Betthysteri

2014-04-29 @ 18:24:00 / Åsikter
 
Denna hysteri kring bett. Mest "NH folk" känns det som som kastar skit över det ämnet och inte minst kastar skit för användarna av bettet, dvs största delen av hästbefolkningen. Kollar runt lite på bloggar och hittar ord som "djurplågare" för att man använder sig utav ett bett, herregud, det kan inte få mig att inte reagera.
 
Absolut finns det dom som använder bett på ett felaktigt sätt, tänker inte stötta dom alls. Men om man kan rida och kan använda det på rätt sätt dvs med en mjuk och följsam hand, då ser jag inget fel i det. Och JA jag har sett diverse blogginlägg och youtubefilmer om bettets inverkan i hästen så jag har koll på läget, men jag ser fortfarande inget fel i det OM man använder det rätt.
 
Tror ni seriöst allvarligt talat att alla hästar fungerar utan bett? att alla fungerar att rida med "NH tänk"? Jag har sett en heeeeel del speciella hästar i mitt liv, när jag jobbat som jag gjort i 4 olika stall och ute på tävlingar. Jag tror verkligen inte på att alla hästar går att rida så. Däremot förespråkar jag inte att sätta in ett skarpare bett på en häst för det löser inte heller något, skulle aldrig i livet sätta in ett pessoa i Rbs mun utan jag kör traditionella tränsbettet för det fungerar bra för oss, det är väl huvudsaken?
 
Vad är eran åsikt om bett? 
 
 


Postat av: Anonym

så jävla bra skrivet du är så grym! kan inte mer än hålla med dig!!!

Svar: va kul! tack :)
Evelinn Åkerman

2014-04-29 @ 19:09:59
Postat av: Anonym

så jävla bra skrivet du är så grym! kan inte mer än hålla med dig!!!

2014-04-29 @ 19:10:00
Postat av: Anonym

Åt helvete med bett! Bara okunniga människor som anser att det är bra men som inte vet konsekvenserna av de.

Svar: som sagt har jag sett väldigt många "fakta filmer" om just ämnet så jag är påläst men blir inte klokare för det. skulle du seriöst sätta dig upp på en het häst utan kontroll på vad som komma skall? låter mer farligt i mina öron så visst varsågod
Evelinn Åkerman

2014-04-29 @ 19:30:42
Postat av: Nathalie Busk

Håller med dig. Använder man bettet korrekt och mjukt ser jag inget fel i det. Om Ziro (och RB också skulle jag tro) kände obehag skulle han visa det direkt. Han är ju inte direkt blyg med sina åsikter ;)

Jag rider på bett och hackamore 50/50 skulle jag tro, men ser inget fel i att andra rider på bara bett. Gör man det rätt så go ahead! :)

Svar: sant där! våra hästar är bra på att visa om de inte gillar nåt då hade jag bytt för länge sen men man ska ju känna efter vad som är bäst för sig själv! härligt att det funkar bra för er :) kram
Evelinn Åkerman

2014-04-29 @ 19:32:18 / http://dressyrhastar.horseworld.se
Postat av: Maja

Jag håller med dig helt och hållet!! Jag rider dock på bettlöst för att variera ibland, för att han ska få ''vila munnen'' men jag ser absolut inget fel med bett sålänge man inte använder det på ett felaktigt sätt. Däremot, om jag inte skulle tävla och skulle ha en ''gammal skogsmulle'' som jag bara lunka omkring med i skogen så skulle jag antagligen inte rida lika mycket med bett, för då behövs det liksom inte (om hästen accepterar det såklart).

Svar: va härligt! ja jag skulle också gärna kunna använt mig av bettlöst för samma anledning som du "vila munnen lite" men min häst kan vara lite galen ibland så just nu känns det som en risk bara för oss båda, hoppas det går över :) kram
Evelinn Åkerman

2014-04-29 @ 20:22:16 / http://majawallstrom.blogg.se/
Postat av: Josäfin Andersson

Skulle säga att alla hästar går att rida utan bett, allt beror på hur mycket tid man vill lägga ner på det. Det säger ju sig själv att det inte funkar på alla hästar första gången - som du antydde ovan att det skulle vara farligt, och visst är det det om man inte har koll. :)

2014-04-29 @ 21:20:05 / http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Kim

Håller med dig att det har blivit lite löjligt, inte bara pga "NH-människorna" utan på grund av att det har blivit någon sorts pajkastning mellan de olika "lägren". Finns folk på "båda sidor" som beter sig korkat, på samma sätt som det finns folk som beter sig på ett trevligt sätt.

Tidigare har det varit "hopplägret" mot "dressyrlägret", där hoppgänget hävdar att dressyrryttarna bara fesrider och dressyryttarna påstår att hoppryttarna bara flänger omkring på skarpa bett och galna ponnyer.

Nu har de enats och går nu emot "NH-människorna" som svarar tillbaka och så är det igång! Värre än en skvaller tidning för pensionärer, kanske någonting att skriva en bok om...? Sveriges hästfolk ;)

Istället för att hamna i vilda diskussioner varför inte lämna varandra ifred? Tror inte någon av de inbitna fanatikerna på varsitt håll kan ändra på varandra, men vill folk mötas halvvägs och diskutera så är det alltid bra. Finns bloggar jag inte tål, rent ut sagt och de håller jag mig bara ifrån. Vet att de får mig att vilja explodera, så varför ens slösa energi på det?

(Nu har jag generaliserat vääldigt mycket, som du märker). Till sist: det finns ett mellanting mellan hårt spänd nosgrimma kombinerat med skarpa bett och att rida helt utan utrustning ute i skogen. Synd att folk glömmer det! Kram på dig, och förlåt för en milslång kommentar, fingrarna liksom bara smiter iväg ;)

Svar: SÅ sant! varför kan inte alla bara enas, vi har ett gemensamt intresse och vi brinner för samma sak - hästar! Borde inte det föra oss samman?
Kram på dig!
Evelinn Åkerman

2014-05-01 @ 22:16:53 / http://kimdahl.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: