Utvärdering

2013-08-28 @ 15:31:00 / Vardag
För lite mer än två veckor sen fick jag ett uppdrag, jag skulle hjälpa en tjej med hennes häst. Ja tänker jag gud va kul med nytt projekt och ännu roligare att hon valde just oss på Stall Marieborg. En kväll kom dom med en jätte fin mörkbrun valack som tydligen fått gjort lite som han vill och kunde vara dum i hantering och ridning. Han fick installera sig med oss och med stall och omgivningar några dagar sen var det dags för första passet, redan i stallgången kunde man se hans olater hur han gärna sotd och skrapade med hoven i marken, inte kunde stå still och höll på så. De är ju inget som går över på en natt men när jag sa åt han på skarpen slutade han och jag visade henne hur hon skulle säga till han och hur hon skulle agera med kroppsspråket för att han skulle sluta och jag kunde se hur hon tog åt sig och blev en mer bestämd ryttare redan från marken och de hade hon verkligen hjälp av i ridningen sen.

Första passet stod jag vid staketet och iakttog, jag bad henne göra som hon gör när hon rider hemma och bara lunka på i alla gångarter. Jag såg direkt en stressad, pigg, väldigt busig häst som jag kunde se behöver aktiveras och få tänka med skallen för att hålla sig lugn. Så där jag började att gå in rätta till är först och främst ryttaren, såg direkt vad som behöves göras. Vi fixade till det och efter 10 minuter säger hon Wow det här är en helt annan häst. och de var de! Vi jobbade på dessa två veckor och från att varit en häst som taktade i skritten, var svår att svänga på volt, bockade i varenda galopp till en häst som sökte stöd, gick klockrent på tygeln och trampade under sig, tog skänkelvikningar, kunde galoppera i ett normalt tempo utan något bus och en ryttare som nog känner sig mer självsäker och har lärt sig en hel del inom dressyr på sån kort tid och strålade av glädje! Även en stolt "tränare" om man nu kan kalla sig själv det.
Tänk vad lite hjälp kan göra mycket för ett ekipage!

Mitt bästa tips till er som har hästar som busar i galoppen, eller ganske i traven eller som är rent utav dumma vid vissa tillfällen. Sätt er tungt, gör halt och RYGGA! då menar jag inte 3-4 steg utan kanske 20 steg bakåt. Rygga för hästen betyder underkastelse och är alltså inte så kul för dom som är dominanta, men en bra tillrättavisning. Även vid hantering om din häst har en tendens att "gå på dig" eller hamna före dig, stanna och rygga den. 
 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: