbaka till årets första tävling och årets sista och visa lite skillnader.
 
 
Jag har jämfört de två bästa bilderna från respektive tävling, det är ju lite orättvist om man tar den sämsta mot den bästa, jag tycker fortfarande att båda bilderna är väldigt fina men de visar ju två helt oika nivåer och det är det jag vill poängtera för er.
 
Bild ett visar en LC - form, faktiskt ganska så fin för att vara i LC. Där ser kan man se hur lång han är i kroppen från rumpa till huvud med en ganska så låg form och något bakom lod. Om man sedan jämför mot nedre bilden där man kan se att det faktiskt är samlad trav, rb ser kort och kompakt ut men med fint steg och nacken som högsta punkt i en samlad form. 
 
Sen tycker jag att rb ser ut att ha biffat på sig lite speciell på överlinjen men mest på rumpan!
 
Jag kan också se skillnad på min egna ridning och sits, bland annat mina j*vla händer som jag äntligen fått ordning på. jag skäms egentligen över att visa dessa bilder och hur jag red men samtidigt stolt över att det blivit mycket bättre. Men jag har jobbat hårt och har bett alla mina tränare att vara stenhård mot mig. då - breda, för långt ner och omkulllagda. Nu är de ihop, höjda med tummen som högsta punkt!
 
 
Jag märkte också hur svag jag var då mot nu speciellt i galoppen då jag lätt vek mig framåt, jag pratade med det med min idrottslärare och hon trodde de berodde på bålstabiliteten att jag inte inte var stark nog att sitta upprätt. Jag har tränat och pushat mig själv på gymmet med rygg och magövningar och nu upplever jag aldrig det igen.
 
 
 
Mycket har hänt under loppet av 6 månader. Jag undrar var vi befinner oss om yttligare 6 månader till...
Nu är nästa steg i processen att lära sig sitta så still som möjligt och rida med så minimala hjälper det går. Vi har kommit en god bit på väg!

Ogilvypadd

2014-12-10 @ 16:05:16 / Utrustning
 
Nu kan ni hitta den eftertraktade ogilvypadden i Möllero ridsport norr om Örebro. Denna padden har allt!
 
"Huvudsyftet är att hjälpa sadeln till en ultimat passform, att effektivt fördela trycket, och verka stötdämpande för både häst och ryttare. Skulle sadeln tillfälligt behöva mindre justeringar kan man komplettera med ilägg fram, bak, eller både och, för att få en förhöjande effekt.

Padden har en väl tilltagen v-form för att följa hästens rygg, och innehåller en memoryfoam framtagen till just hästar, som vid ett lätt tryck kan bli millimetertunn där det är trångt, eller fylla ut där det glappar. Dess stötdämpande effekt har även visats hjälpa ryttare med rygg/knä/nackont, samtidigt som den hjälper hästen."

Vill komma igång

2014-12-10 @ 14:15:00 / Planering
Som ni känner till så har Rb sin vintervila nu, jag ger han inte den för att jag är lat utan jag är hur träningssugen som helst men jag har känt den senaste tiden att det har gått sämre och sämre och då är en vila på sin plats! Jag känner min häst och jag vet att det är mycket i hans huvud, mycket nya intryck och bara under det här halvåret har jag ju lärt han allt i från skänkelvikningar, alla skolor, att rygga, förvändgalopp, samlade gångarter och ökade gångarter. Så nu stannar vi upp och laddar batterierna inför 2015! 
 
Men jag är så taggad på att komma igång med träningen och att tävla. Tror det här kommer bli ett bra år för oss! Jag vill börja planera in träningar för Erika men också åka och träna för andra duktiga tränare här i länet för att få en sån bred hjälp som möjligt.
Till nästa år kommer jag arbeta med kalendrar när jag skriver min planering, på så sätt få mer koll och en bättre överblick. Såhär kommer det se ut och för tillfället ser januari ut såhär:
 
ser gärna inte på nån blogg att någon härmar mig med detta.

Som ni ser så finns det väldigt många lediga helger där jag kan planera in träningar!! 
Jag tror 2015 kommer bli hur bra som helst.

Jag har blivit med jobb!

2014-12-09 @ 18:00:00 / Vardag
Evelinn - Säljare!  Kan ni tänka er det? Jag har blivit erbjuden ett jobb som säljare där jag ska marknadsföra ett företag på sociala medier och öka deras kundkretsar. Så kul att någon ännu en gång får upp ögonen för mig och mitt breda nätverk. Men denna gång gäller det inte hästar utan nu kvalitetsprodukter till låga priser, något som passar alla och inte bara vi hästintresserade!
 
Detta innebär att jag kommer tjäna pengar och att de slutligen hamnar i min hästplånbok vilket innebär att vi börjar kolla på en ny häst!!!! Hur kul?!
 
 
Så nu vill jag uppmana er alla som söker kvalitativa produker som passar alla, ung som gammal, pojke som flicka, allt från klockor, kläder, skor, mobilskal, mobilplånböcker, handväskor till underkläder, vinterjackor, kepsar, armband, filmer och mycket mer till låga priser och alltid fri frakt! Allt detta på Kvalitetskungen.
 
Just nu erbjuder vi 20% rabatt om du uppger kungen100 i kassan, Gäller fram till och med julafton 24/12! Mata in koden "Evelinn" i ordernotering tillsammans med ditt Order-ID nummer när du utför din inbetalning till oss så hamnar ditt paket i din brevlåda eller närmaste utlämningställe inom 3-7 arbetsdagar!
 
http://kvalitetskungen.nu/
Gilla på kvalitetskungen på facebook för att ta del av fler erbjudanden!

Mina sponsorer

2014-12-09 @ 15:09:00 / Vardag
Det har ju blivit men del samarbeten nu mellan företag och privatpersoner, det är så när bloggen växer och växer och företag får upp ögonen för en, vissa vill hjälpa en andra vill förstöra för en. Jag har förmånen att ha så många som tror på mig och som vill stötta mig vilket känns otroligt kul!! Så jag tänkte köra en kort sammanfattning på de sponsorer jag samlat på mig nu.
 
 
Support företaget var min första sponsor och är även det företag jag har störst samarbete med - där av platsen längst upp på bloggen! Här blir jag sponsrad med en summa till tävlingskassan samt utrustning att bära på tävlingar och visa upp mig med. Mycket tacksam för detta!
http://www.supportforetaget.se/
 
 
Hästsmycken blev nummer två att vilja arbeta med mig, blev kontaktad av Eva som ville göra ett pannband till mig mot att jag gjorde lite reklam för hennes sida. Samarbetet har gått väldigt bra och jag har även fått ett tagelarmband och snart ska jag även beställa ett nytt pannband. Känns jätte kul att Hästsmycken ville jobba med mig! 
https://www.facebook.com/evashastsmycken?fref=ts
 
 
Hästia erbjuder alla mina kunder 10% på deras order om de uppger "enewe" i kassan.
http://www.hastia.se/
 
 
 
Western Wanted ville samarbeta med mig när de hade en tävling så delade jag den och sen fick jag en burk läderbalsam hemskickat samt en tvål som jag skulle utvärdera. De har även sagt att de är väldigt nöjda med mitt arbete och vill fortsätta samarbetet.
http://www.westernwanted.com/
 
 
Linnea är en jätte duktig designer som gör mästerverk med sitt dataprogram, hon är den som gör mina headers och håller just nu på med en logga åt mig!
http://linneasbloggdesign.weebly.com/
 

Sist men inte minst har vi då Sophie som ville arbeta med mig och komma ut och fotografera mig och min häst gratis mot att jag gör reklam för hennes facebooksida. Proffsiga bilder är inget jag tackar nej till!
https://www.facebook.com/sophiesfoto?fref=ts
 
 
Väldigt tacksam för alla mina sponsorer att dom vill jobba med mig.
Något som jag måste nämna är att de två förstnämnda har sagt till mig att framföra att de inte är intresserade av att samarbeta med någon annan än mig.

Rb har en fanclub!

2014-12-09 @ 06:35:19 / Vardag
Ni ser väl till att följa Rhett Butlers fanclub som en gullig läsare har gjort?!

Rhettbutlerfanclub @ instagram 
Bara för gulligt...


Alltid lika go och glad

2014-12-08 @ 19:52:00 / Vardag
Alla hästar gillar faktiskt inte att bli borstade, konstigt nog. Rb tillhör den kategorin och ser alltid jätte sur ut och biter i luften/hotar lite. Detta främst under hösten/våren när han sätter/fäller päls, då är han lite extra känslig i kroppen. Men vad gör man, han måste ju bli borstad?
 
 
Detta visste ni inte va?

v 50

2014-12-08 @ 17:17:00 / Vardag
Med endast två veckor kvar på 2014, visst känns det sjukt? Det har gått så snabbt. Jag funderar ofta på hur mitt liv ser ut just denna tidpunkten nästa år, jag tror att en hel del kommer vara förändrat och det känns lite skrämmande. 
 
Denna vecka kommer ingen planering för som ni vet så har Rb en kort vintervila för att ladda batterierna till nästa år, så hela denna vecka vilar han, hela nästa och sen sätts han igång efter juldagarna. Det betyder lite lugnare för mig på ett sätt men jag ska kompensera det med att köra dubbelt så hårt på gymmet så jag inte tappar något!
 
Ikväll ska jag till Örebro för att träffa klubben och ha en liten informationskväll om TR-ändringarna, kan vara bra att ta del av dom så man vet och känner sig förberedd inför nästa år. Ska också bli kul att träffa alla vänner såklart! Hoppas vi kan ha en träff angående lagdressyren snart också, jag känner mig faktiskt extremt engagerad iår, för jag tror vi har ett jätte starkt div 1 lag att komma med och likaså div 3. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig vara lagledare, iaf för div 1 för det känns så kul! Jag tror faktiskt jag skulle bli en bra lagledare för det är en roll som passar mig!
 
 
Ja och den 2:a januari åker jag tilbaka till Brolöten och denna gång utan häst. Jag måste berätta något roligt och det är så att eftersom det är kurs den veckan jag är där så alla hästar är upptagna men då föreslog Emelie att jag skulle få hjälpa henne och rida fram hennes hästar åt henne, gud så kul! Vilket förtroende hon måste ha för mig, känns hur roligt som helst inget jag tackar nej till. Så det ska bli en rolig vecka, åker på fredagen och kommer hem på måndagen så räknar med att rida rb innan jag åker på fedag och när jag kommer hem på måndag så får jag be snällt om mamma vill rida ut på han lördag-söndag så han inte vilar något onödigt.

En succé

2014-12-08 @ 15:49:00 / Vardag
Wow! Vill tacka för att fin respons jag fick kring mitt senaste videoinlägg där jag visade er runt i stallet. Jätte roligt att ni uppskattade det och ville se mer, absolut ska jag visa er mer jag undrar bara vad vill ni se? Jag kan i princip filma vad som helst nu så bara ös på med idéer som ni vill att jag genomför.
 
 

Snyggaste pannbanden

2014-12-08 @ 12:32:00 / Utrustning
Fått frågan om min sponsor Hästsmycken gör svänga pannband också och det kan jag berätta att det gör hon och de är hur snygga som helst!! Kom ihåg julerbjudandet, om du beställer ett egendesignat pannband innan den 10/12 (iövermorgon!!) och uppger mitt namn "Evelinn Åkerman" så får du 10% billigare på din beställning! Passa på nu!!

Beställer gör du enkelt i PM på Hästsmyckens facebooksida!
 Andra advent

2014-12-07 @ 19:11:00 / Vardag
Då var det redan andra advent och som ni känner till vid det här laget så ska en till blogg få exponeras, nu har ni två chanser till att få bli länkade och allt ni behöver göra är att kommentera inlägget så är ni med! Denna söndag är det ingen mindre än Wilma som jag vill ska få en liten skjuts framåt med sin blogg. Wilma är en av dom goaste tjejerna som jag träffat, alltid trevlig och glad en riktigt glädjespridare. Hon driver en blogg där hon skriver om träning, tävling och vardag precis som jag. Hon har en jätte fin storhäst som hon ridit Junoir Sm med iår och även en unghäst om jag inte misstar mig! Jag läser hennes blogg dagligen och det tycker jag ni med borde göra!
 
http://wilmajeppson.devote.se/
 Rundvisning i stallet

2014-12-07 @ 17:15:00 / Stall Marieborg
Jag har fått väldigt många önskemål om att filma en liten rundvisning i stallet så nu har jag gjort det! men jag tycker nu i efterhand att jag låter så himla konstig och jag sa lite fel märkte jag när jag sa att Pelle stod i sin box för tillfället men så är det inte utan han har stått där i 1 år nu så ni vet. 
 
Jag kom på att jag faktiskt aldrig har filmat såhär och bara pratat, ni har nog aldrig hört min röst tidigare? jag själv får mig ju alltid en uppfattning när jag läser bloggar på ett ungefär hur personerna låter på rösten, man har ju som en röst i huvudet. Har ni det och isåfall tycker ni min röst stämmer överrens med det ni föreställt er? min dialekt? om jag ens har någon dialekt, jag kommer ju från gnällbältet - Närke men jag tycker jag pratar rikssvenska haha vad tycker ni? och vad tycker ni om stallet? 

Här kommer filmen:


Ska jag fortsätta med likande videoinlägg?

Stallet

2014-12-07 @ 14:00:21 / Stall Marieborg
Vi har fått kastat om lite i stallet mellan hästarna så nu står Rb bredvid Nightan igen, precis som dom gjorde från början när vi flyttade in hästarna i nya stallet. De trivs faktiskt bäst så och är kompisar även i hagen vilket är skönt för det innebär att vi inte måste ha någon pressening i Rbs box som vi haft med alla andra hästar för att de bråkar och sparkar i boxväggarna.
 
Nöjda och glada!
 
 

Ny header

2014-12-06 @ 19:31:00 / Vardag
Som ni kan se så har jag bytt header till en enkel men fin, det är grymmaste Linnea som har hjälpt mig och detta är bara början av vårat samarbete. Denna header kommer vara tillfällig tills i årsskiftet då jag vill planera in lite fotograferingar med Sophie och sen ska vi med linneas hjälp göra en ny fräsch header med nya bilder.
 
Jag vill verkligen rekomendera er att beställa en egen välgjord header ifrån Linnea, det är inte sista gången ni ser hennes verk här!
 
http://linneasbloggdesign.weebly.com/
 

Bloppis

2014-12-06 @ 15:00:00 / Utrustning
Då hade jag tänkt ha en bloppis med lite hästgrejer. 
 • Allt kan tvättas innan leverans
 • Köparen står för eventuell frakt
 • Vid frågor - kommentera och håll koll så svarar jag 
 • Vill du köpa något kontakta mig: ewe1997@gmail.com
 
 
Back on track ryggvärmare storlek full i nyskick, 500kr  SÅLD
 
 
Vita benlindor oanvända, hälften fleece och hälften elastik, 150kr
 
 
Silvriga Catago boots storlek M, 100kr
 
 
 
Rött BR dressyrschabrak storlek full 150kr
 
 
Marinblått dressyrschabrak från Horze, full, 50kr
 
 
Grått dressyrschabrak storlek ponny från Showmaster, 50 kr
 
 
Limegrönt skitsnyggt set med lindor från Horze och schabrak från Showmaster, finns ett litet rostmärke där sadeln ligger, storlek ponny, 200kr
 
 
Fleecetäcke med stjärnor, storlek 125, 150kr SÅLD
 

Vinst fleecetäcke från Agria storlek 145, 300kr
 
 
Oanvänd kilpadd, 100kr

Halva priset på fotografering

2014-12-06 @ 10:10:00 / Vardag
Jag vill tipsa er om ett kanonerbjudande som min samarbetspartner just nu har. En perfekt julklapp att ge bort eller ge till dig själv. Unna dig fina minnen för just nu erbjuder Sophies Foto halva piset på en fotografering inklusive 10 av dina favoritbilder!
 
Gäller endas bokningar fram till den 14/12 så passa på nu! klicka här
 

Två pass

2014-12-05 @ 19:48:06 / Träning
I gårkväll och imorse red jag två pass, de ena bättre än det andra men båda ganska bra ändå. I tordags fick jag till en sån himla bra ridkänsla ni vet när man känner hur bra man faktiskt rider, det är en jätte konstig känsla för en sån som mig som har svårt att berömma sig själv för något men jag kände verkligen att det blivit bättre och att jag verkligen inverkade i varenda steg, jag kände också att jag satt väldigt still och bra något jag jobbat på väldigt mycket, att röra mig minimalt i sadeln och visa väldigt fina hjälper - något jag kände att jag uppnådde i torsdags och de var väldigt kul. Rb var fin och på hjälperna så jag var väldigt nöjd.
 
Imorse joggade jag bara lite, han var lite seg men inte så konstigt klockan var ju 7 på morgonen, men jag blev nöjd mot slutet då låg han fint i handen och på hjälperna så då avslutade jag och han fick komma ut i hagen resten av dagen!
 

Fick in en fråga: Vad skönt att kunna rida tidigt! Men så snygg jacka du har, vart har du köpt den? =D
Svar: Ja det är verkligen skönt faktiskt, men det kändes nästan som jag precis kommit hem från skolan då jag var iprincip lika trött och det var lika mörkt ute hehe.. Jackan har min mamma köpt till mig och jag tror den kommer ifrån granngården faktiskt, gillar den skarpt speciellt den puffiga kragen! jag har en likadan fast väst från samma märke som jag också gillar.
 
 
 

Utvärdering Bee Kind

2014-12-05 @ 18:54:00 / Utrustning
Då har jag testat Western Wanteds läderbalsam Bee kind som de sponsrade mig med för utvärdering och jag har verkligen gått in för detta och viljat gjort på det rätt sätt. Jag fick paketet för några veckor sedan och har sen dag 1 utvärderat kortsiktigt men också långsiktigt för jag tycker det är viktigt att det också ger resultat. Jag har testat det på alla sorters läder och delar från sadel, träns, och stövlar för att kunna göra en sån bred bedömning som möjligt och nu känner jag att jag är redo att ge er en utvärdering. 
 
Det är alltså detta läderbalsam jag pratar om och ni hittar det på westernwanted.com för 210 kr!
 
Jag gillar detta balsam och jag gillar att det är naturligt gjort på bivax utan konstigheter, att det doftar gott, att det inte testas på djur och att det fungerar så bra som det gör! Jag upplever att lädret återfuktas, hålls mjukt och behåller glans även veckor efter behandling vilket gör att balsamet är väldigt drygt och kan användas länge till, på så sätt blir det väldigt ekonomiskt att lägga pengar på ett bra kvalité balsam som man kan använda en lång tid och samtidigt få välmående läder!
 
Jag hittar faktiskt inget negativt med det utan rekomenderar det till alla er!
 

Stövlar

2014-12-05 @ 14:05:00 / Utrustning
Fråga: Hur gör du med dina stövlar just nu? Använder du både de bruna och dina "vanliga"? :)
Svar: Jag använder inte mina svarta "vanliga" cavallo stövlar för de är numera mina tävlingsstövlar och för att hålla dom fräscha längre så använder jag dom inte till träning. Nu har de även flyttat in och står i våran källare i värmen och ute i stallet står mina bruna stövlar som också är vinterridstövlar så de rider jag i när jag rider på banan och trimmar. 
 
 

Morgonträning

2014-12-05 @ 07:40:39 / Vardag

Skickat till min idrottslärare.


Känns skönt att vara igång så tidigt och rb känns i bra form. Vilken lyx jag har som får rida på skoltid va? 

Godmorgon

2014-12-05 @ 05:55:00 / Vardag
Tidig morgon i stallet efter en sen kväll igår med plugg och bloggjobb upp över öronen, puh, men jag får ju skylla mig själv att jag skjuter upp plugget till sista sekund, gjorde klart en redovisning som jag ska framföra idag och 10 minuter innan deadlinen på en uppsats så skickade jag in min, skrev ihop den på 1 timme(!) jag överraskar alltid mig själv att jag ens lyckas. Som sagt planeringen i privatlivet är inte lika bra som den jag har kring min häst hehe ;)

Får ofta frågan om hur jag hinner rida innan skolan och såhär är det, att det gör jag inte alltid då jag nästan alltid börjar skolan kl 7.50 och min buss går 6.50 vilket innebär att om jag skulle rida då innan skulle jag behöva  vara ute i stallet kl 4 och det har jag ingen lust med. Så istället passar jag på att rida när jag har "sovmorgon" som i mitt fall senaste laget blir när bussen går 9.40 och eftersom jag beräknat att jag behöver 2 timmar om jag skyndar mig så  (+1timme att duscha, sminka sig och så) så är jag i stallet kl 6 vilket känns lagom och då ser det ut såhär:
 
6.00 - fodra, släppa ut hästar
- mocka och göra klart för kvällen, går också in och äter frukost
 7.00 - göra iordning rb
 7.30 - sitta till häst
senast 9.00 - vara klar i stallet
bussen går 9.40 och resten av dagen/kvällen kan spenderas med vänner eller pojkvännen.
 
Idag är det fredag och det innebär att jag egentligen inte har sovmorgon men eftersom jag går ryttarprofil och just nu jobbar med egen träning så har jag förmånen att rida på skoltid!!
 
Nej nu ska jag sätta igång, vi hörs senare!
 
 

2015

2014-12-04 @ 20:44:34 / Planering
Sitter här och funderar på hur jag ska göra till nästa år, fick ett fint sms från Emelie som fråga mig om jag ville komma upp till Brolöten för hon tyckte det funka så bra sist och att jag hade varit duktig, känns ju jätte roligt och som en bra bekräftning. Så ev. åker jag upp dit första veckan i januari men då utan häst och jag ska istället få testa på lite storhäst vilket känns ännu mer roligt, jag skulle behöva träna lite på storhästbiten och att få göra de på en av brolötens fina läromästare vore ju rena drömmen, känner jag mig själv så kommer jag nog vilja ta med mig en hem hehe!
 
Sen planerar jag att ta med mig Rb på sportlovet till Brolöten och få lite hjälp inför tävlingssäsongen det kan vara jätte nyttigt att få bra träningshjälp innan allvaret drar igång.
 
På våren siktar vi på att rida div 1, om det finns något distrikt som kan hålla i det men vi från Örebro ryttarteam tycks ha ett jätte starkt lag att komma med så det känns lovande. 
 
Hoppas kunna kvala till nationellt så vi kan få smaka lite på den nivån också!
Så taggad på 2015, låt oss göra det till vårat bästa år!
 
 
 

Fyndat

2014-12-04 @ 17:21:00 / Utrustning
Igår fyndade jag schabrak + lindor begagnat som jag hittade på en av alla facebooksidor som finns, jag köpte ett brunt set från dressyrmupparnas kollektion för endast 50 kr, dock fick jag åka ända till Vintrosa och hämta dom så resan dit gick på mer än själva grejerna men det gör inget för som tur är hade jag lite ärenden in till stan så jag kunde ta två flugor i en smäll! Är iallafall jätte nöjd med grejerna verkar vara av god kvalité, har aldrig haft ett brunt schabrak till Rb förut men jag tror det kan bli snyggt. 
 
Jag har ju läst dressyrmupparnas blogg sen dag 1 och följt Linn på bilddagboken sen flera år innan bloggen och jag har alltid älskat att läsa deras blogg. Men som ni säkert känner till så ska den splittras och Ingrid ska gå sin egna väg, känns tråkigt och jag kommer inte fortsätta läsa hennes blogg då jag bara har läst DM på grund av Linn och senaste tiden levt på hoppet att hon ska komma tillbaka.. Jag tycker Linn är en jätte härlig person och alltid trevlig när man träffar henne ute på tävlingar, vi tävlade ju mycket ihop när vi båda red ponny och jag har alltid sett upp till henne då hon alltid red med stor framgång. Jag hoppas att hon nångång kommer tillbaka till bloggvärlden!
 
Nu ska jag ut och testa mina grejer och sen ta ett dressyrpass i paddocken!
 
 

Julklappstips

2014-12-04 @ 16:25:00 / Sponsorer
Nu är det inte långt kvar till julafton så jag ska tipsa er vad ni kan köpa till era nära och kära eller varför inte som julklapp till er själva som både är fint och personligt. Hästsmycken tillverkar tagelsmycken så som armband och berlocker men gör även handgjorda pannband utifrån era önskemål och jag vet hur mycket ni gillar dessa pannband och därför har jag fixat ett julerbjudande så att alla mina läsare som beställer pannband från Hästsmycken och uppger att ni blivit tipsade av mig i beställningen får 10% billigare! 

Så passa på att beställa antingen armband gjort av din favorithäst eller ett fint pannband till din stjärna men det är viktigt att ni gör det innan 16/12 (tagelarmband) respektive 10/12 (pannband)  för att hinna få hem det till jul. Så unna dig eller dina kära något fint men glöm inte att uppge mitt namn vid beställning!
 
Beställer gör du enkelt i PM på Hästsmyckens facebooksida!
 
mitt älskade pannband 
 
 

Målsättning

2014-12-04 @ 14:00:00 / Svar på tal
Fick in en jätte bra fråga:
"Har en fråga, lägger du upp dina mål tillsammans med en tränare eller lägger du upp dem själv? Måste själv bli bättre på att lägga upp mål så du får gärna skriva typ tips för att lägga upp mål. Ska man ena månaden endast fokusera på hästens mål? Ska man ena månaden endast fokusera på ryttarens mål? :) Skulle vara kul och läsa och nyttigt för mig!"
 
Svar:

Målsättning är det viktigaste för mig och det är det som hjälpt mig så mycket att komma framåt detta år. Jag sätter upp långsiktiga mål som jag vill uppnå över hela året sen delmål som jag vill klara på vägen. Så för varje halvår, månad och vecka planerar och målsätter jag allt i minsta detalj. 
 
Ibland fokuserar jag på mig, ibland på hästen men oftast försöker jag blanda så jag får med lite av varje. Viktigt att sätta upp realistiska mål så man inte bara "jag vill rida OS nästa månad" ni förstår, men ändå mål som man utmanar sig själv med. I januari 2014 kunde jag aldrig tro att vi skulle rida LA P:1 till hösten men det var mitt mål och jag ville nå dit och det gjorde jag!
 
 
Så utifrån dig och din hästs ståndpunkt kom på ett mål du kan ha över hela året, fundera ut vad du måste förbättra för att komma dit, ta hjälp av tränare eller någon i din närhet som känner er som ekipage. Dela upp målet i delmål, planera och strukturera upp hur du ska nå ditt mål och sen får du kämpa för det! Även om det innebär tidiga morgonpass innan skolan eller att komma hem och rida det där passet i ösregnet kom ihåg varför du gör det.
 
Om du behöver hjälp med detta så kan jag hjälpa till, ni kan skriva till mig i PM på facebook så ska jag hjälpa er allt jag kan men ni måste ha viljan själva!
 
Målmedvetna människor lyckas bäst och det är faktiskt sant oavsätt om det gäller i ridningen, skolan, jobb eller relationer.
 
Lycka till!
 
 

Ett fantastiskt team

2014-12-03 @ 19:06:00 / Vardag
Jag har haft svårt att hålla mig för att berätta mina två nya samarbetspartners som kommer hjälpa mig lyfta den bloggen till skyarna! Jag har sen tidigare ett fantastiskt team bakom mig när det gäller Rb allt ifrån min mamma till tränare, veterinärer, hästskötare och equiterapeuter. Nu behöver jag ett team till bloggen och nu har jag mitt dream team och med deras hjälp ska kvalitén här höjas. Men först låt mig presentera tjejerna:
 
Sophie Vikergård har varit och är min vän sen vi gick i sexan, vi har gått hela högstadiet tillsammans tills gymnasiet då vi gick skilda vägar jag gick och blev kock och hon fotograf. Ja hon är hur duktig som helst och hon erbjöd ett samarbete med mig vilket känns hur kul som helst att få riktigt proffsiga fina bilder av en så talangfull tjej som hon. Ja jag överdriver inte, jag tycker alla ska kolla in hennes facebooksida och ta del av helt fantastiska bilder som hon har tagit och jag känner mig verkligen lyckligt lottad för den här chansen!
 
Inte nog med att jag får fina bilder utan jag har även fått ett samarbete med en duktig designer som i framtiden kommer göra alla mina headers på sitt proffsida sätt vilket känns super lyxigt att inte behöva lägga tid och energi på det utan det är duktiga Linnea Hildorsson som kommer sköta det åt mig. Jag har länge dreglat över hennes headers som hon gjort och man kan se dom på nästan var och varannan blogg så jag är väldigt tacksam över detta. Kolla in hennes hemsida, där kan ni också beställa en egen header!
 
Detta känns jätte spännande att få ha dessa två tjejer i ryggen och tillsammans kan det här nog bli riktigt bra eller vad tror ni? Vem vet tillsammans kanske vi kan ordna lite rabatter, tävlingar eller andra erbjudanden till mina läsare! ;)
 
 

Min helg i Stockholm

2014-12-03 @ 17:00:00 / Vardag
Jag vet att detta inlägg inte är hästrelaterat och att min blogg är det men den handlar också om mitt liv och ibland gör man saker utanför stallet också ;) jag tänkte samla allting på ett ställe så får ni välja om ni vill läsa eller inte men jag känner att jag vill skriva lite också för min egen skull.
 
Så på fredagen kl 10.20 rullade tåget från Hallsberg till Stockholm i sällskap med min pojkvän. Det var alltså där vi skulle spendera våran 2-års dag den 28:e November något som jag sett fram emot hur länge som helst. 2 timmar senare var vi framme och möttes av sol så vi gick några timmar på stan vi var inne på NK och gallerian och gick i några affärer längs gatorna, köpte då två par trosor ett från Victoria Secret och ett från Hollister. Vi åt god mat på American Steak House innan vi checka in på hotellet, vi bodde på Best Western Hotel Bentley och det var såå fint där. På kvällen var vi ute en sväng och köpte lite gott innan som vi åt till Idol. Vi kollade en film som vi somnade till och på morgonen där på tog vi en lite sovmorgon innan frukosten som var hur god som helst. Utcheckningen skedde vid kl 12 så innan dess gjorde vi oss iordning och packade ihop grejerna och begav oss ut på ännu en shoppingrunda, denna gången hittade Micke fina jeans och jag däremot jag spräckte min budget ganska regält när jag egentligen hade tänkt köpa lite byxor, tröjor och smink men istället köpte ett par nya vinter skor/stövlar som jag sååå länge dreglat över. Älskar dom och ångrar inte ett dugg att de fick följa med hem! Micke köpte en jätte fin present till mig inne på Victoria Secret, en sminkväska med 1 liten mist, body lotion och duschtvål. Luktar såå gott och ja ni kan ju inte ha undgått att jag älskar VS så jag blev hur glad som helst! Vi tog en tur förbi slottet och rikstaden och en liten bit in i gamla stan innan vi åt en bit mat på pizzahut och tog sen en kaffe på Starbucks innan tåget rullade hem igen och där var vår sköna lill-semester slut men åh vilken bra helg det har varit ♥
 
Konstigt nog rätt skönt att komma hem igen, vilka kontraster det är mellan städerna! Jag är verkligen inte van vid storstan kommer från en håla med knappt 1000 invånare där det kommer en bil var femte minut till att vara i Stockholmstressen. När vi åker till stan så blir det liksom Örebro, visst är det kanske sveriges 5 största stad men det känns ändå väldigt lugnt och skönt. Största kontrasten måste varit trafiken i Stockholm den är ju helt insane! Folk alltså ligger på tuterna och överallt ser man stressade taxichaufförer som tutar, kör mot rött och hur fort som helst till och med när det är grön gå gubbe så kör dom. Herregud alltså man får passa sig. Jag har nog aldrig hört en tuta här hemma ens, nej fy jag hade blivit sååå stressad av att köra i Stockholm, var 10onde minut såg vi också Polis/ambulans/brandbil så det är aldrig en lugn stund. Vet inte om jag hade viljat bott så, Stockholm är en väldigt fin stad men all stress nej det hade jag nog inte pallat. 
 
Hur som helst nu kommer fina bilder som jag vill dela med mig utav!
 
 
 
 
 
Några bilder på det jag köpte:
 
 
och för er som undrar.. såhär ser nu min Victoria Secret samling ut komplett:
 
 
... heheh

Framridningsväskan!

2014-12-03 @ 15:15:23 / Utrustning
 
Jag trodde faktiskt fler skulle nappa på att få "packa min framridningsväska" för ni brukar tycka sånt är kul men jag fick bara in ett bidrag men alltså det var verkligen fullträff så hon hade vunnit ändå!
 
Här kan ni läsa Sophies packlista:

Till framridningen så tror jag att du vill ha med dig: 
- En handduk som du/din hästskötare kan torka av dina stövlar och kanske Rb's achem rem etc. Helt enkelt det läder som du vill ha avtorkat precis innan du ska in till collecting ring. 
- Vattenflaska 
- Extra sporrar utifall t.ex sporremmarna skulle gå sönder på ett eller annat vis 
- Extra nummerlapp 
- Startlista om det inte finns internet så att Equipe kan kollas 
- Morot/godis till Rb efter att du kommit ut från banan 
- Kamera 
- Extra handskar 
- Om du har skydd på framridningen så kanske en plastpåse kan vara bra så att skydden kan läggas ner i påsen och sedan ner i väskan så att de inte smutsar ner 
- Extra snoddar om en knopp skulle gå upp 
Jag antar att ländtäcke inte får plats i väskan men det kan ju vara bra att ha med sig om det är kallt ute! 

Jag kan faktiskt inte komma på något mer utöver detta utan Sophie satte verkligen varenda grej som jag skulle kunna ha med mig! Super skoj, tack så mycket din lista kommer jag använda mig utav i framtiden!
 
 

En morgon på Stall Marieborg

2014-12-03 @ 12:23:32 / Vardag
Man kan inte tro att det är 3e december va? Solen värmde och luften var varm så Rb fick gå en timme utan täcke det gillade han! Här kommer underbara bilder från en morgon hemma hos oss
 
 

Gårdagens pass

2014-12-03 @ 09:27:14 / Vardag
Jag känner att det var väldigt länge sen jag skrev om ett ridpass och tänkte därmed berätta lite om gårdagens annorlunda träningsmedod. Jag hade egentligen tänkt rida ut men hade ingen lust när det var så mörkt så jag tände strålkastarna i paddocken och red där, la fram lite bommar och så travade vi över dom, slutade med att vi också hoppade ett litet skutt vilket var skit kul, vågade inte höja upp eftersom det var lite mörkt. Jag tog även igenom honom i kanske 10 minuter ganska så ordentligt, red en 8 över hela banan i galopp där vi varvade mellan ett enkelt byte och förvänd galopp på mitten. I traven hittade jag en jätte fin takt som kändes väldigt bra på bakbenen och lätt i fronten. 
 

Plan för December

2014-12-02 @ 15:00:00 / Planering
December är här och jag hade tänkt berätta se över hur läget ser ut. Jag kommer inte göra några mål för december månad för rb ska få en viloperiod. Detta är något jag måste göra på honom annars får han kortslutning i skallen av alla nya intryck och allt nytt han lär sig och det går bara sämre och sämre på träningarna, han testar och bråkar - därför lägger jag in en 3 veckors vila under sommaren och vintern för att ladda batterierna efter en tuff period och inför en ny period. Det funkar för oss iallafall.  

Så jag hade tänkt rida veckan ut tills måndag den 8:e december då börjar vilan och pågår till den 28:e december. Kan hända att jag börjar skritta igång honom några dagar efter jul så jag kan börja rida ordentligt den 28:e det har jag inte bestämt mig för än men jag tror det blir så för sen ska vi försöka vara tillbaka för att tävla den 1:a februari och då måste jag räkna med att ungefär 2 veckor kommer gå piss och att han är mer på bakbenen än på alla fyra men sen så släpper det och vi är tillbaka ännu vassare till februari.
 
Hur lägger ni upp vintern?
 
 
 

Western Wanted

2014-12-02 @ 13:45:00 / Utrustning
 
Min leverans från http://www.westernwanted.com/

Rädd om min utrustning

2014-12-01 @ 16:20:00 / Utrustning
Vid det här laget känner ni mig och många vet säkert hur pedant jag är när det gäller allt runt omkring mig, det gäller främst min häst och allt kring honom, utrutsning, foder, rutiner, men också små saker i vardagen som i skåpet i skolan får det inte vara oordning, när jag packar väskan ska allt ligga snyggt, när jag tar mat i skolkön så lägger jag alltid upp snyggt. Det är nästan som tvångstankar haha så noggrann är jag. Ibland kan det vara en nackdel men oftast är det en fördel speciellt när jag är rädd om mina saker, jag skyddar allt i sadelkammaren iprincip och nu vill jag bara tipsa er om en jätte bra grej och det är mitt tränsskydd som jag har, ett vanligt från Hööks bara där mitt tävlingsträns hänger, sååå bra! Det blir inte förstört, möggligt eller dammit utan det hållt fräscht längre. Stor hiss!
 
 

Första veckan i december

2014-12-01 @ 11:20:00 / Vardag
 
Måndag: servitris på julbord 8-15, jobba 16-21, Rb vilar
Tisdag: servitris på julbord 8-15, uteritt
Onsdag: jogga innan skolan
Torsdag: jogga
Fredag:  dressyr
Lördag: kondition, vill du hänga på Stina?
Söndag: lugn uteritt
 
 

Utvärdering November

2014-12-01 @ 10:14:00 / Vardag
Jag kan erkänna att jag faktikst inte är nöjd med vad vi har åstadkommit denna månaden, jag tycker inte att vi uppfyllt alla våra mål som jag satt och att jag fokuserade mer på Rb än på mig själv. Skärpning! Hur har det blivit såhär då? jo jag fokuserade mest på mål nr. 1 och har jobbat mer från marken för jag tycker det är där jag får igenom det bättre och inte ridit så värst många uppsuttna pass så att det har kunnat blivit någon förändring men de ska jag ta med mig jobba stenhårt med i fortsättningen.
 
Detta var målen: 

 • Jobba på formen - låg och avspänt, rund rygg och aktiva bakbenen, använda longering som hjälp och omväxling.  
 • Fokus på kvicka hjälper men snabba reaktioner genom att rida en miljon övergångar varje pass och vara stenhård med att reaktionen kommer.
 • Lägga bort skänkeln och ta till den när den behövs och inte hjälpa och bära runt honom