NH hysteri

2014-04-17 @ 18:36:00 / Åsikter
Ett ord som verkligen ligger i hetluften är NH, jag tror inte nån av er har missat innebörden av det, Natural Horsemanship ja precis som det låter naturlig hästhantering. Men vad är egentligen naturlig hästhantering? Vissa påstår att det är att, ursäkta uttrycket, springa runt och leka på marken med hästar lösa eller i repgrimmor, rida med en såkallad halsring och ha så "naturlig" utrustning som det bara går. 
Men vad är som är så naturligt med det? Naturligt för en häst är väl ändå att gå i en stor flock, på öppna landskap där dom kan springa fritt utan någon som helst inblandning av den mänskliga rasen. eller?
 
Läser överallt på bloggar folk som klankar ner på oss som rider "vanligt" speciellt oss som rider dressyr. Bara för att man använder ett bett i munnen, en sadel, kanske sporrar så plågar man väl inte sin häst som många tror. Absolut ska man använda hjälpmedlena korrekt och inte på ett elakt sätt mot hästen det tror jag alla håller med om men vissa gör kanske inte det men för det ska man inte dra alla dressyrryttare över samma kant.
 
Min häst ser ju inte ut att lida för att han har mig på ryggen, med sporrar, med bett i munnen och nosgrimma. Dom som känner han vet att han är en häst som säger ifrån om han inte gillar nåt. Då hade jag legat på backen för läänge sen!
 
Förlåt men jag blir så himla trött på 12 åringar som sitter och skriver hur man ska rida sin häst, tog tillochmed bort flera av dom på facebook och döljde deras inlägg i olika grupper för det är så himla ointressant att läsa. Tycker inte nån ska bedöma hur vida nån tar hand om sin häst rätt eller fel utan det är varje hästägares egna beslut, vill man hålla på med NH så visst fine gör det, men klanka inte ner på mig för att jag rider dressyr.
 
Tack för mig!
Välkomna med egna synpunkter, jag tänker iallafall inte säga åt er om jag tycker ni har rätt eller fel haha ;)


Postat av: Anonym

Jag håller verkligen med dig till 100%!

Svar: Va kul! Trodde inte nån skulle göra de haha ;)
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 18:56:33
Postat av: Alva

Haha, jag som skrev ovan. Missade visst att skriva in namnet! =)

2014-04-17 @ 18:57:38
Postat av: Maja

Håller med dig helt och hållet!

Svar: Tack!!
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 19:54:02 / http://majawallstrom.blogg.se/
Postat av: Nathalie Busk

Åh jag håller med så himla mycket! Och detta med att läsa av hästen ögon under arbete: Jag ser skitarg ut när jag rider, men det är ju för att jag är fokuserad. Jag tror detsamma gäller många hästar; Man ser allvarlig/arg ut när man har fokus på annat.

Självklart ska allt ske på hästens villkor, man ska ju inte tvinga den till något. Men att i varje inlägg pika och kritisera den traditionella hästsynen är ju så himla löjligt.

Bra inlägg!

Svar: Va skönt att höra! Bra kommentar Nathalie och kul nu hitta jag in på din fina blogg :) kram
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 20:28:45 / http://dressyrhastar.horseworld.se
Postat av: Frida

När hade du tänkt sluta kopiera inlägg från andra? Eadressyr.blogg.se skrev ett inlägg om detta igårkväll om titt som tätt snor du idéer från liinadolk.blogg.se tråkigt att du inte kan komma på egna idéer

Svar: Hej :) du verkar ha missat en hel del, jag kommenterade erikas inlägg och frågade om jag fick spinna vidare i frågan, sen chattade vi på Facebook om just detta hon tyckte de va helt okej och vi skämtar lite med varandra om att vi gillar att provocera och röra runt i grytan så att säga. Kul att du märkte de, ha en trevlig kväll :)
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 20:58:30
Postat av: Hedda

Håller helt med dig! Jag skrev ett inlägg om detta på min blogg och fick direkt massa kommentarer från just 12åringar... Både på Facebook och bloggen var det massor som skrev.
Jag är helt på din sida, bra inlägg!

Svar: Intressant! då ska jag in och läsa dina åsiker :) kram
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 22:26:17 / http://ponnyboken.blogg.se
Postat av: Jenny

NH betyder att man lär sig hästarnas språk, dvs kroppsspråk. De har alla en ledare i flocken, vilket man som människa vill vara över hästen i det här fallet. Men för att få den respekten av hästen måste man agera (vad jag har lärt mig från diverse kurser) och tyda hästens kroppsspråk. NH passar inte alla ryttare, likadant med hoppning och dressyr. Och det är inga fel med det. I grund och botten är Horsemanship till för att en människa ska bli ledare över dennes häst. Och genom denna träning ska inte hästen exempelvis "gå på en" även om den blir rädd, för så skulle den aldrig göra mot ledarhästen i hagen.

Jag tror att folk har uppfattat fel vad NH är. Det har i mina ögon ingenting och göra med vare sig man rider med sadel eller träns, eller likaså endast med en rem runt halsen. Det har i grund och botten och göra med vare sig hästen ser dig som en ledare eller inte.

Ännu ett exempel: om du står framför hästen och börjar backa bakåt utan att röra den/ säga åt den med ryggen vänd mot den, backar den också då eller står den stilla? Vad skulle hästen göra om ledarhästen i hagen backade mot den? Jo, naturligtvis skulle denna hästen också backa. Och det är just detta som kallas NH - ledarskap.

Svar: Om DE är nh så är det nh jag håller på med. Jag har en väldigt krävande ponny som är hög i rang och ska alltid alltid hävda sig så varje dag måste jag träna med honom att jag är ledaren. Folk verkar tro att nh är springa runt på marken göra trix, rida utan utrustning osv och det känns bara löjligt. Tack för din upplysande kommentar!
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 22:47:20 / http://narkeryttarna.blogg.se
Postat av: Ester

Vill bara säga att din blogg är väldigt fin! Äskar headern!!

Svar: Tack så jätte mycket! Ja jag gillar den skarpt hihi kram på dig :)
Evelinn Åkerman

2014-04-17 @ 23:09:40 / http://drevingeryttarna.blogg.se
Postat av: Victoria Brammeby

Jag tycker att varje ryttare får bestämma själv hur man vill rida, men man har ingen rätt till att klanka ner på andra för det. Och som du sa, hästarna säger oftast ifrån om det är obekvämt/fel. :)

Svar: Sant!
Evelinn Åkerman

2014-04-18 @ 00:30:38 / http://victoriab.horseworld.se/
Postat av: Natural Ponies - Tuuli

Nu börjar jag bli riktigt förbannad.
Du och flera andra är mycket äldre än mig och ändå sitter ni och häver ur er sådana här saker. Acceptera att folk har andra åsikter än er! Alla får tycka vad dem vill, och vad du tycker om det här ämnet rör mig inte i ryggen, men det är OTROLIGT elakt att skriva som du (och många andra) gjort.

Ingen såkallad "NH-bloggare" har någonsin klankat ner på någon specifik ryttare eller överhuvudtaget klankat ner på vanlig RIDNING. Vi ifrågasätter det mesta - vi klankar inte ner. Jag har då aldrig sett någon skriva eller säga att traditionell ridning och hantering av hästar är DÅLIGT.

Snälla. Tänk efter innan ni skriver om det här. Det är svårt att inte känna sig utpekad.

Svar: Jag har aldrig ens sett din blogg men okej känn dig utpekad om du vill de :)
Evelinn Åkerman

2014-04-18 @ 09:47:39 / http://naturalponies.blogg.se/
Postat av: Matilda

Ursäkta? Vi NH bloggare har aldrig skrivit illa om er på det sättet som ni beskriver det. Vi ifrågarsätter varför ni gör som ni gör.
Jag tycker att det är sjukt fel att sitta o skriva att vi 12-13 åringar säger hur alla ska rida, hur man sköter om en häst osv.
Vi klankar inte ner någon, utan ifrågasätter era handlingar.
Och ger läsare ett nytt alternativ, och kanske får dom att tänka om.
Och jag är riktigt ledsen och besviken på er bloggare som skriver att vi NH-människor klankar ner på er, och skriver att ni är dåliga. Vi har aldrig skrivit att ni är dåliga.
Och nu vet jag att ingen har sett min blogg tidigare, men jag till hör NH-bloggarna, och därför säger jag ifrån.

Svar: Hej jag hoppas verkligen den här uppdelningen av "vi" och "ni" försvinner för visst är det tråkigt att ha det så. vi alla brinner för samma sak och det är hästar och det borde egentligen föra oss samman inte ifrån varandra eller hur :) ha en bra dag kram
Evelinn Åkerman

2014-04-18 @ 11:50:42 / http://freehorze.blogg.se
Postat av: Astrid

Men ge er? Ni säger att dom klankar ner på er, är det så? Nej. Dom ger ut SINA åsikter och skriver vad DOM tycker. Sopa det under mattan ni, men ni beter er inte okej! Bara här så har DU och alla som skrivit liknande inlägg klankat ner lika mycket på de som håller på med NH? Jag tycker att dom har lika stor rätt att kommentera dressyren som ni har att kommentera NH, men gå inte till sådana angrepp, på någon av sidorna. " blir trött på alla 12 åringar" Jaha? Men dom blir väll trötta på er som får dom att känna sig helt värdelösa? Ja, dom tar åt sig och mår dåligt över inlägg som dessa!

Svar: Ja dom ger ut sina åsikter får inte jag göra detsamma? förstår inte riktigt vad du försöker komma fram till :)
Evelinn Åkerman

2014-04-18 @ 12:04:22
Postat av: Anonym

Snarare kul att det kommer något nytt till bloggvärlden- inte bara hopp å dressyrbloggar.

2014-04-18 @ 12:05:42
Postat av: Anonym

Du skriver själv- att dom klankar ner på dig, nu vet inte jag vad du läser för bloggar, men dom jag har läst har mest varit om felaktig användning av tex. bett. Det är inte bara inom dressyren? Alla grenar går det att finna exempel i. Du drar det så långt att du tycker deras bloggar endast är ett mode. Att dom trallar runt som barnungar. Det är värre tycker jag. Du vet även själv som det framgår att dom endast är 12 år, då har du koll på VILKA det är. Är det så bra att skriva sådant om 12 åriga tjejer som håller på att utveckla sina tankesätt?
Snällla du, publicera istället exakt vilka bloggar du har läst och baserar detta på, jag vill jättegärna läsa båda sidorna, för nu blir det mer ensidigt tror jag. Bör tilläggas att jag är mer vanlig hoppryttare, men vi vill nog alla jobba efter hästens välmående.

2014-04-18 @ 12:21:51
Postat av: Jennie söder lindström

Har följt din blogg i typ ett år och alltid gillat den men nu sjönk du bara väldigt lågt, du uttrycker din åsikt extremt nedvärderande vilket faktiskt bara blir barnsligt..

Jag är mer inriktad mot "NH" och läser extremt många bloggar varje dag (ca 100st) och har aldrig sett en seriös bloggare med NH-inriktning som nedvärderat någon som håller på med hoppning eller dressyr.
Det man gör är snarare att ifråga sätta och sprida kunskap om t.ex bett och annan utrustning/metoder som skadar hästarna.

Sen kallar man det (iaf jag) naturlig hästhantering just för att jag går ut för att lära mig kommunicera med hästen naturligt på hästars vis istället för med utrustning som ger obehag.

Tyvärr finns det inte så mycket fakta och studier om detta i sverige (Hur bett och annan utrustning verkligen påverkar hästen) och därför kan man inte klandra människor som rider traditionellt med ex bett.

2014-04-18 @ 21:40:07 / http://jennieofsweden.se
Postat av: Emelie

"Bara för att man använder ett bett i munnen, en sadel, kanske sporrar så plågar man väl inte sin häst som många tror" Sporrar och sadel behöver inte nödvändigtvis vara plågsamt för hästen eftersom vi själva har full kontroll över vilken typ av sadel vi använder eller hur vi vill använda, men bett är alltid plågsamt. Viss utrustning kan inte vi som människor påverka hur den ska kännas för hästen, viss utrustning är bara dålig från första början. Bett är ett sådant föremål. Att sedan sätta en nosgrimma över det hela gör det såklart ännu värre, för då tar man bort hästens möjlighet till att undkomma den allra värsta smärtan.

Vi klankar verkligen inte ner på någon som person, utan trycker bara till vissa sätt att hålla eller hantera hästar på. Man kan inte alltid respektera folks personliga intressen, inte när det är oskyldiga djur som blir lidande. Vi anser att djurplågeri är det viktigaste av allt att bli av med, det runt om spelar ingen roll. För djuret själv bryr sig inte om något annat.

2014-04-19 @ 21:35:55 / http://libertyhorse.se/
Postat av: Elsa

Jag tycker att begreppet Nh är helt fel. För i mina ögon är det självklart att man ska jobba med hästen så man har full kontroll dvs hästen ska stanna när du stannar och följa en när man går. Det handlar ju i grund o botten om säkerhet. Vi jobbar med stora kraftfulla djur. Hästen och du ska stå på samma nivå och helst ska du vara ledaren. Det här med att man ska stå på samma nivå och vara "kompisar" med hästar funkar inte. Det finns en ledare och resten och ryttaren ska vara ledaren. För det är så det funkar i flocken. Tänk hur mkt säkrare sporten skulle bli om alla jobbade på detta sätt. Att man som ryttare ska förstå hästen språk tycker jag är viktigt för det är så hästarna kommunicerar och det ökar förståelsen mellan oss. Ett vanligt fel som jag blir förbannad över det är att enda gången hästar kollar stint i varandras ögon är när de ska skrämma iväg den andra hästen. Vad skickar vi ryttare för signaler när vi glor in i ögonen när hästen står i gången? Sen så ska man såklart kunna titta i de vackra ögonen en kort stund. Men inte än längre tid. Sådant ska man tänka på när man tex hämtar hästen i hagen. Annars skickar vi helt fel signaler omedvetet...

2014-04-20 @ 11:54:41
Postat av: Lisa

http://libertyhorse.se/2014/march/anvandandet-av-bett-mer-grundat-pa-tradition-an-hastens-valbefinnande-2.html

Du kanske borde läsa det här :)

2014-04-21 @ 22:55:39
Postat av: Higaddidly

Cryptocurrency rates are breaking records, which means you have the opportunity to make money on cryptocurrencies. Join our system and start making money with us. Go to system: https://tinyurl.com/ygwo729g

2021-10-25 @ 06:44:08
Postat av: Higaddidly

Cryptocurrency rates are breaking records, which means you have the opportunity to make money on cryptocurrencies. Join our system and start making money with us. Go to system: https://tinyurl.com/yfzzvoo8

2021-10-26 @ 10:21:42
Postat av: Bot

Hi, this is Jeniffer. I am sending you my intimate photos as I promised. https://tinyurl.com/y46ja33p

2022-01-11 @ 03:13:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: