Hej

2014-01-18 @ 20:08:47 / Vardag
Ursäkta för min frånvaro, men igår i stallet hände det en olycka som gör att jag är lite nerstämd och har slut på både energi och motivation. Jag kommer nog vara lite frånvarande tills jag kommit upp på fötterna igen och orkar ta nya tag. Hoppas ni har överseende med det. kram
 
 

Ett steg bakåt

2014-01-16 @ 18:36:28 / Träning
Idag var det inte kul att rida, en sån där dag när ingenting fungerar som de brukar. Tråkigt men sånt man får ta. Rb kändes jätte dum han ville inte gå fram och han va skiiit stark i munnen, gjorde inte saken bättre att jag har världens träningsvärk i armar/axlar sen igår heller, ingenting kändes bra så jag sket i det och skrittade ut istället men där va han helt vild istället. Ingen ide att bråka med honom en sån dag, byter bett till det vanliga tränsbettet och ser om det blir bättre, tur att vi ska träna för Erika på söndag så vi får igenom honom.
 
De blev några bilder men tyvärr hade det börjat mörkna...
Nej en sån här dag vill jag bara hoppa över och glömma, blir alltid så nere när det går dåligt, kan verkligen inte ta sånt.
 

Onsdag

2014-01-15 @ 16:36:05 / Vardag
två bilder jag tog här om dagen
 
Idag har jag ridit ut på rb, likaså igår. eftersom han vilat en vecka så för att springa av sig lite energi så fick han springa lite på gärdet båda dagarna. Men igår var han betydligt mer pigg, han takta hela vägen från stallet till gärdet och det gjorde det inte bättre att vi träffa på två älgar heller... hade jag släppt det minsta på tygeln igår vet jag att han hade brallat iväg i all världens fart och det vill jag verkligen inte! Men det är kul att se han så glad, mamma erbjöd sig att följa med och fota oss men jag tacka nej. Ångrar det!
 
visar bilder från förra året ist
 
 
Idag så fick jag nästan driva igång han haha! men han tycker det är så himla kul att springa av sig lite och få leka. Dock kör jag inte för hårt så som när vi tränar intervaller på sommaren. Dels för att det är mycket jobbigare i snön och för att det blir svårt för hästarna att andas när det är så kallt. Snön är nog uppe i 50cm nu, helt sjukt! så nu passar vi på att träna höga fina lyft i traven!
 
Jag red inte så länge för det verkligen ös snöade ute jag såg typ ingenting, så det vart bara ett varv sen hem igen. Nu står han inne för kvällen med dubbla täcken och myser, min lilla plutt♥
 
Såhär såg vi ut idag, man måste ju bara älska vintern.....
 
Imorgon ska vi rida dressyr på banan, äntligen! nu blir det trimma av! Träning på söndag igen tills dess ska vi nog ha kommit gång.
 
 

Påväg hem

2014-01-15 @ 14:09:34 / Vardag
Hej! Jag sitter nu på bussen och är påväg hem, onsdagar är min bästa dag i veckan. Först haft service och bemötande sen hästprofil, idrott lunch och matte. Avslutade även med en timmes gym, perfekt!!


 När jag kommer hem blir det direkt ut i stallet och rida sen in duscha och invänta pojkvännen mys? 

Uppdaterat!

2014-01-14 @ 15:00:00 / Vardag
Hej idag har jag uppdaterat hemsidan på hästfronten, som ssagt har en flyttat ut och en kommit till så nu står det som det ska! vi har alltså två lediga boxar att fylla så välkomna att höra av er. Sen erbjuder vi även flera tjänster som ni kan läsa mer om på http://marieborg.n.nu  
 
Just nu har vi en ponny på ingång, men den är till mig! spännande ;) 
Vackra rb ♥
 
 

Riktigt vinter!

2014-01-14 @ 12:24:45 / Vardag
Nu har vintern kommit hit till Närke, bara en månad försent men nu är den här! Nu ska jag njuta av snön och utnyttja den till 100% de innebär kondispass på gärdet och träna travökningar i paddocken. Tror alla hästägare uppskattar vintern, det innebär ingen lera och mysiga uteritter! 

Nu ska jag ta in rb och börja pyssla, han har ju haft ledigt en vecka bara mamma som har ridit så jag tror han kommer vara pigg, eller jag är helt säker på det! 

Såhär ser det ut hos oss nu: 




På väg hem!

2014-01-13 @ 20:39:47 / Vardag
Nu åker vi från Stockholm, så himla skönt att komma hem! Ska slänga mig i sängen och sova hela dan imorgon haha det behövs! 

Har sett så sjukt många kändisar idag. 



Helgen

2014-01-12 @ 17:57:02 / Vardag
Hej! jag är hemma efter en mysig helg med Micke, i fredags va vi bara hemma hos han och kolla på film, gullig som han är hade han fixat lite mys, jag som försöker komma igång med träningen och helst inte äter godis och så hade han köpt frukt till oss som vi skar upp och myste framför tv:n med.
 
på lördagen sov vi verkligen ut! klockan 1 gick vi upp och åt mat med hans familj och sen på kvällen gick vi på bio, runt 8 åkte vi in till örebro och köpte biljetter till Paranormal Activity The marked ones, den va riktigt bra och jätte läskig!
 
idag vaknade vi 11, åt frukost, kollade på hobbit och åt lite frukt. åkte hem till mig och fixa stallet, tog in hästarna innan vi gick in och tränade lite tillsammans. "couples who train together, stays together" 
Nu har vi precis ätit mat och ska gosa ner oss under täcket nu och bara njuta av sista lediga dagen.
 
Igår flyttade ju även anton från stallet så nu är det tomt, vi har alltså två lediga boxar i nya stallet nu var av en är den bredvid rb! 
väldigt tomt i sadelkammaren, men gott om plats för nya!
 
Rb har haft en jätte lugn vecka nu men ska komma igång igen! på söndag nästa vecka är det dressyrträning igen, kul! Imorgon åker jag som sagt till globen och serverar idrottsgalan, lite nervöst är det men det ska bli kul!

Vi hörs

Äntligen fredag

2014-01-10 @ 15:06:13 / Vardag
Även fast jag bara gått några dagar i skolan så känner jag att jag behöver den här helgen haha! Ne men de ska såklart bli skönt, tänk om man gick i skolan på helger och va ledig på vardagar! Hade passat mig perfekt.

Idag hade jag bara en lektion så de va skönt, men innan den börja var jag på gymmet en timme och köttade, himla skönt! Sen hade jag livsmedelshygien till kl 11 då sluta jag och fick åka med Annelie till stallet, alltså hem till mig. Tog en tupplur innan jag gick ut till stallet och mockade, rb har lite vila nu för att landa och vila ut efter all träning! Mamma red ut på han igår lite lätt och det gick tydligen bra. Så jag passade på att rensa hyllorna i sadelkammaren, har slängt ut hälften av mina schabrak alltså hälften som jag aldrig använder i princip, så jag har lite schabrak att sälja om nån är intresserad, gjorde fint bland mina benlindor också. 
Före

Efter


Varför vi gör detta är för att vi har nya hyresgäster på väg in, ca 3 hästar så vi behöver plats! Sen flyttar en av våra imorgon, Evelyn som har varit i stallet sen de blev klart 2011, så det är tråkigt men hon har byggt eget stall hemma så jag är glad för hennes skull.
Så här ser det ut nu, mycket mera plats! De två hyllorna under mina schabrak där är hennes så dom blir också lediga! Det är mina påsar med grejer ni ser längst ner 

Sen gick jag ut till hagen och pussade på rb och gav han morötter så han blir glad! Han är ändå rätt nöjd med lite vila som tur är 


Just nu går han själv eftersom hans hagkompis är halt och rb gillar att jaga henne så de är ingen bra ide, men han gillar att ha hösilagebalen för sig själv, men kompisarna står i hagen precis bredvid så han lider inte!



Avslutar med två charmiga bilder på oss haha! 




BAM!

2014-01-10 @ 12:11:40 / Vardag
 

Plugg

2014-01-09 @ 20:53:15 / Vardag
Jag känner att jag börjar halka efter lite i skolan, motivationen är inte så hög och jag orkar inte anstränga mig som jag borde. Jag har två omprov att göra som är gansk stora så nu ligger fokus på dom. ett i matte, som jag förövrigt har svårt med men framförallt tycker är skittråkigt så jag orkar inte hålla på med det. Sen har jag ett i svenska litteratur som inte heller är så kul, ett prov i antiken dööö va tråkigt.. Allt annat har jag gjort och inte fått nåt betyg under C så de är jag nöjd med! Försöker tänka såhär att nu har jag bara en termin med matte kvar, i hela mitt liv!! känns så skönt då jag hatar matte, men det innebär att jag måste ligga i och få bra betyg i det också. 
 
Annars så pluggar jag till på måndag då jag ska åka till globen igen och denna gång servera idrottsgalan! så kul är det men väldigt slitigt, man hinner inte njuta av stunden direkt utan det är stress hela tiden. Så jag måste lära mig alla rätter som serveras och hur vinet smakar så de är mycket att komma ihåg, deras rätter dom får låter inte såå himla gott men de är ju lagat av proffs så nåt måste ju gå att äta ;) lyssna liksom på förrätten: Marinerad rödräka på ungstorkad tomat samt blodgrape och apelsin. Tonfisk med yuzu, soya och paprika. Salladslökspannkaka med svärdfiskcerviche med smak av kimshi. Syrlig, pepprig ostronsoppa med 68-gradigt ägg samt crisp.. Låter inte allt för smarrigt! men kul ska de bli och en bra sak att ha med på cv:t
 
jag har börjat fundera på framtiden något som är rätt bra, redan nästa månad så ska vi välja inriktning till årkurs två och jag är såååå himla velig! vet inte vad jag ska välja då jag dǻ måste välja mellan kök och servering. Jag som helst vill lära mig allt! Men då tänker jag lite såhär.. Servera - det kan jag, jag har varit med på mycket och stora galet och sånt jag kan redan det här. Ska jag då gå två år till och utbilda mig till servitris? jag vet att jag inte vill jobba som det liksom hela livet utan bara som lite extra då och då just för att jag kan. Så just nu lutar det år kök, jag menar att kunna laga mat de är nåt man alltid har nytta av i livet. även fast de kan vara stressigt och så så tycker jag det är kul, men samtidigt kan jag inte se mig jobba som kock heller. Men jag tror jag ska välja det så jag kan jobba som det också. Egentligen vill jag mer rikta in mig på hotell och jobba inom den branchen så ja jag har nog valt lite fel linje men jag hoppas kunna kombinera hotellämnen i valet och få in en fot i hotellbranchen jag kan se mig själv jobba inom restaurang eller reception på ett hotell, eller ett kryssningfartyg eller utomlands. Sen i trean tror jag det är ska jag välja bar så jag kan bli en bartender, kan se mig själv jobba helger natt på en krog i typ örebro som extra jobb och nog tycka det är rätt kul! När jag jobbade i laxå fick jag rycka in lite i baren och det var faktiskt roligt!
Så jag har lite olika mål och yrken jag faktiskt kan bli så de känns bra.
En till sak som är kul, i trean åker vi utomlands på praktik.
 

Årets första start

2014-01-08 @ 16:46:00 / Planering
Hej, jag sitter och lusläser tdb och bara drömmer mig bort för jag vill ut och tävla! Rb är verkligen mogen för tävling nu och vi är redo att ge allt. Men tyvärr här i länet finns det inga förrän typ 2-3 månader och det är verkligen jätte trist, man vet inte hur han är då kanske är vi i en svacka och inte vill tävla, eller så är han jätte fin det är ju det där som är lite svårt. Men just nu är vi i form och det är kul! 
 
Sitter och spånar lite i olika län och ser att där finns det minsann tävlingar men antingen är det klasser som inte passar eller fööör långt bort. Blev sugen på att åka till Mariestad och tävla nu i februari och så såg jag klasserna typ LA P1 och ba nej tack vi tar nog LA först tror jag.. Sen såg jag att Katrineholm hade passande klasser men tyvärr var det lagt innan vi ska slutmäta rb så det går ju inte heller tråkigt nog.. Blir väl att vänta till mars då, suck känns så långt borta men snart är vi där och förhoppningsvis vassare än nånsin!
 
 
Tyvärr så verkar utsällningen ligga på fel dag, jag kommer antagligen vara i brolöten då så att ställa ut får nog vänta till sommaren men det gör inget för det är då han är som snyggast!
 
Annars så just nu har rb lite ledigt, han har gått hårt den senaste tiden och ska få några dagar ledigt sen nästa vecka tränar vi som vanligt igen, söndag nästa vecka är det träning för Erika så kul! 
 
här runt majmånad är han som snyggast i sin svarta glansiga päls! 

På väg hem

2014-01-08 @ 16:15:52 / Vardag
Hej! Första dan på skolan idag, det va lite jobbigt att gå upp klockan sex när man blivit van att sova till eftermiddagen men de är bara att kliva upp! Kul att träffa kompisarna igen iallafall och va på gymmet för första gången på en månad, men nu ska jag köra igen som vanligt, är lite sugen på att skaffa gymkort och gymma på stora gymmet med min pojkvän. Vill verkligen komma igång! 

Idag efter skolan va jag och Sanna iväg till Örebro, vi satt på subway med varsin macka och bara pratade skit i flera timmar, riktigt behövligt då vi inte setts på hela jullovet har verkligen saknar henne! Så de va kul att bara umgås och prata om allt mellan himmel och jord. Sen gick vi i lite affärer och kollade, fick med mig en tröja.

Nu är jag och Micke påväg hem till mig för att äta tacos och ha lite mys ihop, som ni vet är ju tacos min favorit mat och mamma har gjort det till oss ikväll och mockat åt mig, är hon inte bäst? Jo! 

Äntligen tillbaka i gymmet

2014-01-08 @ 09:25:14 / Vardag

Nu kan rutinerna äntligen komma igång igen! Är på gymmet just nu och värner upp, idag blir det insida lår och baksida/rumpa! Det gäller att ha en bra plan över vad man ska göra så man inte bara gör något 



Sportlovet bokat!

2014-01-07 @ 19:58:49 / Vardag
På sportlovet åker jag till Brolöten, nu är det bestämt och det ska bli jätte kul och nyttigt! inte varit där sen hösten 2012 så nu är det på tiden. Saknar alla där och alla goa hästar, omgivningarna såå fint! Ska bli kul att få träningshjälp också. 
 
blandade bilder från en sommar jag va där!
 

Dressyrbloggar

2014-01-07 @ 18:06:00 / Vardag
GÅ MED I MIN GRUPP PÅ FACEBOOK FÖR RYTTARE MED DRESSYRBLOGGAR! 
https://www.facebook.com/groups/194893154030819/ 
https://www.facebook.com/groups/194893154030819/ 
 

Annorlunda träning

2014-01-07 @ 14:13:49 / Vardag
Idag har jag ridit för en Centrerad Ridning instruktör, jag är inte speciellt insatt i den typen av ridning men kände att det skulle va nyttigt att dra in lite fler synvinklar i träningen och fokusera lite mer på mig så jag kan ge bättre förutsättningar för rb.  Man kan inte göra underverk på 45 minuter men jag har kommit längre än vad jag var igår! Har lärt mig några nya saker och fått bra tips till att bli bättre och det känns som en bra kompletering till min vanliga träning, så ska dra stor nytta av tipsen jag fått!
 
Här är några bilder, blev inte så många och inte så bra men det är något nytt iallafall!
 
 
 

Teamet

2014-01-06 @ 11:49:00 / Stall Marieborg
Något jag skulle vilja ha är en permanent hästskötare, det vore så himla skönt att kunna förlita sig på nån och bara kunna ringa när man behöver hjälp och veta att hon/han alltid ställer upp och kan följa med. Jag skulle vilja ha en som man kan lära alla mina rutiner, innan och under tävling, en som lär känna rb och lär sig hantera honom, ja han är den enklaste på jorden men han kräver nån som är bestämd mot honom, nån som jag kan lita på som gör som den ska, är noga och vågar ta egna intiativ. En som vill bli min vän som man kan ha kul med på tävling i mot och medgångar. 
 
 

Uteritt

2014-01-06 @ 09:36:00 / Vardag
Godmorgon, idag ska vi ut och rida ett stort gäng här i trakten bara ut och skritta i skogen tillsammans, känner att rb behöver det efter två hårda pass igår och i förrgår, imorgon ska vi även träna så idag blir det lite lugnare. vi är upp emot 10 st som ska ut tillsammans, det ska bli kul och spännande och se hur rb reagerar, han kan ju vara lite opålitlig mot andra hästar. Ena stunden så är han jätte glad och vill hälsa sen helt plötsligt vill han vända rumpan till och sparka. Brukar ju ha röd rosett i svansen på tävling, det hände faktiskt en gång att han sparka en annan ponny på framridningen, det var iallafall inte mitt fel jag varnade med en röd rosett det är ungarna som inte kan ge tusan i att rida in i rumpan på min häst! Men nu var de ett tag sen han gjorde nåt liknande så det ska nog gå bra. 
 
Hoppas ni får en trevlig dag!
dessa bilder är ifrån ett ridläger hemma hos oss, i bilden längst ner längst bort ser ni mig, rb, acobat och agnes! alltså min förra ponny 
 

Dagens träning

2014-01-05 @ 14:58:00 / Träning
...Gick sååååå himla bra!!
 
 
Är ruskigt nöjd med min lilla Rb både igår och idag har han levererat 110% och varit så fin, idag ville jag bara rida rida rida, Erika sa till mig att skritta men jag ville bara fortsätta rida med för de va så himla kul men de är bäst att lyda, speciellt när man är sjuk.
 
Började med att jogga honom och bara känna på gas och broms och formen. han kändes riktigt bra när jag satt mig ner och ridit ihop honom tränade vi att länga på stegen korta stunder för att succesivt bygga upp styrkan. Sen red vi på volt och några skänkelvikningar.  i skritten tränade vi bakdelsvändningar och att öka och minska steglängden. Sen rulla vi över i galopp där han va super bra idag! Gick hur lätt som helst att samla ihop honom och han är så skön att rida i galoppen helt galet! Vi red rätt och förvändgalopp på volt och tränade på att behålla samma tempo och energi i den förvända som är lite jobbigare men han skötte sig exemplariskt! vi avslutade med att jogga av lång och låg och då och då kunna släppa tyglarna men att han behåller formen, der brukar jag göra hemma också det är ett litet kvitto på att man har jobbat rätt! Vi gjorde de i trav, galopp och förvänd galopp, kunde släppa tyglarna och han stannade kvar bar upp sig själv i förvänd också, skit duktig!
 
Tyvärr blev inte bilderna så bra ni vet ju hur det är i ridhus och sen sa jag åt min mamma att inte zooma men ändå fotade hon på 90mm så de blev inte så bra.. Men jag är hur nöjd som helst med Rb vi är verkligen igång nu!

Tänkte skicka iväg ett sms till Emelie och höra om vi kan komma till brolöten på sportlovet, vore nyttigt tror jag att träna lite hårdare för henne!
 
 

ÖRT 2014!

2014-01-05 @ 11:25:00 / Vardag
För mig blir det ingen förändring i klubb till detta år, vi har redan betalat medlemsavgift och löst licens för Örebro Ryttarteam precis som förra året just för att jag är så nöjd!
Många jag känner har även bytt till Ört då det verkar va den mest attraktiva klubben i länet med aktiviteter och inom lag. Välkomna vill jag säga till Maja och Julia som jag vet har bytt och även Linn som vi hoppas få med oss ;) Även om jag har glömt nån så är ni välkomna allihopa!
 
Just det här med lag är ju himla kul, förra året hade vi två lag med i Div 3 som kom på 1a och 2a plats i totalen vilket va himla kul och även fast vi va "fiender" i själva lagtävlingen så va vi ändå ett stort lag med härlig gemenskap tillsammans vilket jag tycker är kul! Tyvärr blev det ju inget lag i div 2 men jag tror vi hade varit starka där med.  Hoppas på lag nu iår för jag tycker det är så himla kul att va en del av.
 
 

Mot lindhult

2014-01-05 @ 10:41:50 / Vardag
Nu åker vi till dressyrträningen! 






Grymt ridpass!

2014-01-04 @ 18:56:19 / Vardag
Hej! Idag är jag tyvärr sjuk, de va jag igår med men idag är det mycket värre.. Har sovit jätte dåligt inatt vaknat flera gånger, tur att jag hade min kära pojkvän hos mig iallafall. Vi gick upp vid tolv idag och åt frukost, men klarade inte av att va uppe längre utan fick gå och lägga mig igen, snäll som han är åkte han iväg till ica för att köpa halstabletter och nässprej till mig. De va bara att hälla i sig och sen pallra sig ut till stallet, ja även fast man är sjuk har man ju en häst att ta hand om!
 
Som tur är har jag en snäll mamma som kunde mocka åt mig idag medan jag tränade Rb, och han va sååååå fin! Verkligen mellan hjälperna och dansade fram! Även fast jag kände mig svag i början och inte kunde få ihop han riktigt till den där power traven så va han rund och fin och lugn (för en gångs skull) det bästa med rb är att när han är varm och redo i kroppen när man ridit kanske 20 minuter då släpper han verkligen och man kan rida med såå små hjälper och han blir helt explosiv.
Vi red allt från skrittpiruetter, som förövrigt är sjukt bra! skänkelvikningar, öppnor, lite travökningar, samlad galopp och delar ur LA-programmet. Jag känner att han är redo, helt klart, men vi måste förbättra travökningarna.  Fasen jag får aldrig till dom, nog för att jag va sjuk idag och inte kunde rida 100% så måste dom bli bättre.. Men allt annat sitter klockrent och jag vet att han skulle klara en LA på 65% lätt! 
 
 
Nu är jag jätte sugen på att ut och tävla, eller bara åka på nån programridning eller vad som helst. Stämma av lite, kolla vad som behövs filas på. Vill visa upp min snygga ponny som verkligen är tipptopp just nu!!
 
Imorgon är det dressyrträning, hoppas jag känner mig bättre och klarar av att rida ordentligt. Tar med mig kameran så få vi se om mamma tar lite kort på oss. vi hörs imorrn 

Tiden går fort!

2014-01-04 @ 10:10:00 / Tillbakablickar
Asså jag kan inte fatta att min ponny är 8 år, de är helt obegripligt ärligt talat. 8 år, förlåt migmen jag tycker det låter jätte gammalt! han är ingen bebis längre, jag kan inte säga "min unghäst" längre. den 13 februari ska han slutmätas och då är han vuxen. Det är helt sjukt! fast jag är inte sån som räknar från årskiftet utan min ponny fyller faktiskt 8 när han fyller dvs den 26e Juni. Men ändå.. jag har haft han sen han va 4 och jag tycker fortfarande det känns som att det var igår han va 6 år, jag tyckte 6 lät mycket haha kan ni tänka er nu! och om två år.. 10!! nä fy, jag tycker faktikst det är för gammalt haha, jag är en unghästtjej ;)
 
från rb bebis..
 
till en helt annan häst..
 

Svar på fråga

2014-01-04 @ 08:43:00 / Svar på tal
Fråga: Hej! Jag har två gamla islandshästar, 21 och 22 år gamla. Dom är ganska svåra att få i form... Eller ja, 21 åringen är lättare än 22 åringen! Kan du ge tips på hur jag ska göra? PS. 21 åringen får jag inte rida på volt 22 åringen är jätte svår! Han går ner i form när man står still men så fort man börjar att skritta igen så drar han upp huvet snälla hjälp mig! Behöver hjälp!
 
Svar:  Hej! på din fråga låter det lite som att "gå ner i form" bara handlar om att hästen ska hålla nere huvudet, men de är så mycket mer än bara det. Jag vet inte hur du går tillväga när du försöker få dom i form. Men börja från  grund och botten. Formen kommer bakifrån de gäller att hästen trampar på och har energi bakifrån. Jag skulle om jag var du, skritta på i ett friskt tempo på långa tyglar först en bra stund så de blir varma (extra viktigt när de är så pass gamla) sen kortar du upp tyglarna så du har kontakt med munnen i båda händerna, i denna stund så skit i vart huvudet befinner sig. allt du ska tänka på är framåt, de ska ha farten framåt och du måste ha bra kontakt med munnen. Sen kan du lätt leka med lite olika vägar, serpentiner, volter, skänkelvikningar. Ställa och böja, tänk på att yttertygeln är jätte viktig. En bra sak jag gör flera gånger per ridpass är att ställa utåt och utifrån det rakrikta igen med samma kontakt på yttertygeln. 
 
Sen om åldern spelar nån roll vet jag inte men om de är så pass gamla så kanske de är lite stela, stretching är jätte viktig. Du skriver att han går ner i form när man står still men faller ur när du skrittar igen, kan bero på att du tillexempel släpper på tyglarna. tänk på att hålla och driva in i den nya gångarten så man inte gasar och liksom släpper på bromsen utan rider varenda steg.
 
Lycka till!
 

Sitsträning

2014-01-03 @ 18:22:19 / Träning
Som jag skrev i mitt inlägg, mål för januari så var en av punkterna att förbättra sitsen i den ökade traven. Jag känner att jag lätt tappar ridning istället för att hålla, rida och sitta ända ut i ökningen så tappar jag honom och de blir oftast inte så bra som han verkligen kan.  Ofta känns det som att jag stör takten i honom då jag lätt skumpar i hans stora trav och det vill jag ha bort! jag vill träna upp mig så jag ger honom bätte förutsättningar att verkligen visa vad han kan. Så nu ska vi ta tag i det.
 
Idag longerade mamma mig, vi hade rb inspänd så han fick jobba och jag satt utan tyglar och stigbyglar och vi rullade på i alla gångarter. i traven lät vi han tuffa på och jag försökte hålla balansen. de är ju mycket enklare med stigbyglar och tyglar såklart men nyttig träning! 
 
På tisdag kommer en duktig tjej som håller på med centrerad ridning och håller lektion för mig, då ska vi främst fokusera på det här med travökningar, hon ska få se mig och sen ska vi se om hon har övningar eller eventuella lösningar till hur jag kan sitta bättre. De ska bli nyttigt men en dyr lektion så hoppas vi får ut nåt av det!
 
 
 
På söndag är det träning för Erika, så kul! hoppas de går lika bra som sist, och om du läser detta Erika så kommer vi komma med en minst sagt spännande outfit på träningn den här gången ;)
 
 
 

Personlig kalender

2014-01-03 @ 16:15:01 / Vardag
En present jag fått av mamma va en personlig kalender med bilder på mig och rb! jätte kul att få, i den ska jag skriva i alla mina hästrelaterade planeringar!

 
Som ni ser så är det träning på söndag!  vi får se om kameran hänger med.

Dagens uppgift

2014-01-03 @ 09:39:00 / Stall Marieborg
Idag ska jag ta tag och göra iordning i stallet, blev så trött på att de är så mycket onödiga saker framme och de är inte lika fint längre. Så idag tar jag tag i det för allas trivsel! Dessutom har vi flera hästar på ingång och då vill jag ha de rent och fräscht. Själv vill jag ha en till häst men det får väl vänta..
 
 
Rb ska även tränas idag, de blir ett dressyrpass! hoppas han håller sig på marken idag för igår när jag red var han heelt vild, han hoppade från höger till vänster konstant. tror skräcken efter raketerna håller i sig.. hoppas han är fin idag!
 
 

Mål för januari

2014-01-02 @ 13:04:55 / Planering
Jag ska börja planera min träning bättre inför detta år, sätta upp mål - nå dom - och utvärdera. 
Januari månad är en träningsmånad, inga tävlingar än på ett tag utan nu sätter vi ribban lite högre och tränar för kommande tävlingar.
 
Mina mål för Januari:
  • Fokus på galoppen, kunna sätta tillbaka och behålla formen och energin. befästa förvändgalopp träna på volt och serpentiner för att få en starkare häst.
  • Bli stabilare i sitsen, träna mag och bålövningar.
  • Travökningarna kan alltid förbättras, göra 10 bra diagonala travökningar vid varje dressyrpass. Behålla formen, länga steget och kunna ta ner i en bra övergång.
  • Träna så att energin behålls i skänkelvikningen, ta ut stegen mer. tydligare skänkelvikning!
  • Alltid tänka på händerna, hålla ihop dom, hålla stilla och i en lagom höjd.
Nu satsar vi för att kunna rida LA!
 
2014 here we go!!
 

Ställa ut!

2014-01-02 @ 12:11:49 / Vardag
Jag har nästan bestämt mig, efter att ha testat springa några gånger och ställt upp han här hemma så känns det inte som några svårigheter. Nu ska jag bara få över mamma på min sida också, hon är som jag - nybörjare på utställning men jag tycker det skulle vara kul att testa och bra att komma ut på lite sånt, kan va nyttigt det med. Rbs uppfödare kommenterade även och skrev att han blivit utställd som föl men klarade inte gränsen att behållas som hingst då han är sent utvecklad och de stämmer faktiskt, men lika bra att han inte är hingst längre haha de hade nog inte varit så kul!
 
Fick lite frågor angående denna utställning, den går i Kvinnersta som ligger i Örebro. kostar 200 kr att anmälda per klass. Den klassen jag ska va med i tror jag är nr 7; treåriga och äldre valacker. Det är inte bara för connemaror utan även fler ponnyraser. Kolla hemsidn för mer info och proppar; öpaf.se
 
Jag har läst på lite och kollat lite youtube filmer på hur de går till. Den här texten tog jag ifrån connemaraponny.org där jag tyckte det fanns bra med info för nybörjare som jag!
 

1. Samtliga deltagare i klassen kommer in på ring  i nummer ordning i höger varv. Visaren går på hästens vänstra sida, dvs hästen närmast domaren.  Glöm inte nummerlapp, denna ska sitta på höger sida om detta är hästens manfria sida annars bör ponnyn vara försedd med nummerlapp på bägge sidor.

Du ska vara medveten om att bedömningen startar redan när du kommer in på ring, se därför till att ha din häst väl framme.

2. Håll avstånd till framförvarande ekipage och använd hörnpasseringar till att korrigera avstånden. Kommer du lätt för nära, ta ut hörnen, halkar du efter, gena över ringen. Har du en häst som slår om någon kommer för nära eller som är extra uppspelt varna dina medtävlare och sätt en röd rosett i svansen.

Du ska gå i höjd med hästens bog och hästen ska röra sig i ett bra tempo och skritta aktivt, vilket även gäller visaren. Domaren får ofta en första uppfattning om rastyp och skritt just när man går på ring. Du håller tyglarna i båda händerna med högerhanden ca 20 -30cm under hästens haka och resterande tygel i vänsterhand

3. Vid anmodan ställer du upp hästen framför domaren. Håll utkik var medtävlarna ställt upp och ta samma ställe. Är du först så följ de instruktioner du får.

Ställ hästen med den manfria sidan mot domaren och i “öppet läge”. Med det senare menas att domaren ska se alla benen och de som är närmast domaren ska “rama in” hästen.

Själv ställer du dig framför hästen med tyglarna jämnt fördelade i båda händerna men ordnade så att du kan styra och  korrigera hästen om det behövs.

Vill domaren se hästen framifrån går du själv ett steg åt sidan så du inte skymmer hästens framparti.

4. På uppmaning för du sedan hästen framåt utmed medellinjen. Skritt i ett bra tempo så hästen kan visa sin gång. Du själv tittar upp och tar gärna ögonmärke så du går rakt. När du är ute på kortsidan så vänder du hästen (om du inte fått komandot vänd tidigare) . Du vänder hästen från dig. Vid vändning har du tyglarna i en hand så den vänstra är fri. Det kan behövas för att tex hålla upp en hand för hästens huvud för att underlätta vändningen. Målet är att komma tillbaka till samma linje som du skrittade inledningsvis.

5. När domaren komenderar trav  tar du tyglarna i höger hand och travar hästen utmed medellinjen. Det är bra att ha tränat så hästen vet vad det är frågan om och går igång på små hjälper. Ju mer självbärande hästen är i sin trav desto bättre, dvs en häst som går i undertempo kommer inte till sin fördel.

När domaren är klar med sin bedömning talar denne om det, ofta genom att säga tack, du  går då tillbaka till din plats i ringen.

6. Håll ordning på hästens katalognummer då det är med det du tilltalas under bedömningen.

Håll dig beredd så att du är snabbt på plats när hästen före dig återgår till sin plats efter utförd visning.

Se och lär av andra som varit med förut. Det finns alltid mycket att lära.

Spö kan med fördel bäras men tänk på att hålla det rätt. Det är ganska vanligt att hästen störs av att ett spö petar till hästen när visaren rör vänsterarmen under löpningen. Håll spöet nedanför handtaget

 källa: http://www.connemaraponny.org/tavling/infor-utstallning/visa-hast-vid-hand
 
 
Det finns ändå lite saker jag undrar, kanske någon av mina bloggläsare vet svaret på dom. Om hästen är rakad, spelar det nån roll? får man ändå vara med eller hur går det till?
Jag har ju inget speciellt ledträns, vad ska jag använda då? ett dressyrträns eller med bred nosgrimma ingen snokrem? 
Ska jag leda i tyglar eller nåt annat?
Värmer man upp hästen innan? hur går de till egentligen?
 
 

Nyårsafton

2014-01-01 @ 18:21:23 / Vardag
Hade en bra kväll igår med Micke, innan vi drog på fest åt vi tacos med hans familj.  Lokalfesten blev inställd så vi hamnade på en lugn hemmafest med mickes vänner istället de va väl okej önska bara att mina tjejkompisar varit där menmen får väl bli en annan gång! Vi kom hem igen vid tre då åt vi tacos haha sen bums i säng och sen tacos till frukost, ganska tydligt vad som är våran favoritmat?

Hoppas ni haft en god start på 2014! Vi ska ha filmkväll och har laddat upp med lite ben and jerry.


Vi höra imorrn igen!