Hata idealet, inte kroppen

2014-03-04 @ 19:53:00 / Vardag
Nedan följer ett inte hästrelaterat inlägg, ett stycke ur ett föredrag jag höll för klassen idag gällande Kvinnors Kroppsideal. Läs om ni vill!

Hur många här inne har någon gång försökt gå ner i vikt?
 Jag kan erkänna att även jag har försökt med det. Men varför håller vi på såhär? Är ”tjock” verkligen det värsta man kan vara? Är det värre än att vara hemlös, inte ha någon familj eller några vänner. Men vem är det egentligen som bestämmer för vem som betraktas som tjock eller inte, nu pratar vi inte om sjukligt fetma utan vad som anses vara utanför våra ideal.

 
 

Unga tjejer där ute svälter sig själva för att passa in i samhällets bild av hur vi ska se ut. Oron över vikt, och besvär så som ätstörningar sjunker allt längre ner i åldrarna och fler och fler drabbas av ångest och depression. Därför tycker jag att tjejers kroppsideal är ohälsosamma.


Studier visar att varannan flicka som tar livet av sig är på grund av alla dessa ideal, kanske för att de inte passar in, blir mobbade för sitt utseende och inte är nöjda med sig själva.  Så här ska det inte få vara, det har verkligen gått överstyr men vad kan man göra för att minska stressen hos oss unga tjejer? Jag är ju inte helt fel ute när jag säger att media är det som påverkar oss mest, men vad ska vi göra? Slänga varenda modetidning, bojkotta facebook, gömma alla världens Barbies, aldrig kolla på tv och film eller blunda varje gång vi går förbi ett skyltfönster ute på stan.

 

Vi måste få en realistisk förebild och vi måste lära unga tjejer att vara mer kritiska mot medier och mindre kritiska mot sig själva. En förebild för mig är en självständig kvinna som kan se sig i spegeln och trivas med sin kropp och jag önskar att jag en dag kommer vara den kvinnan och att andra unga flickor kan se upp till mig.

 

Förr i tiden var kroppsidealet helt förändrat, då skulle kvinnan ha tydliga former och hon ansågs inte som kvinna om hon inte hade det. Då betraktades man som fattig om man var smal och rik om man var mullig. Med åren har idealet bara blivit smalare och smalare och blivit allt mer sjukt. Avslutningsvis vill jag bara säga att jag tycker varje kvinna ska få följa sitt eget tycke och inte försöka passa in i någon ram för vi duger precis som vi är!

 


Postat av: Sofia

Rikigt bra inlägg! Sjukt hur stor påverkan media och detta jävla sammhälle rent ut sagt har på oss!

Svar: jaa!
Evelinn Åkerman

2014-03-04 @ 22:09:15 / http://sofiaharbst.blogg.se
Postat av: Stina

Jätte bra skrivet! Och då utifrån att det delvis är denna sorts ohälsa jag faktiskt läser om på universitetet:)

Svar: tack!
Evelinn Åkerman

Postat av: Malin Ottenbäck

Jättebra skrivet!
Samhället vi lever i idag är helt sjukt!

Svar: sant!!
Evelinn Åkerman

2014-03-05 @ 10:44:57 / http://tildaomalin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: